Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 07-06-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 8/6/2007
  • [02] ΥΠΕΧΩΔΕ
  • [03] Διορισμοί
  • [04] Δημόσιο
  • [05] Ομόλογα
  • [06] Ψυττάλεια
  • [07] Οστεοπόρωση
  • [08] Παροχολογία
  • [09] Δημόσιο χρήμα
  • [10] Προεκλογικό μέτωπο
  • [11] Σκόπια
  • [12] Κινητή τηλεφωνία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 8/6/2007

    Οι διεργασίες για την επαναγορά του ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ από την JP Morgan, η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό Δημόσιο και τις διαστάσεις της διαφθοράς, οι προεκλογικές προσλήψεις και η προβολή του έργου και της εικόνας του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ από την κυβέρνηση είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Λερναία Ύδρα η ΔΙΑΦΘΟΡΑ. Εφορίες, Πολεοδομίες, Νοσοκομεία κ.ά. οι πιο διεφθαρμένες εστίες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ελλάδα, συγγνώμη". Η Αμερικανική εταιρεία τηλεφωνίας απέσυρε την προσβλητική διαφήμιση για κινητό της που το παρουσίαζε ως κίονα του Παρθενώνα και την οποία κατήγγειλε πρώτη η "Α".

    Η ΑΥΓΗ: Σχέδιο νομιμοποίησης των δομημένων ομολόγων! Παρασκηνιακές υποσχέσεις προς τα ταμεία για τους τόκους.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Να πάνε μέσα όλοι όσοι έχουν κλέψει δημόσιο χρήμα. Ο Ζορμπάς να στείλει το ΣΔΟΕ στους Δήμους και τα Πανεπιστήμια για να εντοπίσουν τα τρωκτικά που άρπαξαν τα κοινοτικά κονδύλια και την κρατική χρηματοδότηση.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η κυβέρνηση ανακαλύπτει τον κ. Σουφλιά εν όψει των εκλογών. Στο κύμα των σκανδάλων αντιπαραθέτει το έργο και την εικόνα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Θεραπεία νίκη κατά της οστεοπόρωσης. Λύση για περισσότερες από 800.000 Ελληνίδες.

    ΕΘΝΟΣ: Επιχείρηση Μαυρογιαλούρος με 14.000 διορισμούς. Στο φως οι κυβερνητικές αποφάσεις για προεκλογικές προσλήψεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μαύρο σχέδιο στα Ταμεία από τους "πράσινους" συνδικαλιστές. Επιχειρούν να εκθέσουν την κυβέρνηση ζητώντας να διαπραγματευτεί με τη "ΜΟΡΓΚΑΝ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Υπόγειος πόλεμος για τα ομόλογα. Γιατί τα ταμεία αρνήθηκαν να τα επαναγοράσουν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Είναι κράτος αυτό;" Ξέσπασμα του επιθεωρητή Δημ. Διοίκησης.

    ΕΣΤΙΑ: Σοβαρή απειλή για την οικονομία. Η παροχολογία εν όψει των προσεχών εκλογών.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εμπλοκή στην επαναγορά του ομολόγου. Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις. Διαφωνίες εντός της κυβερνήσεως.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Οριστικό ναυάγιο για τα ομόλογα. Επιβεβαιώθηκε το "χάσμα" JP MORGAN - ΤΑΜΕΙΩΝ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Διπλός εκβιασμός από κυβέρνηση - JP Morgan. Ναυαγεί η επιστροφή των ομολόγων στα Ταμεία.

    Η ΝΙΚΗ: Ομόλογο-φούσκα. Με ύποπτη επιστολή παγίδευσαν το Ταμείο Υγείας Τραπεζών.

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13: Διπλό πρόβλημα. Αυτοδυναμία και... ΛΑΟΣ. Καρατζαφέρης: Το πιο αγαπητό πρόσωπο των αντιπάλων της ΝΔ.

    ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Ευρω-σφαλιάρα στην Ελλάδα για τα Σκόπια. Απόφαση κόλαφος από το Ευρωκοινοβούλιο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νομοσχέδιο για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων διευρύνει τον τζόγο σε βάρος των αποθεματικών.

    Η ΧΩΡΑ: Πραγματικότητα το εργοστάσιο της ξήρανσης στην Ψυττάλεια. Επίσκεψη Καραμανλή - Σουφλιά.

    City Press: "Χάλια" η κατάσταση στο ελληνικό Δημόσιο. Έκθεση Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης 2006.

    Metropolis: Η "συναδελφικότητα" πληγή στο Δημόσιο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Υπουργείο Παιδείας. Αλλαγές-σοκ στις πανελλήνιες. Εξετάσεις με ύλη και από τις 3 τάξεις του λυκείου θα δίνουν οι υποψήφιοι.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Ακριβή μου Χαλκιδική...

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αιχμάλωτοι της διαφθοράς. Ράπισμα κατά της κακοδιοίκησης στο Δημόσιο.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τέλος στα Ταμεία των αυθαίρετων επενδύσεων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Β. Μαγγίνας.

    Σημείωση: Οι εφημερίδες ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ και Metro δεν είχαν φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [02] ΥΠΕΧΩΔΕ

    Το ΒΗΜΑ σημειώνει ότι "η ενίσχυση του προφίλ της κυβέρνησης περνάει από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στο σκάνδαλο των ομολόγων, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής αναζητεί διέξοδο διαφυγής, "ποντάροντας" προεκλογικά και στο "χαρτί" του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά. Ο Πρωθυπουργός, γνωρίζοντας ότι για να ανακάμψει πρέπει να δείξει παραγωγή στους πολίτες, επενδύει στο έργο και στην προσωπικότητα του κ. Σουφλιά".

    [03] Διορισμοί

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "επιχείρηση προεκλογικών προσλήψεων στήνει η κυβέρνηση, με εγκρίσεις χιλιάδων διορισμών στον δημόσιο τομέα, αλλά και στους δήμους, με στόχο την ομηρεία των ψηφοφόρων".

    [04] Δημόσιο

    H Metropolis αναφέρει ότι "καταπέλτης η έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Η διαφθορά στον δημόσιο τομέα "τρέφεται" από την κακώς νοούμενη συναδελφικότητα και την πειθαρχική ατιμωρησία των υπαλλήλων. Και η Παιδεία κινδυνεύει από την διαφθορά, καταγγέλλει η ΟΥΝΕΣΚΟ".

    H City Press γράφει: "απαισιόδοξα συμπεράσματα από το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή. Δήμοι, Πολεοδομίες, ΕΣΥ, οι μεγαλύτερες εστίες κακοδιαχείρισης και διαφθοράς. Μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης. Σχεδόν πλήρης η ατιμωρησία των διεφθαρμένων υπαλλήλων και σε διοικητικό επίπεδο. Παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα 381 υποθέσεις, ασκήθηκαν 198 πειθαρχικές διώξεις και διενεργήθηκαν συνολικά 3.432 έλεγχοι".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι " το κράτος ατιμωρησίας κατήγγειλε χθες ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή του για τη διαφθορά και την κακοδιοίκηση και ομολογώντας προβληματισμένος ότι οι κάθε λογής αρμόδιοι ενθαρρύνουν αντί να τιμωρούν αυτά τα φαινόμενα. Ο Λ. Ρακιντζής που αποκάλυψε ότι μόνο στην Αττική υπάρχουν 300.000 αυθαίρετα διερωτάται: "Είναι κράτος αυτό;".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "απ΄όλα έχει ο μπαξές του Δημοσίου. Εκπαιδευτικούς που διακινούν παιδικό πορνογραφικό υλικό στο διαδίκτυο, γιατρούς κρατικών νοσοκομείων που χρηματίζονται ή συνεργάζονται επισήμως με συγκεκριμένα φαρμακεία, εφοριακούς που τα "πιάνουν" για να κάνουν τα "στραβά μάτια" σε φορολογικές παραβάσεις, υπαλλήλους πολεοδομιών που εκδίδουν με το κιλό τις πολεοδομικές άδειες κ.α. Σημεία και τέρατα για την έκταση της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα αποκαλύπτονται στην έκθεση-φωτιά που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής".

    [05] Ομόλογα

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "η πρώτη δημόσια αντιπαράθεση των πρωταγωνιστών της υπόθεσης των ομολόγων θα γίνει την Τρίτη από τα έδρανα της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Μετά τη JP Morgan, που αποδέχθηκε την πρόσκληση του προέδρου της Επιτροπής κ. Θ. Σκρέκα, και ο διευθύνων σύμβουλος της North Asset Management κ. Γ. Παπαμαρκάκης θα παραστεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής, που πλέον παίρνει χαρακτήρα σκληρής μονομαχίας για το περιβόητο ομόλογο των 280 εκατομμυρίων ευρώ".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "διπλό εκβιασμό από κυβέρνηση και JP Morgan δέχονται τα ασφαλιστικά ταμεία και πιέζονται να αποδεχθούν την επαναγορά του "αμαρτωλού" ομολόγου από τον διεθνή επενδυτικό οίκο χωρίς τόκους".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "σε υπόγειο πόλεμο έχουν επιδοθεί οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ στα ασφαλιστικά Ταμεία προκειμένου να οδηγήσουν σε οριστικό ναυάγιο τις διαβουλεύσεις των φορέων κοινωνικής ασφάλισης με τη "JP Morgan" για την αναστροφή του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "νέες διαστάσεις στο μεγάλο κύκλο του σκανδάλου δίνει η αποκάλυψη της τοποθέτησης αποθεματικών του Ταμείου Υγείας Τραπεζοϋπαλλήλων σε ομόλογο ονομαστικής αξίας 40.000.000 ευρώ που εκδόθηκε από τη γαλλική τράπεζα BNP, με την Τράπεζα της Ελλάδος να φέρεται ότι είχε εγγυηθεί ελάχιστη απόδοση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "σκληρές και επίπονες αποδεικνύονται οι διεργασίες για την επαναγορά του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ από την JP Morgan, καθώς χθες σημειώθηκε νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τα Ταμεία. Η JP Morgan φέρεται να αρνείται την έντοκη επιστροφή του κεφαλαίου, εξέλιξη που προκάλεσε σύγχυση και στο εσωτερικό της κυβέρνησης: ορισμένα κυβερνητικά στελέχη άφηναν να εννοηθεί ότι το Δημόσιο θα ήταν δυνατόν να καταβάλει τους τόκους που διεκδικούν τα ασφαλιστικά ταμεία, υπό την προϋπόθεση ότι τα τελευταία θα υπέβαλαν επισήμως το σχετικό αίτημα και, παράλληλα, θα συναινούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "μέσω της απαγόρευσης της αγοράς των δομημένων ομολόγων από τα ταμεία...στο μέλλον, κυβερνητικό νομοσχέδιο νομιμοποιεί τα δομημένα ομόλογα που έχουν ήδη αγοραστεί. Επιχειρείται έτσι να "σβηστεί" το σκάνδαλο που έχει αναστατώσει τόσους μήνες τη χώρα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "περισσότερος τζόγος. Τζόγος στην Ελλάδα, αλλά και εξάπλωσή του στις χρηματαγορές της Ευρωζώνης, καθώς και χρηματοδότηση με τα αποθεματικά των ταμείων των περίφημων Συμπράξεων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο χώρο της Υγείας. Αυτό είναι το στίγμα του νομοσχεδίου για τις επενδύσεις και τη διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων. Την ίδια στιγμή, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, πού κατατέθηκε χτες στη Βουλή, η κυβέρνηση με τη βούλα της νομιμότητας καλύπτει τα αμαρτωλά "δομημένα ομόλογα" στα οποία πλέον τα Ταμεία θα μπορούν αν βάζουν μέχρι 2% των αποθεματικών τους".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "απέρριψε η JP Morgan τους όρους των ασφαλιστικών ταμείων για επαναγορά του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ με ταυτόχρονη καταβολή τόκων ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση πιέζει και τις δύο πλευρές, και κυρίως τα Ταμεία, να δεχθούν την άτοκη επιστροφή των 280 εκατ. ευρώ, αλλά οι διοικήσεις διστάζουν αφού υπάρχει ο φόβος να κατηγορηθούν για απιστία".

    [06] Ψυττάλεια

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "ένα έργο που "καρκινοβατούσε" για πολλά χρόνια από χθες είναι πραγματικότητα και επιλύει οριστικά το πρόβλημα διαχείρισης της λυματολάσπης. Πρόκειται για το εργοστάσιο ξήρανσης στην Ψυττάλεια, το οποίο επισκέφθηκαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Σουφλιάς".

    [07] Οστεοπόρωση

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "λύση για περισσότερες από 800.000 γυναίκες που πάσχουν από οστεοπόρωση στη χώρα μας υπόσχεται η θεραπεία με ρανελικό στρόντιο, το οποίο αναπληρώνει μέρα με τη μέρα την οστική απώλεια. Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει λάβει η εν λόγω ασθένεια είναι το γεγονός ότι σήμερα πλήττει 1 στις 3 γυναίκες μετά τα 50 στη χώρα μας".

    [08] Παροχολογία

    Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει ότι "η μεγάλη απειλή για την ελληνική οικονομία είναι η προεκλογική παροχολογία. Είναι γνωστό ότι όταν πλησιάζουν οι εκλογές, τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν την τάση να πλειοδοτούν σε υποσχέσεις για παροχές. Ακόμη και αν αυτές τηρούνται μόνο μερικώς, το κόστος που συνεπάγονται για την οικονομία είναι υπέρμετρο. Και δεν αναφερόμεθα μόνο στην επιβάρυνση των δημοσίων οικονομικών, αλλά στην ζημιά που υφίσταται συνολικά η οικονομία από την παροχολογία".

    [09] Δημόσιο χρήμα

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "ως πρόκριμα αποφασιστικών -όσο ποτέ στα δικαστικά χρονικά- και παραδειγματικών δράσεων κατά του θεσμού των κρατικοδίαιτων διεφθαρμένων, που υπό την αλαζονική προστασία της διακομματικής μαφίας λεηλάτησαν δημόσια Ταμεία και κοινοτικά πακέτα, ερμηνεύεται καθολικά η δρακόντεια ποινή κατά των πρυτάνεων του Παντείου".

    [10] Προεκλογικό μέτωπο

    Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13 σημειώνει ότι "ο Γ. Καρατζαφέρης (ΛΑΟΣ) και η... Β' Αθήνας συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των κομματικών (και επικοινωνιακών) επιτελείων τις τελευταίες μέρες. Ο Γ. Καρατζαφέρης είναι ελκυστικός για τους αντιπάλους της ΝΔ, οι οποίοι τον θέλουν στη Βουλή για να κόψει ψήφους και έδρες από τη ΝΔ. Η Β' Αθήνας, γιατί οι μεγάλες περιφέρειες θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα ειδικά με το νέο εκλογικό νόμο".

    [11] Σκόπια

    Το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ αναφέρει ότι "προβληματισμό προκαλεί στο κυβερνητικό επιτελείο η διπλωματική "σφαλιάρα" που φάγαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχετικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Η απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αναγνωρίσει το δικαίωμα του κρατιδίου να αποκαλείται με την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας" υιοθετώντας την έκθεση που είχε συντάξει ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Ερικ Μέγιερ, δημιουργεί αρνητικό κλίμα εν όψει της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον προσεχή Ιούλιο".

    [12] Κινητή τηλεφωνία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "με μια επιστολή-δημόσια συγγνώμη, η αμερικανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Verizon αποσύρει την ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώρισή της, στην οποία απεικονιζόταν ένα κινητό τηλέφωνο στη θέση δύο κιόνων του Παρθενώνα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 8 June 2007 - 20:17:32 UTC