Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 07-10-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 3/10/2007
  • [02] Ασφαλιστικό
  • [03] Μεταρρυθμίσεις
  • [04] Γ. Παπανδρέου
  • [05] Καύσιμα
  • [06] Ακίνητα

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 3/10/2007

    Η έναρξη του διαλόγου για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού Συστήματος, καθώς και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης κυριαρχούν στα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ : Μέχρι το Πάσχα το Ασφαλιστικό, μέχρι τα Χριστούγεννα οι παροχές. Χρονοδιάγραμμα έθεσε η κυβέρνηση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εκλογικός νόμος και ασφαλιστικό επί τάπητος μέχρι το Πάσχα. Εντός εξαμήνου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος.

    Η ΑΥΓΗ: Ασφαλιστικό: Τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ αναζητεί η κυβέρνηση. Διαδικασία εξπρές μέχρι την άνοιξη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τον Γιωργάκη στηρίζει η Κυβέρνηση. Τον θεωρεί τον καλύτερό της ...πελάτη!!!

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Οκτώ μήνες τρέξιμο" και "έτοιμοι για εκλογές". Η στρατηγική Καραμανλή.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι 200 ημέρες των μεγάλων αλλαγών. Το Κοινωνικό Πακέτο και οι "Γόρδιοι Δεσμοί" για την κυβέρνηση.

    ΕΘΝΟΣ: Απασφάλισαν τη βόμβα των συντάξεων. Με διαδικασίες εξπρές οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:...Τα τύμπανα του πολέμου θ΄αρχίσουν να ηχούν. Την έναρξη του διαλόγου για το Ασφαλιστικό άνοιξε ο υπουργός Απασχόλησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γροθιά στη διαπλοκή η πρωτιά Παπανδρέου. Μπλόκο στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης βάζουν στελέχη και ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νάρκη το μητρώο μελών και φίλων. Παρά την αρχική συμφωνία Παπανδρέου - Βενιζέλου, φόβοι για σύγκρουση στο Εθνικό Συμβούλιο. Περιπλοκή και με πολλές παγίδες η διαδικασία άμεσης εκλογής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τρικλοποδιές. Η κυβέρνηση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για καυτά θέματα.

    ΕΣΤΙΑ: Το νέο σύστημα για τα καύσιμα. Δραστικός περιορισμός του λαθρεμπορίου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επιβολή φόρου για α' κατοικία άνω των 250 τ.μ. Εξαιρούνται οι ιδιοκτήτες που έχουν χαμηλό εισόδημα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Φάκελος Ασφαλιστικό. Πρόσκληση Μαγγίνα στους αρχηγούς των κομμάτων.

    ΤΑ ΝΕΑ: 2.000.000 νοικοκυριά στο ταμείο της Εφορίας! Πρωτοφανής φοροεπιδρομή στα ακίνητα.

    Η ΝΙΚΗ: Τρικ Μαγγίνα με το Ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση προσκαλεί τους αρχηγούς των κομμάτων για τα προσχήματα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Διάλογο"-Πρόσχημα στήνει η κυβέρνηση. Έτοιμη η νέα επίθεση στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Η ΧΩΡΑ : Μπαίνει πλαφόν κατανάλωσης στα καύσιμα. Με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής. Απλές οι διαδικασίες για την επιστροφή φόρου.

    City Press: Μη διάλογος για το ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση εξαφανίζει εκ των προτέρων τις δύσκολες ρυθμίσεις, που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

    Metro: Στο "τραπέζι" το Ασφαλιστικό. Σε διάλογο άμεσα κάλεσε κόμματα, εργαζόμενους και εργοδότες ο υπουργός Απασχόλησης.

    Metropolis: Μέσω τραπεζών ο φόρος.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σχέδιο πόλης για 24.770 στρέμματα. Βροχή τα νέα αιτήματα στη Θεσσαλονίκη.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Συναγερμός στα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας. Εντείνονται οι έλεγχοι από τους κτηνίατρους καθώς 24 άτομα στη γειτονική χώρα "κόλλησαν" βρουκέλλωση από αιγοπρόβατα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πετρέλαιο. Ταλανίζουν τον πολίτη. Με πλαφόν κατανάλωσης οι επιστροφές του φόρου στους...θερμοπαθείς.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Άμεσα να λύσει το γόρδιο δεσμό του Ασφαλιστικού προσπαθεί η κυβέρνηση.

    [02] Ασφαλιστικό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "μέχρι το Πάσχα επιθυμεί την ολοκλήρωση του διαλόγου για τον εκλογικό νόμο αλλά και για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση, που φαίνεται αποφασισμένη στον πρώτο χρόνο της νέας τετραετίας να "κλείσει" τα δύο σημαντικά αυτά θέματα. "Ο πρώτος χρόνος της δεύτερης τετραετίας είναι ο πιο δημιουργικός, γιατί με την πείρα της πρώτης θητείας μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά, ακόμη και στα δύσκολα", τονίζει χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "και η πρώτη κατοικία, η οποία είναι μεγαλύτερη των 250 τετραγωνικών μέτρων, θα υπόκειται στον ενιαίο φόρο που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση στην ακίνητη περιουσία. Επίσης, θα λαμβάνεται υπόψη και η αντικειμενική της αξία. Ουσιαστικά, οι ιδιοκτήτες που κατέχουν ακίνητα υψηλής αξίας, ασχέτως αν πρόκειται για πρώτη κατοικία ή όχι, θα είναι υπόχρεοι στον ενιαίο φόρο, που υπολογίζεται ότι θα τον πληρώσουν τρία εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "την έναρξη του προσχηματικού διαλόγου για την αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που προτίθεται να αξιοποιήσει ως πολιτικό άλλοθι για τη δραστική περικοπή θεμελιωδών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, κήρυξε η κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση, θέτοντας την προϋπόθεση ότι ο αρμόδιος υπουργός θα προσέλθει στη Βουλή με συγκεκριμένες προτάσεις και δεν θα αρκεστεί στις θέσεις της "Επιτροπής Σοφών". Ραντεβού....στους δρόμους έδωσαν ΚΚΕ και ΣΥΝ".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "τη βόμβα του Ασφαλιστικού ...απασφαλίζει η κυβέρνηση, που ετοιμάζει διάλογο - εξπρές με γενικόλογη ατζέντα και ασαφή ακόμη αριθμό συνομιλητών. Οι σχετικές προσκλήσεις εστάλησαν χθες στους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με "ροδοπέταλα" εξαιτίας μιας σειράς άστοχων κυβερνητικών χειρισμών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "μέχρι το Πάσχα κλείσιμο του Ασφαλιστικού αλλά και του ζητήματος του εκλογικού νόμου, ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα και σίγουρα πριν από την ψήφιση του Προϋπολογισμού κατατίθενται και εγκρίνονται από τη Βουλή τα νομοσχέδια που περιέχουν σειρά παροχών για ευπαθείς κοινωνικές ομάδας (τρίτεκνοι, συντάξεις κ.α.) καθώς και η τροπολογία για το μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων".

    H City Press τονίζει ότι "με την αποστολή τεσσάρων επιστολών στους αρχηγούς των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ), ο υπουργός Απασχόλησης Β. Μαγγίνας άνοιξε χθες και επισήμως την αυλαία του διαλόγου για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "ανοίγει επισήμως ο διάλογος για το Ασφαλιστικό μετά την αποστολή των προσκλήσεων στους αρχηγούς των κομμάτων, με το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντούν ήδη αρνητικά, προαναγγέλλοντας δυναμικές κινητοποιήσεις. Η χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού Συστήματος, η ενοποίηση των Ταμείων, η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, η εξυγίανση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών και η θωράκιση του συστήματος σχετικά με τις αναπηρικές συντάξεις, είναι στην ατζέντα του διαλόγου".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι «πρόσκληση για "διάλογο", όπως άλλωστε είχε αναγγελθεί, έστειλε χτες ο υπουργός Απασχόλησης προς τα πολιτικά κόμματα. Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, επισημαίνει ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να έχει κανενός είδους συμμετοχή στον προσχηματικό "διάλογο" που στήνει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, αλλά με όλες του τις δυνάμεις θα δράσει μέσα στο λαό, ώστε να οργανωθεί και να εκφραστεί έγκαιρα μια μαζική, ενωτική λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση στα νέα προαποφασισμένα αντιασφαλιστικά μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να επιβάλει, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που είναι και απαιτήσεις της πλουτοκρατίας».

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι «τρυκ διαλόγου για το ασφαλιστικό μέσω των μονίμων επιτροπών της Βουλής επινόησε ο υπ. Απασχόλησης Β. Μαγγίνας προκειμένου να διευκολύνει τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια να δημιουργήσει εντύπωση συναίνεσης. Στην επιστολή του προς τους πολιτικούς αρχηγούς ο υπουργός Απασχόλησης αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά της κυβέρνησης για την αναζητούμενη δικομματική "συναίνεση"».

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι «πρόσκληση διαλόγου για το Ασφαλιστικό απέστειλε ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας στους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκινήσουν σχετικά σύντομα οι αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Μεταξύ άλλων, στην επιστολή επαναλαμβάνει τη δέσμευση του κ. Καραμανλή ότι δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας και οι ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις. Ο κ. Μαγγίνας θα αποστείλει σήμερα την ίδια πρόσκληση στους κοινωνικούς εταίρους».

    [03] Μεταρρυθμίσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι " τρικλοποδιές βάζει η κυβέρνηση στα 3 μέτωπα που άνοιξε μετά τις εκλογές. Στα ακίνητα παραμένουν 30 φόροι, στο Ασφαλιστικό ενώ ζητάει διάλογο δεν παρουσιάζει τις θέσεις της και στο πετρέλαιο προσανατολίζεται στη θέσπιση πλαφόν ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας του καταναλωτή. Διαφορετικά, θα κουτσουρεύει τις επιστροφές του ΦΠΑ".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "με σπουδή η κυβέρνηση δείχνει να προπαρασκευάζει το μέλλον, εκμεταλλευόμενη την κρίση του ΠαΣοΚ. Όπως διεφάνη στη χθεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής επείγεται να κλείσει το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό και τον εκλογικό νόμο, ώστε απερίσπαστη να προσφύγει στις κάλπες, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν".

    [04] Γ. Παπανδρέου

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι «στον αέρα βρίσκεται η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Γιατί αν και επισήμως φαίνεται να ξεπεράστηκαν οι διαφωνίες για τον τρόπο εκλογής, στο παρασκήνιο οι πληροφορίες κάνουν λόγο για "πιθανό αιφνιδιασμό από τη Χαριλάου Τρικούπη". Η συμφωνία των δύο επιτελείων, να χρησιμοποιηθεί το μητρώο και παράλληλα να επιτραπεί η ελεύθερη συμμετοχή, μπορεί να τιναχτεί στον αέρα από πιθανή πρωτοβουλία μελών του Εθνικού Συμβουλίου -επιρροής Παπανδρέου- που επιμένουν η εκλογή να γίνει αποκλειστικά με βάση το μητρώο».

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι «γροθιά στη διαπλοκή και στην προσπάθειά της να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη, αποτελεί η αλλαγή του εσωκομματικού τοπίου στο ΠΑΣΟΚ με την πρωτιά του Γιώργου Παπανδρέου στα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των τελευταίων μετρήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας να επιβεβαιώνει τα ισχυρά πολιτικά αντισώματα που έχει αναπτύξει η οργανωμένη βάση και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ».

    [05] Καύσιμα

    Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται ότι «αν έπρεπε να ασκηθή κάποια κριτική στην Κυβέρνηση για την απόφασή της να εξομοιώση την τιμή του πετρελαίου κινήσεως και θερμάνσεως, αυτή είναι ότι καθυστέρησε να την λάβη. Και όχι ότι η εξομοίωσις συνεπάγεται την επιβάρυνση των καταναλωτών του πετρελαίου θερμάνσεως, όπως επιπόλαια και κακόπιστα διατείνονται οι λαϊκιστές των μέσων ενημερώσεως και της Αντιπολιτεύσεως».

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι «πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η εξομοίωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ο στόχος δεν είναι άλλος από το να κλείσουν οι δίοδοι για τα κυκλώματα λαθρεμπορίας καυσίμων και οι έως τώρα απώλειες εσόδων ύψους 1,5 δισ. ευρώ να μετατραπούν σε πολύτιμη πηγή επιπλέον πόρων για το κράτος Πρόνοιας, την Υγεία και την Παιδεία.».

    [06] Ακίνητα

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ «πρωτοφανή φοροεπιδρομή σε περίπου δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες εξαπολύει η κυβέρνηση με τον φόρο κατοχής ακινήτων ενώ δίνει δώρο-μαμούθ στους μεγαλοϊδιοκτήτες».
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 3 October 2007 - 20:11:32 UTC