Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 07-10-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/10/2007
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/10/2007

    Ποια θέματα κυριαρχούν: Η πανελλαδική έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με την οποία ένα μεγάλο ποσοστό μικρών παιδιών υφίσταται σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση μέσα στο ίδιο του στο σπίτι, το Σκοπιανό, οι ανταρσίες στο εσωτερικό της ΝΔ, οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ λίγες μόνο ημέρες πριν την εκλογή του νέου προέδρου, καθώς και η αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

    Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η ατμοσφαιρική ρύπανση μας σκοτώνει. Μειώνεται ο μέσος όρος ζωής".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "Σε "όπλο μαζικής καταστροφής" έχει μετατραπεί τις τελευταίες δεκαετίες η μόλυνση του περιβάλλοντος. Κάθε χρόνο οι τοξίνες στο περιβάλλον απειλούν 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σχετιζόμενες με δηλητηριάσεις, καρκίνους, μολύνσεις των πνευμόνων, αλλά και γέννηση παιδιών με νοητική υστέρηση. Στην Ελλάδα το πρόβλημα καταγράφεται εντονότερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς, όπως εκτιμάται, το "τίμημα" για τους κατοίκους που επιλέγουν να μείνουν στις μεγαλουπόλεις είναι η απώλεια έως και μισού έτους από το προσδόκιμο ζωής τους".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Το 15% των μαθητών έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά και σωματικά. Στοιχεία-σοκ πανελλαδικής έρευνας σε 2.500 παιδιά, 8-12 ετών".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "Το πιο σκοτεινό πρόσωπο της ανθρώπινης φύσης έχουν δει εκατοντάδες παιδιά πριν ακόμα κλείσουν τα δώδεκά τους χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία-σοκ που προέκυψαν από πανελλαδική έρευνα στα Δημοτικά σχολεία όλης της χώρας, το 15% των μαθητών έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά και σωματικά".

    Η ΑΥΓΗ: "Η ακρίβεια καλπάζει, η κυβέρνηση αδρανεί. Κερδοσκοπική έκρηξη τρώει το λαϊκό εισόδημα".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "Θεατής του κύματος ακρίβειας, η κυβέρνηση αδρανεί, αρνείται οποιαδήποτε παρέμβαση στο κερδοσκοπικό κλίμα που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα. Η διεθνής κερδοσκοπία με το ράλι των τιμών του πετρελαίου, που έφθασε τα 93 δολάρια το βαρέλι, έχει δώσει το έναυσμα για εκτεταμένες ανατιμήσεις και στην εσωτερική αγορά, ακόμη και σε προϊόντα που δεν επηρεάζονται αμέσως από την τιμή του πετρελαίου".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σεισμός για Βενιζέλο. Πρωτοφανής σε μέγεθος και παλμό η συγκέντρωση στο Σπόρτιγκ".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "Πολιτικό "σεισμό" προκάλεσε σε ολόκληρη την Αθήνα η χθεσινή μεγαλειώδης συγκέντρωση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Στο κατάμεστο γήπεδο του Σπόρτιγκ με πλήθος κόσμου να έχει κατακλύσει τους γύρω δρόμους και με παλμό πρωτοφανή για πολιτική συγκέντρωση ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε το σύνθημα: "Η Αθήνα μίλησε. Η νίκη μας ανήκει. Πάμε για να κερδίσουμε".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Το ευρώ μας σώζει από τις αυξήσεις του πετρελαίου. Ο μαύρος χρυσός άγγιξε τα 94 δολάρια".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "Συνεχίζεται η ανοδική πορεία του πετρελαίου εξαιτίας τόσο των γεωπολιτικών εξελίξεων όσο και της νέας υποχώρησης του δολαρίου εν όψει της αναμενόμενης αυριανής μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων. Χθες το πετρέλαιο σημείωσε νέο ρεκόρ φθάνοντας τα 93,80 δολάρια το βαρέλι".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "7 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη. Χιλιάδες εργαζόμενοι μπαίνουν στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για τη σύνταξη του σχετικού πορίσματος από την αρμόδια επιτροπή για την αναθεώρηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων".

    ΕΘΝΟΣ: "Προσλήψεις από γαλάζιο παράθυρο. Βουλή: Στο φως το σχέδιο εξουδετέρωσης του ΑΣΕΠ".

    Η εφημερίδα παρατηρεί ότι "Σε "γαλάζιο τσουνάμι", που πλήττει την αξιοπιστία του ΑΣΕΠ, έχουν μετατραπεί οι "αδιαφανείς, αναξιοκρατικές, άδικες και απαράδεκτες διαδικασίες προσλήψεων στο Δημόσιο" -πριν και μετά τις εκλογές- όπως καταγγέλλουν σε επερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 97 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Ντ. Ρόβλια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η ασταθής πλειοψηφία βάζει τροχοπέδη στις μεταρρυθμίσεις του Πρωθυπουργού γιατί είναι... "Ανταρτόπληκτη" η Κυβέρνηση της ΝΔ".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "Τροχοπέδη στα πρωθυπουργικά σχέδια και τις μεταρρυθμίσεις βάζει η ασταθής πλειοψηφία. Η Κυβέρνηση είναι... ανταρτόπληκτη και ως εκ τούτου αδύναμη να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Ο Βύρων Πολύδωρας δεν είναι διατεθειμένος να πειθαρχήσει άκριτα και τυφλά στις οποιεσδήποτε αποφάσεις της Κυβέρνησης, γι' αυτό και στου Μαξίμου τον θεωρούν "ξεγραμμένο" και την πλειοψηφία την μετράνε έως το 151".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τα μυστικά "κλειδιά" του εκλογικού νόμου, παρουσίασε στον πρωθυπουργό ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Προ των πυλών ο νέος εκλογικός νόμος, τα βασικά σημεία του οποίου είναι ήδη σε γνώση του πρωθυπουργού, ενώ σύντομα ενδεχομένως και σήμερα, θα γνωστοποιηθούν και στα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής ώστε να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή προς ψήφιση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οι 17άρηδες προτιμούν το Δημόσιο. Η ανασφάλεια και η ανεργία οδηγούν τους νέους σε επιλογές σπουδών με στόχο τη σιγουριά της μονιμότητας".

    Η εφημερίδα παρατηρεί ότι "Αν υπήρχε κόμμα Ελλήνων υποψηφίων το σύνθημά του θα ήταν "σίγουρα και γρήγορα". Οι πρώτες προτιμήσεις στα μηχανογραφικά δελτία των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2007 που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας, επιβεβαιώνουν ότι διανύουμε τη δεκαετία των δασκάλων και των αστυνομικών και γενικότερα των νέων που αναζητούν μέσω των σπουδών τους επαγγελματική αποκατάσταση στο Δημόσιο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ανατριχίλα! Έκθεση-σοκ για βασανισμούς λαθρομεταναστών".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "Μαύρη Βίβλο για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα αποτελεί έκθεση της διεθνούς οργάνωσης PRO ASYL και Ελλήνων δικηγόρων για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών. Εκατό πρόσφυγες, σε ηχογραφημένες συνεντεύξεις τους, καταγγέλλουν βασανισμούς, ξυλοδαρμούς, εικονικές εκτελέσεις, απόπειρες πνιγμού σε κουβάδες και απειλές σε ευρεία κλίμακα από άνδρες του Λιμενικού".

    ΕΣΤΙΑ: "Ζητείται πυγμή στην Νέα Δημοκρατία. Ίσως έφθασε η ώρα της διαγραφής ενός βουλευτού".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "Το κύριο χαρακτηριστικό της πρώτης διακυβερνήσεως Καραμανλή είναι ότι σε πολλά θέματα άφησε τα πράγματα να σύρονται. Και όταν ελάμβανε τις αποφάσεις, ήταν αργά. Διότι εν τω μεταξύ είχαν δημιουργηθή τέτοιες συνθήκες ώστε η όποια απόφασις δεν μπορούσε πλέον να εφαρμοσθή. Αυτό συνέβη σε πλείστα όσα ζητήματα. Και το επλήρωσε πρώτη η ίδια η Νέα Δημοκρατία".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σκληρό παζάρι με τα Σκόπια για το όνομα. Αρχίζουν μεθαύριο οι συναντήσεις στη Νέα Υόρκη υπό τον κ. Μ. Νίμιτς".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "Σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση εισέρχεται εκ νέου, έπειτα από πολλά χρόνια, το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς οι διαπραγματευτές της Αθήνας και των Σκοπίων συναντιώνται μεθαύριο στη Νέα Υόρκη υπό τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σε μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Τα Σκόπια προκαλούν ακόμη. Κρίσιμη εβδομάδα για το Σκοπιανό". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τη διαπραγματευτική γραμμή της Ελλάδας εν όψει του τελικού γύρου διαπραγμάτευσης για την ονομασία των Σκοπίων πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα Σκόπια μπορούν να επιλέξουν το δρόμο της σταθερότητας ή να επιμείνουν στην αδιαλλαξία τους, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Έκθεση σοκ για μείωση συντάξεων. Σε ΔΕΚΟ, Δημόσιο, Τράπεζες".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "Μείωση συντάξεων κυρίως για τους εργαζομένους σε ΔΕΚΟ, Δημόσιο, Τράπεζες προβλέπει έκθεση της Alpha Bank για αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Μεταξύ των κυβερνητικών σχεδίων είναι σύμφωνα με πληροφορίες και η περικοπή 50 επαγγελμάτων από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών την ώρα που δεκάδες κλάδοι εργαζομένων διεκδικούν να ενταχθούν σε αυτήν".

    Η ΝΙΚΗ: "Το ταγκό θέλει δύο. Πρόσκληση Παπανδρέου σε Βενιζέλο".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "Ένα ισχυρό κόμμα με νέα ενότητα, είναι η απάντηση του Γ. Παπανδρέου στα όσα διαρρέονται περί διαγραφών. "Δεν χρειάζομαι τέτοιο προφίλ" δήλωσε (σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ) ξεκαθαρίζοντας πως θα υπάρξουν διαγραφές καθεστωτικών αντιλήψεων, κυβερνητισμού, πελατειακών σχέσεων και όχι προσώπων. Παράλληλα, δηλώνει πως θα σεβαστεί το όποιο αποτέλεσμα, όπως περιμένει να το σεβαστούν και οι Ευ. Βενιζέλος και Κ. Σκανδαλίδης".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Να παίξει ο λαϊκός παράγοντας αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Κρίση στο ΠΑΣΟΚ - Δυσκολίες στη ΝΔ".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "Δε θα είναι το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας των Σκοπίων το κύριο ζήτημα για πρόωρες εκλογές. Υπάρχει κρίση στο ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν δυσκολίες και ανησυχίες στη ΝΔ. Πιθανόν να υπάρξει πρόβλημα κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας, μια κοινοβουλευτική κρίση η οποία θα επηρεάσει το πολιτικό σύστημα".

    Η ΧΩΡΑ: "Τρία στα είκοσι παιδιά έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά. Σοκ από πανελλαδική έρευνα".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Τρία στα 20 παιδιά έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, σύμφωνα με τα στοιχεία-σοκ πανελλαδικής έρευνας που διενεργήθηκε σε δημοτικά σχολεία της χώρας".

    City Press: "Γαλάζια" αναταραχή. Το αργό ξεκίνημα της νέας κυβέρνησης Καραμανλή ευνοεί τις διαφοροποιήσεις βουλευτών".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "χωρίς τέλος αποδεικνύεται η «γαλάζια» αναταραχή, που ξεκίνησε μόνο λίγες ημέρες έπειτα από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου και συνεχίζεται 40 ημέρες μετά, οδηγώντας στο παράδοξο: όλοι να συζητούν το ενδεχόμενο νέων εκλογών πριν καλά-καλά κοπάσει ο απόηχος από τις προηγούμενες".

    Metro: "Σήμα κινδύνου για τα παιδιά. Το 15% των μαθητών ηλικίας 8 έως 12 ετών έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά και σωματικά".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "στοιχεία-σοκ για το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών στην Ελλάδα προέκυψαν από μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 2.500 παιδιά στα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας και παρουσιάστηκε σε επιστημονική ημερίδα με θέμα την παιδική κακοποίηση και τίτλο «Αναγνωρίστε τα πρώτα σημάδια», που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου, σε συνεργασία με το περιοδικό «Το παιδί μου κι εγώ»".

    Metropolis: "Οι σχολές που επιλέγουν οι νέοι".

    Η εφημερίδα παρατηρεί ότι "«παραδοσιακά» παραμένουν τα κριτήρια επιλογής σχολών από τους περισσότερους νέους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Ιδιαίτερα δημοφιλείς Νομική, Ιατρική, αλλά και τα ΤΕΙ που σχετίζονται με Νοσηλευτική και Μαιευτική".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Καλπάζει η ακρίβεια. Κύμα ανατιμήσεων στην αγορά".

    ΕΓΝΑΤΙΑ: "Στα ύψη... η παιδική κακοποίηση".

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Πετρέλαιο: Έρχεται κύμα ανατιμήσεων".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Άρχισε από χθες εβδομάδα σκοπιανής αδιαλλαξίας".

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αύξηση προκαταβολής φόρου ΑΕ για 400 εκ. Το υπουργείο Οικονομικών μελετά εναλλακτικές λύσεις αντί αναπροσαρμογής του ΦΠΑ".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις ανώνυμες εταιρίες σε ποσοστό 80% (από 65% σήμερα) και για τις τράπεζες σε 100% (από 80%) προτείνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, αρμόδιοι στο υπουργείο Οικονομικών".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ευρω-ρεκόρ με 1,4438 δολ. Με το βλέμμα στη Fed τώρα οι αγορές".

    Η εφημερίδα παρατηρεί ότι "οι προσδοκίες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων του δολαρίου κατά την αυριανή συνεδρίαση της Fed, ώθησαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ανοδικά τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές. Το δολάριο βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών έναντι του ευρώ, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού ξεπέρασε τα 93 δολάρια το βαρέλι".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Μετοχές αντί για μερίσματα. Πρόταση της Eurobank προς τη γενική συνέλευση των μετόχων της".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις εταιρειών-μετόχων ανοίγει η πρόταση της Eurobank προς τους μετόχους της, σύμφωνα με την οποία θα τους παρέχεται η δυνατότητα αντί για μέρισμα να λαμβάνουν ισόποσης αξίας μετοχές με αξιόλογο discount. Εάν και εφόσον η πρόταση αυτή εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, που έχει προγραμματισθεί για τις 9 Νοεμβρίου, θα είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοσθεί στην Ελλάδα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Έρχεται αύξηση προκαταβολής φόρου ΑΕ, ΕΠΕ και τραπεζών. Στο 80% για τις εταιρείες και 100% στις τράπεζες".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "την αύξηση προκαταβολής φόρου από Α.Ε., ΕΠΕ και Τράπεζες, εισηγούνται στελέχη του ΥΠΟΙΟ στην πολιτική ηγεσία, ώστε να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του 2008 με πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Μετά την απομάκρυνση της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2008, οι υπηρεσιακοί παράγοντες ανησυχούν για τις εισπράξεις φόρων, καθώς οι «πηγές» είναι πλέον δεδομένες".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 31 October 2007 - 7:41:25 UTC