Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 07-11-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/11/2007
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/11/2007

    Ποια θέματα κυριαρχούν: Η "επόμενη μέρα" της νίκης του Γιώργου Παπανδρέου στις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ για την προεδρία,οι εκτιμήσεις και τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του, η ευχετήρια κάρτα από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή προς τον κ. Παπανδρέου για την επανεκλογή του, το Ασφαλιστικό και οι συνεχιζόμενες έρευνες στην περιοχή των Ζωνιανών στην Κρήτη.

    Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οι πρώτες κόντρες Γιώργου-Βενιζέλου. Διπλοψηφίες έως και... πενταψήφιες αλλοιώνουν το αποτέλεσμα".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "σε δύο διαφορετικούς κόσμους έδειξαν να ζουν το βράδυ της Κυριακής οι κκ Παπανδρέου και Βενιζέλος, ανταλλάσσοντας "καρφιά" που κάθε άλλο παρά ενισχυτικά ως προς τις ρητορείες περί ενότητας μπορούν να ερμηνευτούν. Οι πρώτες αντιδράσεις τους προκάλεσαν πολλά ερωτηματικά σε σχέση με τις δυνατότητες συνύπαρξής τους την "επόμενη μέρα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πρόσκληση Κώστα στον Γιώργο για συνεργασία. Συγχαρητήρια επιστολή του πρωθυπουργού προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "πρόσκληση για συνεργασία της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Καραμανλής απέστειλε στο νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ευχετήρια κάρτα, στην οποία επισημαίνει: "Αγαπητέ Γιώργο, συγχαρητήρια για την επανεκλογή σου. Προσβλέπω στην καλή συνεργασία κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου".

    Η ΑΥΓΗ: "Αξιός - Κορώνεια - Θερμαϊκός - Αιγαίο: Η ρύπανση του περιβάλλοντος δεν γνωρίζει σύνορα".

    Η εφημερίδα γράφει ότι ""ΠΟΛΛΕΣ, "εσωτερικές και εξωτερικές", απειλές αντιμετωπίζει το οικοσύστημα της Μακεδονίας και ειδικότερα η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η λίμνη Κορώνεια, οι υδροβιότοποι και τα ποτάμια, με πρώτο τον Αξιό, αλλά και η παροχέτευση οικιακών και βιομηχανικών λυμάτων στον Θερμαϊκό αποτελούν τις σπουδαιότερες εστίες περιβαλλοντικής υποβάθμισης".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Όλη τη νύχτα μαγείρευαν τα αποτελέσματα και ακόμα δεν μπόρεσαν να βγάλουν τελικά ποσοστά. Να γίνει διασταύρωση στοιχείων για να δούμε πόσοι είναι οι ψηφοφόροι μαϊμού".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "γενικευμένος βρασμός υποψιών για την εξωφρενική καθυστέρηση στην έκδοση τελικών αποτελεσμάτων επικρατεί στην παραταξιακή βάση του ΠΑΣΟΚ, από την οποία εκφράζονται ανοιχτά πλέον φόβοι ότι το αποτέλεσμα "προσαρμόστηκε" στις βουλές της Χαριλάου Τρικούπη από το μαγειρείο που αλώνιζε στις κάλπες -αφύλακτες...- όλη τη νύχτα".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Πράσινος φόρος στα μεγάλα ρυπογόνα ΙΧ. Θα επιβληθεί στις χώρες της ΕΕ".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "πρόταση για την επιβολή "πράσινου φόρου" στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού (τζιπ και ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών) που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ρυπαίνουν υπέρμετρα το περιβάλλον θα φέρει σήμερα στο τραπέζι του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eco/Fin) η πορτογαλική προεδρία".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Αναζητώντας τη χαμένη ταυτότητα. Τα "αγκάθια", οι ισορροπίες και η νέα στρατηγική Παπανδρέου".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "αποκαλυπτική ήταν η ευχετήρια κάρτα που απέστειλε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με την οποία εκφράζει μεν τα συγχαρητήρια για την επανεκλογή του, ωστόσο καθιστά περισσότερο από σαφές ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ο διάλογος και η συναίνεση για όλα τα μείζονα θέματα πολιτικής. Μονόδρομος για τον Γιώργο Παπανδρέου είναι ο διάλογος θεωρούν κυβερνητικά στελέχη".

    ΕΘΝΟΣ: "Λίφτινγκ και γρήγορα από τον Γιώργο. Νέο σκηνικό για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "η καθαρή νίκη, σε συνδυασμό με τη μαζική συμμετοχή, δίνει στο ΠΑΣΟΚ τη δυνατότητα να ξεκινήσει από μία πολύ πιο θετική βάση στην αντιπαράθεση που έχει μπροστά του με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Παπανδρέου, όπως όλα δείχνουν, επιθυμεί να φανεί από αύριο κιόλας η πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ και να οργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η άσκηση της αντιπολίτευσης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μακεδονία ξακουστή του... Βενιζέλου χώρα. Η Βόρεια Ελλάδα έδειξε την προτίμησή της στο δικό της παιδί, όπως έδειξε και για τον συνέπωνυμό του".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το όνομα Βενιζέλος είναι ικανό να μαγνητίζει τους Μακεδόνες όπως την εποχή του Ελευθέριου. Αξίζει να σημειωθεί πως με τον εθνικό διχασμό σχημάτισε Κυβέρνηση, προσωρινά, στην συμπρωτεύουσα. Τα αποτελέσματα των εκλογών του ΠΑΣΟΚ έδειξαν και κάτι ακόμα. Οι νότιοι Πασοκτζήδες ψήφισαν ανεπιφύλακτα Γιώργο Παπανδρέου και οι Βορειοελλαδίτες Βενιζέλο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ενοποίηση ταμείων μείωση συντάξεων. Και στο βάθος επαγγελματική ασφάλιση προβλέπουν τα σχέδια για το Ασφαλιστικό".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "ο δραστικός περιορισμός των Ταμείων Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης σε 14 από 62 που είναι σήμερα, η μείωση των επικουρικών συντάξεων και η ενίσχυση του θεσμού των επαγγελματικών Ταμείων με τη συμμετοχή της ιδιωτικής Ασφάλισης, αποτελούν -σύμφωνα με πληροφορίες- τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Το νομοσχέδιο εκτιμάται θα είναι έτοιμο έως τον Ιανουάριο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "65.000 υποψήφιοι για τρεις διαγωνισμούς. Μπαράζ προσλήψεων στο Δημόσιο: 1.101 θέσεις διοικητικών υπαλλήλων, 607 στην Αγροτική Τράπεζα, 259 στο Λιμενικό".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "συνεργάτες του κ. Παπανδρέου υποστηρίζουν ότι λόγω κορεσμού της κοινής γνώμης από τις εσωστρεφείς διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ, καλό θα ήταν να υπάρξει ένα διάστημα κατά το οποίο "θα ρίξουμε θερμοκρασίες". Στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου δεν είδαν με καλό μάτι την επιλογή του κ. Βενιζέλου να μιλήσει από την πρώτη στιγμή για "συγκρότηση ρεύματος" μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Μιλούν για κίνηση η οποία δεν απέρρεε κλίμα ενότητας και σύνθεσης. Εκτιμούν ότι ο κ. Βενιζέλος επέλεξε να δείξει από την πρώτη στιγμή ότι θα βρίσκεται απέναντι και όχι μαζί με τον κ. Παπανδρέου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "5 κλειδιά για την επόμενη μέρα. Γ. Παπανδρέου: Τι σχεδιάζει, τι του προτείνουν".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "τις πρώτες αποφάσεις του Γ. Παπανδρέου αναμένουν όλοι στο ΠΑΣΟΚ για να κρίνουν το στίγμα της νέας αρχής. Κλειδιά θεωρούνται η οργανωτική ανασυγκρότηση σε συνδυασμό με την επιλογή των προσώπων που θα αποτελέσουν την ηγετική ομάδα αλλά και την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθηθεί. Μέσα από αυτές τις αποφάσεις θα φανεί και πώς θα κινηθεί πολιτικά σε σχέση με τους Ευ. Βενιζέλο και Κ. Σκανδαλίδη".

    ΕΣΤΙΑ: "Αμφίβολη τώρα η τετραετία. Οι θέσεις Παπανδρέου για την προεδρική εκλογή".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "μετά τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και την πανηγυρική επανεκλογή του κ. Γ. Παπανδρέου , το ζητούμενο είναι τι θα συμβή στην προεδρική εκλογή του Μαρτίου 2010.Υπό τις παρούσες συνθήκες ουδείς γνωρίζει αν θα μπορέση η σημερινή Κυβέρνησις να εξαντλήση την τετραετία. Όμως μετά την προχθεσινή επανεκλογή του κ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία έχει κάθε λόγο να τον πιέση να αποκαλύψη τις προθέσεις του. Ώστε και εκείνη, ως Κυβέρνησις να ρυθμίση την πορεία της".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Τα στοιχήματα του κ. Παπανδρέου. Προτίθεται να λειτουργήσει ενωτικά, αλλά χωρίς να διαπραγματευθεί θέσεις και ρόλους. Ο κ. πρωθυπουργός τον κάλεσε σε συναίνεση για τα μεγάλα προβλήματα".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "ο κ. Παπανδρέου καλείται να διαχειριστεί την ευρεία επικράτηση έναντι του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, προκειμένου να απεγκλωβισθεί το ΠΑΣΟΚ από την παρατεταμένη εσωστρέφεια των τελευταίων μηνών και να διαμορφώσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Συνομιλητές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αφήνουν να εννοηθεί ότι ο κ. Παπανδρέου θα λειτουργήσει ενωτικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα διαπραγματευθεί θέσεις και ρόλους με τα πρωτοκλασάτα στελέχη και δυνάμεις, όπως οι συνδικαλιστές".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Κέρδισε και προχωράει εμπρός. Παπανδρέου 56%, Βενιζέλος 38%, Σκανδαλίδης 5,8%".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "τις επόμενες κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου περιμένουν όλοι στο ΠΑΣΟΚ, μετά την καθαρή νίκη του στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αποφασίσει επίσπευση του συνεδρίου του κόμματος το οποίο ήταν προγραμματισμένο για τον Φεβρουάριο, ώστε το ΠΑΣΟΚ με τον νέο χρόνο να είναι σε θέση να ασκήσει δυναμική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ξορκίζουν τους Ρευμα-τισμούς, ενώ ο Γιώργος ετοιμάζει ενωτική πρόταση".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ξορκίζουν τη...ρευματοπάθεια στο ΠΑΣΟΚ, ένα 24ωρο μετά τη μεγάλη νίκη του Γιώργου Παπανδρέου. Η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι το ποσοστό που έλαβε συνιστά ένα "ριζοσπαστικό ρεύμα" μέσα στο ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της πλευράς των νικητών που αποκωδικοποίησαν την αναφορά αυτή ως πρόθεσή του να συστήσει κόμμα μέσα στο κόμμα. Την ίδια ώρα, πάντως, ο κ. Παπανδρέου εμφανίζεται έτοιμος να προχωρήσει σε ενωτική πρόταση προς την πλευρά Βενιζέλου".

    Η ΝΙΚΗ: "Προχωράει με λυμένα χέρια".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "η ισχυρή εντολή που πήρε ο Γιώργος Παπανδρέου από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ που τον επανεξέλεξαν πρόεδρο με μεγάλη πλειοψηφία, αποτελεί το βασικό πλεονέκτημα, για να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, χωρίς δεσμεύσεις και συμβιβασμούς. Ο Γ. Παπανδρέου μελετά προσεχτικά τις επόμενες κινήσεις του".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κόβει μεροκάματα και ένσημα με διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το "σπάσιμο" του χρόνου εργασίας σε "ενεργό " και "ανενεργό"- και άρα απλήρωτη- περίοδο και τη διευθέτησή του σε μηνιαία βάση, ώστε να κόβει από τους εργαζόμενους τουλάχιστον τέσσερα μεροκάματα και ένσημα, προωθεί εργολαβική εταιρεία που έχει αναλάβει τις υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης".

    Η ΧΩΡΑ: "Κοινωνική ένταξη των μεταναστών με νέους κανόνες και προϋποθέσεις. Η σύσκεψη Καραμανλή - Παυλόπουλου".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "σε μια "ΕΣΤΙΑ" συγκεντρώνει τους μετανάστες το υπουργείο Εσωτερικών, σε μια προσπάθεια να εφαρμόσει σύγχρονη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, η οποία θα παρέχει κοινωνική μέριμνα για του υπηκόους τρίτων χωρών που ζουν στην Ελλάδα αλλά και θα κατορθώσει να ελέγξει το μεταναστευτικό ρεύμα".

    City Press: "Δοκιμασία για δύο".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ο κ. Παπανδρέου καλείται να αποδείξει ότι δεν είναι ταυτισμένος με τις εκλογικές ήττες. Προβλέπονται σκλήρυνση της αντιπολιτευτικής τακτικής του και άνοιγμα στην Αριστερά. Ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλή πρέπει να προχωρήσει σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις, ανεξάρτητα από την πίεση που έχει δεχθεί".

    Metro: "Σχέδιο για την επόμενη μέρα. Σε ενωτικό πνεύμα αλλά με ξεκάθαρα μηνύματα, οι επόμενες κινήσεις του Γ. Παπανδρέου".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε να παραμείνει χθες στην οικία του , στο Καστρί, ώστε μακριά από πιέσεις όσων διεκδικούν ρόλους στο κόμμα και σε συνεννόηση μόνο με συνεργάτες της απολύτου εμπιστοσύνης του, να οριστικοποιήσει τους σχεδιασμούς του".

    Metropolis: "Νέος γύρος με παραιτήσεις".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, η τρίτη κατά σειρά κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων για το Ασφαλιστικό, με αντικείμενο την ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων και την καθιέρωση κάρτας κοινωνικής ασφάλισης".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Κορώνεια: Έγκλημα χωρίς τιμωρία. Χωματερή νεκρών ζώων η λίμνη".

    ΕΓΝΑΤΙΑ: "Πρόσθετα μέτρα στον ορίζοντα;"

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Λουκέτο στα νοσοκομεία. Σε απεργία από την ερχόμενη Δευτέρα οι νοσοκομειακοί γιατροί με βασικό αίτημα τις προσλήψεις στο χώρο της υγείας".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "4.000 χημικές ουσίες στα τσιγάρα. Απολύτως τεκμηριωμένο πως το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα".

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ενοποίηση 62 Ταμείων κύριας και επικουρικής. Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις συγχωνεύσεις προβλέπει μόνο 14 βασικούς οργανισμούς".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "δραστική μείωση του αριθμού των ταμείων κύριας ασφάλισης από 22 σε 5 και επικουρικής από 40 σε 9 προωθεί η κυβέρνηση. Χθες ο υπουργός Απασχόλησης Β. Μαγγίνας απέστειλε προσκλήσεις στους κοινωνικούς εταίρους, τους οποίους καλεί να προσέλθουν στη Βουλή μεθαύριο Πέμπτη για τη συνέχιση του διαλόγου".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Φόβοι για κρίση διαρκείας. Νέες προειδοποιήσεις για τις μετοχές. Αναταράξεις στα χρηματιστήρια "βλέπουν" Morgan Stanley-Deutsche".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "εντείνονται οι ανησυχίες για το εύρος και τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης που πλήττει τις αγορές. Μέχρι στιγμής, οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει απώλειες 43 δισ. δολ. ενώ έως το τέλος του έτους οι αναλυτές περιμένουν πρόσθετες ζημίες 17-27 δισ. δολ. Στο στόχαστρο των φημολογιών για πρόσθετες ζημίες βρέθηκε χθες η HSBC. Υποχώρηση στις τιμές πετρελαίου, χρυσού".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Οι αγορές έχουν νεύρα!...Αστάθεια στη Νέα Υόρκη, ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "πληθαίνουν οι φωνές ανησυχίας στις διεθνείς αγορές, που με νευρικότητα προσπαθούν αν ισορροπήσουν, εν μέσω της πιστωτικής κρίσης, στη δίνη της οποία βρέθηκαν χθες η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης η HSBC αλλά και η Bank of America"

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ευάλωτη η οικονομία λόγω του υψηλού δανεισμού. Αρνητικές προβλέψεις του ΔΝΤ και για την Ευρωζώνη".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από το 2008, αλλά και δύσκολες ημέρες για τις οικονομίες των χωρών που έχουν υψηλό δημόσιο δανεισμό και υπερχρεωμένα νοικοκυριά προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λόγω της παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 13 November 2007 - 20:39:36 UTC