Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 07-11-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/11/2007
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/11/2007

    Ποια θέματα κυριαρχούν: Η αναθεώρηση του Συντάγματος με αιχμή το άρθρο 16, που αφορά στο θέμα της ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ, η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του κόμματος και η τακτική της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό, η οποία θα συζητηθεί εκτενώς σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή.

    Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αποκλιμακώνεται η κρίση στην Παιδεία. Ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο υπουργός".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "μήνυμα να υπάρξει συναίνεση στα κόμματα για την αναθεώρηση του άρθρου 16 έστειλε χθες ο υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "7.307 νέες προσλήψεις".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "πακέτο" 1.384 νέων προσλήψεων εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, διαφόρων κατηγοριών και ειδικοτήτων, σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενέκρινε με αντίστοιχες αποφάσεις της η αρμόδια επί των προσλήψεων διυπουργική επιτροπή".

    Η ΑΥΓΗ: "Και πάλι το άρθρο 16. Η κυβέρνηση πιέζει το ΠΑΣΟΚ".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η επανεκλογή του Γ. Παπανδρέου σηματοδοτεί το τέλος της κυβερνητικής στάσης αναμονής. Χθες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπ. Παιδείας, ο οποίος δήλωσε ότι ξανανοίγει θέμα αναθεώρησης του επίμαχου άρθρου 16 προκειμένου να επιτραπεί η λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα μας. Η κυβέρνηση επίσης θέτει άλλα δύο θέματα στην ατζέντα, με την οποία επιδίωκε τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ - την ανατροπή του ασφαλιστικού και την αλλαγή του εκλογικού νόμου".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "150.000 ψήφοι μαϊμού έβγαλαν τον Γιωργάκη. Πήρε 699.593 λιγότερες από το 2004!!!".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "την Κυριακή μας είχαν πει ότι ψήφισαν πάνω από 900.000 , την Δευτέρα τους...κατέβασαν στις 850.000 (!!!). Τελικά χθες, ύστερα από τρεις ολόκληρες μέρες μας ανακοίνωσαν ότι οι ψηφίσαντες ήταν μόνο 738.078 μαζί φυσικά με τις μαϊμούδες!!!"

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Συνταγματική αναθεώρηση. Ο Καραμανλής ανασύρει το φάντασμα του άρθρου 16.".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "το φάντασμα της αναθεώρησης του άρθρου 16, που νομιμοποιεί τα ιδιωτικά ΑΕΙ, ανασύρει η κυβέρνηση, με σκοπό να επαναφέρει το δίλημμα στην ελληνική κοινωνία και στόχο να αναδείξει τον δυϊσμό του ΠαΣοΚ".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Οι αυξήσεις για τους ενστόλους. Συνεπής η κυβέρνηση στις δεσμεύσεις της".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "κατατέθηκε, χθες το βράδυ, στη Βουλή το νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών, με το οποίο αυξάνεται ο βασικός μισθός του ανθυπολοχαγού από 1/1/2008 σε 860 ευρώ, από 795 ευρώ που είναι σήμερα, αναπροσαρμόζοντας τις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό)".

    ΕΘΝΟΣ: "Στήνουν παγίδα με το άρθρο 16. Το Μαξίμου ρίχνει ξαφνικά λάδι στη φωτιά της Παιδείας".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε έναν τακτικισμό που δεν έχει προηγούμενο -εάν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν περάσει μόλις δύο μήνες από τις εκλογές- επιδίδεται η κυβέρνηση, η οποία - μέσω των θεμάτων που προωθεί - έχει ως μόνο στόχο τη δημιουργία προβλημάτων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "...Δεν είμαι ο Γιώργος που αγαπούσε μια φορά. Αποφασισμένος να κάνει σκληρή αντιπολίτευση στον Καραμανλή ο Παπανδρέου".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι πλέον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ της προηγουμένης τετραετίας. Στη Ρηγίλλης και στου Μαξίμου το γνωρίζουν καλά και ανησυχούν και ας μην το δείχνουν. Είδε, έμαθε και ωρίμασε, όπως δήλωσε και ο ίδιος, το διάστημα από την εκλογική ήττα μέχρι την ημέρα της επανεκλογής του. Η δεύτερη ευκαιρία με την ξεκάθαρη εντολή είναι για τον Γιώργο μεγάλη ευθύνη. Μια άλλη αποτυχία δεν θα του συγχωρεθεί ούτε από τους συντρόφους του, ούτε από την ιστορία και θα αφανισθεί πολιτικά".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Έρευνα του εισαγγελέα για προστάτες- πολιτικούς μετά τις καταγγελίες για παρεμβάσεις υπέρ εμπόρων ναρκωτικών".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στον πολιτικό χώρο επεκτείνονται πλέον οι έρευνες της Δικαιοσύνης προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των πρόσφατων καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι βουλευτές και τοπικοί άρχοντες της Κρήτης παρείχαν προστασία (!) στη μαφία των Ζωνιανών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φορείς σπάνιας ασθένειας 500.000 Έλληνες".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "δεν είναι κακό να πεθάνεις από κυστική ίνωση. Είναι κακό να πεθάνεις από κυστική ίνωση αβοήθητος και απελπισμένος". Η κυρία Αγγελική Πρεφτίτση διαγνώστηκε με κυστική ίνωση- τη συχνότερη κληρονομική ασθένεια για την οποία ακόμη δεν έχει βρεθεί οριστική θεραπεία- στα 11 χρόνια της".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μαχαιριά στις συντάξεις. Ασφαλιστικό: Περικοπές...δώρο αμέσως μετά τις γιορτές".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση προωθεί μέτρα - μαχαιριά στις συντάξεις. Νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αμέσως μετά τις γιορτές θα προβλέπει και σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας. Επιταχύνονται οι διαδικασίες διαλόγου στη Βουλή. Την τακτική στο Ασφαλιστικό θα συζητήσει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή".

    ΕΣΤΙΑ: "Ακατανόητη ατολμία με τον φόρο ακινήτων. Η Κυβέρνησις αναδιατυπώνει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "στις 8 Σεπτεμβρίου 2007, μία εβδομάδα προ των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου, στην ομιλία του στην Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός είπε επί λέξει:«Προχωρούμε στην τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, με τη δραστική απλοποίηση της φορολογίας των ακινήτων που σήμερα επιβαρύνονται με πολλών μορφών φόρους». Μεθαύριο λοιπόν, συμπληρώνεται το δίμηνο από τις εκλογές, μέσα στο οποίο υποτίθεται ότι θα είχαν υλοποιηθή τα ανωτέρω".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Επιστροφή στην πολιτική με κινήσεις Καραμανλής. Τα προβλήματα επί τάπητος μετά την επανεκλογή του κ. Παπανδρέου".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η ολοκλήρωση των εσωκομματικών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ, με την επανεκλογή του κ. Γιώργου Παπανδρέου, σηματοδοτεί την επιστροφή της πολιτικής ζωής στους φυσιολογικούς της ρυθμούς, με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Άρθρο 16 και εκλογικό νόμο..."ρίχνει στο τραπέζι" η κυβέρνηση. Συναίνεση η στόχος του πρωθυπουργού".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "αναθεώρηση του Συντάγματος με αιχμή το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και ο εκλογικός νόμος είναι τα πρώτα θέματα που ρίχνει στο τραπέζι η κυβέρνηση μετά την επανεκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ".

    ΤΑ ΝΕΑ: "e-φακέλωμα στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Στην τελική ευθεία ο Φόρος Κατοχής".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε ηλεκτρονικό φακέλωμα των ιδιοκτητών ακινήτων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με τη δημιουργία περιουσιολογίου, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την επιβολή του νέου φόρου κατοχής ακίνητης περιουσίας".

    Η ΝΙΚΗ: " Πυρά Γιώργου σε 4 στόχους. 1.Παιδεία. 2.Υγεία. 3. Ασφαλιστικό. 4. Ακρίβεια".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "προτεραιότητα του Γ. Παπανδρέου είναι ο δυναμικός αντιπολιτευτικός λόγος απέναντι στην κυβέρνηση για τα ζητήματα αιχμής. Η Παιδεία, το Ασφαλιστικό, η Υγεία, η ακρίβεια, είναι τα θέματα στα οποία θα εστιάσει, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και αναδεικνύοντας την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Πλατύς διάλογος στη δράση με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ με όσους δεν βολεύονται με αυτό που υπάρχει σήμερα. Συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ είναι συνεκτική, πολυεπίπεδη στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο, στο εθνικό και στη διεθνιστική πάλη, με βασικό της γνώρισμα το συνδυασμένο αγώνα για τα καθημερινά οξυμένα προβλήματα, την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης, τη δράση για τη λαϊκή συμμαχία, τον αγώνα για τη λαϊκή εξουσία".

    Η ΧΩΡΑ: " Το μισθολόγιο στρατιωτικών και αποστράτων. Στα 860 ευρώ ο μισθός του ανθυπολοχαγού -πόσο αυξάνονται τα επιδόματα".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις απέναντι στους ένστολους, η κυβέρνηση Καραμανλή κατέθεσε χθες στη Βουλή τροπολογία με την οποία από την 1/1/2008 διαμορφώνεται ο βασικός μισθός του ανθυπολοχαγού σε 860 ευρώ, έναντι 795 ευρώ, ενώ αυξάνονται και τα επιδόματα κινδύνου κατά 8,2%".

    City Press: "Νικολά Σαρκοζί: Η Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρώπη".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επανέλαβε χθες την αντίθεσή του στην προσχώρηση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην πρώτη του ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κ. Σαρκοζί έδωσε έμφαση στην ανάγκη διαφύλαξης της ταυτότητας της Ε.Ε. και προάσπισης των οικονομικών της συμφερόντων".

    Metro: "Ξαναρχίζει το παιχνίδι. Στο "τραπέζι" έριξε η κυβέρνηση την αναθεώρηση του Συντάγματος, με αιχμή το Άρθρο 16 και τον εκλογικό νόμο".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "«ζεσταίνεται» και πάλι η πολιτική ατμόσφαιρα, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών επανεκλογής του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δείχνει και η κινητικότητα που υπήρξε χθες στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά και οι δηλώσεις της ηγεσίας των κομμάτων της Αριστεράς για τη δράση που θα αναλάβουν στο εξής".

    Metropolis: "Στο μικροσκόπιο το παρελθόν των Ζωνιανών".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "τον επανέλεγχο όλων των υποθέσεων περί εμπορίας ναρκωτικών στην περιοχή ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Στο Μεταξύ, οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται και φέρνουν στο φως όπλα και ναρκωτικές ουσίες".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: " Το Ελντοράντο της Θεσσαλονίκης. Οι επεκτάσεις εκτινάσσουν τις τιμές στα ύψη".

    ΕΓΝΑΤΙΑ: "Εναγώνια έσοδα..."

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "2.492 προσλήψεις στο δημόσιο".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ακόμη περισσότερα λεφτά για την Κ. Μακεδονία από το Δ΄ΚΠΣ".

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: " Ψαλίδι" στα υπερβολικά σχέδια για ανανεώσιμες" .

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές προβληματίζει τόσο τον επιχειρηματικό κόσμο που δραστηριοποιείται στη συγκεκριμένη αγορά, όσο και το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και τη ΡΑΕ, που αναζητούν λύσεις στον "γόρδιο δεσμό" των χιλιάδων αιτήσεων οι οποίες ξεπερνούν σε δυναμικότητα το τριπλάσιο της εγκατεστημένης ισχύος τους ΔΕΗ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Πάγωμα" των μισθών με οδηγία του Eurogroup. Συμφωνία των υπουργών στις Βρυξέλλες για τον δημόσιο τομέα".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "συμφωνία των "13" υπουργών Οικονομίας που συμμετέχουν στο Eurogroup για συγκρατημένες αυξήσεις μισθών στον δημόσιο τομέα, ώστε να δοθεί σήμα στον ιδιωτικό τομέα, όπου ισχύουν οι ελεύθερες διαπραγματεύσεις. Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει αυξήσεις περίπου στο ύψος του πληθωρισμού, πράγμα που σημαίνει "πάγωμα" των πραγματικών αποδοχών".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Τρέχουν για την αναμόρφωση της φορολογίας των ακινήτων. Εντολή στις ΔΟΥ να διαβιβάσουν αρμοδίως τα στοιχεία του Ε9".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "αναδρομικό φόρο για τις παλαιές μεταβιβάσεις των εκτός σχεδίου ακινήτων, που σήμερα έχουν μπει στο αντικειμενικό σύστημα αξιών, καλούνται να καταβάλουν χιλιάδες φορολογούμενοι και να κλείσουν έτσι οριστικά τις εκκρεμότητες του παρελθόντος".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Διχασμένες οι αγορές για την πορεία των μετοχών. Άλμα 2,5% χθες ο Dow Jones και 3,5 ο Nasdaq στη Wall Street".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "η αλλαγή "πλεύσης" διεθνών οίκων, λόγω αβεβαιοτήτων, φέρνει απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Αρχικά συγκρατημένα και στη συνέχεια ηχηρά, διεθνείς οίκοι προβλέπουν σημαντική πτώση αγορών, αλλάζοντας γραμμή σε σχέση με πρόσφατες θετικές εκθέσεις τους".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 14 November 2007 - 21:26:32 UTC