Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 07-11-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/11/2007
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/11/2007

    Ποια θέματα κυριαρχούν: Ο κεντρικός άξονας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που παρουσίασε χθες στη Βουλή ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας, η αλλαγή του εκλογικού νόμου και οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. στα Ζωνιανά Ρεθύμνου.

    Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πως τα 155 θα γίνουν 20! Η Βουλή συζήτησε για τα Ασφαλιστικά Ταμεία"

    Η εφημερίδα γράφει ότι "δραστικές συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις ταμείων με στόχο να περιοριστούν σε 20 το πολύ, προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος την οποία παρουσίασε χθες στη Βουλή ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ξεσκεπάζουν τη μαφία των ναρκωτικών. Η κυβέρνηση αποκαλύπτει το όργιο των παρανομιών και του άγριου τσαμπουκά μιας οικογένειας".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η ελληνική πολιτεία γνώριζε. Η αστυνομία γνώριζε. Δηλαδή, γνώριζαν όλοι ότι στα Ζωνιανιά και στην ευρύτερη περιοχή του Μυλοπόταμου κυριαρχούσε ο νόμος της μαφίας. Και έτσι κυριάρχησε και ο νόμος της σιωπής. Νόμος που κρατούσε τα στόματα των κατοίκων κλειστά από το φόβο των παρανομούντων".

    Η ΑΥΓΗ: "Συγχωνεύσεις που καταπίνουν συντάξεις - αποθεματικά - όρια ηλικίας. Κυβερνητικοί μονόλογοι χθες στη Βουλή".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με πρόσχημα την... «ισότητα μεταξύ των ασφαλισμένων» η κυβέρνηση προχωρεί μονομερώς σε ενοποιήσεις ταμείων επιδιώκοντας να βάλει στο χέρι τα αποθεματικά των... υγιών ταμείων, να μειώσει τις συντάξιμες αποδοχές και να αυξήσει τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "20% νοθεία όπου δεν δούλεψαν τα κομπιούτερ. Τόσο μεγάλη νοθεία ούτε ο Μένιος δεν θα τολμούσε".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "στις εκλογές που έγιναν την 16η Σεπτεμβρίου το ΠΑΣΟΚ πήρε 2.727.853 ψήφους. 55 μέρες αργότερα, παρά την τεράστια κινητοποίηση, ο Γιωργάκης πήρε μόνο 427.021 μαζί με τις παράνομες ψήφους χιλιάδων Αλβανών, Πακιστανών, Φιλιππινέζων, δεκαεξάχρονων νεαρών και της πρωτοφανούς νοθείας στο 30% των τμημάτων που ψήφισαν με καταστάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι 2.300.832 Πασόκοι ή δεν πήγαν να ψηφίσουν ή... μαύρισαν τον Παπανδρέου. Και ύστερα μιλάνε για... «καθαρή εντολή»".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Σύγκρουση συμφερόντων καθυστερεί τους ελέγχους του αίματος. Το σκάνδαλο των μεταγγίσεων".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "πίσω από το πρόβλημα με το αίμα κρύβεται η μεγάλη σύγκρουση συμφερόντων δύο πολυεθνικών εταιρειών. Μετά τις αποκαλύψεις του «Βήματος» για το σκάνδαλο με τις μεταγγίσεις, ο υπουργός Υγείας παραπέμπει το θέμα στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Το σχέδιο ενοποίησης των Ταμείων. Ο Β. Μαγγίνας παρουσίασε τον κεντρικό άξονα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στη δημιουργία έξι ή οκτώ ταμείων κύριας ασφάλισης προσανατολίζεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο της πρόβλεψης για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Όπως διευκρίνισε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Απασχόλησης, θα λειτουργούν συνολικά 21 Ταμεία αντί των σημερινών 155".

    ΕΘΝΟΣ: "Μαστίγιο και καρότο για τις συντάξεις. "Θα γίνει της Γαλλίας" προειδοποιεί η ΓΣΕΕ".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "το πρώτο βήμα θα είναι η ομαδοποίηση των Ταμείων σε 6-8 φορείς κύριας ασφάλισης, περίπου 10 για επικουρικές συντάξεις και 2-3 προνοιακούς οργανισμούς. Κατόπιν, όπως είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Απασχόλησης, θα αρθούν οι «κραυγαλέες διαφορές παροχών» (θα μειωθούν οι συντάξεις οι δηλαδή...) και οι «παραλογισμοί» στους όρους συνταξιοδότησης - στα όρια ηλικίας δηλαδή...".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Τότε ο Πρωθυπουργός ο θείος, τώρα ο ανιψιός και σύμφωνα με τις καταγγελίες για πολιτικές ευθύνες ψήφισαν το... 1961 τα δένδρα. 2007 τα δενδρύλλια".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "το θέμα των Ζωνιανών έφτασε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τόσο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όσο και στην Ολομέλεια. Όλοι ήξεραν και ξέρουν ποιοι ήταν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί του επί χρόνια διαπραττομένου εγκλήματος. Αρνούνται, όμως να τους κατονομάσουν και ν ΄απαλλάξουν έτσι ένα ολόκληρο χωριό αλλά και γενικά το νησί από την ρετσινιά και το όνειδος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μπαλωθιές Μητσοτάκη εναντίον του Μπερνς. Ξεσπάθωσε μετά τις φιλοσκοπιανές δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "υπομονή και επιμονή στους στόχους που έχουν τεθεί από ελληνικής πλευράς συστήνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τη μεροληπτική υπέρ των Σκοπίων παρέμβαση του Νίκολας Μπερνς για το θέμα της ονομασίας σύμφωνα με την οποία «μόνο η διαφορά γύρω από το όνομα δεν αποτελεί λόγο για να παρεμποδιστεί η ένταξη της "Μακεδονίας" σε διεθνείς οργανισμούς»!!!".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τρύπιο αεροσκάφος νοίκιασε η Ολυμπιακή. Καμουφλαρισμένο μπάλωμα ανακάλυψαν σε Boeing 737-400 της ισπανικής εταιρίας HOLA οι ειδικοί της τεχνικής βάσης".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "μια μεγάλη ρωγμή, επιμελώς καλυμμένη με ειδική πλαστική κόλλα και από πάνω μακιγιαρισμένη με ομοιόμορφο χρώμα, για να μη γίνεται εύκολα αντιληπτή, αποκάλυψαν οι τεχνικοί της Ολυμπιακής, στα σωθικά, στο θάλαμο αποσκευών κάτω από την μπροστινή πόρτα εισόδου, σε ένα από τα ενοικιασμένα αεροσκάφη της εταιρίας και αμέσως σήμανε συναγερμός".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Βάζουν χέρι στα αποθεματικά. Ασφαλιστικό: Ενοποιήσεις στα γρήγορα με 6-8 Ταμεία".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "υποχρεωτικές ενοποιήσεις, όχι μόνο των Ταμείων κύριας σύνταξης, αλλά και των επικουρικών, ακόμη και των εφάπαξ, ανήγγειλε ο υπουργός Απασχόλησης Β. Μαγγίνας. Στόχος, η συγκέντρωση της περιουσίας των 30 δισ. ευρώ που έχουν όλα τα Ταμεία κάτω από κοινές διοικήσεις, ώστε τα υγιή Ταμεία να «αιμοδοτούν» τα ελλειμματικά. Επόμενος στόχος, οι περικοπές «κραυγαλέων» παροχών".

    ΕΣΤΙΑ: "Το ΠΑΣΟΚ μας κοροϊδεύει. Οι πομφόλυγες περί γερμανικού συστήματος".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "το θράσος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει όρια. Από χθες περιφέρεται σε κανάλια και ραδιοσταθμούς ο κ. Σκανδαλίδης και επιχειρηματολογεί υπέρ του γερμανικού εκλογικού συστήματος. Εν τούτοις, αν ενθυμούμεθα καλώς, την 1η Δεκεμβρίου 2003 ο ίδιος αυτός κ. Σκανδαλίδης, ως υπουργός Εσωτερικών έδωσε στην δημοσιότητα το σχέδιο του εκλογικού νόμου που ισχύει σήμερα. Άραγε διαφωνούσε τότε με το σύστημα που πρότεινε; Ή μετάνοιωσε και θέλει τώρα να το αλλάξη;".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μαύρο χρήμα και διαφθορά λειτουργών στα Ζωνιανά. Μέχρι χθες, 22 εμπλεκόμενοι. Επιβάλλεται σταδιακά το κράτος".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το νήμα των αποκαλύψεων που ξετυλίγεται γύρω από τα Ζωνιανά φέρνει στην επιφάνεια ένα κύκλωμα οργανωμένου εγκλήματος με ευρύτερες διασυνδέσεις και σχέσεις προστασίας με τις αρχές".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Αναταράξεις προκαλεί το Ασφαλιστικό. Τις προτάσεις της κυβέρνησης διετύπωσε στη Βουλή ο Β. Μαγγίνας".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "την κυβερνητική πρόταση για την ενοποίηση των Ταμείων, παρουσίασε ο υπουργός Απασχόλησης Β. Μαγγίνας, μιλώντας χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, κατά τη συζήτηση των θεμάτων του β' κύκλου του Ασφαλιστικού. Η πρόταση που εξετάζει η κυβέρνηση αφορά την ενοποίηση Ταμείων, ώστε να καταλήξουμε σε 6 έως 8 φορείς κύριας ασφάλισης, περίπου 10 Οργανισμούς για την Επικουρική Ασφάλιση και σε 2 με 3 Οργανισμούς για τον Τομέα της Πρόνοιας".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Έξι βρώμικες δικογραφίες στο φως. Με εμπλοκή δικαστικών και αστυνομικών".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "εμπλοκή αστυνομικών, ακόμα και δικαστικών, σε διάφορα επίπεδα, "δείχνουν" έξι παλαιότερες δικογραφίες για σοβαρές υποθέσεις ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου".

    Η ΝΙΚΗ: "Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προειδοποιεί: Θα γίνει... της Γαλλίας".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "σαφέστατη προειδοποίηση ότι η κυβέρνηση θα βρει μπροστά της μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις, στην περίπτωση που επιμείνει στις θέσεις της, οι οποίες οδηγούν σε μείωση των συντάξεων, απηύθυνε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος. Ο Β. Μαγγίνας προανήγγειλε συγχωνεύσεις Ταμείων, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος".

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: "Δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα. Ζητάει παραιτήσεις και πάει για συνέδριο - εξπρές".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος. Δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα. Μπορεί μεν ο Ευάγ. Βενιζέλος να τον συνεχάρη τηλεφωνικώς, αλλά οι δυο τους συναντήθηκαν μόλις χθες και αυτό στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ενώ σήμερα θα κάτσουν πιο κοντά γύρω από το τραπέζι του Πολιτικού Συμβουλίου".

    ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Βαθμολογεί τους υπουργούς του. Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης του Καραμανλή".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "αποφασισμένος να ελέγχει διαρκώς την απόδοση και την αποτελεσματικότητα των μελών της κυβέρνησης, είναι ο πρωθυπουργός, όχι επειδή έχει στόχο του να κάνει απαραιτήτως αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά επειδή γνωρίζει ότι μια ενδεχόμενη τρίτη θητεία του περνάει μέσα από την επιτυχία του κυβερνητικού έργου".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ενοποίηση ασφαλιστικών Ταμείων: Στήνουν στο απόσπασμα όρια ηλικίας και συντάξεις".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "στο απόσπασμα της "ενοποίησης" των Ταμείων στήνει η κυβέρνηση τα ασφαλιστικά δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, αξιοποιώντας το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, που σαν βάθρο του έχει το νόμο 3029/2002 του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΧΩΡΑ: "Δέσμη μέτρων για καλύτερη αστυνόμευση. Αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. και στην Κρήτη".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας στην κατεύθυνση της καλύτερης αστυνόμευσης των περιοχών, στην αποτελεσματική εφαρμογή του Πειθαρχικού Δικαίου αλλά και στην αναδιάρθρωση της δύναμης της ΕΛΑΣ φιλοδοξούν να επιτύχουν ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και ο αρμόδιος υφυπουργός Παναγιώτης Χηνοφώτης, με μια δέσμη μέτρων που ανακοίνωσαν χθες στη Βουλή".

    City Press: "Νέα κρίση στο ΠΑΣΟΚ".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "μπορεί η πρόταση του Γ. Παπανδρέου για την καθιέρωση μεικτού (του λεγόμενου γερμανικού) εκλογικού συστήματος να βρήκε θιασώτες στο εσωτερικό της ΝΔ, χθες όμως επισημοποιήθηκε ότι υπάρχει (τουλάχιστον) ένας που την αρνείται στο ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τον Ε. Βενιζέλο, ο οποίος λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει ο κ. Παπανδρέου την (πρώτη μέρα την εκλογή του) ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, με γραπτή του δήλωση προκάλεσε αναταραχή (και κάποιες ακραίες σκέψεις από ορισμένους) στο επιτελείο του προέδρου".

    Metro: "Καπνιστές με το... ζόρι. Οι Έλληνες είναι οι πλέον επιβαρημένοι παθητικοί καπνιστές της Ευρώπης".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "περίπου 600 άνθρωποι τον χρόνο στη χώρα μας πέφτουν θύματα του παθητικού καπνίσματος, πεθαίνοντας από τις 4 πιο σοβαρές επιπτώσεις του (ισχαιμία του μυοκαρδίου, εγκεφαλικά, καρκίνος του πνεύμονα και χρόνιες πνευμονοπάθειες)".

    Metropolis: "Πώς θα γίνει η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "τα πυρά της αντιπολίτευσης δέχεται η κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το ασφαλιστικό. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, χαρακτήρισε "προσχηματικό" το διάλογο, "αλλοπρόσαλλη και άδικη" την πολιτική της κυβέρνησης και "εμπαιγμό" το 1,5 δισ. ευρώ που πρότεινε η κυβέρνηση να δώσει με ομόλογα στο ΙΚΑ, έναντι των 8,5 δισ. που οφείλει συνολικά το κράτος".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Επέτειος Πολυτεχνείου: Στην ΕΛΑΣ η "καυτή πατάτα" για ενδεχόμενα επεισόδια στο ΑΠΘ".

    ΕΓΝΑΤΙΑ: "Ηλεκτροπληξία" στο... ΠΑΣΟΚ".

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Τρόφιμα: Αυξήσεις έως 60%. Μεγάλο κύμα ακρίβειας πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Η αγροτική Ελλάδα υπερέχει στα Βαλκάνια, σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ".

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ρήξη... αλά γαλλικά για το ασφαλιστικό. Μετωπική, κυβέρνησης - συνδικάτων, υπό το φως του σχεδίου για την ενοποίηση των Ταμείων".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε "μετωπική σύγκρουση" οδηγούνται κυβέρνηση και συνδικάτα, υπό το "φως" του κυβερνητικού σχεδίου για την ενοποίηση των Ασφαλιστικών Φορέων. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία 6-8 Ταμείων κύριας ασφάλισης, 10 Ταμείων επικουρικής και τη λειτουργία 2-3 Οργανισμών Πρόνοιας, όπως γνωστοποιήθηκε χθες στη Βουλή".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εφιαλτικά σενάρια για πληθωρισμό - επιτόκια. Μυστική μελέτη της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σοβαρότατα οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της ΕΕ, εξαιτίας της εκτίναξης των διεθνών τιμών στο πετρέλαιο και των τιμών σε βασικά τρόφιμα, όπως τα δημητριακά. Μελέτη της ΕΕ προβλέπει ότι σε περίπτωση που το πετρέλαιο παραμείνει πάνω από τα 90 δολ. τότε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα φθάσει έως και 6% το 2008, ενώ τα επιτόκια ίσως διπλασιασθούν σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Οι Έλληνες τραπεζίτες "πολιορκούν" τώρα το... Κίεβο. Μετά τα Βαλκάνια η επέκταση συνεχίζεται βορειότερα".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "στην τραπεζική αγορά της Ουκρανίας στρέφονται τώρα, με φιλόδοξα σχέδια, οι ελληνικές τράπεζες, αποφασισμένες να συνεχίσουν τη δυναμική πορεία επέκτασής τους εκτός των συνόρων, που πλέον έχει καταστήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ισχυρό περιφερειακό παράγοντα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ο πληθωρισμός φέρνει πιο κοντά την αύξηση επιτοκίων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει συνέχεια στις ανατιμήσεις".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κινείται πλέον σταθερά σε υψηλά επίπεδα με βάση τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εντείνοντας τις ανησυχίες στις Βρυξέλλες για νέα αύξηση επιτοκίων. Τον Οκτώβριο ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,6%, ενώ στην Ελλάδα ήταν 3%".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 16 November 2007 - 21:27:40 UTC