Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 08-03-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/3/2008
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/3/2008

    Ποια θέματα κυριαρχούν: Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ , η ομιλία του πρωθυπουργού χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ.

    Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στον αέρα οι Πανελλαδικές; Τρελές ιστορίες".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "την ερχόμενη Δευτέρα λήγει η προθεσμία υποβολής μηχανογραφικού δελτίου των μαθητών του τελευταίου τετραμήνου Β' κύκλου των (ημερήσιων - εσπερινών) ΤΕΕ καθώς και των πτυχιούχων Β' κύκλου ΤΕΕ ή τμημάτων ειδικότητας των πρώην ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΤΕΙ, τον προσεχή Ιούνιο".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Επίδομα σε 232.000 φτωχές οικογένειες. Αβραμόπουλος και Κωνσταντόπουλος ανακοίνωσαν χθες δέσμη μέτρων για την επίτευξη της κοινωνικής συνοχής".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σημαντικά μέτρα για την οικονομική στήριξη και την κοινωνική ένταξη 232.000 φτωχών οικογενειών περιλαμβάνει το Εθνικό Πρόγραμμα "Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη" που παρουσίασαν χθες σε σχετική ημερίδα ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κωνσταντόπουλος. Η καταπολέμηση της φτώχειας και η εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης στις λιγότερο ευνοημένες ομάδες του πληθυσμού αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση".

    Η ΑΥΓΗ: "Το 80% των πολιτών κατά του ασφαλιστικού. Το δημοψήφισμα είναι η δημοκρατική λύση".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "μικρή μειοψηφία στον λαό για το θέμα του ασφαλιστικού είναι η κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Alco για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, το 80% των πολιτών (ανάμεσά τους και το 60% των ψηφοφόρων της ΝΔ) ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, ενώ το 56% αντιμετωπίζει θετικά τις προτάσεις και τις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Διαγωνισμός μικρομεσαίων κομμάτων στην πλατεία Συντάγματος. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον ανταγωνισμό σε επίπεδο πρωτοβουλιών με το δημοψήφισμα και την πρόταση μομφής, αποφάσισαν να προσφέρουν και θέαμα στους περαστικούς με συγκεντρώσεις της πλάκας".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε παταγώδη πολιτικό τραγέλαφο εξελίσσεται ο θεατρινισμός της αντιπολιτευτικής πλειοδοσίας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να αποκομίζει καθημερινά τα οφέλη της κεφαλαιοποίησης μιας κόντρας που θυμίζει "ριάλιτι σόου" τρίτης κατηγορίας, αυτή την φορά μεταξύ μικρομεσαίων κομμάτων, όπως επιβεβαιώνεται από το μέγεθος των κινητοποιήσεων που οργανώνουν και την παρωχημένη ρητορική τους".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Τα κόμματα ξαναβγαίνουν στους δρόμους. Καταλύτης το Ασφαλιστικό".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "η πολιτική αντιπαράθεση των τελευταίων εβδομάδων με αιχμή το Ασφαλιστικό ξαναφέρνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης στους δρόμους με συγκεντρώσεις όπως η χθεσινή του ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή του ΠΑΣΟΚ στην πλατεία Συντάγματος. Το προσεχές διάστημα θα δοκιμαστούν και τα κινηματικά αντανακλαστικά τους και η αξιοπιστία των πολιτικών πρωτοβουλιών τους".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Μομφή Καραμανλή στο λαϊκισμό. Εν μέσω της συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ο πρωθυπουργός, από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας ευθέως για "παιχνίδι ανταγωνισμού πυροτεχνημάτων στον ευρύτερο χώρο της αντιπολίτευσης". Ο Κώστας Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ για πρώτη φορά συνέδεσε ευθέως κόμματα της αντιπολίτευσης με τη σπερμολογία γύρω από την υπόθεση Ζαχόπουλου που βύθισε τη χώρα στο γκρίζο και τη μιζέρια, την ώρα που λαμβάνονταν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του τόπου και ξεκινούσε η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων της νέας τετραετίας".

    ΕΘΝΟΣ: "Στο φως η πρόταση - πρόκληση. Ολόκληρο το κείμενο του σχεδίου Νίμιτς για το Σκοπιανό".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η πρόταση Νίμιτς καθιερώνει τη διπλή ονομασία, οδηγεί σε αναγνώριση "μακεδονικής" οντότητας, καθιερώνει το δικαίωμα χρήσης του όρου "Μακεδονία - Μακεδονικός" και από τα Σκόπια, προβλέπει διαπραγματεύσεις για τη "συμφωνημένη" χρήση τοπωνυμιών, δεν προβλέπει εγγυήσεις για συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια που θα επιτρέψει την υλοποίηση της συμφωνίας και ακόμη και αυτό το θέμα της μετονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων (που προστέθηκε απλώς και μόνο για διαπραγματευτικούς λόγους από την ΠΓΔΜ) εναποτίθεται στην... καλή βούληση της σκοπιανής ηγεσίας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Κόντρα ρελάνς από Καραμανλή. Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έκανε χθες ο Πρωθυπουργός από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "κόντρα ρελάνς, για να χρησιμοποιήσουμε χαρτοπαικτικό όρο, έκανε χθες στο ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Παιχνίδι εντυπώσεων και πυροτεχνήματα χαρακτήρισε τα "περί δημοψηφίσματος" και την πρόταση μομφής από την οποία, όπως τόνισε, θα βγει ενισχυμένη η Κυβέρνησή του".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τ' άκουσε ο Καραμανλής από τους βουλευτές του. Χρειαζόμαστε ανθρωποκεντρικό πρόσωπο του είπαν".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τα άκουσε ο κ. Καραμανλής από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας ιδεολογική ταυτότητα στις μεταρρυθμίσεις, καλύτερη επικοινωνία με τους υπουργούς αλλά και την κοινωνία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Νέα πρόταση μέχρι τη Δευτέρα ή βέτο την Τετάρτη. Σαφές μήνυμα Καραμανλή προς πάσα κατεύθυνση για σύνθετη ονομασία, αλλιώς θα μπλοκάρει την ένταξη της FYROM στο δείπνο των ηγετών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "εάν δεν υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις μέχρι τη Δευτέρα, δηλαδή μια νέα βελτιωμένη πρόταση που μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά, την επόμενη Τετάρτη το βράδυ, στο δείπνο των ηγετών του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής θα ρίξει στο τραπέζι το χαρτί του βέτο. Τα μηνύματα που φτάνουν από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα δείχνουν ότι θα υπάρξει δραματική κορύφωση με αιφνιδιαστικές πρωτοβουλίες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "8 στους 10 λένε "πάρτε το πίσω". Ασφαλιστικό: Δύο γκάλοπ - χαστούκι στην κυβέρνηση".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οι νέοι από 18 έως 24 ετών και οι γυναίκες βάζουν τον χειρότερο βαθμό στην κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό. Δύο νέες δημοσκοπήσεις (ALCO και Metron Analysis) για λογαριασμό της ΓΣΕΕ δείχνουν ότι οι πολίτες με συντριπτικά ποσοστά απορρίπτουν τις... ασφαληστρικές διατάξεις για τις επικουρικές, τις μητέρες με ανήλικο, τις ενοποιήσεις κ.ά. Τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, το 78,5% των πολιτών ζητεί να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - μεταξύ αυτών 6 στους 10 ψηφοφόροι της ΝΔ".

    ΕΣΤΙΑ: "Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. Επίδειξις πυγμής από τον Καραμανλή".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "το μυστικό της επιτυχίας είναι η πυγμή. Εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα με τους μαινόμενους συνδικαλιστές και την ανεύθυνη αντιπολίτευση, τίποτε δεν μπορεί να προχωρήση αν η Κυβέρνησις δεν επιδείξη πυγμή. Και είναι θετικό και ελπιδοφόρο ότι τώρα ο κ. Καραμανλής δείχνει πλέον αποφασισμένος να προχωρήση στις μεταρρυθμίσεις, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Οπισθεν ολοταχώς το ΠΑΣΟΚ. Ενώ ο πρωθυπουργός εμμένει στην πολιτική μεταρρυθμίσεων".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στη ρητορική του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80 επέστρεψε χθες ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, επιχειρώντας να στηρίξει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Από το βήμα της Βουλής ο κ. Παπανδρέου απέρριψε συλλήβδην την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων, "προειδοποιώντας" τους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές "να ξεχάσουν τις ΔΕΚΟ, τα λιμάνια, τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Αντεπίθεση Καραμανλή για όλα. Καταλόγισε "παιχνίδι ανταγωνισμού και εντυπώσεων" στην αντιπολίτευση".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "αποφασισμένος να συνεχίσει το έργο των μεταρρυθμίσεων εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ. Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής άσκησε σκληρή κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης εντάσσοντας στο παιχνίδι ανταγωνισμού και εντυπώσεων τόσο στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, όσο και εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Κρυφό καπέλο σε 2.000.000 δάνεια. 50 ευρώ τον μήνα πάνω η δόση".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "με καπέλο που φτάνει και τα 50 ευρώ τον μήνα στις δόσεις των δανείων τους πληρώνουν τα νοικοκυριά την εκτίναξη των επιτοκίων που προκαλεί η διεθνής οικονομική κρίση".

    Η ΝΙΚΗ: "78.5% ηχηρό όχι στο Ασφαλιστικό. Γκάλοπ κόλαφος για την κυβέρνηση".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "κόλαφο για την κυβέρνηση Καραμανλή αποτελεί δημοσκόπηση της ΓΣΕΕ, δια της εταιρείας ALCO, από την οποία προκύπτει ότι 8 στους 10 πολίτες (78,5%) ζητούν την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με τα συνδικάτα στη βάση αναλογιστικών και οικονομικών μελετών".

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13:"Κλήση Ζορμπά σε Θεόκλητο για μεγάλο ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό του".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα:" πόθεν έσχες" ρωτάνε ΣΔΟΕ και Γ. Ζορμπάς τον πρώην Μητροπολίτη Θεόκλητο Κουμαριανό, ένα από τα "ορφανά" του μακαριστού Χριστόδουλου, ο οποίος κλήθηκε να εξηγήσει πώς βρέθηκε στους λογαριασμούς που διαχειρίζεται ο ίδιο μεγάλο χρηματικό ποσό".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Νέα πορεία του ΚΚΕ μέσα στο λαό. Στην κοινωνία η πραγματική πολιτική αντιπαράθεση και όχι στη Βουλή".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το κέντρο των εξελίξεων δεν είναι η Βουλή. Εκεί υπάρχει η γελοιογραφία της πολιτικής αντιπαράθεσης, χάνεται η πραγματική αντιπαράθεση που υπάρχει μέσα στην κοινωνία. Η γραμμή αντιπαράθεσης για το ΚΚΕ είναι ή με τα μονοπώλια, ή με το λαό. Ή με τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, άλλοι διεθνείς οργανισμοί, ή με το λαό. Σε αυτή τη διαχωριστική γραμμή καλεί το λαό σε συσπείρωση, σε συμμαχία και πάλη".

    Η ΧΩΡΑ: "Ανάσα σε 150.000 οικογένειες. Βοήθεια σε χαμηλά εισοδήματα ...και χρεωμένα νοικοκυριά."

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στην εκστρατεία ενάντια στη φτώχεια μπαίνουν τα υπουργεία, ακολουθώντας το σύνθημα που έδωσαν το υπουργείο Οικονομίας και ο Γιώργος Αλογοσκούφης, με την ίδρυση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την εφαρμογή προγράμματος το οποίο θα "αγκαλιάσει" τις 150.000 οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας".

    City Press: "Επίθεση Καραμανλή σε ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα δεν δίνει απάντηση στο σύνθετο ασφαλιστικό. Χαρακτήρισε "παιχνίδι εντυπώσεων" την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ. Υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν. Σειρά έχουν η εξυγίανση των ΔΕΚΟ, η Ολυμπιακή, τα λιμάνια, το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο".

    Metro: "Νέο "πακέτο" αλλαγών. Το επόμενο "κύμα" μεταρρυθμίσεων προανήγγειλε χθες ο Κώστας Καραμανλής".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "έτοιμος να προχωρήσει, μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού, σε ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του".

    Metropolis: "Έκθεση "καμπανάκι".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς αβεβαιότητες, μία εκτίμηση για αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ της τάξης του 3,6-3,8% το 2008 δείχνει ρεαλιστική και αντικατοπτρίζει τις σαφείς επιδράσεις των δυσμενών εξελίξεων στο διεθνές περιβάλλον".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Χαστούκι στο ασφαλιστικό. Μετεξεταστέα η κυβέρνηση".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Η Ευρώπη αλληλέγγυα στο Δαλάι Λάμα του Θιβέτ. Εξετάζει μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών της Κίνας".

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ουδεμία υποχώρηση στις μεταρρυθμίσεις. Αυστηρό μήνυμα Καραμανλή, απάντηση στο οξύ πολιτικό κλίμα των τελευταίων ημερών".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στο οξύ πολιτικό κλίμα των ημερών, το οποίο χαρακτηρίζεται από την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και το αίτημα για δημοψήφισμα επί του ασφαλιστικού, ο πρωθυπουργός κατέστησε χθες σαφή την προσήλωση της κυβέρνησης τις μεταρρυθμίσεις".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Διπλό έμφραγμα στην αγορά. Ασφυξία από τις απεργίες σε λιμάνια - ΤτΕ".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ζημίες πάνω από 18 εκατ. ευρώ για ΟΛΠ και ΟΛΘ σε 11 εβδομάδες που διαρκούν οι κινητοποιήσεις. Επιβάρυνση 500 ευρώ ανά κοντέινερ από επίναυλους και "καπέλο" στα κόμιστρα. Απώλειες 120 εκατ. ευρώ για τη ναυτιλιακή οικονομία του Πειραιά. Μεγάλες ελλείψεις σε πρώτες ύλες".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Συγκρατημένη αύξηση μισθών 3,2% για το δημόσιο τομέα. Οι συντάξεις θα αναπροσαρμοσθούν κατά ποσοστό 4%".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "ιδιαίτερα "σφικτή" θα είναι για φέτος, η εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο, αφού οι φιλόδοξοι στόχοι του προϋπολογισμού σε συνδυασμό με την κακή διεθνή οικονομική συγκυρία και την υλοποίηση των δεσμεύσεων του ΥΠΟΙΟ σε συγκεκριμένα ειδικά μισθολόγια (δικαστικούς, στρατιωτικούς) δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 28 March 2008 - 22:24:18 UTC