Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 08-06-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/6/2008
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/6/2008

    Ποια θέματα κυριαρχούν: Οι αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο που προωθούνται μέσα από το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, καθώς και η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη σχετικά με το Ευρωσύνταγμα.

    Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στα μαχαίρια Σημίτης - Γ. Παπανδρέου. Τι κρύβεται πίσω από τη νέα ρήξη;"

    Η εφημερίδα γράφει ότι "σενάρια διαγραφής του Κ. Σημίτη άρχισαν να διακινούνται χθες στο ΠΑΣΟΚ, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να καταγράφουν προβάδισμα της κυβέρνησης, ενώ οι πληροφορίες που διακινούνται στα δημοσιογραφικά "πηγαδάκια" για εμπλοκή στο σκάνδαλο της Siemens προσώπων που ήταν κοντά στον πρώην πρωθυπουργό έχουν ανεβάσει το εσωκομματικό "θερμόμετρο" στα ύψη".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Διαζύγιο σε 2 χρόνια. Ομόφωνα η Κυβερνητική Επιτροπή έκανε δεκτό το δικαίωμα σύναψης Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης μεταξύ ετερόφυλων ζευγαριών".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, το οποίο αφορά μόνον σε ετερόφυλα ζευγάρια και αντιμετωπίζει ένα υπαρκτό κοινωνικό φαινόμενο, ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή, κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή".

    Η ΑΥΓΗ: "Ερήμην του λαού. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στη Βουλή τη Συνθήκη της Λισσαβώνας".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "το μίνι - ευρωσύνταγμα, όπως αποκλήθηκε η Συνθήκη της Λισσαβώνας, περιβάλλει με συνταγματική ισχύ τον νεοφιλελευθερισμό, διατηρεί το δημοκρατικό και κοινωνικό έλλειμμα της ΕΕ, καθώς και τον ατλαντισμό. Μια τέτοια συνθήκη είναι φυσικό να μην θέλουν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες να τη θέσουν στην κρίση του λαού με δημοψήφισμα, όπως ζητεί η ευρωπαϊκή αριστερά. Χθες η Βουλή, με την ψήφο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κύρωσε τη συνθήκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε και επέμεινε στην ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Ο Αλ. Αλαβάνος μίλησε για ηγεσίες που φοβούνται τον λαό και τη δημοκρατία".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ενώ η ακρίβεια πνίγει τον κοσμάκη... Ο Γιωργάκης και ο Σημίτης τσακώνονται για το Ευρωσύνταγμα".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "σεισμικές δονήσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η χθεσινή παρέμβαση του Κώστα Σημίτη με την οποία βάθυνε ακόμη περισσότερο το χάσμα με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Κώστας Σημίτης άναψε φωτιές στην Χαριλάου Τρικούπη όταν το πρωί έστειλε επιστολή στον Γιώργο Παπανδρέου με την οποία εξέφραζε δημόσια την διαφωνία του με την πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα. Μάλιστα το ύφος που χρησιμοποίησε προκάλεσε πολλές αντιδράσεις".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Σύγκρουση Σημίτη - Παπανδρέου. Ταράζει τα νερά το δημοψήφισμα για την Ευρώπη".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "νέος κύκλος αναταραχών άνοιξε το ΠΑΣΟΚ με την επιστολή που απέστειλε χθες ο κ. Κ. Σημίτης προς τον κ. Γ. Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του στην πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος περί κύρωσης της Συνθήκης της Λισσαβώνας, υπερασπιζόμενος τα ήθη όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ρήγμα Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ. Ξαφνικά στο "κόκκινο" η εσωκομματική αντιπαράθεση με αφορμή τη μεταρρυθμιστική συνθήκη της ΕΕ".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στην επιστολή του ο Κ. Σημίτης αναφέρει ότι η απόφαση για δημοψήφισμα αντίκειται στην πρακτική των κυβερνήσεων τόσο του Ανδρέα Παπανδρέου όσο και των δικών του, οι οποίες είχαν ταχθεί υπέρ της κύρωσης των συνθηκών από τη Βουλή. Σε αυστηρό ύφος, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι η επιστολή Σημίτη είναι "ακατανόητη" και εκτός "γραμμής", επισημαίνοντας την αντιφατική στάση του πρώην πρωθυπουργού σε σχέση με το 2005".

    ΕΘΝΟΣ: "Νέο σκηνικό αναταραχής στο ΠΑΣΟΚ. Διάβημα Σημίτη στον Γιώργο για το Ευρωδημοψήφισμα".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μπροστά σε νέο τούνελ εσωστρέφειας βρέθηκε χθες το ΠΑΣΟΚ. Ανοιχτή ρήξη εκδηλώθηκε ανάμεσα στους Γ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη, σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Δεν "στεφανώνει" ο Χατζηγάκης ομοφυλόφιλους. Μόνο για τα ετερόφυλα ζευγάρια θα ισχύει το Σύμφωνο Συμβίωσης όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "φρούδες, αποδείχθηκαν οι ελπίδες και απατηλά τα όνειρα των ομοφυλόφιλων για "νομική κατοχύρωση" των σχέσεων και της συμβίωσής των από την Πολιτεία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Επιστολή - δυναμίτης Σημίτη στον Γιώργο. Επισημοποιεί την ανοικτή ρήξη και τη "σφαγή" στα ρετιρέ".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "επισημοποιείται η "σφαγή" και η ρήξη στα "ρετιρέ" του ΠΑΣΟΚ. Σε νέα φάση φαίνεται να εισέρχεται η κόντρα του Κώστα Σημίτη με τον Γ. Παπανδρέου, μετά τις ξαφνικές ρουκέτες που εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός κατά του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, με τη λακωνική επιστολή που του απέστειλε".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πανικός ακρίβειας ξυπνά (;) την ΕΕ. "Σχέδιο Μάρσαλ" για πετρέλαιο - τρόφιμα από τη Σύνοδο Κορυφής υπό το κράτος της κοινωνικής οργής".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "τη χορήγηση "επιδόματος ακρίβειας" στα φτωχά νοικοκυριά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αλλά και τη στενή παρακολούθηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών σε πετρέλαιο και εμπορεύματα αναμένεται να εγκρίνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σύγκρουση Σημίτη - Γιώργου. Πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ μέσω... Λισσαβώνας με αφορμή την Ευρωπαϊκή Συνθήκη".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "χάσμα στις σχέσεις Σημίτη - Γιώργου, λόγω διαφωνίας του πρώην πρωθυπουργού σε δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Συνθήκη. Η απάντηση μέσω εκπροσώπου, αλλά και του Γιώργου στη Βουλή: "Ακατανόητη η διαφωνία, αποπροσανατολίζει από τις προτεραιότητες του Κινήματος". Θύμισε ότι άλλα έλεγε το 2005. "Άλλο το Σύνταγμα της Ευρώπης κι άλλο μια αναθεωρητική Ευρωσυνθήκη όπως η σημερινή", απάντησαν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού".

    ΕΣΤΙΑ: "Αβεβαιότης για την οικονομία. Οι επιπτώσεις της παγκοσμίου κρίσεως".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "μέχρι τώρα επικρατούσε στην Ελλάδα κλίμα σχετικής αβεβαιότητος. Ο καθένας περίπου ήξερε τι θα του ξημερώση αύριο. Σήμερα αυτό έχει εισέλθει σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητος, η οποία οφείλεται τόσο σε εξωγενείς όσο και σε εσωτερικούς παράγοντες".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σε κρίση κορυφής το ΠΑΣΟΚ. Πυρά Σημίτη εναντίον Παπανδρέου εν μέσω αρνητικών δημοσκοπήσεων".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οριστική είναι πλέον η διάρρηξη των σχέσεων των κ. Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, με το ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίζει μια σύγκρουση "κορυφής" που το οδηγεί σε δίνη εσωστρέφειας, εν μέσω δυσμενών δημοσκοπήσεων".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Μπροστά με 2,9% η Ν.Δ. Δημοσκόπηση πολλών...Ρίχτερ της MRB".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "αυξάνει κατά μισή μονάδα η "ψαλίδα" υπέρ της ΝΔ, ταυτόχρονα όμως και τα 2 μεγάλα κόμματα εμφανίζονται "πεσμένα", σύμφωνα με την εξαμηνιαία δημοσκόπηση της εταιρείας MRB που δόθηκε στη δημοσιότητα. Αν γίνονταν σήμερα εκλογές, η ΝΔ θα έπαιρνε 32,2% έναντι 29,3% του ΠΑΣΟΚ. Τρίτο κόμμα θα αναδεικνυόταν ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,1%, το ΚΚΕ θα έπαιρνε 7%, ο ΛΑΟΣ 4,1% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,5%. Σαφέστατη είναι η υπεροχή της ΝΔ με 55,8% και στην παράσταση νίκης, έναντι μόλις 23,2% του ΠΑΣΟΚ".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Κήρυξε πόλεμο δι' αλληλογραφίας. Ανοιχτή επίθεση Σημίτη σε Γιώργο".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "ανοιχτός πόλεμος ξέσπασε στο ΠΑΣΟΚ μετά την επιστολή του Κ. Σημίτη που αποδοκίμασε την κατάθεση πρότασης από τον Γ. Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβώνας".

    Η ΝΙΚΗ: "Υπονομευτής ο Σημίτης. Ρίχνει νερό στο μύλο του Καραμανλή. Βάζει τρικλοποδιά στον Γιώργο και το ΠΑΣΟΚ".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "ενώ κρατάει τη σιωπή του για τα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες και τη χώρα, τα σκάνδαλα και την αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή, ο Κ. Σημίτης επανεμφανίστηκε, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ γιατί ζητάει δημοψήφισμα για την κύρωση της Ευρωσυνθήκης! Με την κίνησή του αυτή δίνει την ευκαιρία στο Μαξίμου να αλλάξει την πολιτική ατζέντα".

    ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ:"Πόλεμος Σημίτη - Γιώργου. "Κήρυξη πολέμου" θεωρεί ο Παπανδρέου την επιστολή. Νέα σενάρια διαδοχής και στη μέση η ...SIEMENS".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "και ξαφνικά, το ΠΑΣΟΚ ξανάγινε μπάχαλο! Ο Σημίτης χτύπησε αμφισβητώντας ευθέως τις επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου να υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κύρωση της Νέας Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης"

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: " Εργάτες ξεσηκωθείτε, στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εργάσιμη βδομάδα 65 ωρών και πάνω, διεκδικώντας 7ωρο-5ήμερο-35ωρο.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "δεν πρέπει να δεχτούμε να δουλεύουμε δέκα ώρες τη μέρα ακόμα κι αν αμειβόμαστε υπερωριακά, πολύ περισσότερο που δεν θα υπάρχει ούτε αμοιβή. Ο άνθρωπος στις σημερινές συνθήκες μπορεί να παράγει θαυμάσια με λιγότερες ώρες δουλειάς, με ελεύθερο χρόνο και με μισθό που να αντιστοιχεί στην προσφορά του, ανέφερε, σε συνέντευξή της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ".

    Η ΧΩΡΑ: "Ζητούνται επαγγελματίες "πιστολάδες". Έχασαν τον ύπνο τους, μετά την απαγωγή Μυλωνά".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, για παν ενδεχόμενο, λαμβάνουν "αναγνωρίσιμοι" και μη επιχειρηματίες, με αφορμή την υπόθεση απαγωγής του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Γ. Μυλωνά".

    Metro: "Ξεσηκωμός για το 65ωρο. Δεν θα εφαρμοστεί στη χώρας μας, λέει απαντώντας στις αντιδράσεις η υπουργός Απασχόλησης".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει της οποίας "σπάει" το 48ωρο των εργαζομένων, ανοίγοντας διάπλατα το παράθυρο για την επέκταση της εβδομαδιαίας εργασίας ακόμα και πλέον των 65 ωρών".

    Metropolis: "Νέες ρυθμίσεις για διαζύγια, γονική μέριμνα και υιοθεσίες".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "σημαντικές διαφοροποιήσεις στο νομικό πλαίσιο που καλύπτει την ελληνική οικογένεια επιφέρουν τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης που εγκρίθηκαν χθες από την Κυβερνητική Επιτροπή. Τι ισχύει για το σύμφωνο συμβίωσης, τα διαζύγια, τις υιοθεσίες, τη γονική μέριμνα και τα επώνυμα των συζύγων".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Μποϊκοτάζ με...γάλα. Οι καταναλωτές αντιδρούν στην ακρίβεια".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Δυναμικά πιο μπροστά η Νέα Δημοκρατία με νέα δημοσκόπηση".

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: "Πίεση" στο χονδρεμπόριο με την αφαίρεση 4 αδειών. Δίμηνη αναστολή λειτουργίας για επιχειρήσεις που πωλούσαν εκτός της Κεντρικής Αγοράς".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας 4 χονδρεμπορικών επιχειρήσεων (οι οποίες πραγματοποιούν το 70% της διακίνησης πατάτας) το υπουργείο Ανάπτυξης κλιμακώνει τη "μάχη" για τον έλεγχο της αγοράς και την αποφυγή φαινομένων κερδοσκοπίας που συμβάλλουν στην άνοδο του πληθωρισμού".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Eurobank: Τα χειρότερα στο Χ.Α. έχουν περάσει. Από 3.800-4.800 μονάδες "βλέπει" τον Δείκτη έως τον Δεκέμβριο".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τρία σενάρια για την πορεία του Χ.Α. παρουσιάζονται σε μελέτη της Eurobank. Ο Γενικός Δείκτης θα κλείσει στις 4.800 μονάδες στο τέλος του 2008, εάν η κερδοφορία των εισηγμένων αυξηθεί κατά 4%. Εάν η κερδοφορία μειωθεί λιγότερο από 10%, ο Δείκτης θα κλείσει στις 4.200 μονάδες, ενώ στην περίπτωση που τα κέρδη των εισηγμένων μειωθούν περισσότερο από 20% τότε ο Δείκτης θα κλείσει στις 3.800 μονάδες".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η "χρυσή λίστα των 100" της ελληνικής βιομηχανίας. Ποιες είναι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που κατέγραψαν τα υψηλότερα κέρδη".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "καθαρά κέρδη ύψους 2,03 δισ. ευρώ πραγματοποίησαν το 2007 , έναντι 1,62 δισ. ευρώ το 2006, οι 100 πιο κερδοφόρες βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας σε εταιρική βάση. Στη λίστα των "100" του 2007 περιλαμβάνονται 28 επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μετείχαν στην αντίστοιχη λίστα των "100" του 2006, ενώ μετέχουν και ορισμένες επιχειρήσεις, οι οποίες οφείλουν το μέγιστο μέρος ή και το σύνολο των καθαρών κερδών τους σε έκτακτα, μη επαναλαμβανόμενα έσοδα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Μειώσεις ενεργειακών φόρων συζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναζητούνται μέτρα για ενίσχυση ευάλωτων οικονομικά ομάδων".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση των ευάλωτων οικονομικά ομάδων του πληθυσμού για την αντιμετώπιση των αναγκών τους, λόγω των υψηλών τιμών τροφίμων και ενέργειας, συνέστησε χθες στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ε.Ε. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 13 June 2008 - 7:37:27 UTC