Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 30/07/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/07/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Επιτυχίες Ελλήνων Ολυμπιονικών
  • [3] Τουρκία - πολιτικοί κρατούμενοι
  • [4] Αγορά ελληνικών ξενοδοχείων από Τούρκους
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Εξελίξεις στις Εκκλησίες Αμερικής - Αλβανίας

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 30/07/1996 (ΑΠΕ)

    Η εκπληκτική νίκη του Νίκου Κακλαμανάκη στο άθλημα της ιστιοσανίδας στην Ολυμπιάδα της Ατλάντας, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων, οι οποίες καταγράφουν την υπερηφάνεια που σκόρπισε στον ελληνισμό το σύνολο της Ολυμπιακής μας αποστολής.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τούρκοι αρπάζουν ξενοδοχεία του Αιγαίου, με δούρειο ίππο γερμανικές εταιρείες. Εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση."

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μέθυσε από χαρά η Ελλάδα. Επιτέλους, εθνικά υπερήφανοι. Και 4-ο χρυσό από τον Κακλαμανάκη."

    ΑΥΓΗ: "Χρυσά πανιά για την Ελλάδα. Πρώτος Ολυμπιονίκης ο Νίκος Κακλαμανάκης στην ιστιοσανίδα."

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τ' αρπάζει όλα η Μιμή. Περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων στα χέρια της."

    ΕΘΝΟΣ: "Αέρας ο Κακλαμανάκης. Μας χάρισε το 4-ο χρυσό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Στο Δω-μάτι-ο βάζουν τώρα το... Αιγαίο. Οι Τούρκοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν ξενοδοχεία των νησιών μας."

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αναψε φωτιές η διαθήκη. Οι τρεις οικογένειες του Ανδρέα σφάζονται για την περιουσία."

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αυτοί τον χτύπησαν πισώπλατα. Συνέντευξη με το μικρό θεό της γυμναστικής."

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:"Πετάει η Ελλάδα. Χρυσός Ποσειδώνας ο Κακλαμανάκης. Και 4-ο χρυσό. Δεν προλαβαίνουμε να χαρούμε το ένα... έρχεται άλλο."

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αλλαγές με το νέο μισθολόγιο. 'Ανοιγμα της 'ψαλίδας' μεταξύ νέων και παλαιοτέρων υπαλλήλων."

    Ο ΛΟΓΟΣ: "4 χρυσά. Γκρεμίστε τείχη για τους 'Ελληνες Ολυμπιονίκες. Η νέα γενιά μας βγάζει από τη μιζέρια."

    ΤΑ ΝΕΑ: "Φύσηξε χρυσά για την Ελλάδα. Και 4-ο με Κακλαμανάκη."

    ΝΙΚΗ: "Χρύσωσαν την Ελλάδα. Με τον Κακλαμανάκη συμπληρώθηκε το καρέ της νίκης."

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Σκληρές περικοπές των κοινωνικών δαπανών. Γίνεται περισσότερο αντιλαϊκός ο κρατικός προϋπολογισμός του 1996."

    [2] Επιτυχίες Ελλήνων Ολυμπιονικών

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους γράφουν μεταξύ άλλων ότι "οι μεγάλες νίκες των αθλητών μας στην Ολυμπιάδα δεν υπήρξαν τυχαίες ούτε συγκυριακές. Ηρθαν σαν επιστέγασμα σκληρής προετοιμασίας ετών... όπου πολλοί παράγοντες συνεργάστηκαν και επίμονες προσπάθειες καταβλήθηκαν".

    Στο πρωτοσέλιδο σχόλιό της η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "οι αλλεπάλληλες και κορυφαίες επιτυχίες των αθλητών μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες πιστοποιούν για μια ακόμα φορά τα τεράστια αποθέματα ποιότητας, δυναμισμού και δημιουργικότητας που διαθέτει η ελληνική φυλή".

    Παρόμοιες εκτιμήσεις κάνει και η εφημερίδα Το ΕΘΝΟΣ, με αφορμή το χρυσό μετάλλιο του Νίκου Κακλαμανάκη. "Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Το τέταρτο χρυσό μετάλλιο ήρθε για τον Ελληνα παγκόσμιο πρωταθλητή μετά από πολλή και σκληρή δουλειά πολλών χρόνων, τότε που κάποιοι τον αμφισβητούσαν".

    [3] Τουρκία - πολιτικοί κρατούμενοι

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ καταγράφει το ότι "η τρόικα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν προχώρησε τελικά σε διάβημα προς την τουρκική κυβέρνηση, γιατί προφανώς έμεινε... ικανοποιημένη από τις εξηγήσεις και τα.... μέτρα που ελήφθησαν για τους πολιτικούς κρατούμενους απεργούς πείνας".

    Για το ίδιο θέμα το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να προβεί σε κάποιες ενέργειες προς την Αγκυρα, για να σωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι-απεργοί πείνας. Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, αρνήθηκε να προβεί σε διάβημα "αποδεχόμενη μάλλον ότι πρόκειται για εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας.

    Στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εμφανίζεται καταγγελία του γιατρού Σελβάρ Σόριτσα, του Ιατρικού Συλλόγου Κων/πολης, σύμφωνα με την οποία "οι ημιθανείς από την πολυήμερη απεργία πείνας, πολιτικοί κρατούμενοι, μεταφέρονταν στο νοσοκομείο, όταν άρχισαν να δέχονται τις περιποιήσεις του στρατού και της αστυνομίας και εκεί στα νοσοκομεία όπου μεταφέρθηκαν πριν καλα-καλα κερδίσουν τη μάχη με τη ζωή, βρέθηκαν δεμένοι χειροπόδαρα από την εκρηκτική μανία ενός φασιστικού καθεστώτος.

    [4] Αγορά ελληνικών ξενοδοχείων από Τούρκους

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρεται στις καταγγελίες επιχειρηματικών ενώσεων των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, σύμφωνα με τις οποίες Τούρκοι υπήκοοι ή διεθνή γραφεία τα οποία εξυπηρετούν συμφέροντα Τούρκων, "εκμεταλλεύονται το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν κυρίως οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "χωρίς 'θερμά επεισόδια' και διπλωματικές ίντριγκες η Τουρκία αυτόν τον καιρό 'πατά το πόδι της' στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου". Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης σε στοιχεία των ξενοδοχειακών ενώσεων ανατολικού Αιγαίου σύμφωνα με τα οποία 'μετά την ενοικίαση για 15 χρόνια του ξενοδοχείου ΜΑΤΖΙΚ ΛΑΙΦ της Κω από αυστριακό επιχειρηματία με τουρκική υπηκοότητα, σειρά θα έχει το ξενοδοχείο ΚΑΣΤΕΛΙ στο Πυθαγόρειο της Σάμου απο το γερμανικό γραφείο τουρκικών συμφερόντων 'ΕΓΚΕΡ ΤΟΥΡΣ'."

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "το παράθυρο (για τους Τούρκους επιχειρηματίες) άνοιξε το ίδιο το ελληνικό κράτος, με την άρνησή του να ρυθμίσει τα χρέη των ξενοδόχων, που προέρχονται από τα δάνεια που πήραν βάσει του νόμου 1262/82, ένα νόμο που η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έχει χαρακτηρίσει ως 'νεκροθάφτη' του τουρισμού".

    [5] Κυπριακό

    Στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπάρχει ανταπόκριση από τη Λευκωσία για τις αντιδράσεις της κυπριακής κυβέρνησης, σε δημοσιευθέν έγγραφο του πρέσβη, Χρήστου Ζαχαράκι, σύμφωνα με το οποίο "το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το Κυπριακό εντάσσεται σε παιχνίδι εντυπωσιασμού της ομογένειας, ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, δήλωσε ότι η διαρροή εγγράφων εσωτερικής χρήσης προκαλεί μεγάλη ζημιά και θα κάνω πολύ μεγαλύτερη αν το σχολιάσω".

    [6] Εξελίξεις στις Εκκλησίες Αμερικής - Αλβανίας

    Για το θέμα της εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου στην Εκκλησία της Αμερικής, η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "νέα περίοδος αναζήτησης λύσεων στα μεγάλα προβλήματα της Εκκλησίας στην Αμερική, αρχίζει σήμερα με την εκλογή από τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αρχιεπισκόπου Αμερικής, που θα διαδεχθεί τον απελθόντα χθες, τέως Αμερικής κ. Ιάκωβο". Σε άλλο της άρθρο η εφημερίδα αναφερόμενη στην εγκατάσταση των τριών νέων Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Αλβανίας, που χειροτονήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρεται σε εκκλησιαστικούς κύκλους του Φαναρίου, "που έχουν συνείδηση των εμποδίων που θέτει η αλβανική πολιτική ηγεσία και που εξέφραζαν την ελπίδα ότι οι ισχύουσες σήμερα πολιτικές συνθήκες θα επιτρέψουν την εφαρμογή των αποφάσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου που καθυστέρησαν επί τέσσερα χρόνια".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, οι επικρατέστεροι για το αξίωμα είναι ο Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Δημήτριος και ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, κ. Στυλιανός.

    Η εφημερίδα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ κάνει λόγο για "δημιουργία τριών νέων μητροπόλεων, στην περιοχή της Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής". Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "οι μέχρι σήμερα Επισκοπές Καναδά και Νοτίου Αμερικής θα γίνουν ξεχωριστές Μητροπόλεις, ενώ θα δημιουργηθεί μια ακόμη Μητρόπολη, η Μητρόπολη Κεντρώας Αμερικής".


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Tuesday, 30 July 1996 - 10:36:15