Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 96-11-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/11/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • [3] ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
  • [4] ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε.Ε.
  • [5] ΚΥΠΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [6] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Κ.Ο. ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 01/11/1996 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο εξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, οι σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας αποτελούν τους ειδησιογραφικούς άξονες του σημερινού Τύπου. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι, που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ψιθύρισαν ΦΥΓΕ! Ο Εβερτ απορρίπτει δικτατορικά όλα τα αιτήματα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Στο φως το παρασκήνιο για τη διαδοχή. Αποκαλύψεις και έντονες αντεγκλήσεις στην Κ.Ο. της ΝΔ".

    Η ΑΥΓΗ: "Αγριες περικοπές των κοινωνικών δαπανών. Τα θύματα: υγεία - παιδεία - ταμεία - δήμοι".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Αντάρτικο βουλευτών για τα προνόμια. Επιτίθενται κατά του υφυπουργού Οικονομικών που αποφάσισε να τους κόψει τις φοροαπαλλαγές και τα αυτοκίνητα".

    ΕΘΝΟΣ: "Αντίο κ. Εβερτ. Εχασε Βαρβιτσιώτη - Δήμα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Πασάς στα Γιάννενα ο Μάνος. Εγραψε στα παλιά του τα παπούτσια την Κ.Ο. και έφυγε για τα... Γιάννενα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Βάλτε επιτέλους μυαλό. Εβερτ: Αμφισβητήστε με τώρα, ειδάλλως σιωπήστε!"

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αγγελος στην κόλαση του ΕΣΥ. Εξι νοσοκομεία αρνήθηκαν να χειρουργήσουν 2,5χρονη. Κινδυνεύει να χάσει το μάτι της μετά από ατύχημα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ναρκωπανικός. Αγριεύει το πρόβλημα μέσα σε κλίμα σύγχυσης".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Απαντήστε κ. Σημίτη για το μορατόριουμ στο Αιγαίο. Διάσταση απόψεων στην κυβέρνηση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Εικόνα αποσύνθεσης στη σύνοδο της Κ.Ο. της ΝΔ. Το θέμα της ηγεσίας οδηγεί σε αδιέξοδο την αξ. αντιπολίτευση".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Φουλ για διάσπαση. Το ρήγμα στη ΝΔ θα βαθαίνει ως το συνέδριο".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Τ' άπλυτα της ΝΔ στη φόρα".

    ΝΙΚΗ: "Τι γύρευε ο Κουρής στη Χαριλάου; Κρύβουν την αλήθεια για τα δάνεια της ΑΥΡΙΑΝΗΣ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Χαράτσι 50 δις από την κυβέρνηση στους δήμους".

    [2] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "την πλήρη αντίθεσή του στις απόψεις του υφυπουργού Εξωτερικών, Χρ. Ροζάκη για συνεχές μορατόριουμ στο Αιγαίο εξέφρασε χθες και ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος με κατηγορηματικό τρόπο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος απαντώντας χθες σε σχετικές ερωτήσεις, κατέστησε σαφές ότι η κυβερνητική πολιτική εκφράζεται από τον αρμόδιο, εκάστοτε, υπουργό, τις επίσημες ανακοινώσεις και αποφάσεις και όχι από συνεντεύξεις κυβερνητικών στελεχών, που εκφράζουν προσωπικές απόψεις τους".

    Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται ότι " οι παλινωδίες της κυβέρνησης σχετικά με το χειρισμό των ελληνοτουρκικών επανήλθαν χθες στο προσκήνιο με την ευθεία αμφισβήτηση εκ μέρους του υπουργού Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου, των θέσεων για το μορατόριουμ στο Αιγαίο που εξέφρασε σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Εξωτερικών Χρ. Ροζάκης. Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αιγαίο η μεγάλη ελληνική διακλαδική άσκηση "Παρμενίων" αλλά και η αντιάσκηση με την οποία αντέδρασε η Αγκυρα "δεσμεύοντας" θαλάσσιες και εναέριες ζώνες στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο".

    Τα ΝΕΑ τονίζουν ότι "για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, 'άδειασε' τον κ. Ροζάκη. Δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποια εγκαθίδρυση μορατόριουμ στο Αιγαίο, προσθέτοντας με έμφαση: "Η ασκήσεις διεξάγονται και θα διεξάγονται. Το πρόβλημα δημιουργείται, σχετίζεται, με την άτακτη στρατιωτική δράση, η οποία αναπτύσσεται χωρίς να υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σε σχετικό της άρθρο γράφει ότι "πρόκειται για την πρώτη δημόσια ενδοκυβερνητική σύγκρουση, η οποία έχει προεκτάσεις που αφορούν αφενός την πολιτική έναντι της Τουρκίας και αφετέρου τις εσωτερικές αντιθέσεις και ισορροπίες στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ. Η πρόταση του Χρήστου Ροζάκη, που διατυπώθηκε προ ημερών στο πλαίσιο συνέντευξής του στην "Ε" δεν ανατρέπει τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Η Ελλάδα, ως χώρα που στηρίζει την πολιτική της στο status quo και στο διεθνές δίκαιο, επιδιώκει την επικράτηση κλίματος ύφεσης στο Αιγαίο και ειδικότερα την εφαρμογή κανόνων "καλής στρατιωτικής συμπεριφοράς". Δεν είναι τυχαίο ότι η Αθήνα είναι υπέρμαχος της συμφωνίας Παπούλια - Γιλμάζ που είχε υπογραφεί το 1988 στη Βουλιαγμένη και η οποία ρυθμίζει ακριβώς τέτοια θέματα".

    Η ΝΙΚΗ και ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνουν ότι "Αναπόφευκτο θεωρεί τον ελληνοτουρκικό διάλογο, με συνέντευξή του στο χθεσινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας 'Ζαμάν' ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης. Με τον τίτλο "Ο Μητσοτάκης μίλησε για διάλογο. Ο ελληνοτουρκικός διάλογος είναι αναπόφευκτος" δημοσιεύονται απόψεις του Ελληνα πολιτικού. "Αν νομίζετε ότι η Ελλάδα σήμερα αντιτίθεται στο διάλογο σφάλλετε", υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και εξηγεί ότι ο διάλογος "απαιτείται να στηρίζεται σε ορισμένες προϋποθέσεις, οι οποίες είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των διεθνών συμφωνιών και των αρχών του διεθνούς δικαίου". Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στη μη αποδοχή από πλευράς της Αγκυρας της Συνθήκης της Λοζάννης, τονίζοντας ότι αυτό συνιστά αναθεώρηση της πολιτικής του Κεμάλ Ατατούρκ. Υπό τις συνθήκες αυτές είναι αδύνατο να διεξαχθεί διάλογος. Η Ελλάδα προτείνει την επίλυση αυτής της διαφοράς της με την Τουρκία από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χάγης, πρόταση που επιδοκιμάζεται απο τη διεθνή κοινότητα, διότι είναι απολύτως λογική, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός επικρίνοντας έμμεσα και νουθετώντας ταυτόχρονα".

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται ότι "την ύπαρξη προωθημένου στρατηγείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων κοντά στην Αλικαρνασσό επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, χαρακτηρίζοντας όμως την τουρκική ενέργεια "δικό τους θέμα" το οποίο "δεν εμπνέει καμιά ανησυχία". Αναφερόμενος επίσης ο κ. Τσοχατζόπουλος στο θέμα του "κλεισίματος" από την Τουρκία, ορισμένων θαλάσσιων περιοχών στο Αιγαίο για τη διεξαγωγή ασκήσεων, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία και πως οι ενέργειες αυτές αποτελούν μια 'διεθνή διαδικασία με διαφάνεια' υπογραμμίζει ότι ανάλογες περιπτώσεις είχαμε και στο παρελθόν (προγραμματισμένες ασκήσεις και 'κλείσιμο' - δέσμευση θαλάσσιων περιοχών στο Αιγαίο, το '94 και το '95) αλλά παραδέχθηκε ότι η Τουρκία 'έκλεισε' τις περιοχές πριν από 10 μέρες, όταν ήδη είχε γίνει γνωστή η ελληνική άσκηση".

    Σύμφωνα με το ΕθΝΟΣ "η δημιουργία προωθούμενου στρατηγείου στην Αλικαρνασσό και τη διεξαγωγή της τουρκικής αντι-άσκησης στο Αιγαίο καθ' όλη τη διάρκεια που θα πραγματοποιείται η Διακλαδική άσκηση "Παρμενίων '96" όπως κατ' αποκλειστικότητα αποκάλυψε χθες το ΕΘΝΟΣ επιβεβαίωσε πλήρως ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος έσπευσε να τονίσει ότι οι όποιες κινήσεις της Αγκυρας δεν τρομάζουν την Αθήνα και διαβεβαίωσε ότι η Διακλαδική άσκηση "Παρμενίων '96" που ξεκίνησε χθες τα ξημερώματα θα διεξαχθεί κανονικά".

    [3] ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "τομές στη χάραξη μιας νέας πολιτικής σε όλο το εύρος των θεμάτων που άπτονται της εθνικής άμυνας, επιχειρεί ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Μιλώντας χθες για το σύνολο των προτεραιοτήτων και τους στόχους που θέτει στα επιμέρους θέματα, ο κ. Τσοχατζόπουλος έδωσε το στίγμα της πολιτικής που προτίθεται να εφαρμόσει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Κυρίαρχο θέμα βέβαια και πρώτης προτεραιότητας είναι φυσικά το κονδύλι, το οποίο θα διατεθεί από τον προϋπολογισμό όχι μόνο για το '97 αλλά και για την επόμενη πενταετία. Στόχος του υπουργού είναι η διασφάλιση του μέγιστου δυνατού ποσού για την άμυνα, το οποίο θα οριστικοποιηθεί ίσως και σήμερα μετά τη σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί μεταξύ του πρωθυπουργού, του υπουργού Αμυνας και των οικονομικών υπουργών. Το ύψος των κονδυλίων που ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει ζητήσει να διατεθεί από τον προϋπολογισμό δεν ανακοινώθηκε. Αφησε όμως να εννοηθεί ότι θα είναι αυξημένο, τουλάχιστον κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Μάλιστα, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για το 1997 θα δεσμεύει τον προϋπολογισμό και του 1998".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ κάτω από τον τίτλο "συγκλίνουμε στο Μάαστριχτ, αποκλίνουμε στις ισορροπίες δυνάμεων στο Αιγαίο" υποστηρίζει ότι "μειωμένο στο ήμισυ (περίπου 1,5 δις δρχ.) θα είναι τελικά το ποσό που θα δαπανηθεί για το εξοπλιστικό πρόγραμμα - μαμούθ των Ενόπλων Δυνάμεων κάτι που άφησε να εννοηθεί ξεκάθαρα, χθες ο ΥΕΘΑ, Α. Τσοχατζόπουλος".

    [4] ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε.Ε.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "κόλαφο για τις επιδόσεις της Τουρκίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνιστά η παραίτηση του επί μακρόν συνηγόρου της Αγκυρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μπακίρ Τσαγκλάρ, ο οποίος δήλωσε μάλιστα ευθαρσώς ότι η "υπεράσπιση της Τουρκίας είναι - υπό τις παρούσες συνθήκες - αδύνατη". Εξηγώντας τους λόγους της παραίτησής του, ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και συνήγορος της τουρκικής κυβέρνησης στο δικαστικό σώμα του Συμβουλίου Ευρώπης τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ανέφερε ότι "η Τουρκία μονίμως υπόσχεται, αλλά ποτέ δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της". Παράλληλα ο κ. Τσαγκλάρ τόνισε ότι εκκρεμούν 112 προσφυγές εις βάρος της Τουρκίας, 62 εκ των οποίων έχουν κατατεθεί από κατοίκους των νοτιοανατολικών επαρχιών. Οι δηλώσεις του συνηγόρου της Τουρκίας αποτελούν ράπισμα για την αξιοπιστία της υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Τανσού Τσιλέρ, η οποία είχε διακηρύξει πρόσφατα ότι επίκεινται μεταρρυθμίσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    [5] ΚΥΠΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "αδικαιολόγητη χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπέρνς, η ενέργεια των τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο να πυροβολήσουν δυο Βρετανούς στρατιώτες. Οπως είναι γνωστό, οι στρατιώτες τοποθετούσαν ορόσημα των βρετανικών βάσεων και κατά την εργασία τους πέρασαν εποχούμενοι λίγα μέτρα μέσα στα κατεχόμενα. Αμέσως δέχθηκαν δυο πυροβολισμούς χωρίς - ευτυχώς - δυσάρεστα επακόλουθα. "Από τα γεγονότα, όπως τα αντιλαμβανόμαστε, οι πυροβολισμού ελέγχονται ως πλήρως αδικαιολόγητοι. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει - για μια ακόμη φορά - την ανάγκη εφαρμογής μέτρων για μείωση της βίας κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός και της ουδέτερης ζώνης του ΟΗΕ", δήλωσε ο κ. Μπέρνς.

    [6] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Κ.Ο. ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι "μέσα σε αντεγκλήσεις που προκάλεσαν την αγανάκτηση της βάσης για την εικόνα του κόμματος, ήλθε στο φως το παρασκήνιο της διαδοχής της Νέας Δημοκρατίας, στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. Η παρότρυνση του Εβερτ να αφήσει το κόμμα την εσωστρέφεια και να κάνει επιτέλους αντιπολίτευση χθες τουλάχιστον δεν είχε αποτέλεσμα".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "σκαστός" έφυγε από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ο Μιλτιάδης Εβερτ. Κι αυτό γιατί διαπίστωσε ότι ελάχιστοι πιστοί βουλευτές του απέμειναν, καθώς η απογύμνωσή του συνετελέσθη σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "η ΝΔ δίνει την εικόνα ενός φρενοκομείου, δήλωσε από τα Γιάννενα ο Στέφανος Μάνος. Κι αυτό "γιατί έχασε την ψυχική της ηρεμία. Και το ζητούμενο είναι πως θα αποκαταστήσουμε αυτή την ψυχική ηρεμία". Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε τόνισε ότι "χρειάζεται να αποκαταστήσουμε στη ΝΔ την εμπιστοσύνη και το σεβασμό".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "το τελεσίγραφο του κ. Μ. Εβερτ προς τους εσωκομματικούς αμφισβητίες, ότι "δεν θα επιτρέψω καμία παραβίαση του καταστατικού και αν δεν σας κάνει αυτό ελάτε με γενναιότητα να με αμφισβητήσετε" αλλά και η τοποθέτηση του κ. Γ. Σουφλιά ότι "εδώ συζητούμε για να συνεννοηθούμε, δεν συζητούμε για να επιβάλουμε" σφράγισαν' τη χθεσινή 8ωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Friday, 1 November 1996 - 8:55:04