Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 96-12-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/12/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα με πούλμαν
  • [3] Συνέντευξη πρωθυπουργού
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Προϋπολογισμός
  • [6] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [7] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [8] Τουρκία - ΕΕ
  • [9] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/12/1996
  • [10] Εξαγγελίες υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 19/12/1996 (ΑΠΕ)

    Η συνέχιση των αγροτικών κινητοποιήσεων και η κάθοδος σήμερα με πούλμαν στην Αθήνα, η συζήτηση στη Βουλή επί του προϋπολογισμού, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, καθώς επίσης και οι απεργιακές κινητοποιήσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Θερίζουν θύελλες με το λαϊκισμό που έσπειραν για δεκαετίες".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μάχες στα λιμάνια. Με οχηματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού πάνε να σπάσουν την απεργία".

    Η ΑΥΓΗ: "Διαδήλωση για το διάλογο. Από τη Θεσσαλία οι αγρότες κατεβαίνουν στην Αθήνα για να συναντήσουν τον πρωθυπουργό".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Στο φως απάτες με το βαμβάκι. Ντοκουμέντα-φωτιά για παράνομες επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων καίνε τους αγροτοπατέρες".

    ΕΘΝΟΣ: "Οι χρυσοί πελάτες της εφορίας. Πόσα δηλώνουν οι Ελληνες κατά κατηγορία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Οι αγρότες παίζουν το τελευταίο τους χαρτί και.. με ένα ταγάρι παράπονα κατεβαίνουν".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Διπλός τρόμος!".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στυγνή εξόντωση ανάπηρης. Ο ΟΓΑ της έκοψε σύνταξη 21.000 δραχμών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τα μπλόκα στην Αθήνα. Κάθοδος αγροτών σήμερα με 200 πούλμαν".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "5 καυτά ερωτήματα για την υπόθεση Στάη-Λιβανού. Το 'Παλάτι' της Μελεάγρου 'δείχνει' Φλοίσβο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ασταθείς και επισφαλείς είναι όλοι οι δείκτες της Οικονομίας. Η Τράπεζα της Ελλάδος 'παρεμβαίνει' στον προϋπολογισμό".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Τελευταία ευκαιρία. Ανοιχτή η πόρτα του Τζουμάκα στους αγρότες".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Προτιμώ να γυρίσω σπίτι μου, αντί να υποχωρήσω, λέει ο Σημίτης".

    ΝΙΚΗ: "Ο Σημίτης 'οχυρώνεται' στο Μαξίμου. Ηρωική προέλαση των αγροτών στην πρωτεύουσα"'.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εργατιά-αγροτιά μια φωνή, μια γροθιά. Μπήκαν στην τέταρτη βδομάδα τα ηρωικά μπλόκα του αγροτικού ξεσηκωμού".

    [2] Η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα με πούλμαν

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "ο πρωθυπουργός δεν θ'αποδεχθεί αίτημα των αγροτών να υπάρξει μεταξύ τους συνάντηση εφόσον δεν απεγκλωβιστούν οι εθνικές και οι επαρχιακές οδοί και αποκατασταθεί πλήρως η κίνηση των οχημάτων. Κυβερνητικά στελέχη που μετείχαν στη σύσκεψη, βεβαίωναν ότι σύντομα θα υπάρξει αποκλιμάκωση της παρούσας κρίσης, εκτίμηση η οποία ως έλεγαν απορρέει από το γεγονός ότι ήδη τα μπλόκα των αγροτών έχουν αποδυναμωθεί αισθητά".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "όλα 'παίζονται' σήμερα στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "οι αγρότες παίζουν σήμερα το τελευταίο τους χαρτί και... μ'ένα ταγάρι παράπονα (αιτήματα) κατεβαίνουν στο κλεινόν άστυ σε μια προσπάθεια να αφυπνίσουν συνειδήσεις. Την ίδια ώρα, η σημερινή 22η μέρα των αγροτικών κινητοποιήσεων βρίσκει τον χάρτη των μπλόκων "συρρικνωμένο" και την αίσθησι ότι η έντασις βαίνει προς πλήρη εκτόνωσι να κυριαρχεί".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "δέκα χιλιάδες Θεσσαλοί αγρότες διαδηλώνουν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας διαμαρτυρόμενοι για τη μη ικανοποίηση αιτημάτων τους και επιδιώκοντας μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη".

    "Πορεία οργής και αγανάκτησης",χαρακτηρίζει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ "τη σημερινή κάθοδο των αγροτών".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει ότι "η κάθοδος των αγροτών τρομάζει την κυβέρνηση, που φοβάται πιθανή συνέχιση των μπλόκων και μετά".

    [3] Συνέντευξη πρωθυπουργού

    ΤΑ ΝΕΑ υπογραμμίζουν τη δήλωση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο περιοδικό "Nίτρο", όπου τονίζει "την απόφασή του να εφαρμόσει απαρέγκλιτα την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και να μην υποχωρήσει σε εκβιασμούς και πιέσεις". Ο κ. Σημίτης αναφέρει χαρακτηριστικά: "είμαι στην πολιτική για να εφαρμόσω ορισμένες απόψεις για την κοινωνία. Προτιμώ να γυρίσω σπίτι μου, αν πρόκειται να είμαι η επικεφαλίδα ενός διηγήματος, που δεν με εκφράζει". Επισημαίνει ακόμη "την ανάγκη να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και με την τουρκική πλευρά "τονίζοντας ότι "η συνεχής αντιπαλότητα προς όλους είναι ένδειξη αδυναμίας". Ο κ. Σημίτης υποστηρίζει ότι η Ελλάδα προσπαθεί να έχει ερείσματα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να μπορέσει να προωθήσει τα εθνικά θέματα". Αποκαλύπτει ότι "ισχυρές πιέσεις που σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν και απειλές, έχει δεχθεί ο κ. Σημίτης και από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, ιδιαίτερα μάλιστα στην υπόθεση των Ελληνικών Ναυπηγείων". Θεωρεί "υπεραρκετές δύο θητείες πρωθυπουργίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι "με κάθε θυσία πρέπει να αποφεύγουμε γεροντοκρατίες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "το εγκώμιο του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, για τη στάση του απέναντι στις κινητοποιήσεις των αγροτών αλλά και για τη γενικότερη οικονομική πολιτική του πλέκει η βρετανική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" που αφιερώνει ένα από τα κύρια άρθρα της στο θέμα αυτό. "Προς μεγάλη του τιμή, ο κ. Σημίτης δείχνει αποφασισμένος να μείνει ακλόνητος. Εισήγαγε ένα προϋπολογισμό, ο οποίος θα καταργήσει μια τεράστια σειρά φοροαπαλλαγών που ανακαλύφθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις της Ελλάδας με το πέρασμα του χρόνου, προκειμένου να εξαγοραστούν ειδικές ομάδες συμφερόντων".

    [4] Κυπριακό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ με τίτλο "Ανέκρουσε πρύμναν" για το Αιγαίο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών κ. Ρίφκιντ" γράφει ότι "δεν... εννοούσε αυτά που δήλωσε προχθές ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ, για πιθανή ανάφλεξη στο Αιγαίο. Οπως διευκρίνισε ο ίδιος στο διάλειμμα των συνομιλιών του με τον Ελληνα υπ. Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο στο Λονδίνο, μιλούσε γενικά, και έχοντας υπ'όψιν του τα όσα προηγήθηκαν με το επεισόδιο στα Ιμια όταν εξέφρασε τους φόβους του".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι τάχθηκαν "για πρώτη φορά υπέρ της Κύπρου οι Βρετανοί. Την πλήρη ικανοποίησή του για το γεγονός οτι οι θέσεις της Μ. Βρετανίας όσον αφορά το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται πολύ κοντά στις αντίστοιχες ελληνικές, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, μετά τις χθεσινές συνομιλίες του στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του Μ. Ρίφκιντ. Ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε πως η Βρετανία δεν θέτει καμιά προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "η ενδεχόμενη πώληση ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S300 στην Κύπρο βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε στη Μόσχα η Τ. Τσιλέρ με τον Ρώσο πρωθυπουργό Β. Τσερνομίρτιν χωρίς όμως να καταφέρει η ΥΠΕΞ της Τουρκίας να πείσει για τις αντιρρήσεις της. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Γ. Πριμακόφ ανέφερε ότι δεν θεωρεί τα αντιαεροπορικά ως επιθετικά όπλα ενώ ο κρατικός φορέας εξαγωγής όπλων "Ροσβαρουζένια" απέρριψε προκαταβολικά τις τουρκικές αντιρρήσεις, χαρακτηρίζοντας το οπλικό αυτό σύστημα ως καθαρά αμυντικό".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει ότι υπάρχει σύγκλιση "Αθήνας-Λονδίνου για το Κυπριακό", ενώ σε άλλο δημοσίευμά της αναφέρει ότι είναι "έτοιμα για την υπογραφή του συμβολαίου μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της ρωσικής κρατικής εταιρίας εξαγωγής οπλικών συστημάτων Ροσβαρουζένια για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S300, σύμφωνα με δήλωση έγκυρης πηγής μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς. Το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και για το νέο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα του κυπριακού στρατού, το ύψος του οποίου ανέρχεται σε 750 δις δρχ. περίπου".

    "Απόφαση-ράπισμα που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις κατά της Τουρκίας ελήφθη από το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, γράφει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ. Το δικαστήριο δέχθηκε την προσφυγή της Τιτίνας Λοϊζου που κατάγεται από την κατεχόμενη Κερύνεια και απο την οποία αποστερείται το δικαίωμα στην περιουσία της και της αρνείται το κατοχικό καθεστώς να επιστρέψει εκεί όπου ζούσε πριν από την εισβολή. Είναι η πρώτη φορά η Τουρκία παρουσιάζεται διεθνώς υπόλογη για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    [5] Προϋπολογισμός

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "σκληρή λιτότητα, τουλάχιστον έως το 2001, οπότε η κυβέρνηση προσδοκά να επιτύχει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην τρίτη φάση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατά τη χθεσινή συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ενώ οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης συνέχισαν να αμφισβητούν τις φιλοδοξίες του προϋπολογισμού, τον οποίο χαρακτηρίζουν κοινωνικά άδικο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "την ώρα που η χώρα δοκιμάζεται από τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των ναυτικών και σε γενική κλίμακα αναπτύσσεται πλήθος διεκδικήσεων μισθολογικών και άλλων απο μεγάλες και ισχυρές ομάδες του πληθυσμού η Τράπεζα της Ελλάδος έρχεται να προσγειώσει σχεδόν ανώμαλα τους πάντες διεκδικούντες και υποστηρικτές τους. Ταυτόχρονα, θέτει υπό αμφισβήτηση την πάγια αισιοδοξία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος χθες στη Βουλή είπε ότι η πορεία προς τη σύγκλιση θα επιτύχει".

    [6] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έγινε στο δείπνο της ιρλανδικής προεδρίας προς την Τανσού Τσιλέρ στις 13 Δεκεμβρίου στο Δουβλίνο. Διάλογος που έχει προκαλέσει το μεγάλο ενδιαφέρον των εταίρων μας! Μάλιστα, για τους Ολλανδούς, οι οποίοι πρόκειται να αναλάβουν την 1η Ιανουαρίου την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρόκειται για ελπιδοφόρο διάλογο που θα πρέπει να ενθαρρυνθεί".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει τη δήλωση - απάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου ότι δεν υπάρχει ελληνοτουρκικός διάλογος και οτι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δεχθεί η Τουρκία το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.

    "Προανάκρουσμα νέων πιέσεων " θεωρεί τις εκτιμήσεις του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών η ΑΥΓΗ.

    [7] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "επανελήφθησαν χθες στη Νέα Υόρκη, οι απευθείας συνομιλίες Ελλάδας-Σκοπίων, για την ονομασία του γειτονικού κράτους. Κατά τη χθεσινή τους συνάντηση οι κ.κ. Ζαχαράκις και Τοσέφσκι εξέτασαν, κατόπιν επιμονής του δεύτερου, τις δυνατότητες που παρέχει το Σύνταγμα των Σκοπίων για την αναθεώρηση του ως προς το σκέλος του ονόματος".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "ούτε και χθες κατάφερε ο μεσολαβητής Σ. Βάνς να επιτύχει άρση του αδιεξόδου στο Σκοπιανό, αφού οι δύο μεσολαβητές Χρ. Ζαχαράκις και Ιβάν Τοσέφσκι επέμεναν στις δημόσιες θέσεις των κυβερνήσεων τους. Ο κ. Βάνς συζήτησε το πρόβλημα της ονομασίας για δύο ώρες με τους αντιπροσώπους των δύο πλευρών και μαζί αποφάσισαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τον Ιανουάριο, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα".

    [8] Τουρκία - ΕΕ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "απέρριψε η Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δύο προτάσεις της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση έργων στην Τουρκία από το πρόγραμμα ευρωμεσογειακής οικονομικής συνεργασίας MEDA".

    [9] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/12/1996

    Αθήνα, Ελλάδα, 19/12/1996 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα των οικονομικών εφημερίδων είναι τα ακόλουθα: το σημερινό συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα και τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και αφορούν τις επιπτώσεις των αγροτικών κινητοποιήσεων στις βιομηχανίες. Και οι θεσμικές παρεμβάσεις που εξήγγειλε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και έχουν ως στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αγωνία αλλά και ελπίδα εκτόνωσης. Για το σημερινό συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα."

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "530 Βιομηχανίες θύματα των τρακτέρ. Συγκλονιστικά στοιχεία σε έρευνα του ΣΕΒ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η σκληρή δραχμή δεν αρκεί για την εξυγίανση. Αυστηρή προειδοποίηση από την Τράπεζα της Ελλάδος".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Οι ελπίδες μείωσης του ελλείμματος τώρα στις ιδιωτικοποιήσεις. Πωλούνται τράπεζες με θυγατρικές και τμήματα της ΔΕΠ και του ΟΤΕ".

    [10] Εξαγγελίες υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "ο κ. Παπαντωνίου ανακοίνωσε ότι εντός του 1997 θα διατεθεί σε ιδιώτες ένα μειοψηφικό ποσοστό της ΔΕΠ, καθώς και ενός ακόμα πακέτου μετοχών του ΟΤΕ, ενώ θα προωθηθούν και οι διαδικασίες για την μετοχοποίηση των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών".

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι "ο κ. Παπαντωνίου κατέστησε σαφές πως [...] θα κατατεθεί ν/σ, με το οποίο θα θεσμοθετηθεί εντός του 1997 η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02 run on Thursday, 19 December 1996 - 15:19:23 UTC