Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-02-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/02/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κινητοποιήσεις αγροτών
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Συνέντευξη Εβερτ
  • [5] Στρατιωτικές συνεργασίες
  • [6] Βαλκάνια
  • [7] Συνέντευξη Μπερίσα
  • [8] Συνέντευξη Κακλαμάνη

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 10/02/1997 (ΑΠΕ)

    Η αναστολή των κινητοποιήσεων που αποφάσισαν οι αγρότες, το Κυπριακό και τα αποτελέσματα της εξόρμησης ενημέρωσης κυβερνητικών στελεχών στην επαρχία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πώληση - Μαϊμού του... Ολυμπιακού! απο τη σπείρα που έκανε 7.000 πλαστές αποσύρσεις".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "2 νεκροί απο απόγνωση. Τους 'σκότωσαν' τοκογλύφοι".

    ΕΘΝΟΣ: "13 μικρές κυβερνήσεις ιδρύονται στην περιφέρεια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Σημίτης έβαλε τους αγρότες για δεύτερη φορά στην τσέπη του και... τα φούσκωσαν και έκοψαν... ρόδα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αδειασαν τον Σημίτη υπουργοί και στελέχη για τα αγροτικά".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Καρφιά στα λάστιχα Σημίτη. Ξεσπάθωσαν Ακης, Λαλιώτης, Σκανδαλίδης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μην κολλάς στους αριθμούς". Αιχμές Ακη-Λαλιώτη προς Σημίτη για τις κινητοποιήσεις".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Πως η Βάσω ζημίωσε το δημόσιο για το Φλοίσβο".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ως 150% τα πρόστιμα της εφορίας για λάθη στις δηλώσεις".

    ΝΙΚΗ: "Εύθραυστη εκεχειρία. Υφεση στο μέτωπο αγροτών - κυβέρνησης".

    [2] Κινητοποιήσεις αγροτών

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν οτι "η ένταση στο θεσσαλικό κάμπο ξεφούσκωσε, αλλά αγρότες και ΜΑΤ έδωσαν για τις 9 Μαρτίου 'ραντεβού στα τυφλά' στο Κιλελέρ. Εως τότε οι 'στρατηγοί' της κάθε πλευράς θα εξετάσουν τα λάθη, θα εντοπίσουν τις αδυναμίες τους και θα καταστρώσουν τα σχέδια για την επόμενη αναμέτρηση, αν ποτέ υπάρξει. Η απόφαση πάντως της συντονιστικής επιτροπής να αναστείλει τις κινητοποιήσεις έγινε δεκτή και με αποδοκιμασίες απο οργισμένους αγρότες, που προφανώς επιθυμούσαν συνέχιση της κόντρας με την κυβέρνηση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "μετά τη λήξη ενός κύκλου κινητοποιήσεων έχει σειρά ο απολογισμός που αναζητεί νικητές και ηττημένους. Στην περίπτωση των αγροτικών κινητοποιήσεων όμως, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα, καθώς οι αγρότες έχουν αποφασίσει οτι ο αγώνας τους θα είναι μακροχρόνιος, ενώ η κυβέρνηση 'κατεβάζει' το γνωστό επιχείρημα της αδυναμίας του προϋπολογισμού να ικανοποιήσει τα οικονομικά τους αιτήματα. Οπως όλα δείχνουν, όμως το 'παιχνίδι' θα κριθεί στην παράταση".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του τονίζει οτι "η διαφαινόμενη εκτόνωσης της κρίσης στο αγροτικό μέτωπο αποτελεί για την κυβέρνηση μια μοναδική ευκαιρία που αν χαθεί, τότε είναι βέβαιο οτι ένας ενδεχόμενος 'τρίτος γύρος' στο μέτωπο της Θεσσαλίας θα βρει την κυβέρνηση γυμνή απο ουσιαστικά και σοβαρά επιχειρήματα".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "δείγμα γραφής για τη μελλοντική πορεία της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ αποτελεί η μαζική εξόρμηση των κορυφαίων στελεχών του Κινήματος, το σαββατοκύριακο, στις περιφέρειες της χώρας με αφορμή το αγροτικό ζήτημα. Το γεγονός δεν ήταν τυχαίο. Οι κοινωνικές εκρήξεις εξέπεμψαν 'σήμα κινδύνου' προς την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, ο οποίος έθεσε προ των ευθυνών τους όλα τα κορυφαία στελέχη, που μέχρι πρότινος ήταν απλώς παρατηρητές των εξελίξεων λόγω των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων".

    [3] Κυπριακό

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "ανοιχτό εκβιασμό προς τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου επιχειρεί ο πρόεδρος Μπίλ Κλίντον μέσω της έκθεσης που υπέβαλε στο Κογκρέσο όπου θέτει με έμμεσο τρόπο, το μεγάλο δίλημμα στην Αθήνα και τη Λευκωσία: αν δεν μειωθεί η ένταση στην περιοχή η πολυδιαφημισμένη αμερικανική πρωτοβουλία θα αργήσει".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "δυσαρεστημένοι φέρονται οι Αμερικανοί με τον πρόεδρο Κληρίδη, γιατί απέρριψε την πρότασή τους για το μορατόριουμ στις πτήσεις ελληνικών αεροσκαφών και δεν δέχτηκε να ακυρώσει τα συμβόλαια για την αγορά των ρωσικών πυραύλων. Λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί η αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό αναβάλλεται για τον Απρίλιο. Πάντως οι Αμερικανοί προβληματίζονται πως και πότε θα παρέμβουν στο θέμα. Η μια ομάδα των Αμερικανών επισήμων υποστηρίζει να αφεθούν τα πράγματα να εξελιχθούν κατά τρόπο που να προδιαγράφουν προοπτικές επιτυχίας πριν εκδηλωθεί η πρωτοβουλία των ΗΠΑ και η άλλη ευνοεί άμεση και αποφασιστική πρωτοβουλία. Κατά τη σύσκεψη υπο την προεδρία της κ. Ολμπράιτ στην Ουάσιγκτον συζητούνται όλα τα ενδεχόμενα και θα αποφασιστεί ποια θα είναι η στάση των ΗΠΑ στη νέα φάση του προβλήματος".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "βήμα προς βήμα" είναι η τακτική που επέλεξε και η Ουάσιγκτον για να εκδηλώσει την πρωτοβουλία της για το Κυπριακό, αλλά και για τα ελληνοτουρκικά. Ειδικό βάρος δίνεται στις διαβουλεύσεις που γίνονται μέσω ΝΑΤΟ, ενώ δραστηριοποιείται και ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Ο απεσταλμένος του κ. Ανάν για το Κυπριακό Χάν Σούγκ Τζού έρχεται στην Αθήνα για να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "η προσωπική εμπλοκή του επιτρόπου εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Βαν ντε Μπρούκ για την επίλυση του Κυπριακού, εκδηλώνεται με επίσκεψή του στην Κύπρο και με τρόπο εντυπωσιακό. Κατά την τριήμερη παραμονή του στη Μεγαλόνησο - απο τις 26 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου - θα δώσει διάλεξη σε εκδήλωση στα κατεχόμενα, όπου θα συναντηθεί, για πρώτη φορά με τον Ραούφ Ντενκτάς. Ο κ. Βάν ντε Μπρούκ έχει ενημερώσει την κυπριακή κυβέρνηση για τη διάλεξή του στην οποία θα αναλύσει τα οφέλη που θα έχουν οι Τουρκοκύπριοι σε περίπτωση λύσης και ένταξης της ομόσπονδης Κύπρου στην ΕΕ".

    [4] Συνέντευξη Εβερτ

    "Δριμεία κριτική στην αγροτική πολιτική της κυβερνήσεως ασκεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μιλτιάδης Εβερτ, σχολιάζοντας τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Μιλώντας σήμερα στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει οτι απο τη σύγκρουση μεταξύ κυβερνήσεως και αγροτών, βγήκε χαμένο το σύνολο της κοινωνίας, καθώς και η ίδια η δημοκρατία, αφού ο πρωθυπουργός "μετέτρεψε την αντιδικία του με τους αγρότες σε βεντέτα αρνούμενος το διάλογο". Ο κ. Εβερτ: υπολογίζει το κόστος της κοινωνικής αναταραχής σε 100 δις δραχμές, ενώ για την ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων των αγροτών δεν απαιτούνται, όπως λέει περισσότερα των 150 δις. Απορρίπτει τις επικρίσεις περί λαϊκισμού στη στάση της ΝΔ έναντι των αγροτών και αντιτείνει οτι "ο τρόπος με τον οποίο ορισμένα στελέχη του κόμματος, παραμονές των εκλογών, χαρακτήρισαν τις προτάσεις μας, μας έβλαψε προεκλογικά". Διακηρύσσει οτι ο ίδιος θα σταθεί στο πλευρό του αγωνιζόμενου πολίτη, διαβεβαιώνει οτι 'δεν πρόκειται να αφήσει να παραδοθεί η αγροτιά στο κομμουνιστικό κόμμα' και χαρακτηρίζει το απεργιακό κύμα των τελευταίων εβδομάδων ως το μαζικότερο μεταδικτατορικώς".

    [5] Στρατιωτικές συνεργασίες

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "σημαντικότατες επαφές με ξένους αξιωματούχους θα έχει η πολιτική και φυσική ηγεσία των Ενόπλων μας Δυνάμεων στο πλαίσιο της στρατιωτικής διπλωματίας, ενώ άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την αναχώρηση Ελλήνων εθελοντών προς τη μαρτυρική Βοσνία. Το έδαφος θα προλειάνει ενόψει της επίσκεψης του ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα στη χώρα μας (28/2) ο διοικητής της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ ναύαρχος Τόμας Λόπεζ ο οποίος έρχεται μεθαύριο στη χώρα μας. Θα θέσει για άλλη μια φορά το θέμα της επιβολής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, σε... αμερικανική - πάντα μετάφραση. Επιπλέον, ο ναύαρχος θα συζητήσει το ζήτημα στενά συνυφασμένο με τη νέα δομή της Νοτίου Πτέρυγας της Συμμαχίας και ιδιαίτερα το θέμα των στρατηγείων του ΝΑΤΟ στη χώρα μας. Στην Αλβανία μεταβαίνει σήμερα ο Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Αθ. Τζογάνης όπου θα παραμείνει μέχρι μεθαύριο το πρωί, ύστερα απο πρόσκληση του Αλβανού ομολόγου του στρατηγού Σεμέ Κόσοβα με σκοπό τη συζήτηση θεμάτων αμοιβαίου στρατιωτικού ενδιαφέροντος, την υπογραφή του προγράμματος διμερούς συνεργασίας για το έτος 1997 και την υπογραφή συμφωνίας για την παροχή υποτροφιών σε σπουδαστές της Δημοκρατίας της Αλβανίας, για φοίτηση σε ελληνικά στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα".

    [6] Βαλκάνια

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "τεράστια οικονομικά αδιέξοδα, έλλειμμα δημοκρατίας, απέραντη απογοήτευση των λαών που βλέπουν να χειροτερεύει διαρκώς η θέση τους, συχνά φαινόμενα διαφθοράς πολιτικών ηγεσιών και η διαπλοκή τους με τις μαφίες των χωρών συνθέτουν το σκηνικό στα Βαλκάνια. Είναι οι βαθύτερες αιτίες - επισημαίνουν Ελληνες ειδικοί επιστήμονες, γνώστες των βαλκανικών υποθέσεων - που προκάλεσαν τα ξεσπάσματα στη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Αλβανία. Αιτίες που σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο, δεν αποκλείεται να προκαλέσουν περαιτέρω κλιμάκωση των πολιτικών αντιπαραθέσεων ακόμη και τη 'φασιστική υποτροπή' και τη στροφή σε δικτατορικού τύπου εξουσίες. Τα όσα συμβαίνουν στις γειτονικές χώρες δεν αποτελούν παρά το 'πρελούδιο' μιας κρίσης, που όπως όλα δείχνουν, θα κρατήσει χρόνια".

    [7] Συνέντευξη Μπερίσα

    "Αισιόδοξος οτι πολύ γρήγορα η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα, με την κατάρρευση των παρατραπεζών θα εξομαλυνθεί, οτι δεν θα υπάρξει καμιά πολιτική αστάθεια και οτι θα κοπάσει η κοινωνική αναταραχή εμφανίζεται σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο πρόεδρος της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα. Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, τον Μάϊο ή τον Ιούνιο, προαναγγέλλει ο Αλβανός Πρόεδρος ο οποίος διατηρεί τις καλύτερες αναμνήσεις απο την επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου στην Αλβανία. Προσβλέπουμε, τονίζει, με μεγάλο ενδιαφέρον στην ενίσχυση της συνεργασίας μας, που ήδη βαδίζει πολύ καλά, αλλά μπορούμε να τη διευρύνουμε ακόμη περισσότερο. Θα πρέπει επίσης να δούμε πως μπορεί αυτή η συνεργασία να επεκταθεί και πέραν της διμερούς επειδή στην περιοχή αυτή χρειάζεται να προωθηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ολοκλήρωση και η συνεργασία των λαών". Για την ελληνική μειονότητα τονίζει οτι οι σχέσεις "ανάμεσα στους Αλβανούς και τους Ελληνες της μειονότητας αποτελούν ένα πρότυπο σχέσεων ανάμεσα σε μια μειονότητα και σε μια πλειοψηφία πολιτών". Για το Κοσσυφοπέδιο επαναλαμβάνει οτι η αλβανική κυβέρνηση υποστηρίζει 'ένα διάλογο ανάμεσα στην Πρίστινα και στο Βελιγράδι με την παρουσία μιας τρίτης δύναμης' ενώ ζητεί να υποστηριχθούν οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι".

    [8] Συνέντευξη Κακλαμάνη

    "Οι πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν την τόλμη να πουν ολόκληρη την αλήθεια στον ελληνικό λαό, όσο οδυνηρή κι αν είναι" τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου "να χάσει η χώρα μας το τρένο της ανάπτυξης και να περιέλθει στην κατάσταση που βρίσκονται άλλες βαλκανικές χώρες. Στη σημερινή συνέντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο πρόεδρος της Βουλής: αποδοκιμάζει, με ήπιο τρόπο, τη "μορφή των κινητοποιήσεων" που επέλεξαν οι αγρότες. Και προτείνει διάλογο "χωρίς προσχήματα και αλληλοεκβιασμούς" φράση που αποτελεί έμμεση αιχμή για την τακτική που επέλεξε η κυβέρνηση να τις αντιμετωπίσει. Προτείνει λύσεις με προοπτική δεκαετίας τόσο στο αγροτικό όσο και στο πρόβλημα της Παιδείας. Παραδέχεται λάθη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηρίζει δημοκρατικότερο το σημερινό τρόπο λειτουργίας του πρωθυπουργού και συλλογικότερη την κυβερνητική λειτουργία. και αποδίδει σε αδυναμία προσαρμογής ορισμένων στελεχών την κακή εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Υπερασπίζεται ανοιχτά τον πρωθυπουργό στο θέμα των κατηγοριών που εκτοξεύθηκαν εναντίον του για "περιβάλλον" λέγοντα οτι "δεν είναι ο πολιτικός που θα υποταχθεί στο οποιοδήποτε περιβάλλον". Αποδίδει σε φιλοδοξίες και ανασφάλεια ορισμένων κομματικών στελεχών τις συγκρούσεις και διαφωνίες στο ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν θεωρεί οτι είναι σοβαρό πρόβλημα. Εκφράζει επιφυλάξεις για την αμερικανική πρωτοβουλία και αντιτίθεται σε απευθείας ελληνοτουρκικές συνομιλίες για το Κυπριακό. Ζητεί ειλικρινή διάλογο όλων των πολιτικών δυνάμεων στο θέμα των Σκοπίων. "Οι πλειοδοσίες έχουν πληρωθεί αρκετά" λέει με νόημα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02b run on Monday, 10 February 1997 - 15:01:30 UTC