Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-02-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/02/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκρηκτική η κατάσταση στην Αλβανία
  • [3] Αντιπαραθέσεις στο ΠΑΣΟΚ
  • [4] Διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία
  • [5] Ελληνοτουρκικά - ΟΗΕ - Κύπρος
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Ανοδος στο Χρηματιστήριο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 11/02/1997 (ΑΠΕ)

    Η εκρηκτική κατάσταση στην Αλβανία, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι αντιπαραθέσεις στο ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις κινητοποιήσεις των αγροτών και οι προσυνεδριακές διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "ΠΑΣΟΚ... στο βάθος κήπος. Και δήλωση... περιβόλι απο τη Ρηγίλλης".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πάνε για... διαζύγιο. Σύγκρουση των 2 ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΥΓΗ: "Τα πολλά ΠΑΣΟΚ ερίζουν για το "ένα".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μπίλιες το ΠΑΣΟΚ. Στα δύο για την παραπομπή Λιβανού".

    ΕΘΝΟΣ: "Γαλόνια στους μαχητές του κάμπου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εγκυες ώρες και οργασμός διεργασιών απο χθες στη Νέα Δημοκρατία μέχρι το Συνέδριο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Στη φόρα τ'άπλυτα. Βγάζουν μόνοι τους τα μάτια τους στο ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σώστε τις οικονομίες σας. Πως θα αντιδράσετε στην πτώση επιτοκίων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Φράγμα στα σύνορα .Συναγερμός για φόβο 'εισβολής' λαθρομεταναστών".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Αν χάσω, χάνεται η Νέα Δημοκρατία, δήλωσε ο Γιώργος Σουφλιάς".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αντιμέτωπα τα δύο ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Χάος στην Αλβανία. Εντονη ανησυχία απο τη νέα εστία αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Αλαλούμ με τα χαμένα μαθήματα. Σύγχυση στην κυβέρνηση".

    ΝΙΚΗ: "Παιχνίδια 'εξουσίας' με τα καζίνο. Περίεργα δημοσιεύματα εναντίον της Βάσως".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ο αγώνας συνεχίζεται. Στην επέτειο του Κιλελέρ η νέα αγωνιστική συνάντηση".

    [2] Εκρηκτική η κατάσταση στην Αλβανία

    Το σύνολο των εφημερίδων αναφέρεται στην εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Αλβανία μετά την οικονομική ζημιά που υπέστησαν πολίτες της χώρας απο τη χρεοκοπία ιδιωτικών τραπεζών.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "κατεπείγον 'βαλκάνιο σχέδιο' προωθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με πρόθεση να αντιμετωπίσει το απειλούμενο νέο κύμα λαθρομεταναστών, μετά τα όσα συμβαίνουν στις γειτονικές χώρες, Αλβανία και Βουλγαρία. Το σχέδιο προβλέπει περιφερειακά όργανα κατά μήκος των βορείων συνόρων, κατά νομούς με συμμετοχή στρατού, λιμενικού και αστυνομίας".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει οτι αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων επιχειρεί η αλβανική κυβέρνηση ενώ υπήρξαν τρεις νεκροί και 100 τραυματίες χθες στην Αυλώνα.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι με τα όπλα απαντά η αλβανική αστυνομία στο αγριεμένο πλήθος το οποίο με πέτρες και ξύλα ξεχύθηκε στους δρόμους της Αυλώνας ζητώντας τα χρήματα που έχασε με την κατάρρευση των παρατραπεζών.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι όλο και πιο βίαιες γίνονται μέρα με την ημέρα οι συγκρούσεις στην Αυλώνα της Αλβανίας ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Μέξι ζήτησε απο το κοινοβούλιο να εγκρίνει την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο λιμάνι της Αυλώνας για να τερματιστεί η αναταραχή στην πόλη που έχει στοιχίσει τη ζωή τριών ανθρώπων.

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι βρίσκεται εμφύλιος επί θύραις στην Αλβανία καθώς ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει προσλάβει η αιματηρή εξέγερση με επίκεντρο την Αυλώνα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι η πόλη της Αυλώνας η οποία απο χθες μετράει τους πρώτους της νεκρούς μετά απο ένα μήνα συνεχών διαδηλώσεων και συγκρούσεων των πολιτών με την αστυνομία βρίσκεται ήδη στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών.

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά οτι υπάρχει έντονη ανησυχία απο τη νέα εστία αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια.

    [3] Αντιπαραθέσεις στο ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι κύκλος εσωτερικών πολιτικών αντιπαραθέσεων ανοίγει στο ΠΑΣΟΚ. Μετά τον τερματισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων και ενόψει της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, που έχει προγραμματιστεί για τις 21 και 22 του μηνός άνοιξε - απο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης - ο διάλογος για τις επιλογές της κυβέρνησης και την κομματική φυσιογνωμία.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιδίδονται ανοιχτά πλέον σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων, ασκώντας κριτική με σκληρότατες εκφράσεις στο κόμμα τους, στον πρωθυπουργό προσωπικά και μεταξύ τους.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι δημοσίως χθες αντάλλαξαν πυρά εκπρόσωποι των συντηρητικών και λαϊκιστών στο ΠΑΣΟΚ, των δύο αντιμαχομένων ομάδων. Εκπρόσωποι των δύο αντιμαχομένων ομάδων, οι Παντελής Οικονόμου και Στέφανος Τζουμάκας, πιστοποιώντας έτσι το εσωκομματικό χάσμα που προμηνύει διαζύγιο.

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι οι κινητοποιήσεις τροφοδοτούν νέες εντάσεις το κυβερνών κόμμα. Η κυβέρνηση δεν πρόλαβε να χαρεί τη 'νίκη' της επί των αγροτών και βρέθηκε αντιμέτωπη με εσωκομματικές αμφισβητήσεις που θυμίζουν κλίμα συνεδρίου.

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι αναβαθμίζονται τα κυβερνητικά στελέχη που συνέβαλαν αποφασιστικά ώστε στο θεσσαλικό κάμπο να αλλάξει ραγδαία το κλίμα αντιπαράθεσης με τους αγρότες. Ετσι προωθείται η συγκρότηση κύκλων δραστηριότητας της κυβέρνησης που επικεφαλής τους αναλαμβάνουν οι Βάσω Παπανδρέου, Κώστας Λαλιώτης, Ακης Τσοχατζόπουλος και Θεόδωρος Πάγκαλος ενώ σχέδιο για την κινητοποίηση όλων των ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε χθες στον πρωθυπουργό ο Κώστας Σκανδαλίδης. Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σύμφωνα με την οποία ανοιχτή είναι η πόρτα του πρωθυπουργού για ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες, ενώ ο κ. Πατάκης δήλωσε "πάω στου Μαξίμου, αν με καλέσουν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι αντίθετα με την ύφεση στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ οι εσωκομματικές κόντρες φουντώνουν. Την ίδια ώρα η Βάσω Παπανδρέου επιστρέφοντας απο τη Λάρισα προχώρησε σε μια νέα εμφάνιση αρχηγικού τύπου δίχως να λείπουν τα - δικά της - 'καρφιά' στον κ. Σημίτη.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι Σημίτης και Σκανδαλίδης συζήτησαν χθες ένα "συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ" στο οποίο κάθε ηγετικό στέλεχος θα αναλάβει συγκεκριμένο ρόλο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι παράλληλα με την ανάγκη ανασυγκρότησης στο ΠΑΣΟΚ αρχίζουν να ακούγονται ολοένα συχνότερα φωνές διαφοροποίησης απο την πολιτική Σημίτη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι η αγροτική εξέγερση απεκάλυψε τη βαθύτατη διάσταση στο κυβερνών κόμμα και οτι με συνασπισμό κομμάτων που διέρχεται κρίση συνοχής μοιάζει το ΠΑΣΟΚ. Κυρίαρχο στοιχείο των συγκρούσεων είναι οτι απο όλες τις πλευρές γίνεται λόγος για την ύπαρξη ουσιαστικά δύο ΠΑΣΟΚ, ενός παλαιού και ενός νέου που ονομάζονται "αριστερό και δεξιό" "κρατικοδίαιτο και προοδευτικό" ή "συντηρητικό και εκσυγχρονιστικό".

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται οτι επικρατούν ικανοποίηση αλλά και προβληματισμός στο πρωθυπουργικό γραφείο μετά την εκτόνωση των αγροτικών κινητοποιήσεων.

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "ενημέρωση τώρα" φαίνεται οτι είναι πλέον το σύστημα του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης μετά την εμπειρία της αγροτικής κινητοποίησης και τα συμπεράσματα απο τις πρώτες επαφές των κυβερνητικών στελεχών στο θεσσαλικό "μέτωπο".

    [4] Διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία

    Στην τελική ευθεία μπήκαν οι διαδικασίες για το συνέδριο της ΝΔ με την εγκύκλιο που έστειλε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιώργος Ράλλης, στις κομματικές οργανώσεις, γράφουν οι εφημερίδες.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι κλίμα γενικότερης πολιτικής συνεργασίας διαπίστωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή τους συνάντηση οι κ.κ. Σουφλιάς και Δήμας.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρεται στη συνέντευξη του Στέφανου Μάνου ο οποίος τόνισε οτι είναι ανάγκη η Νέα Δημοκρατία να αλλάξει τελείως να μετεξελιχθεί σε ένα νέο κόμμα αλλάζοντας δομές και θεσμικό πλαίσιο.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται οτι τρίτη λύση - εκτός Εβερτ, Σουφλιά - προωθούν οι βαρώνοι της Νέας Δημοκρατίας. Το έντονο παρασκήνιο κυριαρχεί στη Ρηγίλλης την ώρα που ο κ. Ράλλης στέλνει στις οργανώσεις τις οδηγίες για τα διαδικαστικά του συνεδρίου.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι απο χθες άναψε και τυπικά το... γαλάζιο φως για τον αγώνα δρόμου των υποψηφίων προς το συνέδριο του κόμματος.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ και ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφουν οτι αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις και παρασκηνιακές συναντήσεις προς αναζήτηση και σχηματισμό εσωκομματικών συμμαχιών, ενόψει του επικείμενου κρίσιμου συνεδρίου, χαρακτηρίζουν το παρών σκηνικό της Νέας Δημοκρατίας.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά οτι ανάβει ο προεκλογικός αγώνας ενώ εκτοξεύθηκαν αιχμές Σουφλιά για λαϊκισμό Εβερτ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρεται σε συνέντευξη του Γιώργου Σουφλιά ο οποίος δηλώνει πως αν χάσει στο συνέδριο θα χαθεί το κόμμα αφού ο Μιλτιάδης Εβερτ δεν πρόκειται να κερδίσει τις εκλογές.

    [5] Ελληνοτουρκικά - ΟΗΕ - Κύπρος

    Ως "σοβαρή πιθανότητα" θεωρεί έναν πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας λόγω του Κυπριακού ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ και παίρνει ίσες αποστάσεις μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας κατηγορώντας τις δύο χώρες για "απουσία πραγματικής πολιτικής βούλησης" για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης, γράφει το σύνολο των εφημερίδων. Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη χθες στην Αθήνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Χάν Σούγκ Τζού μετά τις διαβουλεύσεις που είχε ο τελευταίος στην Κύπρο με τις δύο πλευρές για μια ταχεία έναρξη των διαπραγματεύσεων και επίλυση του προβλήματος αποτελεί ένα ακόμη θέμα των εφημερίδων.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι οδηγείται στις ελληνικές καλένδες το Κυπριακό ενώ η προσπάθεια επίλυσης προσκρούει στην τουρκική αδιαλλαξία και στη διστακτικότητα των "μεγάλων δυνάμεων".

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι ζητείται αισιοδοξία για το Κυπριακό συμπληρώνοντας πως το δυσοίωνο κλίμα μιας πιθανής αναζωπύρωσης της έντασης στο Αιγαίο που περιέγραψε τις προάλλες με αφορμή το Κυπριακό ο πρόεδρος Κλίντον, συμπλήρωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Ρίφκιντ ο οποίος χαρακτήρισε "σοβαρή πιθανότητα το ενδεχόμενο ενός πολέμου ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα στο Αιγαίο".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφερόμενη στις δυσοίωνες προβλέψεις του βρετανού υπουργού εξωτερικών προσθέτει οτι οι αμερικανοί εκτιμούν πως το Κοσσυφοπέδιο είναι έτοιμο να εκραγεί παρασέρνοντας και άλλες βαλκανικές χώρες στην κρίση.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει οτι ο απεσταλμένος του Ανάν είδε τον Κρανιδιώτη που δεν δηλώνει αισιόδοξος, ενώ Κύπρος και Βρετανία μπαίνουν σε περιόδους εκλογών.

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι κατά τη συνάντηση ο κ. Σημίτης τόνισε οτι οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας πρέπει να στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας η οποία κρατά το κλειδί των εξελίξεων και το ίδιο μήνυμα θα περιέχεται και στην απαντητική επιστολή του κ. Σημίτη προς το ΓΓ του ΟΗΕ. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται στις νέες απειλές εναντίον της κυπριακής δημοκρατίας που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση, κατά την οποία χαρακτήρισε εχθρική κίνηση τη συμφωνία για αγορά των ρωσικών αμυντικών πυραύλων S-300 απο την Κύπρο, η οποία δυσκολεύει, όπως ισχυρίστηκε, τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και απειλεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι δεν μετέφερε κανένα θετικό στοιχείο απο τους Τουρκοκύπριους ο απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, για την εξεύρεση κοινού εδάφους στο Κυπριακό.

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι βάζει και όρους η Τουρκία επιμένοντας στην αδιαλλαξία και ζητά ακύρωση της αγοράς απο την Κύπρο των S-300 και πάγωμα της διαδικασίας ένταξης της κυπριακής δημοκρατίας στην ΕΕ.

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 11/02/1997 (ΑΠΕ)

    Η συνεχιζόμενη άνοδος του δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου και η ανακοίνωση της ΕΕ για το δημόσιο έλλειμμα της χώρας μας, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Εκρηξη στη Σοφοκλέους. Θετικές επιδράσεις στο ΧΑΑ από τη μείωση του πληθωρισμού".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Εντός των στόχων το δημόσιο έλλειμμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κύμα αγορών στη Σοφοκλέους. Στις 1.220,69 ο δείκτης - 33 μετοχές στο limit up".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στον εισαγγελέα 427 επιχειρήσεις για ΦΠΑ. Διαπιστώθηκε εκτεταμένη παρακράτηση και μη απόδοση ΦΠΑ".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ελεύθεροι οι πόροι συνοχής μετά την μείωση του ελλείμματος. Η Κομισιόν αποδέχεται τελικά τα μεγέθη του Προϋπολογισμού '96".

    [7] Ανοδος στο Χρηματιστήριο

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στη χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αύξηση 2,77% κλείνοντας στις 1.220,69 μονάδες. Οι τρέχουσες τιμές του Δείκτη αποτελούν νέα επίπεδα ρεκόρ μετά από έξι χρόνια και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 1991".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02b run on Tuesday, 11 February 1997 - 15:21:27 UTC