Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-03-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/03/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οι εξελίξεις στην Αλβανία
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Συνέντευξη Σημίτη
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Συνέντευξη Πρωθυπουργού

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 13/03/1997 (ΑΠΕ)

    Οι εξελίξεις στην Αλβανία, η εφόλης της ύλης συνέντευξη του Πρωθυπουργού, η απεργία των εκπαιδευτικών και οι προσυνεδριακές διεργασίες στη ΝΔ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ψηλό...(Ση)μίτης. Συνέντευξη-σόου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ιδού οι... εκσυγχρονιστές. Αρνούνται να δώσουν δουλειά σε άνεργο κωφάλαλο Ολυμπιονίκη.

    Η ΑΥΓΗ: Μετέωρη η πολιτική λύση στην Αλβανία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δεν κάνω δώρα σε κανέναν. Ο Σημίτης ανυποχώρητος σε όλα τα παράλογα αιτήματα των συντεχνιών.

    ΕΘΝΟΣ: Προσλήψεις με νέα κριτήρια. Οι αλλαγές στο νόμο Πεπονή. Εξετάσεις κάθε Οκτώβριο με σύστημα πανελλαδικών. Καταργούνται οι προσαυξήσεις. Επέκταση σε τράπεζες-δήμους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πρόεδρος και πάλι ο Πρόεδρος με τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς και μετρήσεις στη ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Προάγγελος διάσπασης της ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διευθυντής στο Μέγαρο ο Σημίτης κάλυψε πλήρως τα διαπλεκόμενα και επιτέθηκε στις λαϊκές τάξεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σε κλοιό τα Τίρανα. Εκλεισε τη νύχτα το αεροδρόμιο εν μέσω πυρών.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Βατερλώ της Βάσως στη Βουλή. Τουλάχιστον 13 βουλευτές ΠΑΣΟΚ ίσως και 34 ψήφισαν την άρση της ασυλίας της.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νύχτα κρίσης στα Τίρανα. Εκλεισε το αεροδρόμιο, ακούγονταν πυροβολισμοί ενώ η αναταραχή εξαπλώνεται.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Πολιορκούν τα Τίρανα. Αντιμέτωποι με το φάσμα του εμφυλίου πολέμου η νέα κυβέρνηση της Αλβανίας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μεσολάβηση Πάγκαλου και στους εξεγερμένους. Φόβοι για εμφύλιο. Λεηλασίες στα Τίρανα.

    ΝΙΚΗ: Πέφτουν τα Τίρανα. Ολονύκτιες μάχες στο αεροδρόμιο. Σε κλοιό ο Μπερίσα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ο λαός της Αθήνας στο πλευρό των εξεγερμένων. Συγκέντρωση σήμερα στην πλατεία Κάνιγγος.

    [2] Οι εξελίξεις στην Αλβανία

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "μεσολαβητική προσπάθεια και προς τους εξεγερμένους του Νότου επιχειρεί η Αθήνα σε μία ύστατη κίνηση αποτροπής του εμφυλίου στην Αλβανία, καθώς οι δυνάμεις των ανταρτών σφίγγουν τον κλοιό τους γύρω απο τον Σαλί Μπερίσα. Η ελληνική μεσολάβηση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με τις συναντήσεις των ελληνικών διπλωματικών αρχών με εκπροσώπους των εξεγερμένων και θα κορυφωθεί με τη σχεδιαζόμενη, αύριο, επίσκεψη των κ.κ. Πάγκαλου και Κρανιδιώτη στα Τίρανα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "καθυστερημένη πρωτοβουλία ειρήνευσης στη Νότια Αλβανία, με την έναρξη ανεπίσημων συνομιλιών με τους εξεγερθέντες, αναλαμβάνει σήμερα η κυβέρνηση, ενώ βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις Αθήνας-Ρώμης μετά και την απόρριψη ιταλικού αιτήματος για την άρνηση χορήγησης πολιτικού ασύλου σε πιθανούς φυγάδες. Σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, ο σημερινός κατάπλους του ναρκαλιευτικού του Πολεμικού Ναυτικού "Αταλάντη" στους Αγίους Σαράντα, με φορτίο επισιτιστικής και ιατροφαρμακευτικής βοήθειας θεωρείται ύψιστης σημασίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει οτι "με... ρυθμούς 'Καλάσνικοφ' το υπουργείο Εθνικής Αμύνης διατυπώνει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Αλβανία, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ακολουθεί τις εξελίξεις στα βόρεια σύνορά μας με αρκετά 24ωρα καθυστέρηση. Σύμφωνα με αξιωματούχους του ελληνικού Πενταγώνου αλλά και με την 'αποκρυπτογράφηση' των δηλώσεων του κ. Τσοχατζόπουλου, η συγκρότηση και αποστολή πολυεθνικής δύναμης, στην οποία θα συμμετέχει και η Ελλάδα δεν θα είναι υπο την αιγίδα του ΝΑΤΟ αλλά της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες συμμετοχής της Τουρκίας".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι "αποστάσεις απο τον πρόεδρο Μπερίσα παίρνει η Αθήνα προσανατολιζόμενη πλέον σε στενότερη συνεργασία με το νέο πρωθυπουργό Φίνο, και εκπροσώπους των εμπλεκομένων πλευρών συμπεριλαμβανομένων των εξεγερθέντων. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται η μετάβαση στην Αλβανία των Θεόδωρου Πάγκαλου, Γιάννου Κρανιδιώτη ενω δεν αποκλείεται στην αποστολή τους να περιλαμβάνεται και η αναζήτηση τρόπων αποχώρησης του Μπερίσα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "στο χείλος του εμφυλίου βρίσκεται πλέον η Αλβανία καθώς αργά χθες το βράδυ σημειώθηκαν συμπλοκές και ακούστηκαν πυροβολισμοί στα Τίρανα, ενώ έκλεισε και το αεροδρόμιο της αλβανικής πρωτεύουσας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "η βία και το χάος κυβερνούν πλέον τις νότιες επαρχίες της Αλβανίας, ενώ ο Βορράς φαίνεται οτι ακολουθεί τον ίδιο δρόμο, με το πρόσχημα οτι θέλει να υποστηρίξει τον βαλλόμενο απο όλες τις πλευρές πρόεδρο Σαλί Μπερίσα. Την ίδια ώρα ο νέος πρωθυπουργός ο σοσιαλιστής Μπασκίμ Φίνο, προσπαθεί να αποκαταστήσει γραμμές διαλόγου με το εξεγερμένο πλήθος, προσπαθώντας απεγνωσμένα να εκτονώσει την κατάσταση".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "ο βρετανικός παράγοντας πρωτοστατεί στις εντατικές διαβουλεύσεις στη Λευκωσία για την προετοιμασία των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "η κυπριακή κυβέρνηση επιβεβαίωσε την επίτευξη συμφωνίας για έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών με βασικές προϋποθέσεις την πραγματοποίηση συναντήσεως με τον Γκουστάβ Φεϊσέλ δύο φορές την εβδομάδα την τήρηση πλήρους μυστικότητας σε ο,τι αφορά το περιεχόμενο των συνομιλιών και την αποφυγή δηλώσεων".

    Ο ΛΟΓΟΣ με τίτλο "Βρετανικές ελπίδες για συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς" υπογραμμίζει οτι "μέσα στον Ιούνιο προβλέπουν οι Βρετανοί οτι θα ξεκινήσουν οι απευθείας συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς. Ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Ντέιβιντ Χάνεϊ εξέφρασε την εκτίμηση οτι όλοι όσοι εμπλέκονται στο Κυπριακό έχουν συνειδητοποιήσει οτι επίκειται η σύγκληση απευθείας συνομιλιών μεταξύ του προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει οτι "την έναρξη σε σύντομο χρόνο απευθείας συνομιλιών μεταξύ του προέδρου της Κύπρου κ. Γλ. Κληρίδη με τον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων κ. Ραούφ Ντενκτάς προωθούν, με τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκομένων μερών, οι δυτικές πρωτεύουσες".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "πρόγευση της αρνητικής απάντησης που επιφυλάσσει η Αθήνα στην Αγκυρα έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας. Ειδικότερα αναφερόμενος στην επιστολή Τσιλέρ - τα κύρια σημεία της οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο άτυπο συμβούλιο υπουργών το Σαββατοκύριακο στο Απελντόρν - ο Ελληνας αξιωματούχος υπογράμμισε πως "οι θέσεις της κ. Τσιλέρ απέχουν απο τις θέσεις που έχει εκφράσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και υπο το φως αυτό τοποθετούμαστε κι εμείς".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "την απόρριψη απο την ελληνική κυβέρνηση του περιεχομένου της πρόσφατης επιστολής του υπουργού των Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ προς τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Χάνς Βαν Μίρλο ανακοίνωσε χθες και επισήμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας".

    [5] Συνέντευξη Σημίτη

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "στην ανάγκη να συγκλίνει η ελληνική οικονομία με τις αντίστοιχες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών απέδωσε ο πρωθυπουργός τη σκληρή οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του. "Αν αποτύχουμε, η Ελλάδα θα πάει πίσω" ήταν η φράση που χαρακτήρισε την ουσία όσων είπε στην πολυσυζητημένη τηλεοπτική συνέντευξή του".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "ως 'διευθυντής' της κυβερνητικής 'ορχήστρας' επεδίωξε να εμφανιστεί ο Κ. Σημίτης στη χθεσινοβραδινή τηλεοπτική συνέντευξή του, στην πραγματικότητα όμως η εικόνα που παρουσίασε έμοιαζε μάλλον με εκφραστή των συμφερόντων που τον στηρίζουν".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "αποφασισμένος να μην παρεκκλίνει στο ελάχιστο απο την οικονομική πολιτική που χαράσσεται απο τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα, εμφανίστηκε χθες στη διακαναλική τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ενώ αρνήθηκε τις κατηγορίες τόσο για 'δεξιά στροφή' του κόμματός του όσο και για έλλειψη κοινωνικής πολιτικής. "Είμαι πρωθυπουργός και επικεφαλής του κόμματός μου γιατί έχω στόχους και ο λαός μου έδωσε εντολή - είπε χαρακτηριστικά. Εάν δεν εκπληρώσω τις εντολές, έχω χρέος να πάω σπίτι μου. Και αυτό σημαίνει στα σοβαρά τη δουλειά του όπως και η κυβέρνηση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "την έντονη ανησυχία του για τον κίνδυνο να εξαπλωθεί η αλβανική κρίση και στις άλλες βαλκανικές χώρες εξέφρασε στη χθεσινή συνέντευξή του σε εθνικό δίκτυο ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης. Η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια θετικής παρεμβάσεως στις εξελίξεις και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλος και ο υφυπουργός κ. Ι. Κρανιδιώτης μεταβαίνουν στα Τίρανα την Παρασκευή όπου θα έχουν συνομιλίες με όλους τους παράγοντες του δημοσίου βίου της χώρας αυτής".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού και τα μέτρα για την ισχυροποίηση των κρατικών τραπεζών είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Εκσυγχρονισμός πάση θυσία. Μήνυμα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα"

    ΕΞΠΡΕΣ: "Μην πιέζετε για παροχές... Ο πρωθυπουργός για άλλη μια φορά απέστειλε το μήνυμα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σκληρή στάση στις συντεχνίες. Κ. Σημίτης: Αυστηρή προσήλωση στους στόχους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Μέτρα ισχυροποίησης των κρατικών τραπεζών. Τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων προανήγγειλε ο κ. Γ. Παπαντωνίου".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Να πιστέψουμε ότι μπορούμε να πάμε στο Μάαστριχτ". Ο πρωθυπουργός μίλησε για συνεχώς βελτιούμενη αποτελεσματικότητα".

    [7] Συνέντευξη Πρωθυπουργού

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι "μπορούμε να πετύχουμε τη σύγκλιση, εφόσον όμως το πιστέψουμε". Τη διαβεβαίωση έδωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης στη διακαναλική του συνέντευξη, τονίζοντας ότι θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, με σκοπό να πετύχει η Ελλάδα την ισότιμη συμμετοχή της στην ΟΝΕ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02c run on Thursday, 13 March 1997 - 15:43:18 UTC