Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-03-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/03/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οι εξελίξεις στην Αλβανία
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Νέα Δημοκρατία
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Κοινοτικά κονδύλια - Απορροφητικότητα

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 14/03/1997 (ΑΠΕ)

    Οι εξελίξεις στην Αλβανία, η απεργία των καθηγητών και οι προσυνεδριακές διεργασίες στη ΝΔ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νύχτα τρόμου στα Τίρανα. Εντρομος ο Μπερίσα καλεί το ΝΑΤΟ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τέλος ο Μπερίσα. Θα ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

    Η ΑΥΓΗ: Τελειώνουν τα σωσίβια για το καθεστώς Μπερίσα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κόβονται 4 υπουργοί. Σύντομα ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ζεσταίνονται για τον τελικό οι "4" της ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Διαλυμένη εταιρία η κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αγκαλιά με τον Μπερίσα. Ολέθρια επιλογή Σημίτη-Πάγκαλου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σε ετοιμότητα ελληνικό σύνταγμα για συμμετοχή σε διεθνή δύναμη στην Αλβανία μόλις αποφασιστεί.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Νίκησε η επανάσταση.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι εξεγερμένοι οπλοφόροι μόνη εξουσία στην Αλβανία. Εγκαταλείπει τη χώρα ο Μπερίσα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Διέξοδος η φυγή Μπερίσα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Επιχείρηση διάσωσης Ελλήνων. Ασυλο θα δώσει η Αθήνα στον Μπερίσα αν ζητηθεί.

    ΝΙΚΗ: Μπερίσα τέλος. Θέμα χρόνου η φυγή του απο τη χώρα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μεγάλοι κίνδυνοι απο ξένη στρατιωτική επέμβαση στην Αλβανία.

    [2] Οι εξελίξεις στην Αλβανία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "το ενδεχόμενο να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στον Μπερίσα, εξετάζει η κυβέρνηση, ενώ οι δραματικές εξελίξεις στην Αλβανία προσλαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας. Η Ελλάδα σχεδιάζει επιχείρηση απο αέρα και θάλασσα για την απομάκρυνση των Ελλήνων πολιτών. Το υπουργείο Αμυνας είναι έτοιμο για ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας σε πολυεθνική δύναμη στην Αλβανία".

    O ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "η έκρηξη αγγίζει πια τα Τίρανα και η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να πρωτοστατεί στις προετοιμασίες για τη στρατιωτική παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα. Ωστόσο, στις προετοιμασίες αυτές παίζεται και ενα ακόμη παιχνίδι μεταξύ των ισχυρών δυτικών δυνάμεων, οι οποίες υποτίθεται οτι καλούνται να αποκαταστήσουν την τάξη στην Αλβανία. Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εχει ξεκαθαρίσει στους εταίρους και τους συμμάχους της οτι ειναι διατεθειμένη να λάβει μέρος σε μια προσπάθεια στρατιωτικής μορφής, για την αποκατάσταση της τάξης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει οτι "η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει πλήρη συντονισμό των ενεργειών της με τις χώρες της κοινότητας και τις ΗΠΑ, προκειμένου να ελεγχθεί η κρίση στην Αλβανία και στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ι. Κρανιδιώτης αναμένεται να μεταβεί σήμερα στα Τίρανα, όπου μαζί με τον πρόεδρο του ΟΑΣΕ και πρώην καγκελάριο της Αυστρίας, κ. Φράντς Βρανίτσκι, θα έχουν συνομιλίες με ολους τους παράγοντες της πολιτικής ζωής της Αλβανίας προκειμένου να διερευνηθούν τα ενδεχόμενα αποκαταστάσεως της τάξεως και σταδιακής επιστροφής της χώρας στην ομαλότητα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "το ενδεχόμενο απομάκρυνσης των ελληνικής υπηκοότητας αξιωματούχων και πολιτών που βρίσκονται στη φλεγόμενη Αλβανία εξετάζει το Ελληνικό Πεντάγωνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το βράδυ απέπλευσε προς τις αλβανικές ακτές η φρεγάτα "Αιγαίο", η οποία αναμένει εντολές προκειμένου να παραλάβει Ελληνες πολίτες που ζουν στη γειτονική χώρα, ανεβάζοντας τον αριθμό που πλέουν ανοιχτά της Αλβανίας σε πέντε".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "με ένα σύνταγμα θα μετάσχει η χώρα μας εφόσον αποφασιστεί η αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην Αλβανία. Αυτό εισηγήθηκε προς την πολιτική ηγεσία το συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων μετά απο μια μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε χθες το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο πριν απο τα μεσάνυχτα".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "επιχείρηση διάσωσης Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στα Τίρανα βρίσκεται σε εξέλιξη. Η φρεγάτα "Αιγαίον" πλέει προς το Δυρράχιο για την παραλαβή τους ενώ υπάρχει και εναλλακτικό σχέδιο αερομεταφοράς τους. Στην Αλβανία επικρατεί χάος και τα Τίρανα ζήτησαν πολυεθνική δύναμη για αποκατάσταση της τάξης. Η Αθήνα είναι αποφασισμένη να παράσχει άσυλο στον κ. Μπερίσα, αν υποβληθεί σχετικό αίτημα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ με τίτλο "Πυρετός και ετοιμότητα" γράφει οτι διεξάγονταν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας στην Αθήνα "πυρετώδεις διαβουλεύσεις σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο ,με σκοπό να καθοριστεί η στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δραματικών εξελίξεων στην Αλβανία".

    Κατά την ΑΥΓΗ, "φυγή προς τα εμπρός επιχειρεί ο Μπερίσα αναζητώντας απεγνωσμένα σωσίβιο σε ξένη στρατιωτική επέμβαση - χωρίς ανταπόκριση πάντως - τη στιγμή που η κατάσταση σε ολόκληρη την Αλβανία είναι πλέον ανεξέλεγκτη και το κράτος έχει καταρρεύσει παντελώς, ενώ η πολιτική λύση της οικουμενικής κυβέρνησης δεν αποδίδει καρπούς".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "φλέγεται απο το Βορρά έως το Νότο η Αλβανία. Η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα το τελευταίο 24ωρο είναι πλέον εκτός ελέγχου. Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας κάνει απεγνωσμένες εκκλήσεις για ψυχραιμία και ζητά βοήθεια απο την ΕΕ απο την μεριά του ο Πρόεδρος Μπερίσα βλέποντας το έδαφος να χάνεται κάτω απο τα πόδια του διαπραγματεύεται σύμφωνα με πληροφορίες την ασφαλή αποχώρησή του απο τη χώρα ενώ την ίδια στιγμή τα Τίρανα έγιναν το επίκεντρο αιματηρών συγκρούσεων.

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "η επιστολή της Τανσού Τσιλέρ που έστειλε πριν απο δύο περίπου εβδομάδες στον προεδρεύοντα ΥΠΕΞ Χανς Βαν Μίρλο απαντώντας στην κοινή θέση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 15ης Ιουλίου 1996, αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης στο αυριανό άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Κοινότητας. Η Αθήνα θεωρώντας μη ικανοποιητικές τις τοποθετήσεις της Τσιλέρ για την πολιτική της χώρας της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απορρίπτει το περιεχόμενο της επιστολής και αναμένεται να επαναλάβει δια του Θ. Πάγκαλου τις γνωστές θέσεις".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ με τίτλο "Δυσοίωνο το μέλλον για ελληνοτουρκικά" αναφέρει οτι "στην ομιλία του σε εκδήλωση του ΟΠΕΚ ο κ. Ροζάκης υποστήριξε οτι δεν υπάρχει στο άμεσο μέλλον δυνατότητα επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο σημειώνοντας οτι οι δύο χώρες προσεγγίζουν το θέμα τελείως διαφορετικά. Σημείωσε ωστόσο οτι η συγκυρία προσφέρεται όχι για την επίλυση, αλλά για την έναρξη διαδικασιών επίλυσης στο Κυπριακό. Η βασικότερη αιτία κατά τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών είναι η δυναμική την οποία δημιουργεί η ενταξιακή προοπτική της Κύπρου, η οποία εξ αντικειμένου "αποσταθεροποιεί" την Τουρκία, η οποία " απο το 1974 θεωρεί οτι το πρόβλημα έχει λυθεί" . Στο σημείο αυτό προειδοποίησε οτι η Τουρκία "θα κάνει οτιδήποτε για να αποκλείσει αυτή την αναστροφή της ιστορίας" και υπογράμμισε οτι η ελληνική στάση θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μη διευκολυνθεί η Τουρκία να μετακυλίσει στο Αιγαίο τις διαφορές".

    [4] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ προκάλεσαν τόσο οι υποψηφιότητες των τεσσάρων με τη μορφή που η καθεμιά κατατέθηκε όσο και αυτά που διημείφθησαν κατά την προχθεσινή τους συνάντηση για να συμφωνήσουν απο κοινού σε αλλαγές του καταστατικού του κόμματος. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκάλεσε η υπογραφή του κ. Αχ. Καραμανλή στην υποψηφιότητα του Κ. Καραμανλή, αφού απο πολλούς εκλήφθηκε ως έγκριση του ιδρυτή της παράταξης Κων. Καραμανλή στην υποψηφιότητα του ανιψιού του".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μ. Εβερτ δηλώνει στους συνεργάτες του οτι δεν πρόκειται να μεταβάλει την τακτική που έχει χαράξει και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να παραχωρήσει συνεντεύξεις ή να κάνει ομιλίες για τα εσωκομματικά και την εκλογή στο Συνέδριο. Το επιτελείο του, πάντως εμμένει στην εκτίμηση οτι ο κ. Εβερτ θα περάσει στο δεύτερο γύρο, - πιθανότατα - τον κ. Γ. Σουφλιά. Ο ίδιος ο κ. Εβερτ όμως δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός οτι ο κ. Αχ. Καραμανλής είναι μεταξύ εκείνων που υπογράφουν υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Κ. Καραμανλή".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι "την απόσυρση του Μ. Εβερτ απο την κούρσα για τη διεκδίκηση της ηγεσίας της ΝΔ ζητούν τώρα οι υποστηρικτές του Κ. Καραμανλή. Ο διορισμένος απο τον Μ. Εβερτ γραμματέας της ΚΟ Γ. Παναγιωτόπουλος προέτρεψε- εμμέσως- χθες τον πρόεδρο του κόμματος να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την αρχηγία."Ο κ. Εβερτ αποτελεί παρακαταθήκη για την παράταξη και πρέπει να βρει τον τρόπο, ώστε αυτό να το διαφυλάξει", δήλωσε ο Γ. Παναγιωτόπουλος".

    [5] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "την Ελλάδα και την Τουρκία εμπλέκει τώρα ο Βρετανός διπλωμάτης σερ Ντέβιντ Χάνεϊ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Χάνεϊ κατά τις επαφές του στη Λευκωσία διατύπωσε την άποψη οτι "το κλειδί της λύσης του Κυπριακού δεν βρίσκεται μόνο στην Αγκυρα, αλλά εξαρτάται απο την Ελλάδα, την Τουρκία και τις δύο πλευρές στην Κύπρο". Και υπέδειξε οτι "οι τέσσερις αυτές πλευρές θα πρέπει να βοηθήσουν απο κοινού στη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος" εμπλέκοντας με αυτό τον τρόπο Αθήνα και Αγκυρα στις προσπάθειες για συμφωνία".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τα στοιχεία για την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων, η συνάντηση της Β. Παπανδρέου με Ελληνες επιχειρηματίες και η κρίση στην Αλβανία είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Σχέδια για οικονομική διείσδυση στα Βαλκάνια. Συνάντηση Βάσως με κορυφαίους Ελληνες επιχειρηματίες".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ελάτε να μας σώσετε... Δραματική έκκληση της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εκπτωση εισφορών στις επιχειρήσεις. Παρέμβαση της Ε.Ε για τα υψηλά ασφάλιστρα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Συνεργασία των "τεσσάρων" για ενεργειακές επενδύσεις. Σχέδια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα Βαλκάνια".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πού καθυστερεί επικίνδυνα η απορρόφηση πόρων του ΚΠΣ. Σε δύο χρόνια πρέπει να εκτελεστούν τα 3/4 των έργων που απομένουν".

    [7] Κοινοτικά κονδύλια - Απορροφητικότητα

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι"η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων κατά το 1996 έφθασε το 73% και έτσι το έτος έκλεισε με συνολική δαπάνη 2,378 δισ. ΕCU ή 725 δισ. δρχ. περίπου. Το αντίστοιχο ποσοστό για την τριετία '94-'96 ανέρχεται σε 71%. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στην δημοσιότητα ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτας, με την ευκαιρία του κλεισίματος των οικονομικών στοιχείων του 1996 αλλά και της σύγκλισης της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΚΠΣ την επόμενη εβδομάδα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02c run on Friday, 14 March 1997 - 15:15:43 UTC