Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-04-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/04/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Πορεία οικονομίας
  • [3] Κοινωνικός διάλογος
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Αλβανικό
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Εκθεση διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 23/04/1997 (ΑΠΕ)

    Η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την οικονομία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το συνταξιοδοτικό καθεστώς και η ανάπτυξη της ελληνικής δύναμης στην Αλβανία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κοίτα τα χάλια σου στην Παιδεία. Σημίτης "αδειάζει" Αρσένη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σταδιακή αύξηση για όλους των ορίων σύνταξης.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Πήγε να με σκοτώσει. Αγγέλα Κοκκόλα: πως γλίτωσα από τα χέρια του Κατσανέβα.

    Η ΑΥΓΗ: Ντομάτες-τέρατα και στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση επέτρεψε την παραγωγή 'μεταλλαγμένων' προϊόντων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δημοψήφισμα και εκλογές για τον ελληνοτουρκικό διάλογο μετά την ανταρσία των 32.

    ΕΘΝΟΣ: Χτύπησαν πράκτορες-σπαγκέτι. Απόρρητη έκθεση της ιταλικής αντικατασκοπίας μας κατηγορεί για μεθοδεύσεις στην Αλβανία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Αντώνης Σαμαράς αρνείται τον ελληνοτουρκικό διάλογο με... τιμοκατάλογο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Θρίλερ με τη βίλα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στο γύψο ο Τύπος. Αγρια τρομοκρατία με εντολή Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το παζάρι σε νέα φάση. Ανοίγει ο δρόμος για τη σύνδεση Τουρκίας - ΕΕ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις ζητά ο Παπαδήμος. Σήμα κινδύνου για την οικονομία.

    Η ΕΣΤΙΑ: Σοβαράς αποκλίσεις της οικονομίας διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αμεση επέμβαση απαιτεί και το ασφαλιστικό. Ενσταση του κ. Λουκά Παπαδήμου στις κυβερνητικές "προτεραιότητες".

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αλλαγές εδώ και τώρα. Γενναία διαρθρωτικά μέτρα στα δημόσια οικονομικά, στο ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας προτείνει ο Λούκας Παπαδήμος.

    ΤΑ ΝΕΑ: Οπλίζουν τους ράμπος με υπερεξουσίες. Θα ελέγχουν δάνεια, Χρηματιστήριο, καζίνο.

    ΝΙΚΗ: Μυστικό γεύμα Ακη-Τσουκάτου. Νέες ζυμώσεις μετά την κίνηση των 32.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέο μήνυμα οδυνηρών μέτρων για το λαό.

    [2] Πορεία οικονομίας

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "γενναίες παρεμβάσεις στα πεδία των ιδιωτικοποιήσεων, της αγοράς εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, προτείνει στην κυβέρνηση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος. Ο πρώτος τη τάξει οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης "κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου" επισημαίνει οτι τα περιθώρια για την πραγματική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας έχουν στενέψει ασφυκτικά".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "αυστηράν προειδοποίησιν προς την Κυβέρνησιν δια τας συνεπείας των αποκλίσεων από τους στόχους εξυγιάνσεως της ελληνικής οικονομίας, συνιστά και η Εκθεσις του Διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Λ. Παπαδήμου, η οποία εδόθη χθες εις την δημοσιότητα. Η επίτευξις των στόχων αυτών θεωρείται από την Κεντρικήν τράπεζαν απαραίτητος αφ'ενός διότι η καθιέρωσις της νομισματικής ενώσεως θα μεταβάλη τας συνθήκας ασκήσεως της οικονομικής πολιτικής από τας Ελληνικάς κυβερνήσεις και αφ έτέρου διότι οιαδήποτε προοπτική αναπτύξεως δια την Χώραν, καθώς και η οικονομική της ευημερία εξαρτώνται από την αποτελεσματικήν λειτουργίαν της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητά της".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "την λήψι προσθέτων μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα ζήτησε χθες ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος κατά την χθεσινή παρουσίασι της Ετησίας Εκθέσεως του διοικητού για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Με αφορμή τα στενά περιθώρια που απομένουν μέχρι το 2000 για την ένταξι της χώρας μας στην ΟΝΕ επεσήμανε την ανάγκη όχι μόνο για ονομαστικούς αλλά και πραγματικούς όρους συγκλίσεως με τα υπόλοιπα κράτη της Κοινότητος".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "σε επεμβάσεις το ταχύτερο δυνατό στην αγορά εργασίας, αλλά και στο ασφαλιστικό σύστημα, προτρέπει την κυβέρνηση ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, με την ετήσια έκθεσή του για τις εξελίξεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που παρουσιάσθηκε χθες στη γενική συνέλευση του ιδρύματος. Ο κ. Παπαδήμος επέμεινε και σε ασφαλιστική μεταρρύθμιση τώρα παρ'ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει λόγω των αντιδράσεων να μεταθέσει τη συζήτηση για το ασφαλιστικό στο απώτερο μέλλον επειδή τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων και δυναμική του δημογραφικού προβλήματος οδηγούν το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης σε κρίση".

    [3] Κοινωνικός διάλογος

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "εκσυγχρονιστικό κοινωνικό διάλογο" κατόπιν εορτής προωθεί η κυβέρνηση καθώς επιχειρεί παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων. Ηδη, βρίσκεται υπο κατάρτιση πολυνομοσχέδιο - "σκούπα για την κοινωνική ασφάλιση προχωράει η υλοποίηση του Ν. 2084 ο οποίος προβλέπει αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης και στα έτη υπηρεσίας, μειώσεις στην εφάπαξ αποζημίωση και στις επικουρικές συντάξεις, ενώ μελετάται η συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "την άμεση έναρξη διαλόγου για αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα ζήτησε χθες ο διοικητής της τραπέζης της Ελλάδος Λ. Παπαδήμος ρίχνοντας το δικό του 'ειδικό βάρος' στον υπο κυοφορία κοινωνικό διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δεν παρέλειψε παράλληλα να επισημάνει οτι είναι σκόπιμο να γίνει μια συνολική επανεξέταση ορισμένων κανόνων που αφορούν το ισχύον εργασιακό καθεστώς".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "σε 8 μέτρα για τις συντάξεις και τα ασφαλιστικά ταμεία προχωρεί η κυβέρνηση ενώ δεν θα αλλάξει ο νόμος 2084/92 ο οποίος από 1.1.1998 επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο κοινωνικοασφαλιστικό καθεστώς (αύξηση ορίων ηλικίας για σύνταξη, μείωση επικουρικών συντάξεων κα). Το ασφαλιστικό θα είναι στα θέματα του κοινωνικού διαλόγου".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "εντονότατες πιέσεις, προκειμένου η συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας να φτάσει στο 'ψητό' ασκεί η Ουάσιγκτον η οποία κινητοποιείται, προκειμένου να συντηρήσει τη δυναμική που δημιούργησε η ολλανδική πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της μικτής ελληνοτουρκικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Η Ουάσιγκτον, όπως διαβεβαιώνουν διπλωματικές πηγές, θεωρεί οτι κατά τη συνάντηση της Μάλτας μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Ο. Οϊμέν συμφωνήθηκε η διαδικασία μέσα από την οποία θα αντιμετωπιστούν τα πρώτα και σοβαρότατα προβλήματα που θέτει η κάθε πλευρά".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στην κυβέρνηση και στο κόμμα εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης που είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος από την υπονομευτική τακτική που ακολουθεί η οργανωμένη φράξια των βουλευτών που έχουν σημείο αναφοράς το φαύλο παρελθόν και στρατηγικό στόχο να υπονομεύσουν τις επιλογές της κυβέρνησης και να φθείρουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κ. Σημίτης δεν αποκλείεται να προσφύγει ακόμα και σε δημοψήφισμα, προκειμένου να αποφασίσει ο λαός για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στα κρίσιμα εθνικά θέματα, ενώ στην περίπτωση που συνεχιστεί η υπονόμευσή του δεν θα διστάσει να πάει σε εκλογές".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "μπλοκάρεται η ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση για τη συγκρότηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σύμφωνα με πολλές ενδείξεις τόσο από την Αγκυρα όσο και από την Αθήνα. Χθες η Τανσού Τσιλέρ ανέβαλε συνέντευξη Τύπου με θέμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μόλις έλαβε την επιστολή με τις ελληνικές θέσεις για το ρόλο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να εξετάσει το θέμα με υπηρεσιακούς παράγοντες. Στην Αθήνα επίσης τις τελευταίες μέρες αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα το μέλλον της ολλανδικής πρότασης για διάλογο εμπειρογνωμόνων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται οτι "συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας-ολλανδικής προεδρίας-Αγκυρας ώστε να διαμορφωθεί το ταχύτερο δυνατόν το πλαίσιο - αποδεκτό και από τις δύο πλευρές για την έναρξη της ουσιαστικής προσέγγισης των δύο χωρών. Το νεότερο στοιχείο του ατελείωτου αυτού 'παζαριού' έρχεται πλέον από τις Βρυξέλλες και αφορά το Συμβούλιο σύνδεσης Ε. Ενωσης-Τουρκίας".

    [5] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "την αναστολή των υπερπτήσεων ελληνικών πολεμικών στην Κύπρο ανακοίνωσε χθες η Λευκωσία σε μια κίνηση καλής θέλησης όσο οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Υστερα από εισήγηση του προέδρου Κληρίδη, το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την επί του παρόντος αναβολή σκέλους της στρατιωτικής άσκησης υπο την επωνυμία 'Βεργίνα' που προέβλεπε απόκρουση επίθεσης εχθρικών αεροσκαφών για προσβολή στόχων επί του κυπριακού εδάφους".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "σε μονομερές μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο προχώρησε χθες η ελληνική πλευρά ματαιώνοντας ουσιαστικά τις ασκήσεις "Τοξότης" και "Βεργίνα" που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν τον Μάιο. Η σχετική απόφαση ανακοινώθηκε στη Λευκωσία και πηγές του υπουργείου Αμυνας στην Αθήνα ανέφεραν οτι είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυπριακής κυβέρνησης να αναλαμβάνει τις πρωτοβουλίες που τη διευκολύνουν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "στο πλαίσιο των... εθνικών εκπτώσεων προς την Τουρκία η κυβέρνηση Σημίτη έδωσε 'πράσινο φως' στη Λευκωσία να εφαρμόσει μονομερώς το μορατόριουμ αναστολής πτήσεως ως 'κίνηση καλής θέλησης' στο διάστημα που διαρκούν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει οτι "οι αμερικανοί με συνεχή διαβήματα προφορικά πίεζαν Αθήνα και Λευκωσία να αποφύγουν ασκήσεις και πτήσεις στην Κύπρο. Τις τελευταίες μέρες η πίεση των Αμερικανών ήταν έντονη. Εν τω μεταξύ ο Κ. Σημίτης στα πλαίσια των 'αναδιπλώσεων' είχε διαμηνύσει δια του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη στον Γ. Κληρίδη να μην πραγματοποιηθούν υπερπτήσεις αεροπλάνων στην Κύπρο στην άσκηση "Βεργίνα".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "υπάρχει ειδική ομάδα η οποία ασχολείται με το Κυπριακό και μάλιστα κάνει πολύ καλή εργασία αθόρυβα και όπως χρειάζεται. Η αποκάλυψη αυτή έγινε από διπλωμάτη μεγάλης χώρας, διαπιστευμένου στη Λευκωσία, για το ρόλο της Ουάσιγκτον στο Κυπριακό. Η Ειδική Ομάδα απαρτίζεται από τους αμερικανούς πρεσβευτές στην Αθήνα, στην Αγκυρα και στη Λευκωσία Τόμας Νάίλς, Μάρκ Γκρόσμαν και Κένεθ Μπρίλ. Οι πληροφορίες αναφέρουν οτι συντονιστής και αποδέκτης των πληροφοριών-εισηγήσεων των τριών αμερικανών διπλωματών είναι ο Κέρι Κάβανο, διευθυντής του τμήματος νοτίου Ευρώπης στο Στέιτ Ντιπάρτμεν".

    [6] Αλβανικό

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "ανυπόστατες και συκοφαντικές 'πληροφορίες' και 'εκτιμήσεις' εναντίον της Ελλάδας περιέχει έκθεση των ιταλικών υπηρεσιών αντικατασκοπίας. Κατηγορείται η Ελλάδα οτι μετέρχεται υπόγειες μεθοδεύσεις για να προκαλέσει νέα κρίση στην Αλβανία. Εντύπωση κάνει, οτι οι προκλητικοί ισχυρισμοί οργάνων του Μπερίσα υιοθετήθηκαν άκριτα από τις υπηρεσίες μιας χώρας που μαζί με την Ελλάδα, συμμετέχει στην ειρηνευτική αποστολή".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 23/04/1997 (ΑΠΕ)

    Η έκθεση του διοικητή της ΤτΕ για της ελληνική οικονομία και η έκδοση τον Μαϊο των διετών ομολόγων χωρίς τοκομερίδιο είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ριζικές τομές ζητά ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Λιγότερο κράτος θέλει η ανάπτυξη, όπως προκύπτει από την έκθεση του διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "'Τολμήστε τομές σε Ταμεία-Τράπεζες' - Ριζικές παρεμβάσεις συνιστά ο Λ. Παπαδήμος".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Σε πρώτο πλάνο δαπάνες για ιδιωτικοποιήσεις - Λ. Παπαδήμος: Να επιταχυνθεί η δημοσιονομική εξυγίανση".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Παρέμβαση Παπαδήμου στον κοινωνικό διάλογο ζητώντας ανταγωνιστική αγορά εργασίας και νέου τύπου μέτρα για την ανεργία".

    [8] Εκθεση διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "διαρθρωτικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της Οικονομίας - την αγορά εργασίας, τα ταμεία, τις τράπεζες και τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών - συνιστά η Τράπεζα της Ελλάδος για να προχωρήσει η ελληνική οικονομία στον δρόμο της σύγκλισης και να είναι έτοιμη για το 2001 για την ένταξη της στο σύστημα του ευρώ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Wednesday, 23 April 1997 - 15:11:51 UTC