Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-07-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/07/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Μορατόριουμ πτήσεων
  • [3] Κοινωνικός Διάλογος
  • [4] Κυπριακό
  • [5] ΠΓΔΜ
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] ΑΦΜ-Τροπολογία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 02/07/1997 (ΑΠΕ)

    Το μορατόριουμ πτήσεων στο Αιγαίο, οι εξελίξεις στην Αλβανία και η απάντηση της υπ. Ανάπτυξης στον Σωκράτη Κόκκαλη είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Καρχαρίες" του δεκαχίλιαρου. Αγριο σαφάρι της εφορίας για χρέη κάτω των 100.000.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νόμος-φωτιά για τα ΙΧ. Κατάσχεση για καταλύτες-μαϊμού και τροποποιήσεις.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κόκκαλης (και Σία) στριμώχνουν Σημίτη.

    Η ΑΥΓΗ: Βραχυκύκλωμα στην κυβέρνηση προκαλούν ανταγωνιζόμενα οικονομικά συμφέροντα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Λάθη στις εξετάσεις.

    ΕΘΝΟΣ: Εγραψαν όνειρο τα παιδιά στην Εκθεση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ενοχοποιούνται και οι προθέσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καταργούν το όριο συνταξιοδότησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τι κρύβει η σύγκρουση Βάσως-Κόκκαλη. Χοντρές δουλειές πίσω απο τις δηλώσεις.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Καταργούνται τα όρια ηλικίας στις συντάξεις.

    Η ΕΣΤΙΑ: Αιφνιδιαστικός ελιγμός της Αγκυρας δια το "μορατόριουμ" με απαράδεκτες προτάσεις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε άνοδο πάλι ο πληθωρισμός.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Καταργούνται τα όρια συνταξιοδότησης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εφοδοι ΙΚΑ για ανασφάλιστους, αυθαίρετα.

    ΝΙΚΗ: Εκρηξη για Σπράο. Αδιέξοδη η συνάντηση για τον κοινωνικό διάλογο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις θέλει η κυβέρνηση.

    [2] Μορατόριουμ πτήσεων

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "η Αγκυρα επικαλούμενη τις προτάσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, προχώρησε χθες μονομερώς στην υιοθέτηση, για ενάμιση μήνα, ενός ιδιότυπου καθεστώτος στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, με σαφή στόχο την αποδυνάμωση είτε κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως τα 10 ν.μ. είτε δικαιωμάτων που έχουν εκχωρηθεί στην Ελλάδα, όπως τον έλεγχο στο FIR Αθηνών".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "ως "υπαναχώρηση" της Τουρκίας απο τη συμβατική υποχρέωση τήρησης της συμφωνίας Παπούλια-Γιλμάζ χαρακτήρισε χθες βράδυ η Αθήνα την πρόταση της Αγκυρας για αναστολή υπο όρους των υπερπτήσεων στο Αιγαίο κατά τους θερινούς μήνες. "Υποστηρίζουμε τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που δεν φαλκιδεύουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και διεθνείς αρμοδιότητες που έχουμε αναλάβει" τόνισε η Ελλάδα, ενώ η Τουρκία δήλωσε πως "μονομερώς" αναστέλλει τις πτήσεις ως τις 15/8 και δέχεται την πρόταση για επέκταση του μορατόριουμ ως τις 15/9 εφόσον η Αθήνα εφαρμόσει εν συνόλω τις προτάσεις Σολάνα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "οι στρατοκράτες της Αγκυρας αποφάσισαν χθες μονομερώς να διακόψουν τις αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο απο 1η Ιουλίου έως τις 15 Αυγούστου, αφού όμως μέχρι τις 22 Ιουνίου συνασκούνται στο Αρχιπέλαγος και στη ΝΑ Μεσόγειο με τους Ισραηλινούς".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "αιφνιδία κινητικότης εξεδηλώθη εις τας ελληνοτουρκικάς σχέσεις με πρωτοβουλίαν - όχι άνευ συγκεκριμένης σκοπιμότητος και ιδιοτελείας- της Αγκύρας, η οποία δι ανακοινώσεως του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών απεφάσισε να διακόψη τας αεροναυτικάς ασκήσεις είς το Αιγαίον απο 1ης Ιουλίου έως 15ης Αυγούστου και, μονομερώς να αποδεχθή είς το σύνολόν των, τας προτάσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα δια την εφαρμογήν Μέτρων Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) είς το Αιγαίον".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει οτι "σε μια προσπάθεια εξασφαλίσεως διπλωματικού πλεονεκτήματος έναντι της Ελλάδος η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες την αποδοχή και εφαρμογή των προτάσεων του ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα για τα ΜΟΕ στο Αιγαίο αλλά ταυτοχρόνως υπαναχώρησε απο τις συμφωνίες του 1987 και περιόρισε τη διάρκεια αποχής απο στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο κατά δύο εβδομάδες".

    ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο "Φέσι το μορατόριουμ" επισημαίνουν οτι "την άρνηση της Αθήνας συνάντηση η πρόταση-παγίδα της Αγκυρας για μορατόριουμ πτήσεων στο Αιγαίο, που "αποφάσισε μονομερώς να εφαρμόσει τις προτάσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ μεταξύ της 1ης Ιουλίου και της 15ης Αυγούστου". Ωστόσο το χρονικό αυτό διάστημα είναι μικρότερη ακόμη και του διμήνου που ίσχυε πέρυσι, ενώ υπολείπεται κατά πολύ του τριμήνου μορατόριουμ πτήσεων που έχει προτείνει η Ελλάδα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει οτι "απαράδεκτη" χαρακτηρίζει η ελληνική κυβέρνηση "την απαίτηση της Τουρκίας για αμοιβαιότητα ενημέρωσης των τουρκικών αρχών σχετικά με τις πτήσεις ελληνικών αεροσκαφών στο Αιγαίο γεγονός που αποκαλύπτει τις πραγματικές επιδιώξεις της".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται οτι "η νέα κυβέρνηση στην Αγκυρα επέλεξε να ξεκινήσει τη σταδιοδρομία της ως προς τα ελληνοτουρκικά με 'επιθέσεις' προσποιητής φιλίας και πνεύμα κατανόησης των προβλημάτων στο Αιγαίο λέγοντας οτι θα εφαρμόσει μονομερώς ΜΟΕ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο εκτιμά μεταξύ άλλων οτι "...και ενώ η κυβέρνηση Σημίτη ασχολείται 'γενικώς' με ευρωπαϊκούς προβληματισμούς και 'ειδικώς' με δημόσιες σχέσεις και παράτες άνευ αντικρύσματος, η Αγκυρα παρά την πολιτική αστάθεια δεν εγκαταλείπει στόχους και συνεχίζει με κινήσεις τακτικής την "εισβολή " στο Αιγαίο".

    [3] Κοινωνικός Διάλογος

    Οπως υποστηρίζει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ "ασφαλιστικό πυροτέχνημα" που μετατρέπει σε ναρκοπέδιο τον κοινωνικό διάλογο, εκτόξευσε χθες η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συνεδριάσεως της Συνδικαλιστικής Γραμματείας του Κοινωνικού Διαλόγου για την Απασχόληση. Η κυβέρνηση κατέθεσε στους κοινωνικούς εταίρους πρόταση για την κατάργηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την καθιέρωση δεκαετίας συνταξιοδότησης και την εξατομίκευση του χρόνου θεμελίωσης του δικαιώματος αυτού".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ με τίτλο "Ξεσκεπάζονται οι στόχοι του "κοινωνικού διαλόγου" γράφει οτι "η κατάργηση ουσιαστικά του 8ωρου, το τσάκισμα των Συλλογικών Συμβάσεων, η διάλυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και νέα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο αποτελούν τις πρώτες προτάσεις της κυβέρνησης".

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται οτι "νέα πυρά απο υπουργό δέχθηκε χθες ο καθηγητής Γ. Σπράος για τις προτάσεις του που αφορούν στον κοινωνικό διάλογο. Μετά τον Γ. Παπαντωνίου την Κυριακή, την οργή του εξέφρασε χθες και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου καλώντας τα ΜΜΕ να ακούν μόνο τους υπουργούς και όχι τους καθηγητές, που προκαλούν σύγχυση στην κοινή γνώμη".

    [4] Κυπριακό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "δύο ήταν τα βασικά σημεία που απασχόλησαν τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον Κύπριο πρόεδρο Γλ. Κληρίδη η οποία πραγματοποιήθηκε εν όψει της έναρξης των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς στη Ν. Υόρκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εξελίξεις που πιθανόν να δρομολογήσει στο Κυπριακό η ανάληψη της πρωθυπουργίας στην Τουρκία απο το Μεσούτ Γιλμάζ. Αθήνα και Λευκωσία ανησυχούν για το ενδεχόμενο 'σκλήρυνσης' της τουρκικής στάσης, ενδεχόμενο που σαφώς θα επηρεάσει αρνητικά τις επικείμενες απευθείας συνομιλίες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "ζοφερό ορίζοντα για τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού, διαπιστώνουν η Αθήνα και η Λευκωσία μετά τις τελευταίες επαφές τους με την αμερικανική και τη βρετανική διπλωματία και τις χθεσινές διαβουλεύσεις με επικεφαλής τον πρόεδρο Γλ. Κληρίδη και τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "την ίδια στιγμή που στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης καλούσε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλ. Κληρίδη τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, η Αγκυρα συνέχιζε τις προκλήσεις απειλώντας με ενσωμάτωση του κατεχόμενου τμήματος αν προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ".

    [5] ΠΓΔΜ

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου - δύο περίπου χρόνια μετά την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας της Ν. Υόρκης - τοποθετούν τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας. Επικαλούμενη πηγές του υπ. Εξωτερικών της χώρας, η αντιπολιτευόμενη "Ντνεβνικ" γράφει οτι ήδη απο τον Απρίλιο εχει κατατεθεί εκ μέρους των Σκοπίων επίσημη πρόταση στη Ν. Υόρκη για το θέμα του ονόματος, η οποία προβλέπει διεθνώς τη χρήση του συνταγματικού ονόματος της χώρας ενώ δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να χρησιμοποιεί όποιο όνομα αυτή επιθυμεί".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο συνεννόησης και πλέον δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συμφωνημένης λύσης στο Σκοπιανό, η οποία θα επιβληθεί με συναίνεση της Αθήνας και των Σκοπίων. Η δήλωση - παραδοχή του οριστικού αδιεξόδου με απρόβλεπτες συνέπειες όσο και αν δεν διαφαίνονται τώρα δια γυμνού οφθαλμού, έγινε απο ανώτερο διπλωμάτη δυτικής χώρας που παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς όλα τα στάδια της διαπραγματευτικής διαδικασίας που διεξάγονται εδώ και 18 μήνες για την οριστική ονομασία των Σκοπίων. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι μακριά η μέρα που ο κ. Βάνς θα κηρύξει το τέλος των συνομιλιών. Και αυτό θα γίνει με την "σιωπηρή συγκατάθεση" της Αθήνας και των Σκοπίων την οποία έχει ήδη λάβει ο μεσολαβητής των Ην. Εθνών".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 02/07/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: οι τροπολογίες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η απάντηση της υπ. Ανάπτυξης στον Σ. Κόκκαλη και τα προβλήματα των μικρών χρηματιστηριακών εταιριών.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Διαδοχικά πυρά κατά Βάσως - Νέα επίθεση από τη ΝΔ για την πολιτική της στον τουρισμό".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Πολυπλεκόμενη σύγκρουση... Διαστάσεις στην αντιπαράθεση Σ. Κόκκαλη-Β. Παπανδρέου".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Στό 'κόκκινο' μικρές ΑΧΕ - Σφίγγει ο κλοιός, εντείνονται οι έλεγχοι".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Υποχρεωτικά με ΑΦΜ όλοι οι Ελληνες - 'Θερινή' τροπολογία στη Βουλή".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σε τομείς υψηλότερης απορροφητικότητας οι πόροι του ΚΠΣ - Θα μεταφερθούν 400 δισ. κυρίως σε οδικά έργα".

    [7] ΑΦΜ-Τροπολογία

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι "όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και ενώσεις προσώπων, μηδενός εξαιρουμένου, υποχρεούνται εφεξής να διαθέτουν ΑΦΜ, που θα τους χορηγείται από τις ΔΟΥ, όπως ορίζεται σε τροπολογία, που κατετέθη χθες στη Βουλή στο υπό συζήτηση ν/σ για το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών. Συγκεκριμένα, η τροπολογία επισημαίνει ότι είναι πλέον υποχρεωτική η χορήγηση ΑΦΜ "σε όλους όσους έχουν αποκτήσει με οποιονδήποτε τρόπο περιουσιακά στοιχεία ή εισόδημα ή έχουν διενεργήσει πράξεις που έχουν φορολογικό ενδιαφέρον".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Wednesday, 2 July 1997 - 15:18:59 UTC