Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-07-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/07/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Μορατόριουμ πτήσεων
  • [3] Τουρκικοί ισχυρισμοί
  • [4] Αλβανικό
  • [5] Ονομασία ΠΓΔΜ
  • [6] Ελληνογερμανικές συνομιλίες
  • [7] Επίσκεψη Στογιάνοφ
  • [8] Κυπριακό
  • [9] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [10] Πληθωρισμός - Αγορά

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι γενικές εξετάσεις, το μορατόριουμ πτήσεων στο Αιγαίο, το Κυπριακό και οι εξελίξεις στην Αλβανία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φωτιά στα "τζάκια". Αποφασισμένος να καθαρίσει το περιβάλλον ο Κ. Καραμανλής.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 4 "κανόνια" στο Χρηματιστήριο μετά το σοκ της "Δέλτα Χρηματιστηριακής".

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ο όρκος της Βάσως για τον Σωκράτη.

    Η ΑΥΓΗ: Κόκκινη κάρτα στις αστικές συγκοινωνίες. Τροχοπέδη για τη ζωή στο Λεκανοπέδιο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Προγραφές στην ΕΡΤ. Λίστα ντροπής με ανεπιθύμητους δημοσιογράφους.

    ΕΘΝΟΣ: Τι θα γίνει με τις συντάξεις. Φήμες, διαρροές και πραγματικότητα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αγριεμένος ο πρωθυπουργός απο την εικόνα των υπουργών και αν δεν συνέλθουν τους ετοιμάζει "ηρεμιστικά".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βόμβα Σουλαδάκη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Υπόγειο κόλπο. Μετρό Θεσσαλονίκης:πλαστογράφησαν πόρισμα της επιτροπής για να στήσουν το διαγωνισμό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 20 σοκ απο βιομήχανους. Προτάσεις για τον κοινωνικό διάλογο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Οι βαρόνοι, ο υιός Βαρβιτσιώτη και το σχέδιο Καραμανλή.

    Η ΕΣΤΙΑ: Η κυβέρνησις είς το έλεος επιχειρηματικών συμφερόντων και συγκρούσεων υπουργών.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πόλεμος για τα φάρμακα μεταξύ κυβερνήσεως και φαρμακοποιών για τις τιμές και τα κέρδη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Χωρίς νοσοκομεία μέχρι την Τρίτη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Καπέλο στα καύσιμα εκτός Αθηνών. Λήψη μέτρων συζητά η κυβέρνηση.

    ΝΙΚΗ: Παιχνίδια με τη Δύση. "Υποπτη " η θέση της Αγκυρας στο Αιγαίο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Λαϊκό μέτωπο για κατάργηση της αντιλαϊκής Συνθήκης και της εξουσίας των πολυεθνικών.

    [2] Μορατόριουμ πτήσεων

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ "η αμερικανική κυβέρνηση είχε άμεση ανάμειξη στη διαμόρφωση της τουρκικής πρότασης για την εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόνταρ και ο βοηθός υφυπουργός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κ. Κάβανο είχαν επισκεφθεί την Αγκυρα και συζήτησαν το όλο θέμα με την τουρκική στρατιωτική ηγεσία. Την προηγούμενη εβδομάδα επιστρέφοντας στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρώτοι αυτοί οτι θα υπάρξει τουρκική πρόταση για ΜΟΕ. Αλλωστε, οι προτάσεις της Αγκυρας είναι στο πνεύμα των όσων έχει προτείνει ο κ. Λόνταρ στον Ελληνα ομόλογό του κ. Αποστολάκη".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους αναφέρουν οτι "η αμερικανική 'επικουρία' - στην πρόταση της Αγκυρας για μορατόριουμ 45 ημερών των πτήσεων στο Αιγαίο - δεν ξενίζει, γνωστού όντος οτι στην 'πολιτική της ενθάρρυνσης' μέτρων για την αποκλιμάκωση της έντασης, εντάσσει και την επιδοκιμασία έκδηλα θεατρικών κινήσεων ή δηλώσεων της Αγκυρας. Μόνο που πλέον έχει καταδειχθεί πως η πολιτική αυτή παγίως αποδίδει τη διαιώνιση της τουρκικής προκλητικότητας και της ασέβειας προς τα διεθνή νόμιμα".

    Κατά το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "η 'θετική ανταπόκριση' που βρήκε στην Ουάσιγκτον και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η απόφαση της Αγκυρας να υιοθετήσει μονομερώς Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο προκαλεί τους πρώτους πονοκεφάλους στην Αθήνα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση διαπιστώνει πως 'χρωματίζεται' ως αδιάλλακτη".

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει οτι "διπλωματικόν προβάδισμα έναντι της Ελλάδος επιτυγχάνει η Τουρκία με τον ελιγμόν της να αποδεχθή μονομερώς τας προτάσεις του γενικού γραμματέως του ΝΑΤΟ δια την εφαρμογήν Μέτρων Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης είς το Αιγαίον. Και τούτο διότι κατόρθωσε να παρασύρη δύο τουλάχιστον μεγάλας δυνάμεις, μέλη του ΝΑΤΟ, τας Ηνωμένας Πολιτείας και την Γαλλίαν, να εκφράσουν την ικανοποίησίν των".

    [3] Τουρκικοί ισχυρισμοί

    Ο ΛΟΓΟΣ με τίτλο "Ξεσάλωσαν οι Τούρκοι" γράφει οτι "απέρριψε προκλητικά η Αγκυρα τις έντονες ελληνικές διαμαρτυρίες για τους θρασείς ισχυρισμούς Τούρκων αξιωματούχων περί δήθεν ελληνικής υποστήριξης στους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ".

    [4] Αλβανικό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "πιστός στις προεκλογικές δεσμεύσεις του, ο Αλβανός πρόεδρος Σαλί Μπερίσα δήλωσε χθες έτοιμος να παραιτηθεί, μόλις οι σοσιαλιστές σχηματίσουν κυβέρνηση, παρ'όλα αυτά δημιούργησε, έστω και στα τελευταία, ένα σχετικό χάος, επιδιώκοντας να διατηρήσει τον έλεγχο του πανίσχυρου υπουργείου Εσωτερικών".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ όμως "επιφανειακή ηρεμία επικρατεί στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, Τίρανα, καθώς, παρά τις περί αντιθέτου δημόσιες δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα, ο πρόεδρος δεν δείχνει διατεθειμένος να εγκαταλείψη 'αμαχητί' τα όπλα του".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι "νέος κύκλος ελληνοϊταλικής διαμάχης με επίκεντρο την Αλβανία, ξέσπασε χθες, καθώς η Ρώμη επιθυμεί τη βιαστική αποχώρηση της Πολυεθνικής Δύναμης απο το διαλυμένο κράτος. Αιτία της ξαφνικής ιταλικής πρωτοβουλίας, χωρίς βέβαια να ομολογείται είναι η απροθυμία στήριξης του νικητή των εκλογών, σοσιαλιστή ηγέτη Φάτος Νάνο, ο οποίος κρίνεται οτι έχει στενούς δεσμούς μόνον με την Ελλάδα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "οπως τονίζουν έμπειροι αξιωματικοί, η Ιταλία σχεδιάζει την άμεση αποχώρηση κυρίως της ελληνικής δύναμης (ΕΛΔΑΛ), προσπαθώντας όχι μόνο να υποβαθμίσει όπως έπραττε μέχρι τώρα την ελληνική παρουσία, αλλά να απαλλαγεί το συντομότερο απο αυτήν. Επιτελείς του Ελληνικού Πενταγώνου επισημαίνουν οτι η ιταλική διοίκηση της Πολυεθνικής Δύναμης προσπάθησε να εγκλωβίσει το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα στο κέντρο της Αλβανίας ακόμα και την περασμένη Κυριακή, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών αρνούμενη ελληνική πρόταση για ενίσχυση της ΕΛΔΑΛ στο Νότο".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "σε περίπτωση που η Ιταλία επιμείνει στην αρνητική της θέση η Ελλάδα δεν θα είχε αντίρρηση όχι μόνο να παραμείνουν τα στρατεύματά της στην Αλβανία αλλά και να αναλάβει και τη Διοίκηση-συντονισμό και των υπόλοιπων πολυεθνικών στρατευμάτων που θελήσουν να παραμείνουν στην Αλβανία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "στη Βέροια κατέφυγε, σύμφωνα με πληροφορίες απο την περιοχή, ένα απο τα πρωτοπαλίκαρα του Αλβανού προέδρου Σαλί Μπερίσα. Πρόκειται για τον υφυπουργό Εσωτερικών Αγκίμ Σέχου. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν οτι ο Αλβανός αξιωματούχος συνοδεύεται απο Ελληνα αστυνομικό φρουρό, ενώ στη Βέροια μένει απο καιρό η οικογένειά του σε σπίτι που έχει νοικιάσει. Ωστόσο ραδιοφωνικοί σταθμοί μετέδωσαν οτι δεν πρόκειται για τον Σέχου, αλλά για τον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης Μπελούλ Τσέλιο, ο οποίος έφτασε χθες στην Αθήνα με πτήση της "Ολυμπιακής" απο τα Τίρανα".

    [5] Ονομασία ΠΓΔΜ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια" προτείνει με εισήγησή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο διεθνής μεσολαβητής Σάϊρους Βάνς προδιαγράφοντας μια ταχύτατη και με συνοπτικές διαδικασίες διευθέτηση του σκοπιανού ζητήματος ακόμη και στην αρχή του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Οπως αποκαλύπτουν πολύ καλά ενημερωμένες πηγές στην έδρα του ΟΗΕ ο μεσολαβητής του για την ελληνοσκοπιανή διαφορά θα ανακοινώσει εντός του Αυγούστου και επισήμως την παραπομπή του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επικαλούμενος το αδιέξοδο στη μεσολαβητική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει".

    [6] Ελληνογερμανικές συνομιλίες

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "η προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ και ο 'συντονισμός' Ελλάδας-Γερμανίας στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση είναι οι δύο κύριοι άξονες των πολιτικών συζητήσεων του υπουργού Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου και του Γερμανού ομολόγου του, Φόλκερ Ρίε, ο οποίος βρίσκεται απο χθες το απόγευμα στα Ιωάννινα για τριήμερη επίσκεψη. Παράλληλα, οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν για την κατάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβία, την Αλβανία και για τα ελληνοτουρκικά. Οι διμερείς εκκρεμότητες, που παραμένουν μετά την υπογραφή της Διμερούς συμφωνίας Στρατιωτικής Συνεργασίας της 10ης Ιουνίου, αναμένεται οτι θα συζητηθούν 'ατύπως' και έχουν να κάνουν κυρίως με την προσφορά της γερμανικής αεροναυπηγικής εταιρίας ΠΑSA για την αναβάθμιση ενός αριθμού F-4 της ελληνικής αεροπορίας και την προμήθεια σύγχρονων τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης".

    [7] Επίσκεψη Στογιάνοφ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο γράφει μεταξύ άλλων οτι "για μια ακόμη φορά αντιδρούμε υποτονικά και με εθνικά επικίνδυνη 'λεπτότητα' σε μια χονδροειδή προσπάθεια δημιουργίας νέου θέματος εκ του μη όντος. Κλείνουμε μάτια και αυτιά στις απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου Στογιάνοφ, ο οποίος αναχωρών απο τη Σόφια για επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα εγείρει 'θέμα βουλγαρικής μειονότητας στην Ελλάδα'. Και ενώ θα έπρεπε να φθάναμε μέχρι σε ματαίωση της επισήμου επισκέψεως να φθάναμε μέχρι σε ματαίωση του επισήμου επισκέψεως αρκεσθήκαμε σε 'μασημένες' διαβεβαιώσεις οτι επρόκειτο περί... παραξεγήσεως". Η στάση της κυβέρνησης Σημίτη για μια ακόμη φορά, ευνοεί τη δημιουργία ενός ακόμη μετώπου".

    [8] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "η κυβερνητική αλλαγή στην Τουρκία και οι υπο διαμόρφωση θέσεις της κυβέρνησης Γιλμάζ στο Κυπριακό. Αύριο συγκαλείται σύσκεψη υπο τον κ. Ντεμιρέλ με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού κ. Γιλμάζ και της ηγεσίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία έχει κληθεί και ο κ. Ντενκτάς με στόχο να καθορισθούν οι τελικές θέσεις για τις συνομιλίες που θα αρχίσουν στη Νέα Υόρκη στις 9 Ιουλίου".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει οτι "η αρνητική στάση του Ραούφ Ντενκτάς, ωστόσο δεν έχει μεταβληθεί. Ο εκπρόσωπος του "Αττίλα" επιχειρεί να εκβιάσει τη διεθνή κοινότητα, απειλώντας οτι θα αποχωρήσει απο τις συνομιλίες αν εκεί κατατεθεί έγγραφο, του οποίου το περιεχόμενο δεν θα γνωρίζει εκ των προτέρων. Είναι πιθανόν η στάση αυτή να αποσκοπεί στο κέρδος χρόνου, αφού η πολιτική κατάσταση στην Αγκυρα μόλις που άρχισε να σταθεροποιείται".

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη οτι "σε κρίσιμη ίσως και τελική φάση εισέρχεται το Κυπριακό και τον ερχόμενο χρόνο θα φθάσει πιθανόν στη φάση μιας λύσης" μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη".

    [9] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: η πορεία του πληθωρισμού, τα μέτρα για τη συγκράτηση των κρατικών δαπανών και οι εισφορές των επιχειρήσεων στο ΙΚΑ.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Σε κρίσιμη 'ισορροπία' ο προϋπολογισμός. Δεν θα ξεπεράσει το 12% η αύξηση των εσόδων έναντι πρόβλεψης 15,6%".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Περικόπονται οι πιστώσεις - Υστατο μέτρο για τη συγκράτηση των δαπανών".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εφοδος του ΙΚΑ για τις εισφορές - 4 σκληρά μέτρα, τη Δευτέρα στη Βουλή το Ν/Σ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ελεύθερες διαπραγματεύσεις στους μισθούς ζητάει η ΑΔΕΔΥ - Στην αυστηρή εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής επιμένει η κυβέρνηση".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πληθωρισμός: Οι αγορές προεξοφλούν κακούς οιωνούς - Πιέσεις σε επιτόκια και δραχμή χθες στη διατραπεζική".

    [10] Πληθωρισμός - Αγορά

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι"τις αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, προεξόφλησε χθες η αγορά, καθώς παρατηρήθηκε άνοδος των επιτοκίων και μικρή υποχώρηση της δραχμής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, βάσει των στοιχείων που έχει επεξεργαστεί η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο στην καλύτερη περίπτωση θα παραμείνει αμετάβλητος στο 5,4%".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Thursday, 3 July 1997 - 16:01:07 UTC