Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-07-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/07/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αθήνα '97
  • [3] Συντάξεις ΙΚΑ
  • [4] Συνέντευξη Παπαδόπουλου
  • [5] Οικονομική πολιτική
  • [6] Κυπριακό
  • [7] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 28/07/1997 (ΑΠΕ)

    Τα μέτρα ασφαλείας για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, τα εθνικά θέματα, οι βαθμοί των γενικών εξετάσεων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σκουπίδια στον Στίβο. Οι δήμοι απεργούν για τα λεφτά που τους χρωστά η κυβέρνηση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τα ταμεία που κινδυνεύουν.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εμφύλιος στην Εκκλησία. Αύριο η κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τσακίστε το κύκλωμα της τοκογλυφίας.

    ΕΘΝΟΣ: Συντάξεις με νέους όρους απο το ΙΚΑ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Παίρνουν την κρίση απο το Αιγαίο για να αντλήσουν "ηρεμία" στο Ιόνιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σφαγείο κυβέρνηση-κόμμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακίνητα: πού και πόσο αλλάζουν οι τιμές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στήνεται νομαρχιακό πανεπιστήμιο στη Βοιωτία.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Αδιάφθοροι" κατά... διαπλεκομένων. Ημίμετρα απο Σημίτη στις πιέσεις Καραμανλή για διαφάνεια.

    Η ΕΣΤΙΑ: Αλλοθι εκ Γαλλίας δια την επιβολήν νέων φόρων είς τας επιχειρήσεις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κρυφές κάμερες για το Αθήνα '97.

    ΝΙΚΗ: Η νεολαία ΠΑΣΟΚ αμφισβητεί τη "Μαδρίτη".

    [2] Αθήνα '97

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για την ομαλή διεξαγωγή του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου. Στη διάθεση της Αστυνομίας βρίσκονται όλα τα μέσα, ακόμα και κρυφές κάμερες που τοποθετήθηκαν ειδικά για να ελέγχουν ευαίσθητους χώρους, ώστε να αποτραπεί κάθε ενέργεια που θα έβαζε σε κίνδυνο τη μεγάλη αθλητική διοργάνωση".

    [3] Συντάξεις ΙΚΑ

    "Αλλάζει το καθεστώς απονομής των συντάξεων στο ΙΚΑ και ιδιαίτερα για τις αναπηρικές, σκληραίνουν οι όροι χορήγησής τους. Ο διοικητής του Ιδρύματος Γρηγόρης Σολωμός δηλώνει στο ΕΘΝΟΣ οτι η λήψη μέτρων είναι πλέον επιβεβλημένη. Οι αλλαγές, που προωθούνται, στόχο έχουν τον εκσυγχρονισμό του συστήματος και την αναδιοργάνωση στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Τα προβλήματα των Ταμείων είναι εκρηκτικά. Απο τα στοιχεία του κοινωνικού προϋπολογισμού προκύπτει οτι 24 απο τους 33 οργανισμούς κύριας ασφάλισης και 46 απο τα 60 επικουρικά βουλιάζουν απο τη δυσμενή σχέση εργαζομένων και συνταξιοδοτουμένων".

    [4] Συνέντευξη Παπαδόπουλου

    "Την κατάργηση του ενιαίου μισθολογίου και τη σύνδεση του μισθού με το βαθμό του δημοσίου υπαλλήλου προαναγγέλλει με συνέντευξή του στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Αλέκος Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος αποκαλύπτει επίσης οτι οι γενικοί διευθυντές και οι διευθυντές των υπουργείων θα είναι πλέον μόνιμοι και θα υπάρχει δυνατότητα μετακίνησής τους απο υπουργείο σε υπουργείο. Θα γίνουν εθελοντικές και υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων απο το κέντρο στην περιφέρεια, μετά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και τη συγκρότηση νέων οργανισμών. Θα δοθούν ειδικά μπόνους σε όσους εθελοντικώς μεταταγούν σε παραμεθόριες περιοχές, ενώ αφήνει ανοιχτό για το μέλλον το ζήτημα της επιδότησης δανείων για αγορά μόνιμης κατοικίας για υπαλλήλους που μετατάσσονται στα σύνορα".

    [5] Οικονομική πολιτική

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "είς τον δρόμον που εχάραξεν η κυβέρνησις Ζοσπέν βαδίζει και η κυβέρνησις Σημίτη, είς τα οικονομικά, όχι μόνον με το επιχείρημα οτι 'νομιμοποιείται' μια σοσιαλιστική κυβέρνησις, ως η Ελληνική, να λαμβάνει σκληρά μέτρα, αφού και άλλαι ιδεολογικώς συγγενείς, κυβερνήσεις είς την Ευρώπην τα λαμβάνουν, αλλά και με το άλλοθι της διεθνοποιήσεως των οικονομιών - και των προβλημάτων των - που συχνά ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του επαναλαμβάνουν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ με τίτλο "Μέτρα για την συγκράτησι των τιμών και την αποκλιμάκωσι του πληθωρισμού" αναφέρει οτι "μετά την 'αναθέρμανση' του πληθωρισμού επικρατεί έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο το οποίο φέρεται αποφασισμένο να 'τιθασεύσει' τον πληθωρισμό προκειμένου να μην επιβεβαιωθούν οι φόβοι που υπάρχουν και για νέα άνοδο του πληθωρισμού με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για 4,5% στο τέλος του έτους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά οτι χτυπούν "καμπανάκια στην κυβέρνηση εξαιτίας της ξέφρενης πορείας του δολαρίου, που σύντομα αναμένεται να ξεπεράσει τις 300 δραχμές και να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη συγκράτηση και μείωση του πληθωρισμού".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "ανεβαίνει ο πυρετός στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την πορεία του πληθωρισμού καθώς αύριο το μεσημέρι διασταυρώνουν τα ξίφη τους τα επιτελεία του υπουργείου Εθ. Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ο φόβος για αναζωπύρωση του "τέρατος" που έχει ταλαιπωρήσει την ελληνική οικονομία αναγκάζει τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου να ζητήσει απο τον υφυπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη την ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την εισαγωγή δραστικότερων κανόνων στην τιμολόγηση των προϊόντων που πωλούνται στη λιανική".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "τρόπους παρέμβασης" στην αγορά εξετάζει τώρα η κυβέρνηση μετά την ξέφρενη κούρσα του δολαρίου που οδεύει ολοταχώς προς τις 300 δρχ. και πυροδοτεί αυξήσεις σε μια σειρά από προϊόντα, με πρώτα και καλύτερα τα καύσιμα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται οτι "εντός της εβδομάδας, θα κριθεί αν η κυβέρνηση προχωρήσει στη λήψη μέτρων, προκειμένου να "συγκρατήσει" τις επιπτώσεις στο μέτωπο του πληθωρισμού από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, που πυροδοτεί η ξέφρενη κούρσα του δολαρίου".

    [6] Κυπριακό

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "με στόχο να γίνουν επιτέλους - είκοσι τρία χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο - θετικά βήματα για τη διακρίβωση της τύχης των 1.619 (1.536 Ελληνοκυπρίων και 83 απο την Ελλάδα) αγνοουμένων προσέρχεται σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος Κληρίδης στη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "την τήρηση εποικοδομητικής στάσης στο Κυπριακό η οποία θα συμβάλει στη διαμόρφωση των σχέσεών της με την Ευρώπη ζήτησε απο την Τουρκία ο προεδρεύων του συμβουλίου υπουργών Λουξεμβουργιανός υπ. εξωτερικών Ζάκ Πόος λίγες ημέρες πριν την έναρξη του β' γύρου συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς στο Μοντρέ".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "τηρώντας τη συμφωνία που έκαναν παρουσία του Ντιέγκο Κόρτοβεζ, στο Τράουτμπεκ της Ν. Υόρκης οι κ.κ. Κληρίδης και Ντενκτάς συναντώνται σήμερα το απόγευμα στις 6 στην οικία του Γκουστάβ Φεϊσέλ στη Λευκωσία για πρώτη φορά επι κυπριακού εδάφους μετά απο τρία χρόνια. Η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιείται με 'ανοικτή ημερήσια διάταξη' και θα είναι παρών μόνο ο κ. Φεϊσέλ ο οποίος οπως αναφέρουν πληροφορίες δεν αποκλείεται να θέσει 'στο τραπέζι' ερωτήματα αναφορικά με παλαιότερες εισηγήσεις των Ην. Εθνών για την προώθηση κάποιων μέτρων αποκατάσταση εμπιστοσύνης".

    [7] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "θρασύτατο εκβιασμό σε βάρος της Ελλάδας επιχειρούν οι Αμερικανοί με στόχο να ματαιώσουν την προγραμματιζόμενη για την επόμενη εβδομάδα υπογραφή ελληνογερμανικής σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό (39) πολεμικών αεροσκαφών φάντομ F-4E. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο αμερικανικός εκβιασμός εκτείνεται γενικότερα σε θέματα οικονομικής συνεργασίας και προπάντων στο πολιτικό πεδίο, όπου επιστρατεύεται το επιχείρημα της προσφοράς των υπηρεσιών των ΗΠΑ για τη διευθέτηση του Κυπριακού αλλά και την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει πλέον η 'εκσυγχρονιστική διπλωματία' των κ.κ. Σημίτη και Πάγκαλου, καθώς όλα δείχνουν οτι η περίοδος 'νουθεσίας' απο τις ΗΠΑ παραχωρεί τη θέση της σε περίοδο ωμών και απροκάλυπτων πιέσεων που ασκούνται χωρίς το παραμικρό πρόσχημα διπλωματικής αβρότητας. Μετά το γνωστό 'επιτετραμμένο' Τόμας Μίλερ που ανέλυσε σε τρισέλιδη συνέντευξή του στην ΕΞΟΥΣΙΑ τα επόμενα βήματα της ελληνικής (!) εξωτερικής πολιτικής στην προσέγγιση με την Τουρκία, τη σκυτάλη πήρε ο πρέσβης Τόμας Νάιλς ο οποίος με επιστολή και ταυτόχρονο προφορικό διάβημα εγκαλεί την ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Monday, 28 July 1997 - 13:56:00 UTC