Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-07-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/07/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Οικονομική πολιτική
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Ανοδος δολαρίου - Επιπτώσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 29/07/1997 (ΑΠΕ)

    Οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις γενικές εξετάσεις, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, οι επιπτώσεις απο την άνοδο του δολαρίου και η συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καμπάνες 27% πάνω απο πέρσι στις φορολογικές δηλώσεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εγιναν "αρπαχτές" στο "Αθήνα '97". Βόμβα μεγατόνων Φούρα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: 2 δις η τιμή του Μητσοτάκη. Απροκάλυπτο διπλό χτύπημα με στόχο το κλείσιμο της "Αθηναϊκής".

    Η ΑΥΓΗ: Οι συνήθεις φορολογούμενοι. Μισθωτοί-συνταξιούχοι και πάλι πλήρωσαν περισσότερους φόρους.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ομηρος του Μάνου ο Καραμανλής. Βιομηχανία σκανδάλων στη Ρηγίλλης.

    ΕΘΝΟΣ: Προσλήψεις για τους νέους δήμους. Συνέντευξη Μαντέλη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μόνη λύσις για να βγεί το σκάφος απο τις σεραφειμικές ξέρες ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πραξικόπημα απο τα Ηνωμένα Εθνη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι βάσεις κατά σχολή. Που έγιναν οι εκπλήξεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οι πρώτες ηλεκτρονικές φορο-φάκες. Ποιές είναι οι 37 εφορίες με ηλεκτρονικό φακέλωμα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τι φόρο θα πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, επιχειρηματίες.

    Η ΕΣΤΙΑ: Η κυβέρνησις ανασυντάσσει τον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας υπέρ της... Τουρκίας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προς μείωση έμμεσων φόρων λόγων των εντόνων αυξητικών πιέσεων που δέχεται ο Τιμάριθμος.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αναταραχή στην αγορά. Το "φούσκωμα" του δολαρίου απειλεί με αναζωπύρωση τον πληθωρισμό.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μπαίνουν με 9,5 έως 18,25 σε ΑΕΙ- ΤΕΙ. Ολοι οι πίνακες με τις βαθμολογίες.

    ΝΙΚΗ: Διάσταση απόψεων απο πολλούς και πολλά στη συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σε πτώχευση οδηγείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "ο κίνδυνος αναιρέσεως της συμφωνίας της Μαδρίτης λόγω των συνεχών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου απο τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, ώθησε την ελληνική κυβέρνηση στην απόφαση να προβεί -δια του πρέσβη κ. Λουκά Τσίλα - σε παραστάσεις στην Ουάσιγκτον. Υπο την έννοια οτι οι ΗΠΑ επέμειναν και συνέβαλαν ώστε να υπάρξει η προσέγγιση Ελλάδος και Τουρκίας στη Μαδρίτη, συνεπώς δε έχουν και την υποχρέωση να διασφαλίσουν την προώθηση της συμφωνίας, τιθασεύοντας την επιθετική συμπεριφορά της Αγκυρας".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "πρωτοβουλίαν με τραγικάς πιθανώς συνεπείας δια την ασφάλειαν της ακριτικής Θράκης, αλλά και δια την οικονομικήν της επιβίωσιν και την πολιτισμικήν της παράδοσιν έχει αναλάβει το υπουργείον Εσωτερικών το οποίον μελετά την κατάργησιν συγκεκριμένου άρθρου (19) του Κώδικος Ελληνικής Ιθαγενείας. Η προβαλλομένη σήμερον 'επιθυμία' Τούρκων δια να επανακτήσουν την ελληνικήν ιθαγένειαν, είναι σαφές οτι αποβλέπει εις την εξυπηρέτησιν των μακροπνόων επεκτατικών σχεδίων της Αγκύρας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "τη δική του - περισσότερο αληθοφανή - εκδοχή για την πραγματική σημασία της Συμφωνίας της Μαδρίτης παρουσίασε χθες ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαϊλ Τζέμ εμφανίζοντας παράλληλα το επίσης αληθινό, σκληρό και αδιάλλακτο πρόσωπο της πολιτικής της Αγκυρας. Ο κ. Τζέμ εξήγησε οτι η Μαδρίτη, χωρίς να δημιουργεί την παραμικρή απώλεια για τη χώρα του, επηρέασε θετικά τη διεθνή κοινή γνώμη και έφερε ως παράδειγμα την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ, που με αφορμή την ελληνοτουρκική προσέγγιση, σπεύδουν τώρα να άρουν το εμπάργκο στις προμήθειες φρεγατών και άλλων οπλικών συστημάτων προς την Αγκυρα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "Αθήνα προς ΗΠΑ: Μαζέψτε την Αγκυρα" επισημαίνει οτι "με ήπιους μάλλον τόνους και με διαμαρτυρία στην αμερικανική ηγεσία αντέδρασε η κυβέρνηση στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη. Και ζήτησε ουσιαστικά από την Ουάσιγκτον να σταματήσει τους Τούρκους".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ με τίτλο "Πραξικόπημα από τα Ηνωμένα Εθνη" γράφει οτι "την ώρα της συνάντησης Κληρίδη-Ντενκτάς στο σπίτι του Φεϊσέλ οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ διέρρεαν έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο: ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ έρχεται σε σύγκρουση με το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΣΑ. Οι ΟΗΕδες αποσιωπούν την κατοχή, την εισβολή και το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων, ενώ νομιμοποιούν τα τετελεσμένα της βίας και εξισώνει το ψευδοκράτος με την κυπριακή δημοκρατία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "σχέδιο για την ολοκληρωτική αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου βρίσκεται σε εξέλιξη από την Αγκυρα, έτσι ώστε μετά την επιβολή της λύσης που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ, οι Τουρκοκύπριοι να εμφανιστούν οτι είναι τόσοι περίπου, όσοι και οι Ελληνοκύπριοι. Μέσα στα πλαίσια της πρόσφατης συμφωνίας Ετζεβίτ-Ντενκτάς, για μερική ενσωμάτωση των κατεχομένων, Αγκυρα και κατοχικό καθεστώς προχωρούν στη μαζική 'πολιτογράφηση' Τούρκων υπηκόων, οι οποίοι θα καταγράφονται ως 'πολίτες' του ψευδοκράτους".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "ανανέωσαν απλώς το ραντεβού τους για την Πέμπτη οι Γλ. Κληρίδης και Ρ. Ντενκτάς που συναντήθηκαν χθες με αντικείμενο συζήτησης 'ανθρωπιστικά θέματα' για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια επί κυπριακού εδάφους και συγκεκριμένα στην οικία του αναπληρωτή ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Γκουστάβ Φεϊσέλ".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "παρά τις διαβεβαιώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ρ. Ντενκτάς πως δεν θα λάβει μέρος στις διακοινοτικές συνομιλίες του Μοντρέ στις 11/8, χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έλαβε μέρος σε συνάντηση με τον Γλ. Κληρίδη στη Λευκωσία για τη διευθέτηση ανθρωπιστικών θεμάτων, ενώ συμφωνήθηκε και νέα συνάντηση για την ερχόμενη Πέμπτη".

    Κατά ΤΑ ΝΕΑ, "σε προκλητικά τελεσίγραφα καταφεύγει τώρα ο Ραούφ Ντενκτάς σε μια προσπάθεια να εκβιάσει τη διεθνή κοινότητα και να προωθήσει τις θέσεις του. Και επισήμως πέραν των δημοσίων δηλώσεων - ο Ραούφ Ντενκτάς ειδοποίησε τα Ηνωμένα Εθνη οτι ενδεχομένως δεν θα πάρει μέρος στο δεύτερο γύρο των συναντήσεών του με τον πρόεδρο Κληρίδη που έχει ορισθεί για τις 11-16 Αυγούστου κοντά στο Μοντρέ της Ελβετίας".

    [4] Οικονομική πολιτική

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "αναταραχή και έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει τόσο στην αγορά όσο και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η συνεχιζόμενη άνοδος του δολαρίου, το οποίο χθες έκλεισε στις 284,939 και σήμερα θα πωλείται απο τις τράπεζες στις 292,7 δραχμές".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "η 'ξέφρενη' ανοδική πορεία του δολαρίου η οποία έχει άμεσες επιπτώσεις στις τιμές των εισαγομένων προϊόντων και κατ'επέκτασιν στη διαμόρφωσι του πληθωρισμού έχει 'θορυβήσει' το οικονομικό επιτελείο το οποίο αναζητά τρόπους 'αναχαιτίσεως' των δυσκολιών που ενδεχομένως προκύψουν απο τυχόν συνεχίσεως ανόδου του δολαρίου".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "σοβαρές ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού και του εξωτερικού χρέους της χώρας προκαλεί στην κυβέρνηση η μεγάλη άνοδος του δολαρίου, καθώς και η προοπτική ξεσπάσματος νομισματικής κρίσης, πολύ μεγαλύτερης όμως έκτασης απο αυτές του 1992 και του 1994".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ στο βασικό της σχόλιο τονίζει μεταξύ άλλων οτι "ακόμη και τα καλύτερα άλογα, δίδασκε ο Σωκράτης, χρειάζονται το τσίμπημα μιας μύγας για να αφυπνιστούν. Στην περίπτωση της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, που κατά κοινή ομολογία έχει αποδώσει καρπούς στο πεδίο του πληθωρισμού, το ρόλο της 'μύγας' μπορεί να παίξει το δολάριο. Ομως πέραν των ευχών και της -ορθής- εκτίμησης οτι προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος, η κυβέρνηση καλείται -και δείχνει να το αντιλαμβάνεται- να λάβει απο το φθινόπωρο τα μέτρα εκείνα που θα καταφέρουν το καίριο πλήγμα στον Τιμάριθμο".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ με τίτλο "Σκληρή άμυνα στον πληθωρισμό" επισημαίνει οτι "δέσμη μέτρων για την κάμψη του "θηρίου" πληθωρισμός αναμένεται να εισηγηθούν στον υπουργό Εθν. Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου, τόσο ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, όσο και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιάννης Στουρνάρας, κατα τη σημερινή κρίσιμη σύσκεψη στο ΥΠΕΘΟ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "Σαθρές αποδεικνύονται οι βάσεις της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, καθώς η άνοδος του δολαρίου απειλεί με εκτροχιασμό δημόσια ελλείμματα και πληθωρισμό, ο οποίος "βλέπει" προς το 6%...

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος αναζωπύρωσης του πληθωρισμού, από αυξήσεις που πυροδοτεί σε σειρά προϊόντων, η άνοδος του δολαρίου, το οποίο 'καλπάζει' σήμερα στις 292,7 δραχμές από 290,89 που ήταν χθες".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "οι δυνατότητες παρέμβασης του κράτους για τη συγκράτηση των τιμών εμφανίζονται σημαντικά εξασθενημένες καθώς, όπως παρατηρούσε καλά πληροφορημένη πηγή, τυχόν επανάληψη της περσινής παρέμβασης με μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα (βενζίνη και πετρέλαιο) είναι αμφίβολο αν θα μεταφραζόταν σε αντίστοιχη μείωση των λιανικών τιμών και όχι σε αύξηση κερδών πρατηριούχων και εταιρειών".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 29/07/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: οι επιπτώσεις από την άνοδο του δολαρίου, η απελευθέρωση των λογαριασμών καταθέσεων σε συνάλλαγμα και τα κέρδη των τραπεζών.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ακάθεκτο το δολάριο - Το πέμπτο ιστορικό ρεκόρ πέτυχε χθες, κλείνοντας στις 288,40 δρχ.".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ιλιγγος απ'την πτήση του δολαρίου - Προβληματισμός τώρα και στις ΗΠΑ από την ξέφρενη άνοδο".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ανησυχία για την άνοδο του δολαρίου - Σύσκεψη υπουργών σήμερα για τις τιμές".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Κρατική παρέμβαση για να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός - Στόχος οι αλόγιστες αυξήσεις τιμών που επηρεάζουν τον πληθωρισμό".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Απελευθέρωση συναλλάγματος με διατήρηση μικρών περιορισμών - Εντός της εβδομάδας καταθέσεις σε συνάλλαγμα για όλους".

    [6] Ανοδος δολαρίου - Επιπτώσεις

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι "σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα βρέθηκε χθες η δραχμή έναντι του δολαρίου στην διατραπεζική αγορά συναλλάγματος αντανακλώντας τις τάσεις των διεθνών χρηματαγορών όπου το αμερικάνικο νόμισμα άγγιξε το υψηλότερο ρεκόρ των τελευταίων 7 1/2 χρόνων έναντι του μάρκου. Η εξέλιξη αυτή επιδρά θετικά στην πορεία της δραχμής δεδομένου ότι το εθνικό νόμισμα έχει ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα έναντι του ECU και του μάρκου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Tuesday, 29 July 1997 - 14:17:08 UTC