Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-08-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/08/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κυπριακό
  • [3] Οικονομική πολιτική
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Συνάντηση Σημίτη-Παπαντωνίου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 27/08/1997 (ΑΠΕ)

    Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας για την Κύπρο, οι αλλαγές στην Παιδεία και οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Γιατί δεν τους βρήκαν ζωντανούς; Οι ναυαγοί ζούσαν λίγο πριν τους ανακαλύψουν.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φτωχοί μεν... "πλούσιοι" δε (οι Ελληνες). Ερευνα-σόκ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εδιωξαν το λίσταρχο απο την ΕΛ.ΑΣ.

    Η ΑΥΓΗ: Ιταλική τορπίλη στο Κυπριακό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ιδού το αυθαίρετο της υπουργού.

    ΕΘΝΟΣ: 10 μέτρα για τις τιμές. Συναγερμός για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με... μπατιρόψαρα η σούπα της οικονομίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ντενκτάς: Ποιούς στόχους θα βομβαρδίσουμε.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οικονομικό φακέλωμα σε δημόσια θέα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μάθημα αλκοτέστ εξ Ευρώπης.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Απίστευτη ιταλική πρόκληση.

    Η ΕΣΤΙΑ: Εξωπραγματικαί απαιτήσεις των υπουργείων δια νέας δαπάνας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Απλοποιείται η φορολόγηση. Με νέο σύστημα οι δηλώσεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ακυρώθηκε"σφράγισμα" για χρέη από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    ΤΑ ΝΕΑ: 30% πάνω οι νέες αξίες ακινήτων. Θα ισχύσουν από το 1998.

    ΝΙΚΗ: Ιταλική τορπίλη. Δόξα Ντούτσε ζηλεύει ο Ντίνι.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ενιαίο μέτωπο δράσης ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα.

    [2] Κυπριακό

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "σε απροσχημάτιστη υιοθέτηση των τουρκικών θέσεων για το Κυπριακό αλλά και σε πλήρη διαφοροποίηση από τις θέσεις της διεθνούς κοινότητας- ειδικότερα δε της Ευρωπαϊκής Ενωσης - προχώρησε χθες η ιταλική κυβέρνηση. Σήμερα πρόκειται να προβεί η χώρα μας σε διάβημα προς την Ιταλία, ενώ θα επικοινωνήσει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον ομόλογό του Ρ. Πρόντι".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "ατμόσφαιρα πολέμου επιχειρεί να διαμορφώσει και πάλι η Αγκυρα, με τον διπλό στόχο να ματαιώσει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ αλλά και τη μεταφορά των ρωσικών πυραύλων S-300. Οι εκβιασμοί για διακοπή του διαλόγου και τα σχέδια ενσωμάτωσης των κατεχομένων περνούν ήδη στη δεύτερη γραμμή των τουρκικών σχεδίων προκειμένου να παραχωρήσουν τη θέση τους στις πολεμικές κραυγές".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι προκάλεσε στην Αθήνα "οργή το χθεσινό φιλοτουρκικό 'αμόκ' του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι, ο οποίος, μετά τη συνάντησή του στη Ρώμη με τον Τούρκο ομόλογό του Ι. Τζέμ, δήλωσε θρασύτατα ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κυβερνήσεις, η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του τονίζει μεταξύ άλλων ότι "ανέκαθεν η τουρκική πλευρά διέθετε πλουραλισμό στη διαχείριση αυτού που η ίδια ονομάζει 'μπαχξίσι' πάντοτε είχε την ικανότητα να εισπράττει και να μην αποδίδει. Και να προσφέρει μικρά δώρα με την προοπτική να λάβει μεγάλα. Παραμένει για μας άγνωστο το αντάλλαγμα που έπεισε τον αξιότιμο κ. Ντίνι να ακολουθήσει τα χνάρια του μη εξαιρετέου Ντε Μικέλις και να τον μιμηθεί σε φιλοτουρκικές στρεβλώσεις σε βάρος της Ελλάδας, της Κύπρου και του κατεχόμενου Κουρδιστάν".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει ότι "σε σοβαρότατο διπλωματικό ατόπημα, το οποίο συνιστά απροκάλυπτη πρόκληση προς την Αθήνα και τη Λευκωσία και βρίσκεται σε καταφανή απόκλιση από τις θέσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ για το Κυπριακό περιέπεσε χθες ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά ότι "βόμβα στις ελληνοιταλικές σχέσεις και εμπόδια στην ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου με την ΕΕ επιχείρησε να βάλει με τις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λαμπέρτο Ντίνι. Αφού χαρακτήρισε 'πολύπλοκο' το κυπριακό ζήτημα, αναγνώρισε προφορικώς ως ιδιαίτερη πολιτική οντότητα το ψευδοκράτος και προσπάθησε να εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις ένταξης της ελεύθερης Κύπρου στην ΕΕ".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "μετά τις προκλήσεις στο αλβανικό, οι Ιταλοί άνοιξαν και νέο 'μέτωπο' κατά των ελληνικών θέσεων. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών κ. Ντίνι μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ι. Τσέμ δήλωσε ότι "η Λευκωσία θα δικαιούται να αποφασίσει για ολόκληρη την Κύπρο και υποστήριξε ότι στο νησί υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη".

    [3] Οικονομική πολιτική

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "μπορεί να τον απασχολούν τα σοβαρά προβλήματα του 'κοινωνικού διαλόγου', ο 'Καποδίστριας' και τα ελληνοτουρκικά, εκείνο όμως που δεν αφήνει τον Κώστα Σημίτη, στην κυριολεξία 'να κλείση μάτι' είναι οι αρνητικές εξελίξεις των βασικών οικονομικών μεγεθών, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για την είσοδο της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωσι (ΟΝΕ) αλλά και γενικότερα για την περίφημη Σύγκλισι".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "νάρκη" στα θεμέλια της Ελληνικής Οικονομίας βάζει ο πληθωρισμός. Η αναμενόμενη άνοδός του προκαλεί ανησυχία στους οικονομικούς κύκλους και προστριβές στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, που ερίζουν για το ποιός ευθύνεται για την επιβάρυνση του δείκτη".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "έντονον ανησυχίαν, αποκαλυπτομένην και εκ των αλλεπαλλήλων συσκέψεων που έχουν προγραμματισθή δια τας ημέρας αυτάς προκαλούν είς το οικονομικόν επιτελείον της Κυβερνήσεως αι σημαντικαί αποκλίσεις των βασικών μεγεθών του προϋπολογισμού".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται ότι "βροχή" συσκέψεων πραγματοποιεί αυτές τις μέρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με επίκεντρο τον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό του 1998, καθώς και την πορεία των σκελών των φετινού προϋπολογισμού και των άλλων οικονομικών μεγεθών ενώ ο καθηγητής Σπράος είχε χτες και νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "οι σημαντικές υστερήσεις που διαπιστώθηκαν εφέτος στην επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων με ιδιαίτερα αρνητικές παρενέργειες στο ρυθμό είσπραξης των δημοσίων εσόδων, οδηγούν την κυβέρνηση σε αναζήτηση σειράς ρυθμίσεων τεχνικού χαρακτήρα προκειμένου να επιτευχθεί ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος και να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα το προσεχές ιδιαίτερα κρίσιμο για τη συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ, έτος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του τονίζει μεταξύ άλλων ότι "η κυβέρνηση δεν έχει χάσει μόνο τον έλεγχο των οικονομικών εξελίξεων, αλλά και την πολιτική ενότητα του οικονομικού της επιτελείου. Αλλες είναι οι απόψεις του υπουργού Εθ. Οικονομίας, άλλες της υπουργού Ανάπτυξης, άλλες των οικονομικών υφυπουργών και άλλες των πρωθυπουργικών συμβούλων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "πέντε ακόμη εκθέσεις-βόμβες για την ελληνική οικονομία βρίσκονται στα "σκαριά" από τον καθηγητή Γ. Σπράο και θα επιδοθούν προσωπικά στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη για την αξιοποίησή τους".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΛΟΓΟΣ στο σχόλιό του διερωτάται μεταξύ άλλων "όλα στον αέρα... για ποιά συμφωνία της Μαδρίτης και για ποιό ελληνοτουρκικό διάλογο μπορούμε πλέον να μιλάμε; Η ελληνική πλευρά καλώς ή κακώς έδειξε για άλλη μια φορά την καλή της πρόθεση και διάθεση και προχώρησε στη συμφωνία της Μαδρίτης. Οι αντιδράσεις που είχε ο πρωθυπουργός γι αυτή την πρωτοβουλία του ήταν πολλές και ποικίλες. Ωστόσο - έστω και αν γνώριζε την πολιτική των Τούρκων - προχώρησε στη συμφωνία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "διαβαλκανική διάσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ και ίσως ο πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη από τις 2 έως τις 4 του προσεχούς Νοεμβρίου. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η αναμενόμενη νέα ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής (Σημίτης-Γιλμάζ αυτή τη φορά) δείχνει την πρόθεση της Αθήνας "να κρατήσει ζωντανό το πνεύμα της Μαδρίτης".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "κλείστηκε τελικώς το πρώτο 'ραντεβού' των κ.κ. Σημίτη και Γιλμάζ. Η Αγκυρα έκανε γνωστό ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στη διαβαλκανική συνάντηση ηγετών, που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη στο διάστημα 2-4 Νοεμβρίου. Πρόκειται για την πρώτη υψηλού επιπέδου ελληνοτουρκική συνάντηση μετά τη Συμφωνία της Μαδρίτης και θα λάβει χώρα ενώ έχουν προηγηθεί οι προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και η στείρα στάση του Ρ. Ντενκτάς στο Κυπριακό".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 27/08/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: η συνάντηση Σημίτη-Παπαντωνίου, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό του Αυγούστου και η πτώση του δολαρίου στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Φοροκομάντος στα σχολεία - Αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης να δαμάσει τον πληθωρισμό".

    ΕΞΠΡΕΣ: "'Αγχος' για τον πληθωρισμό - Η κυβέρνηση δεν αρνείται ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την αντιμετώπιση του".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πακέτο μέτρων για τον πληθωρισμό - Κρίσιμη σύσκεψη Γ. Παπαντωνίου - Β. Παπανδρέου".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Το τελικό σχέδιο για τις εξαγγελίες στην ΔΕΘ. Συνάντηση Σημίτη-Παπαντωνίου".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό του Αυγούστου - Προβληματίζει την κυβέρνηση η επιμονή στο 5,5%".

    [6] Συνάντηση Σημίτη-Παπαντωνίου

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Με θέμα τον καθορισμό του βασικού πλαισίου της ομιλίας στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης συναντάται σήμερα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαντωνίου. Στη συνάντηση θα γίνει μια γενική επισκόπηση της πορείας των βασικών μεγεθών πάνω στα οποία θα στηριχθεί και το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του Πρωθυπουργού".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Wednesday, 27 August 1997 - 14:10:15 UTC