Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-08-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/08/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οικονομική πολιτική
  • [3] Κυπριακό
  • [4] ΠΓΔΜ
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Οικονομική πολιτική 1998 - Στόχοι

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 28/08/1997 (ΑΠΕ)

    Οι ιταλικές διευκρινήσεις για τις δηλώσεις Πρόντι, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, οι αλλαγές στην Παιδεία και οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ρεύμα, νερό και σωτηρία για τα αυθαίρετα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι βάσεις επιτυχίας σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Ανω κάτω οι τέσσερις δέσμες.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αίμα πίνουν οι τράπεζες. Κατακραυγή για τα υπερκέρδη τους.

    Η ΑΥΓΗ: Κι άλλη αφαίμαξη εισοδήματος το 1998.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Η επιτροπή απορρήτων της Βουλής ψάχνει "κοριούς" στα υπουργεία.

    ΕΘΝΟΣ: Μισθοί '98: αύξηση μέχρι 3%

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ορσε" στην "φόρτσα" των Ιταλών από Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παρακαλάει τους υπουργούς ο πρωθυπουργός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αυξήσεις κάτω από 3%. Οριστική απόφαση χθες στη σύσκεψη Σημίτη-Παπαντωνίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φως για διάλογο στην Παιδεία.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ειδικό σχέδιο διάσωσης του προϋπολογισμού.

    Η ΕΣΤΙΑ: Ανεκλήθησαν υπό την απειλήν κρίσεως αι δηλώσεις Ντίνι.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τι μας επιφυλάσσει το 1998 για μισθούς και φόρους.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ανάσα μέσα στη λιτότητα. "Παγώνουν " έμμεσοι φόροι και τιμολόγια ΔΕΚΟ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Διχογνωμία στην κυβέρνηση για την... σπαγγέτι "διόρθωση" από τους Ιταλούς.

    ΝΙΚΗ: "Σκληρό πακέτο" απο Γιάννο στο όνομα της Νομισματικής Ενοποίησης.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Υπόθεση όλων η δημόσια δωρεάν παιδεία.

    [2] Οικονομική πολιτική

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "ένα ειδικό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει δεκαπέντε μέτρα, θα εφαρμόσει η κυβέρνηση από το Σεπτέμβριο έως το 1999, με στόχο τη δραστική μείωση του πληθωρισμού και των ελλειμμάτων. Τα πρώτα μέτρα θα οριστικοποιηθούν στη σημερινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, ενώ ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ θα προδιαγράψει τη "λιτότητα" στις δαπάνες του δημοσίου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "οι κεντρικοί άξονες της πρωθυπουργικής ομιλίας στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης μέσω της οποίας θα συγκεκριμενοποιηθούν οι στόχοι που θέτει η κυβέρνηση σε σχέση με την οικονομική πολιτική του ερχόμενου έτους, αποτέλεσε το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης του κ. Σημίτης με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου. Χρειάστηκε να παρέλθουν 3,5 ώρες προκειμένου οι δύο άνδρες με τη συμβολή του πρωθυπουργικού συμβούλου κ. Τ. Γιαννίτση να καταλήξουν ομοφώνως στο ότι "το '98 θα είναι έτος κρίσης για την ελληνική οικονομία σε ο,τι αφορά την ένταξή μας στην ΟΝΕ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "η κατάλληλη προετοιμασία της κοινής γνώμης να δεχτεί τη συνέχιση και παραπέρα ένταση της πολιτικής λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων αναδεικνύεται σε μείζον θέμα της κυβερνητικής προπαγάνδας και του οικονομικού επιτελείου. Παράλληλα σε αλλεπάλληλες συσκέψεις οι διάφοροι αρμόδιοι επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για την οικονομική πολιτική της επόμενης χρονιάς".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "παρά τα ειωθότα, η κυβέρνηση άνοιξε πρόωρα χθες τα χαρτιά της σχετικά με την οικονομική πολιτική του 1998 έτους κρισιμότατου για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "μικρές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις περιορισμούς των προσλήψεων, ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ, περικοπές επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων σε Οργανισμούς περιλαμβάνει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το 1998".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "πακέτο δραστικών μέτρων με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος στο 3% και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,5% στο τέλος του 1998 αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "στην "πρέσα" της λιτότητας μπαίνουν για μια ακόμη χρονιά μισθοί, συντάξεις, επιχορηγήσεις και επιδόματα με στόχο να επιτευχθούν το 1998 τα κριτήρια για τη σύγκλιση της χώρας. Την ίδια ώρα η εφορία ετοιμάζεται να "σαλπίσει" μια νέα επίθεση για να αυξήσεις τα κρατικά έσοδα, ενώ ο πληθωρισμός απαιτεί τη λήψη πρόσθετων μέτρων καθώς πάλι "σηκώνει κεφάλι".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "το 1998 είναι το έτος κρίσης για τις οικονομίας των ευρωπαϊκών χωρών. Τότε θα μετρηθούν οι επιδόσεις τους και θα οριστεί ποια κράτη της ΕΕ θα ενταχθούν πρώτα (από το 1999) στην ΟΝΕ. Αυτό το τρένο, η Ελλάδα το έχει χάσει προ πολλού. Και είναι αυτονόητο ότι δεν διαθέτει την πολυτέλεια να διακινδυνεύσει και τη δεύτερη ευκαιρία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ διαβλέπει "ακόμη μεγαλύτερο 'σφίξιμο' στους μισθούς και στις συντάξεις το 1998 όπως αποφάσισαν Σημίτης και Παπαντωνίου για να καλυφθεί η φετινή υπέρβαση του στόχου για τον πληθωρισμό που θα διαμορφωθεί στο 5,5% με 6% στο τέλος του έτους".

    [3] Κυπριακό

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "ανέκρουσε πρύμναν η Ρώμη μετά την εντονότατη αντίδραση της Αθήνας και της Λευκωσίας στις προχθεσινές δηλώσεις Ντίνι. Χθες πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών Σημίτη και Πρόντι, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ιταλός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Ελληνα ομόλογό του ότι δεν έχει μεταβληθεί η σύμφωνη με τη διεθνή νομιμότητα θέση της χώρας του για το Κυπριακό, ενώ ανασκευαστική δήλωση έκανε και η πέτρα του σκανδάλου, ο υπουργός Εξωτερικών Λ. Ντίνι, διευκρινίζοντας ότι η Ιταλία αναγνωρίζει ένα κυπριακό κράτος αποτελούμενο από δύο οντότητες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι υπήρξε "έντονη πρωθυπουργική και διπλωματική δραστηριότητα το παρελθόν 24ωρο στο τρίγωνο Αθήνα-Λευκωσία-Ρώμη για τις προχθεσινές προκλητικές δηλώσεις Ντίνι. Η ιταλική κυβέρνησις με ανακοινώσεις της προεδρίας της κυβερνήσεως και εκπροσώπου του υπ. Εξωτερικών 'μάζεψε' ως ένα βαθμό ο,τι εξαπέλυσε χθες ο Λαμπέρτο Ντίνι".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κρίνονται από το Κυπριακό. Και η πορεία του Κυπριακού εξαρτάται από τη διαμόρφωση των δύο νέων παραγόντων που υπεισέρχονται στο πλέγμα των δυνάμεων που έλκει τις εξελίξεις. Εξαρτάται, δηλαδή, απο την προοπτική της ενταξιακής διαδικασίας Κύπρου-ΕΕ. Και από το τελικό αποτέλεσμα της συμφωνίας για τους ρωσικούς πυραύλους S-300".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "κατόπιν χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον Ιταλόν ομόλογόν του κ. Πρόντι, η ιταλική κυβέρνησις ανεσκεύασεν εν μέρει τας γνωστάς προκλητικάς δηλώσεις του υπουργού της επί των εξωτερικών κ. Ντίνι περί υπάρξεως είς Κύπρον δύο κρατών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ πιστεύει πως "οικονομικά συμφέροντα ύψους 900 δις δρχ. συνδεόμενα με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας και ο διπλωματικός ανταγωνισμός επιρροής στα Βαλκάνια αποτελούν την κινητήρια δύναμη των απαράδεκτων δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Λ. Ντίνι για την ύπαρξη 'δύο κρατών' στην Κύπρο".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι "ούτε ψευδαισθήσεις να τρέφουμε, ούτε την ψυχραιμία μας να χάνουμε, ούτε απονήρευτα να κατατάσσουμε κάποιους ξένους στους μόνιμους 'φιλέλληνες', ούτε απλοϊκά να κατατάσσουμε κάποιους άλλους στους επίσης μόνιμους 'μισέλληνες'. Και τότε ούτε θα πέφταμε από τα σύννεφα με τις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού των Εξωτερικών, ούτε βεβαίως και θα μας ικανοποιούσε μια άκρως προσεκτική 'διόρθωσή' τους... που το κερασάκι! μας θυμίζει πόσο... 'θετική' υπήρξε η πρόσφατη 'κοινή εμπειρία' των δύο χωρών στην Αλβανία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "η προσωπική δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι αποτέλεσμα τηλεφωνικής παρέμβασης του Κ. Σημίτη διέσωσε χθες τις σχέσεις Ελλάδας-Ιταλίας από βαθιά κρίση, μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του Ιταλού ΥΠΕΞ Ντίνι περί "δύο κυβερνήσεων " στην Κύπρο".

    [4] ΠΓΔΜ

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ με τίτλο "Τον "ήλιο της Βεργίνας" ορέγεται πάλι ο Κίρο" υποστηρίζει ότι "προκλητικότατος εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Εκόνομσκα Πολίτικα" του Βελιγραδίου, όπου όχι μόνο εξακολουθεί να υπερασπίζεται τον όρο "Μακεδονία" για τη χώρα του, αλλά παράλληλα αμφισβητεί... την ελληνικότητα του ήλιου της Βεργίνας".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής για το 1998, οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου και η πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Σε εξωτερικό δανεισμό προσφεύγει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις υψηλές δανειακές ανάγκες του Δημοσίου".

    ΕΞΠΡΕΣ: ""Σκληροί" οι στόχοι για το 1998 όπως καθορίσθηκαν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σκληρή πολιτική θα εξαγγείλει ο Σημίτης - Οι 5 άξονες που αποφασίστηκαν στην μαραθώνια σύσκεψη".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Νέα ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία - Θετική έκθεση της American Express για την προοπτική της σύγκλισης".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η πτώση του πληθωρισμού στο 3% υψηλός στόχος του '98 με έλλειμμα 2,5%, χρέος 105% του ΑΕΠ και 4% ανάπτυξη".

    [6] Οικονομική πολιτική 1998 - Στόχοι

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι "η συμμετοχή της χώρας μας στην ΟΝΕ, η εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα και η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών των ΔΕΚΟ προς τους πολίτες είναι οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής για το 1998. Οι στόχοι αυτοί καθορίστηκαν σε μαραθώνια σύσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαντωνίου στην οποία παρέστη και ο οικονομικός σύμβουλος κ. Τάσος Γιαννίτσης".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Thursday, 28 August 1997 - 14:24:30 UTC