Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-09-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/09/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Κοινωνικός διάλογος
  • [4] Οικονομική πολιτική
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Χρηματιστήριο - Ανοδος ρεκόρ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 30/09/1997 (ΑΠΕ)

    Το βιβλίο της Δ. Λιάνη-Παπανδρέου, οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις και η Οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Γ. Σουρής: "σε τούτη την παστάδα πηδούσαν την Ελλάδα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ρομάντσο και συνομωσίες στο βιβλίο της Δήμητρας.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Δήμητρα: Τα λάθη μου δίπλα στον Ανδρέα.

    Η ΑΥΓΗ: Μεθοδεύσεις έντασης. Επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αντε χάσου πορνο-Μιμή.

    ΕΘΝΟΣ: Ντροπή. Γενική κατακραυγή για το βιβλίο της Δήμητρας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Μπερνς κούρδισε το σίριαλ της τρομοκρατίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τι δεν συγχώρεσε ο Ανδρέας στο Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σικέ βιβλίο από τη Δήμητρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Καρφώματα από Δήμητρα στο βιβλίο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Διπλή κίνηση Σιμήτη προς Συνασπισμό-Τσοχατζόπουλο για τις Δημοτικές.

    ΕΣΤΙΑ: Αυξησιν τεκμηρίων και αντικειμενικών κριτηρίων απεφάσισεν η κυβέρνησις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανω κάτω τα φάρμακα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Φθηνότερα 50% εκατοντάδες αντιβιοτικά.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ανάβουν φωτιές οι κρίσεις για πρόσωπα με το βιβλίο της Δήμητρας.

    ΝΙΚΗ: Με μια ματιά. Κυκλοφορεί σήμερα το βιβλίο της Δήμητρας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κατάργηση διαπραγματεύσεων και συμβάσεων;

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "η Αθήνα αντέδρασε έντονα στο δημοσίευμα του Observer, χαρακτηρίζοντάς το ψευδές και κακόβουλο". Χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας δήλωσε ότι πρόκειται για "μια κλασική περίπτωση επανάληψης της χονδροειδούς τουρκικής προπαγάνδας. Μετά τη νέα περίοδο οξύτητας στην οποία εισήλθαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά το 'ναυάγιο' της Νέας Υόρκης, διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν ότι το δημοσίευμα εξυπηρετεί τη δημιουργία κλίματος ώστε να ασκηθούν πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση εν όψει των ανοικτών θεμάτων ολόκληρου του πλέγματος που αφορά το Κυπριακό και τις σχέσεις των δύο χωρών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "ελληνική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος και λύση των προβλημάτων με την Αγκυρα εάν δεν αλλάξει εξωτερική πολιτική η Τουρκία, η οποία επιχειρεί απαγκίστρωση από το πνεύμα της συμφωνίας της Μαδρίτης και διά του αντιπροέδρου της κ. Μπουλέντ Ετσεβίτ ζητεί ευθέως "κατανομή της θαλάσσης και του υπεδάφους του Αιγαίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "αναμενόμενη ακόμη και για τον πλέον κοινό νου ήταν η 'αιφνίδια' εμπλοκή της Ελλάδος στο έντυπο σενάριο που έβαζε στο ίδιο καλάθι την εγχώρια "17 Νοέμβρη", τήν ΚΥΠ, ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις και το Κουρδικό Αντάρτικο. Το ιταμό δημοσίευμα - αναμάσημα ήδη γνωστών μυθευμάτων - είδε το φως πέντε ολόκληρες ημέρες μετά από μία 'περίεργη' τοποθέτηση του νέου Αμερικανού πρεσβευτή στη χώρα μας Νίκολας Μπερνς".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "αιφνιδιάστηκε, προφανώς, η ελληνική πλευρά στη Νέα Υόρκη. Τόσο από τους εκπροσώπους της γείτονος όσο και από τους αυτόκλητους μεσολαβητές της μιας και μόνης υπερδύναμης. Είναι, επομένως, επιβεβλημένο να συνειδητοποιηθεί η αμερικανική τακτική διαμεσολάβησης και να αποφευχθούν παρόμοια ατοπήματα στο επόμενο εξαιρετικά κρίσιμο στάδιο. Διότι ο κίνδυνος αδιεξόδου και νέων εκβιαστικών διλημμάτων είναι υπαρκτός και άμεσος".

    ΤΑ ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο σημειώνουν ότι "ποιος θα πει αν όσο ανεκδιήγητα δημοσίευσε βρετανική εφημερίδα οφείλονται... σε αφελή ευπιστία ή σε χονδροειδέστατο κιτρινισμό; Είτε για το ένα όμως πρόκειται είτε για το άλλο, η άκριτη υιοθέτηση και προβολή ανόητων ψευδολογιών... Δεν αρκεί μόνον να αποκρουσθεί - όπως ήδη έγινε από την κυβέρνηση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "στον 'αέρα' βρίσκεται πλέον η συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ το Νοέμβριο στην Κρήτη, στο πλαίσιο της Διάσκεψης μετά την πλήρη αποτυχία της συνάντησης Πάγκαλου-Τζεμ στη Νέα Υόρκη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η συνάντηση μπορεί να μην πραγματοποιηθεί τελικά, αν η τουρκική κυβέρνηση επιμείνει στις αξιώσεις της για διάλογο εφ' όλης της ύλης".

    Η ΝΙΚΗ με τίτλο "στα... γερμανικά η συνάντηση της Κρήτης" υπογραμμίζει ότι "ελάχιστα διήρκεσε η έκπληξη που δημιουργήθηκε από το δημοσίευμα της "Ομπσέρβερ" για δήθεν ελληνική βοήθεια που παρέχεται στο ΡΚΚ. Η αξιοπιστία του δημοσιεύματος κατέρρευσε αμέσως και η Αθήνα σκέπτεται τώρα να προσφύγει με νομικά μέτρα κατά της εφημερίδας. Ωστόσο, ο Τούρκος πρωθυπουργός ελπίζει ότι... η γερμανική γλώσσα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά".

    [3] Κοινωνικός διάλογος

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "η κυβέρνηση πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, 'πολιτική συμφωνία' μεταξύ κυβέρνησης - εργοδοτών - ΓΣΕΕ, σχετικά με τις αποδοχές των εργαζομένων για 'συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα'. Τον ίδιο θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας τοποθετεί τώρα η κυβέρνηση στην 'προκρούστεια κλίνη' του 'κοινωνικού διαλόγου', με στόχο την ουσιαστική κατάργησή του!"

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "εντείνονται οι κυβερνητικές πιέσεις για 'συμφωνία λιτότητας' στους μισθούς στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, ενώ στελέχη της ΓΣΕΕ κάνουν λόγο για 'εκβιασμό', αν και η φιλοκυβερνητική ηγεσία δείχνει να συγκλίνει σε ένα σενάριο περί κάλυψης του πληθωρισμού, χορήγησης διορθωτικού ποσού, αλλά και μέρους της αύξησης της παραγωγικότητας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "σε 'ναυάγιο' κατέληξε η χθεσινή συνάντηση μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων για τα θέματα που αφορούν το μισθολογικό και το φορολογικό. Η διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου επισκιάστηκε από τα στοιχεία της αντιπαράθεσης και της σύγκρουσης απόψεων, καθώς και με μία τυπική δήλωση του υφυπουργού Εργασίας: "να διαφυλαχτεί ο κοινωνικός διάλογος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "την 'υφαρπαγή' μιας πολιτικής συμφωνίας, που θα νομιμοποιεί την επ' αόριστον παράταση της λιτότητας, επιχείρησε χθες στο πλαίσιο του 'κοινωνικού διαλόγου' η κυβέρνηση, μη διστάζοντας μάλιστα να συνδέσει 'εκβιαστικά' το ύφος των όποιων αυξήσεων με την τιμαριθμοποίηση ή όχι της φορολογικής κλίμακας, που παγίως διεκδικούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "συμφωνία-πακέτο, που θα περιλαμβάνει, από τη μια τις εισοδηματικές αυξήσεις και από την άλλη τις φορολογικές ελαφρύνσεις των εργαζομένων, για την επόμενη διετία, πρότεινε, χθες, στη διάρκεια του κοινωνικού διαλόγου, η κυβέρνηση".

    [4] Οικονομική πολιτική

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "με αύξησιν των τεκμηρίων και των αντικειμενικών κριτηρίων και τιμών των ακινήτων εις ολόκληρον την χώραν αλλά και με αύξησιν της φορολογίας εις τους τόκους των ομολόγων, η Κυβέρνησις Σημίτη συνεχίζει την επιδρομήν της επί των φορολογουμένων προς άγραν νέων εσόδων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει ότι "σημείο-"κλειδί" για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 1998 θα αποτελέσουν οι δημόσιες δαπάνες, οι οποίες θα αυξηθούν με ρυθμό 5,5% σε σχέση με φέτος, ενώ τα πρόσθετε έσοδα που θα απαιτηθούν θα ανέλθουν στο 1,1 τρισ. δρχ. συμπεριλαμβανομένης της υστέρησης του φετινού έτους, που αναμένεται να φτάσει τα 300 δισ. δρχ.".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "εβδομάδα συσκέψεων είναι η τρέχουσα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς μπαίνει στην τελική ευθεία η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου και το επιτελείο του εξέτασαν χθες μία προς μία τις πηγές απ' τις οποίες το Δημόσιο θα μπορούσε να αντλήσει έσοδα για να εξευρεθεί το 1 τρισεκατομμύριο δραχμές επιπλέον που απαιτεί ο νέος προϋπολογισμός".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ με τίτλο "αφαίμαξη με... το γάντι" επισημαίνει ότι "η τελική απόκλιση του τρέχοντος προϋπολογισμού, καθώς και το αποτέλεσμα των διαδικασιών του Κοινωνικού Διαλόγου, όσον αφορά την εισοδηματική και φορολογική πολιτική της επόμενης διετίας, θα διαμορφώσουν τα τελικά μεγέθη του προϋπολογισμού του 1998, τουλάχιστον σε σχέση με τα έσοδα".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "στην υπερφορολόγηση μισθών, συντάξεων, επιχειρήσεων και ακινήτων, στο 'πάγωμα' των φόρων σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, στη σφικτή εισοδηματική πολιτική και στη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών σε επίπεδα αύξησης κάτω από 4%, θα στηριχθεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης το 1998".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η άνοδος τιμών - συναλλαγών στο Χρηματιστήριο, η πορεία του κοινωνικού διαλόγου και η υπέρβαση των δαπανών του προϋπολογισμού 1997 είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Υπέρβαση 400 δισ. δρχ. στο έλλειμμα του προϋπολογισμού - Επιπλέον έσοδα 900 δισ. δρχ. αναζητά η κυβέρνηση το 1998".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Προϋπολογισμός 1997 : Στα 300 δισ. δρχ. η "μαύρη τρύπα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νέο ρεκόρ στο Χρηματιστήριο - Αισιόδοξες οι προβλέψεις για το επόμενο τρίμηνο".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Μικρές αυξήσεις μισθών αλλά και λιγότεροι φόροι - Διετής συμφωνία για την εισοδηματική πολιτική".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Κίνδυνος πολιτικοποίησης και αδιεξόδου στο διάλογο - Συνεχίζουν να μιλούν διαφορετική γλώσσα οι κοινωνικοί εταίροι".

    [6] Χρηματιστήριο - Ανοδος ρεκόρ

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Με άνοδο άρχισε η εβδομάδα στη Σοφοκλέους, με το Γενικό Δείκτη να σημειώνει εκ νέου ρεκόρ. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.754,67 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 1,19% και φθάνοντας στο ανώτατο επίπεδο από ιδρύσεως του Χρηματιστηρίου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Tuesday, 30 September 1997 - 15:26:32 UTC