Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-10-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/10/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Κοινωνικός διάλογος
  • [4] Σκοπιανό
  • [5] Οικονομική πολιτική
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] ΔΕΚΟ - Ελλείμματα

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα,Ελλάδα,01/10/1997 (ΑΠΕ)

    Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο κοινωνικός διάλογος, το βιβλίο της Δ. Λιάνη-Παπανδρέου και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αρλεκιν για να ξεχνάμε. Κάνει και κόμμα η Δήμητρα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τρελά λεφτά από το βιβλίο.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ανω κάτω οι Αγγελόπουλοι για τη Γιάννα.

    Η ΑΥΓΗ: Κινήσεις εκτόνωσης στα ελληνοτουρκικά μέσω Βρυξελλών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δεκαπέντε μήνες φυλακή έφαγε η Μιμή.

    ΕΘΝΟΣ: Οι νέες συντάξεις στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μας προθερμαίνουν για εθνική ψυχρολουσία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εφιάλτης η σύνταξη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ωραίο μου πλυντήριο. Με τα εκατομμύρια του βιβλίου η Δήμητρα "ξεπλένει" τη βίλα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ιδού η... γιάφκα. Τα αποκαλυπτήρια των "αποκαλύψεων του Ομπσέρβερ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σπάει το φράγμα του 5% ο πληθωρισμός. Αναμένεται πτώση επιτοκίων.

    ΕΣΤΙΑ: Χωρίς συντάξεις θα μείνουν οι ασφαλισμένοι προειδοποιεί ο κ. Σπράος.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανοίγουν οι εκρηκτικοί φάκελοι. Αναθεωρήσεις για το ασφαλιστικό. Μερική απασχόληση στο Δημόσιο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Θησαυρός 1 δισ. σε αρχαιοκάπηλο.

    ΝΙΚΗ: Μπεστ σέλερ από τη πρώτη μέρα το βιβλίο της Δήμητρας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αναβρασμός στην Ελληνική ύπαιθρο για το "Καποδίστριας".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "διεργασίες για να ανοίξει και πάλι κανάλι επικοικωνίας μεταξύ Αθηνών και Αγκυρας, μετά τη "ρήξη" που σημειώθηκε στη Ν. Υόρκη μεταξύ των κυρίων Πάγκαλου και Τζεμ, σηματοδοτεί η επίσκεψη, χθες του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη στις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκε με τον επίτροπο Χανς βαν ντεν Μπρουκ, τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα κ.α. Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η ανίχνευση προθέσεων και η προετοιμασία της προγραμματισμένης συνάντησης των κυρίων Σημίτη-Γιλμάζ το Νοέμβριο στην Κρήτη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο καταγγέλλει -για πρώτη φορά, επισήμως, δια του υπουργού Τύπου κ. Δημ. Ρέππα- η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι "όσο σοβεί αυτή η κρίση, πάντοτε είναι ενδεχόμενη μια ένταση". Η αποτυχία, την περασμένη εβδομάδα, της αμερικανικής πρωτοβουλίας για παραπομπή των όποιων ελληνοτουρκικών διαφορών στη Χάγη, καθώς και η προβοκάτσια μέσω "Ομπζέρβερ", οδηγούν την κυβέρνηση στο συμπέρασμα ότι για πολλοστή φορά επικρατούν στην Αγκυρα οι σκληροπυρηνικοί".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "στο σκοπίμως καλλιεργούμενο εκ μέρους της Αγκυρας ψυχροπολεμικό κλίμα και την "απογοήτευσι" (που αφήνει όλα τα "ενδεχόμενα" ανοικτά) των Ην. Πολιτειών, περί του "ναυαγίου" των συνομιλιών της Νέας Υόρκης, προστίθεται τελευταία, η "αψυχολόγητη" δημιουργία εκ μέρους των Αθηνών φοβικού κλίματος έναντι πιθανότητας εκδηλώσεως "θερμού επεισοδίου" στο Αιγαίο".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι "νέος "γύρος" για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό αρχίζει στις Βρυξέλλες μετά τη "σαλάτα" της Νέας Υόρκης, και ενώ η Κομισιόν πιέζει για "πακέτο" παραχωρήσεων προς την Αγκυρα χωρίς ουσιαστικά ελληνικά ανταλλάγματα, στο ΝΑΤΟ "στήνουν τις καρέκλες" για τις τριμερείς συναντήσεις που αρχίζουν στις 10 Οκτώβρη με στόχο το (...) Αιγαίο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "την πιθανότητα "θερμού επεισοδίου" στο Αιγαίο επισείει τώρα η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τις νέες επικείμενες υποχωρήσεις της έναντι της Τουρκίας".

    [3] Κοινωνικός διάλογος

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "οι "εκρηκτικοί φάκελοι της κοινωνικής ασφάλισης και της αγοράς εργασίας "ανοίγουν" με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και αναμένεται να προκαλέσουν πλήθος συζητήσεων και αντιπαραθέσεων. Χθες ο καθηγητής και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Ι. Σπράος παρέδωσε στον κ. Σημίτη τη θρυλούμενη εδώ και καιρό έκθεση για τις εξελίξεις και τις δυσμενείς προοπτικές του κοινωνικοασφαλιστικού τομέα, ενώ χθες επίσης οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης παρουσίασαν επισήμως, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, προτάσεις για την επέκταση της μερικής απασχόλησης στις δημόσιες επιχειρήσεις, στους δήμους και στη δημόσια διοίκηση".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "εις χρονικόν ορίζοντα έως δεκαπέντε ετών, ενδεχομένως, κάποια Ταμεία να μη μπορούν να καταβάλουν συντάξεις εις τους ησφαλισμένους των. Την τραγικήν αυτήν προοπτικήν περιγράφει η Εκθεσις του καθηγητού Σπράου διά το ασφαλιστικόν σύστημα, η οποία παρεδόθη χθες εις τον πρωθυπουργόν κ. Σημίτη. Η Εκθεσις καίτοι προειδοποιεί δια την σκοπιμότητα της αμέσου αναλήψεως πρωτοβουλιών δεν προσδιορίζει τα προς λήψιν μέτρα, διότι αυτά πρόκειται να συζητηθούν εις το πλαίσιο του "κοινωνινικού διαλόγου" δια το λεγόμενον "μεγάλο πακέττο" του Ασφαλιστικού, εντός του 1998".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "εκθεση-"φωτιά", η οποία φέρνει τα "πάνω-κάτω" στις συντάξεις και το ασφαλιστικό σύστημα εν γένει, υπέβαλε χθες, ο καθηγητής και σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιάννης Σπράος. Η έκθεση Σπράου, πάντως, δεν κάνει ρητές προτάσεις για μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μην εκληφθεί ως προσπάθεια της κυβέρνησης το 1998 για το ασφαλιστικό ζήτημα, αλλά κινείται σε διαπιστώσεις που "φωτογραφίζουν" τα μέτρα αυτά".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "την "ελαχιστοποίηση" του χρόνου εργασίας σε εξαμηνιαία βάση ρίχνει στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου η κυβέρνηση, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να καλύπτουν εποχιακές τους ανάγκες, στους εργαζόμενους να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και στην ελληνική οικονομία να ανακτήσει τμήμα της χαμένης της ανταγωνιστικότητας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει ότι "τον κίνδυνο κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας μέχρι το έτος 2010, εάν δεν ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα επισημαίνει στην έκθεση για το ασφαλιστικό που παρέδωσε χθες στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο καθηγητής Γιάννης Σπράος. Με στόχο την επίλυση κάποιων από τα προβλήματα που υπάρχουν η κυβέρνηση προσανατολίζεται εν όψει του μικρού πακέτου για την ασφάλιση που θα συζητηθεί στον κοινωνικό διάλογο στην ενοποίηση των ταμείων κάνοντας την αρχή με τους τραπεζοϋπαλλήλους στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής, στην αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων που ανέρχεται στα 2 τρισ. και στην είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών".

    Τα ΝΕΑ προσθέτουν ότι "το αδιέξοδο στο οποίο περιέρχεται το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας φωτογραφίζει η έκθεση της επιτροπής Σπράου. Η έκθεση της Επιτροπής για το ασφαλιστικό, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη που έκανε ο ΟΟΣΑ, δημιουργούν ένα βαρύ κλίμα, που εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τις διεργασίες, οι οποίες θα ξεκινήσουν από τις αρχές του 1998 και θα έχουν στόχο τη διαμόρφωση ενός συνολικού πακέτου μέτρων για τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα. Και οι δύο εκθέσεις αποφεύγουν να προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αφήνοντάς τα για τον κοινωνικό διάλογο".

    Κατά το ΕΘΝΟΣ "σε αδιέξοδο βρίσκεται το ασφαλιστικό σύστημα και το κρίσιμο έτος είναι το 2010 το οποίο χαρακτηρίζεται "έτος μηδέν". Αυτό είναι το πνεύμα που κυριαρχεί στην ειδική έκθεση για το ασφαλιστικό της επιτροπής Δικαίου που παραδόθηκε χθες στον πρωθυπουργό από τον πρόεδρο της Επιτροπής καθηγητή Γιάννη Σπράο. Τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων πάντως αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην έκθεση της επιτροπής που θα αποτελέσει και το βασικό οπλοστάσιο των επιχειρημάτων στον ανοικτό κοινωνικό διάλογο για το ασφαλιστικό".

    [4] Σκοπιανό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "εν μέσω των επαναλαμβανόμενων πληροφοριών ότι ο κ. Σάιρους Βαν, μεσολαβητής του ΟΗΕ στο Σκοπιανό, ίσως να παραιτηθεί σύντομα του ρόλου του για προσωπικούς λόγους, οι αρμόδιοι υπάλληλοι των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας συναντώνται και πάλι σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ, για να συνεχίσουν την καθιερωμένη πλέον μηνιαία συνομιλία τους".

    [5] Οικονομική πολιτική

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "χέρι στα μερίσματα των ΔΕΚΟ βάζει η κυβέρνηση για να καλύψει τη "μαύρη τρύπα" των προϋπολογισμών την ίδια ώρα που οι υπάλληλοί τους θα πάρουν αυξήσεις 4% και σε ορισμένες περιπτώσεις θα υποχρεωθούν σε μετατάξεις ως πλεονάζον προσωπικό".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ στο βασικό της σχόλιο αναφέρει ότι "η αισιοδοξία επανέρχεται στην αγορά. Μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι ο Δείκτης τιμών Καταναλωτή επανέρχεται σε τροχιά πτώσης, υποχωρώντας μάλιστα θεαματικά κάτω από το 5% μετά την άνοδό του στο 5,6% τον Αύγουστο. Για να γίνει πραγματικότητα η επιτυχία η οποία θα ανακοινωθεί και επίσημα στις προσεχείς ημέρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης χρειάστηκε να... σηκώσει τα μανίκια και να λάβει σειρά μέτρων".

    Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει ότι "το δρόμο προς το Χρηματιστήριο παίρνουν δεκατέσσερις ΔΕΚΟ, αφού η κυβέρνηση προγραμματίζει τη μετοχοποίηση τους στην τριετία 1998-2001. Συγκεκριμένα, στην εισήγηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, προς τον πρωθυπουργό επισημαίνεται η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών μετοχοποίησης των μεγάλων επιχειρήσεων του Δημοσίου, με παράλληλο "πάγωμα" των τιμολογίων για το διάστημα 1998-99, ώστε να επιτευχθεί η μείωση του πληθωρισμού στο 2,5% το 1998".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/10/1997

    Αθήνα, Ελλάδα, 01/10/1997 (ΑΠΕ)

    Το ελλείμματα των ΔΕΚΟ, η νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο, η κατάρτιση του προϋπολογισμού 1998, η έκθεση Σπράου για το ασφαλιστικό και οι νέες τιμές των φαρμάκων είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ιστορικός ο Σεπτέμβριος για τη Σοφοκλέους - Ανοδος 16,72% του Δείκτη - Στα 569 δισ. δρχ. οι συναλλαγές".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Στα 500 δισ. το έλλειμμα των ΔΕΚΟ για το 1997".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ερχονται μέτρα με φόρους 800 δισ."

    ΚΕΡΔΟΣ: "Σανίδα σωτηρίας" ζητούν οι νέες προβληματικές - Διαγραφή χρεών ζητούν επιχειρήσεις της Μακεδονίας και της Θράκης".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ελκυστικά τώρα τα μεγάλα έργα για το ξένο κεφάλαιο - Ο Γ. Παπαντωνίου στον πρωθυπουργό με προτάσεις από το Χονγκ - Κονγκ".

    [7] ΔΕΚΟ - Ελλείμματα

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Στο ύψος των 500 δισ. δρχ. ανέρχονται οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών το 1997, έναντι 327 δισ. δρχ. το 1996, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Εθνικής Οικονομίας. Με δεδομένη την εικόνα αυτή, η κυβέρνηση αναζητεί λύσεις για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ και σήμερα πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και με την συμμετοχή του υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, της υπ. Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου του υπ. Μεταφορών Τ. Μαντέλη, καθώς και των υφυπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Wednesday, 1 October 1997 - 14:59:21 UTC