Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-12-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 01/12/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Συνομιλίες πρωθυπουργού στο Παρίσι
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Παρακράτηση φόρου
  • [5] Σύνοδος ΝΑΤΟ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, οι συνομιλίες που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός στο Παρίσι, η νέα δομή του ΝΑΤΟ και οι διεργασίες στα κόμματα ενόψει των δημοτικών εκλογών, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Γιατί διώξαμε τον εισαγγελέα. Τρεις Αρεοπαγίτες μιλάνε στον "Αδέσμευτο".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χτίζουν τα μικρά οικόπεδα. Το τελικό κείμενο του νέου ΓΟΚ.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ξέχασαν τον Ανδρέα κυβέρνηση και "προεδρικοί".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πιο εύκολα με Ζοσπέν. Νέες πιέσεις για Αγκυρα θα αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός στο Παρίσι.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Στα σαγόνια της εφορίας 800.000 μικρομεσαίοι. 40% πάνω ο φόρος με το νέο νομοσχέδιο.

    ΕΘΝΟΣ: Ακης Τσοχατζόπουλος: Φέρνω μήνυμα από το Πεκίνο για Σημίτη και ΝΑΤΟ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Από σήμερα η Ελλάδα στα νύχια της διαβόητης συνθήκης Σένγκεν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πόλεμος χαρακωμάτων ενώ ο πρωθυπουργός απέτυχε να πείσει τον "σύντροφο" Μπλερ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επτά αλλαγές στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σώστε τη Γη. Παγκόσμια διάσκεψη στο Κιότο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Οι αυξήσεις μισθών σε Στρατό-σώματα ασφαλείας.

    ΕΣΤΙΑ: Αιφνίδια αλλαγή της εκλογικής διαδικασίας.

    ΤΑ ΝΕΑ: 15 γκάλοπ του ΠΑΣΟΚ για τις δημοτικές.

    [2] Συνομιλίες πρωθυπουργού στο Παρίσι

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "αποδέκτης συντονισμένων πιέσεων προκειμένου να άρει η χώρα μας τις επιφυλάξεις της για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, την ίδια ώρα που ο Μεσούτ Γιλμάζ αρνείται να προβεί σε πράξεις καλής θελήσεως, περιορισμένος να ομιλεί υποκριτικά για την έλλειψη δημοκρατίας στη χώρα του και την καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γίνεται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος μετά τον Τόνυ Μπλερ, σήμερα συναντάται στην πόλη του φωτός με τους κ. Σιράκ και Ζοσπέν".

    Τα ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο αναφέρουν ότι "γι αυτήν την πολυσυζητημένη σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ... είναι τόσοι οι μύθοι που -από άλλους και για δικούς τους λόγους- καλλιεργούνται... ώστε καλό είναι εμείς να μην αφήνουμε να δημιουργούνται απατηλές εντυπώσεις. Γιατί από τη μία Σύνοδο Κορυφής στην άλλη καθίσταται κάθε μέρα και σαφέστερο... πως η Ελλάδα δεν αποτελεί το κύριο εμπόδιο για την ένταξη της Τουρκίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "ψυχρολουσία ανάλογη με αυτήν του Λονδίνου αναμένεται να αντιμετωπίσει και κατά τις επαφές του με την κεντροαριστερή γαλλική κυβέρνηση ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, που έφτασε χθες το απόγευμα στο Παρίσι. Επίσημα η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι θα τηρήσει το βέτο, αποτρέποντας την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αν η Αγκυρα δεν επιδείξει, μετριοπάθεια, θεωρείται, όμως, εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα μετά τις πιέσεις που απροκάλυπτα ασκούν υπέρ της τουρκικής πλευράς οι Ευρωπαίοι εταίροι μας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "με νωπή τη δήλωσή του ότι η Ελλάδα θα "μπλοκάρει" τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, αν η Αγκυρα δεν δεχτεί τις αρχές που διέπουν τις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σχέσεις, έφτασε χθες στο Παρίσι ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος αναμένεται να δεχτεί περισσότερες πιέσεις από τους Γάλλους συνομιλητές του από εκείνες που αντιμετώπισε στο Λονδίνο".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "υπό τις ασφυκτικές πιέσεις του Γάλλου πρωθυπουργού, Λ. Ζοσπέν να αποδεχτεί η Ελλάδα τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη θα βρεθεί σήμερα το μεσημέρι ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Σημίτης".

    [3] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "η κυπριακή κυβέρνησις χαιρέτησε την συγκεκριμενοποίησι της ημερομηνίας ενάρξεως των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οπως ανεκοίνωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης, οι διαπραγματεύσεις αυτές θα αρχίσουν στις 10 του ερχομένου Απριλίου".

    [4] Παρακράτηση φόρου

    Το ΕΘΝΟΣ στο βασικό του σχόλιο αναφέρει ότι "επαναβεβαιώθηκε και χθες -τόσο από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, όσο και τον υπουργό Δικαιοσύνης- η πρόθεση της κυβέρνησης ν' αντιμετωπίσει το πρόβλημα που αναντίρρητα δημιουργεί η αύξηση της παρακράτησης φόρου στους οικογενειάρχες και ιδιαίτερα εκείνους που έχουν περισσότερα των δύο παιδιών".

    [5] Σύνοδος ΝΑΤΟ

    Η "Εξουσία" γράφει ότι "Σκληρή ελληνοτουρκική αντιπαράθεση βρίσκεται σε εξέλιξη στο επίπεδο της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ εν όψει της -ιστορικής κατά πολλούς- Συνόδου των Υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας, η οποία ξεκινά από αύριο στις Βρυξέλλες για την επικύρωση της νέας δομής".

    Η "Απογευματινή" τονίζει ότι "Καθοριστική για το μέλλον της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αλλά και για τα εθνικά μας συμφέροντα είναι η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που αρχίζει αύριο στις Βρυξέλλες. Η διαμόρφωση της νέας δομής του ΝΑΤΟ με την ίδρυση των τεσσάρων υποστρατηγείων στη νότια πτέρυγα της Ευρώπης αποτελεί το σημείο αντιπαράθεσης της Ελλάδας και της Τουρκίας".

    Ο "Ελεύθερος" αναφέρει ότι "Ομαδικά πυρά δέχεται η κυβέρνηση ένα 24ωρο πριν από τη διαμόρφωση των τελικών προτάσεων για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, η οποία πλήττει άμεσα τα εθνικά συμφέροντα. Παράλληλα, ακόμα και η Αγκυρα "αδειάζει" τον πρωθυπουργό, ο οποίος προσπάθησε να παρουσιάσει την Τουρκία δυσαρεστημένη με τη νέα δομή της Συμμαχίας".

    Η "Ελευθεροτυπία" υποστηρίζει ότι "Πολύ κοντά στο να μπλοκάρει τις διαδικασίες αλλαγής της δομής του ΝΑΤΟ είναι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά τις πληροφορίες ότι αλλάζει η ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν στην αυριανή σύνοδο υπουργών Αμυνας στις Βρυξέλλες και προστίθενται άλλα θέματα που η Ελλάδα δεν θέλει να συζητήσει σε αυτή τη φάση".

    Η "Εστία" υπογραμμίζει ότι "Με κύριον αντικείμενον την διαμόρφωσιν της νέας δομής του ΝΑΤΟ, θα αρχίση αύριον εις τα Βρυξέλλας η σύνοδος των υπουργών Αμύνης των κρατών-μελών της Συμμαχίας. Από ελληνικής πλευράς, εις τας συνόδους μετέχουν ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Α. Τσοχατζόπουλος και ο αρχηγός Γ.Ε.Ε.Θ.Α. πτέραρχος Αθ. Τζογάνης, οι οποίοι, συμφώνως προς όλας τα ενδείξεις, θα αποδεχθούν την νέαν δομήν, που προβλέπει ενιαίον έλεγχον της νοτίου περιοχής, κατά την περίοδον συμμαχικών ασκήσεων, χωρίς την εκχώρησιν ορίων επιχειρησιακού ελέγχου τα εις κατά τόπους στρατηγεία".

    Σύμφωνα με τη "Βραδυνή", "Αιφνιδιαστικές, εις βάρος της Ελλάδας, εξελίξεις στη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ, προχθές αργά τη νύχτα, αναγκάζουν τον Ακη Τσοχατζόπουλο να μεταβεί εσπευσμένα στις Βρυξέλλες, όπου αύριο θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας, με αντικείμενο την επικύρωση της πρώτης φάσης της νέας δομής της Συμμαχίας".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Monday, 1 December 1997 - 15:14:39 UTC