Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-12-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 02/12/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [3] ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΑΤΟ
  • [4] ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [5] ΣΗΜΙΤΗΣ - ΠΑΡΙΣΙ
  • [6] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • [7] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
  • [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [9] Επιτόκια - Xiosbank

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τα επεισόδια στον αγώνα Ολυμπιακού-ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ, οι συνομιλίες Σημίτη με Σιράκ και Ζοσπέν και η σύνοδος υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: 700.000 έμποροι, επαγγελματίες στο σφαγείο της Εφορίας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι βάσεις της επιτυχίας στο διαγωνισμό για το Δημόσιο.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Οίκος ανοχής το ποδόσφαιρο. Οποιος θέλει ασελγεί πάνω του.

    Η ΑΥΓΗ: Αδιαφορία για τον πλανήτη. Οι ΗΠΑ εμποδίζουν τη μείωση της ρύπανσης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Νέα ιταμή πρόκληση από την Αγκυρα.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Εως πότε θα καίνε τα γήπεδα;

    ΕΘΝΟΣ: Εκαψαν το πρωτάθλημα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τεράστιες πιέσεις από ΔΕΕ και ΝΑΤΟ υπέρ Τουρκίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ωρα μηδέν για την ελληνική κοινωνία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ετσι κόβουν τις συντάξεις. Στον αέρα το επικουρικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ελεος! Το κράτος οφείλει να σταματήσει την αθλιότητα των γηπέδων.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Αίσχος. Κατέστρεψαν το ποδόσφαιρο. Να παρέμβει αμέσως η κυβέρνηση.

    ΕΣΤΙΑ: "Βέτο" ασκεί η Ελλάς διά τον εναέριον χώρον.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η σύγκλιση και στους φόρους. Υπό αίρεση οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σύνταξη στα 58 με 10,5 χιλιάδες ένσημα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Βατερλώ για ποδόσφαιρο, αστυνομία.

    ΝΙΚΗ: Γίναμε ξανά ρεζίλι. "Νέρωνες" στις κερκίδες του ΟΑΚΑ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέα δομή ΝΑΤΟ: Μηχανισμός βίας και υποδούλωσης των λαών.

    [2] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Η "Καθημερινή" γράφει ότι "Οι 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οδεύουν ταχύτατα, ταυτοχρόνως με την καθιέρωση του ευρώ, σε εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών, με σκοπό να αποφύγουν τον λεγόμενο ανταγωνισμό των φορολογικών συστημάτων. Γεγονός που συνεπάγεται σοβαρότατες αλλαγές στο ελληνικό φορολογικό σύστημα, το οποίο διακρίνεται από ιδιαίτερα υψηλούς φορολογικούς συντελεστές".

    Η "Εστία" υπογραμμίζει ότι "η αδυναμία της Κυβερνήσεως να μειώση τα ελλείμματα την ωθεί εις την αναζήτησιν, συνεχώς, νέων πηγών φορολογικών εσόδων. Θύμα την φοράν αυτήν -μετά τους μισθωτούς, δια της παρακρατήσεως και των επαγγελματοβιοτεχνών, δια της αυξήσεως της εμπορικής αμοιβής- αι επιχειρήσεις".

    Στο βασικό της σχόλιο η "Βραδυνή" επισημαίνει ότι "Οταν αδυνατείς να περιορίσεις τα ελλείμματα και αναγκάζεσαι να δανείζεσαι, για να τα καλύψεις, αυξάνεις τα χρέη σου. Και για να τα ξεπληρώνεις, θα πρέπει να στύβεις το λαό. Την, αναγκαστικής αυτής εφαρμογής, αρχή ακολουθούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ επί δεκατέσσερα χρόνια - όσα χρόνια είναι στην εξουσία - παραβλέποντας μια ακατάλυτη αλήθεια. Οτι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει πεπερασμένα όρια, όπως άλλωστε έχουν επισημάνει στην κυβέρνηση και οι ξένοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί".

    [3] ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΑΤΟ

    Η "Αυγή" αναφέρει ότι "Δεν τίθεται θέμα ελληνικού βέτο στην έγκριση της Νέας Δομής του ΝΑΤΟ, όπως επαναβεβαιώθηκε από χθεσινές απαντήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππα. Αντιθέτως, ανοικτό μένει το θέμα της ελληνικής στάσης όταν θα συζητηθούν οι "λεπτομέρειες" δηλαδή η διαδικασία εφαρμογής της Νέας Δομής οπότε και θα συζητηθούν τα φλέγοντα ζητήματα του αεροπορικού ελέγχου και των επισήμων εγχειριδίων με βάση τα οποία διεξάγονται οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ".

    Ο "Ελεύθερος" τονίζει ότι "Κυβερνητικοί προπαγανδιστές, στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν την αποδοχή της νέας δομής του ΝΑΤΟ, διαπράττουν εθνικό έγκλημα. Διαδίδουν ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε από το 1979 κυριαρχικά δικαιώματα στον εναέριο χώρο και ότι, συγκεκριμένα, απεδέχθη περιορισμό του εθνικού εναέριου χώρου από τα 10 ν.μ. στα 6 ν.μ. Αυτός και μόνο ο ισχυρισμός ταυτιζόμενος απόλυτα με τις τουρκικές αξιώσεις συνιστά σοβαρότατο πλήγμα στα εθνικά συμφέροντά μας".

    Ο "Ριζοσπάστης" γράφει ότι "Σκανδαλώδης εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και συγκρότηση πολυεθνικής δύναμης επεμβάσεων στο εσωτερικό άλλων χωρών, αποτελούν τα δύο βασικά στοιχεία της νέας δομής του ΝΑΤΟ".

    Ο "Αδέσμευτος Τύπος" υπογραμμίζει ότι "Επιχαίρουν οι Αμερικανοί για την επίτευξη συμφωνίας χθες το ΝΑΤΟ, βάσει της οποίας η Ελλάδα και η Τουρκία" θα μοιραστούν τον έλεγχο του Αιγαίου για τις στρατιωτικές πτήσεις". Την ίδια ώρα από τις Βρυξέλλες, όπου εσπευσμένως βρέθηκε από το πρωί ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, "πανηγυρίζει" διότι με παρέμβασή του, ο Γερμανός πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, στρατηγός Νάουμαν, έκανε μια εισήγηση επί της Τουρκικής προτάσεως, (η οποία θωρακίζει τις ελληνικές θέσεις, όπως άφηναν να εννοηθεί κύκλοι του ΥΠΕΘΑ) η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή".

    Ο "Ελεύθερος Τύπος" υποστηρίζει ότι "Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε, χθες, σε επίπεδο στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας, στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, η οποία οδηγεί στην ουσία σε συγκυριαρχία του εναέριου και θαλάσσιου επιχειρησιακού χώρου στο Αιγαίο".

    Στο βασικό της σχόλιο η "Απογευματινή" σημειώνει "Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση προχώρησε στην αντιμετώπιση μείζονος σημασίας εθνικού θέματος, έχοντας αφήσει την κοινή γνώμη, αλλά και τα πολιτικά κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς σε απόλυτο σκότος. Πρόκειται για τη νέα αμυντική δομή του ΝΑΤΟ, την οποία απεδέχθη χθες σε υπηρεσιακό επίπεδο και επικυρώνει σήμερα σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση, στη φθινοπωρινή υπουργική σύνοδο της Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες".

    [4] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο "Λόγος" γράφει ότι "Τρόπους για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει ο κοινοτικός Επίτροπος Χ. Βαν Ντερ Μπρουκ ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Λευκωσία για συνομιλίες με τον Κύπριο Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ρ. Ντενκτάς.

    Η "Εξουσία" αναφέρει ότι "Ο Ευρωπαίος επίτροπος για Εξωτερικές Πολιτικές Υποθέσεις Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ υπέδειξε την ανάγκη επίδειξης πολιτικής βούλησης και από τις δύο πλευρές στην Κύπρο ώστε να βρεθεί τρόπος εκπροσώπησης των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι οποίες προγραμματίζεται να αρχίσουν τον προσεχή Απρίλιο".

    [5] ΣΗΜΙΤΗΣ - ΠΑΡΙΣΙ

    Η "Αθηναϊκή" γράφει ότι "Την άρνησή του στην Γαλλική πρόταση να συμμετάσχει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη εξέφρασε κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο πρωθυπουργός τόνισε στο Γάλλο Πρόεδρο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει στην υλοποίηση αυτής της προτάσεως, εάν προηγουμένως δεν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που διέπουν όλες τις σχέσεις των πολιτισμένων χωρών".

    Η "Νίκη" αναφέρει ότι "Αυτονόητους και λογικούς χαρακτήρισε ο Ζ. Σιράκ τους όρους που έθεσε στη χθεσινή τους συνάντηση ο Κ. Σημίτης, προκειμένου η Αθήνα να συναινέσει στη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη. Το Παρίσι, πάντως, εμμένει στην τουρκική συμμετοχή, αν και μειώνονται οι πιθανότητες να τεθεί τελικά το θέμα στη Σύνοδο του Λουξεμβούργου".

    Το "Εθνος" υπογραμμίζει ότι "Την αποφασιστικότητα της γαλλικής κυβέρνησης να προωθήσει την ενδυνάμωση των σχέσεων Τουρκίας - Ε.Ε. και τη συμμετοχή της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, εξέφρασαν ο Γάλλος πρόεδρος Ζ. Σιράκ και ο πρωθυπουργός Λ. Ζοσπέν, στις συναντήσεις που είχαν χθες στο Παρίσι με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη".

    [6] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Η "Ελεύθερη Ωρα" αναφέρει ότι "Δύο μέγιστες προκλήσεις αντιμετωπίζει ταυτοχρόνως η Ελλάς, με διακυβεύματα αφ' ενός την απώλεια του επιχειρησιακού ελέγχου του Αιγαίου και εφ' ετέρου την επικύρωσι ενός "προενταξιακού" βήματος της Αγκύρας στην Ε. Ενωσι. Οι πιέσεις προκειμένου να αποδεχθη η χώρα μας την νέα δομή του ΝΑΤΟ και την "διευρυμένη Διάσκεψι" της Ε.Ε. με την συμμετοχή της Τουρκίας, κορυφώνονται ενώ οι προσπάθειες της Κυβερνήσεως να πείσουν περί του αντιθέτου τους εταίρους μας στους αντιστοίχους διεθνείς Οργανισμούς επί του παρόντος αποτυγχάνουν".

    Η "Αυριανή" υποστηρίζει ότι "Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια ν' αναστρέψει το εις βάρος της κλίμα στη διεθνή σκηνή, ώστε να μεταβάλει τις αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν σε σχέση με τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου, η Αγκυρα διέρρευσε εκ νέου χθες στον τουρκικό Τύπο "πληροφορίες" σύμφωνα με τις οποίες η χώρα μας φέρεται ως άντρο τρομοκρατών".

    [7] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

    Τα ΝΕΑ τονίζουν ότι "λίγες ημέρες μετά τη σύσκεψη των προέδρων με τον υπουργό η βία έκανε ξανά στο ΟΑΚΑ αλλά και στη Λάρισα την εφιαλτική εμφάνισή της. Τα όσα θλιβερά συνέβησαν στις εξέδρες ήταν ένα Βατερλώ και για το ποδόσφαιρο αλλά και για τα μέτρα της αστυνομίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο βασικό της σχόλιο αναφέρει ότι "το άθλιο θέαμα στις κερκίδες κατά το χθεσινό ντέρμπι επιβεβαίωσε και πάλι σε ποιο επίπεδο βρίσκεται το ελληνικό ποδόσφαιρο, που δεν είναι θέαμα, αλλά πρόκληση για οργανωμένους υποκινούμενους και κατευθυνόμενους κανιβαλισμούς. Μαζί με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο γεννήθηκε και ο επαγγελματικός "οπαδισμός" που εξελίχθηκε σε χουλιγκανισμό, τον οποίο, δυστυχώς, συντηρούν οι παράγοντες του ποδοσφαίρου και κυρίως οι πρόεδροι των μεγάλων ομάδων".

    [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων-χορηγήσεων από την Xiosbank, η μείωση των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά, η άνοδος τιμών και συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η σημαντική άνοδος του δολαρίου στις διεθνείς χρηματαγορές και οι εκτιμήσεις για πληθωρισμό 4,7% στο τέλος του έτους, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Θετικές εξελίξεις στις αγορές - Ανοδος 2,35% στη Σοφοκλέους - Σημαντική αποκλιμάκωση επιτοκίων".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αισθητή αποκλιμάκωση επιτοκίων ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πτώση επιτοκίων ! - Η Xiosbank έδωσε το έναυσμα"

    ΚΕΡΔΟΣ: "Υποχρεωτικές οι αποσβέσεις των παγίων στοιχείων - Στη Βουλή η σχετική τροπολογία, με ισχύ μετά τις 30 Δεκεμβρίου".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Προμηνύματα αποκατάστασης θετικού κλίματος στις αγορές - Πρώτη κίνηση αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από της Xiosbank και νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο".

    [9] Επιτόκια - Xiosbank

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Στα προ της κρίσεως επίπεδα επανέρχονται σταδιακά τα επιτόκια των τραπεζών, καθώς η ρευστότητα ενισχύεται σημαντικά και υπάρχουν εκτιμήσεις για υποχώρηση του πληθωρισμού στο 4,7% στο τέλος του Δεκεμβρίου. Χθες η Xiosbank προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων από 0,25 έως 2 μονάδες, επαναφέροντας τα στα προηγούμενα τους επίπεδα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Tuesday, 2 December 1997 - 15:52:48 UTC