Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-12-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 04/12/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ για ΝΑΤΟ
  • [3] Πατριαρχείο
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Βία στα γήπεδα
  • [6] Κυπριακό
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Αγροτικά χρέη - Ευρωπαϊκή Επιτροπή

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την πάταξη της βίας στα γήπεδα, η βομβιστική επίθεση κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ναρκω-πέδιο και ο Στρατός! 51 κρούσματα μόνο τον Νοέμβριο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ρουκέτες κατά Σημίτη από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ποδόσφαιρο: Απεβίωσε χθες την μεσημβρίαν μετά από πολύχρονη ασθένεια.

    Η ΑΥΓΗ: Η κυβέρνηση ομολογεί ότι δεν "βγαίνει" το πρόγραμμα σύγκλισης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σφάζονται Ακης - Αρσένης. Αδυσώπητος εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε στο στρατόπεδο των προεδρικών.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν: Εγκλημα Σημίτη το ξεπούλημα του Αιγαίου.

    ΕΘΝΟΣ: Κίτρινη κάρτα στον Αρσένη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η δομή του ΝΑΤΟ δονεί την "οικο-δομή" του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πρόβα ανταρσίας. Εφιάλτης το Αιγαίο για την κυβέρνηση Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακίνητα: Πόσο πάνε αγορές και κληρονομιές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πόλεμος" για το ΝΑΤΟ. Θέμα Αρσένη στην κυβέρνηση.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Οι νέες τιμές στα φάρμακα. Φθηνότερα κατά 9,5% 6.000 σκευάσματα.

    ΕΣΤΙΑ: Εντείνονται αι διαφωνίαι εις τον κυβερνητικόν χώρον.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διαφωνία κορυφής στο ΠΑΣΟΚ για τα στρατηγεία ΝΑΤΟ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Νέα πτώση 9,4% στις τιμές των φαρμάκων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ανταρσία Αρσένη και... Ανοιχτή ρήξη στο ΠΑΣΟΚ για ΝΑΤΟ.

    ΝΙΚΗ: Πιο φθηνά τα φάρμακα. Οφελος 45 δισ. για τους καταναλωτές.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Βροντερό "παρών" οργής και αγώνα στο κάλεσμα της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

    [2] Αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ για ΝΑΤΟ

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "ανοιχτή ρήξη ξέσπασε χθες στο ΠΑΣΟΚ με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Οι κυβερνητικοί χειρισμοί προκάλεσαν την επίθεση του υπουργού Παιδείας Γ. Αρσένη και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ Ι. Χαραλαμπόπουλου και Α. Πεπονή. Οι δηλώσεις τους εξόργισαν τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ο οποίος κάλεσε -μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου- τους διαφωνούντες να αποφασίσουν για το αν στηρίζουν ή όχι την κυβέρνηση".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "Διμέτωπο αγώνα με αιχμή του δόρατος τα εθνικά θέματα ξεκινά η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, με την οποία συντάσσεται πλέον και ο Γεράσιμος Αρσένης. Στο στόχαστρο του υπουργού Παιδείας αλλά και των Αναστάση Πεπονή - Γιάννη Χαραλαμπόπουλου βρέθηκε χθες παράλληλα με τον πρωθυπουργό και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος".

    Κατά την ΑΥΓΗ "Διευκρινίσεις-εξηγήσεις θα ζητήσει από τον υπουργό Παιδείας ο πρωθυπουργός, που κρίνει ότι η χθεσινή δημόσια επίθεση εναντίον του Α. Τσοχατζόπουλου για τους χειρισμούς του στο ΝΑΤΟ βάζει τέλος στην περίοδο ανοχής των ενεργειών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Σύντομα θα καλέσει σε τετ α τετ συνάντηση τον Γ. Αρσένη για να του ζητήσει επίδειξη ωριμότερης συμπεριφοράς και αφοσίωσης στα υπουργικά του καθήκοντα. Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, "θέμα αποπομπής από την κυβέρνηση ... δεν τίθεται".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "Σε βήμα καταγγελίας της νέας δομής του ΝΑΤΟ και σε χώρο συντεταγμένης παρουσίας της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ, μετατράπηκε χτες η Παλαιά Βουλή, όπου έγινε η πανηγυρική παρουσίαση του βιβλίου του πτεράρχου ε.α. Ν. Κουρή, επίτιμου αρχηγού Γ.Ε.Ε.Θ.Α. και πρώην υφυπουργού Αμυνας που έχει τον τίτλο "ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΠΕΝΤΗΚΟΝΤΑΕΤΗΣ 'ΠΟΛΕΜΟΣ"'

    Στο σχόλιό της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "Η αποδοχή της νέας δομής του ΝΑΤΟ από την κυβέρνηση προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε ότι αφορά το Αιγαίο όχι μόνο από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά και από παράγοντες της κυβερνητικής παράταξης, που μιλούν για κινδύνους, που προκύπτουν, όπως τονίζουν, από τη μετεξέλιξη της συμμαχίας. Είναι γεγονός ότι, από την έλλειψη πλήρους και σαφούς ενημέρωσης για το τι σημαίνει για την Ελλάδα η νέα δομή του ΝΑΤΟ και τι μελλοντικά πρόκειται ή μπορεί να συμβεί, δημιουργείται δικαιολογημένη σύγχυση. το κύριο ερώτημα, στο οποίο ζητείται απάντηση είναι, εάν με τη νέα δομή προκύπτει ή όχι θέμα παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας ή ανοίγει δρόμος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "Εντονους κραδασμούς στο εσωτερικό της κυβερνήσεως προκαλεί η υπογραφή της χώρας μας στο κείμενο για τη νέα δομή της Ατλαντικής Συμμαχίας, η οποία ουσιαστικά οδηγεί σε συγκυριαρχία στο Αιγαίο Ελλάδα και Τουρκία. Την ίδια ώρα σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως κάνουν λόγο για ενδοτισμό της κυβερνήσεως, ενώ Σημίτης και Τσοχατζόπουλος τονίζουν σε κάθε τόνο ότι η νέα δομή δεν συνδέεται με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα".

    Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει ότι "Εμφανείς είναι πλέον οι αντιθέσεις εις την παράταξιν του ΠΑΣΟΚ, καθώς μία μεγάλη μερίς βουλευτών του δεν διστάζει να διατυπώνη ανοικτά διαφωνίας δια την ακολουθουμένην κυβερνητικήν πολιτικήν. Τόσον η επικειμένη συζήτησις του Προϋπολογισμού όσον και η υποχώρησις της Κυβερνήσεως εις την Σύνοδον Υπουργών του ΝΑΤΟ προκαλούν εντόνους αντιδράσεις, προβλέπεται δε ότι αμφότερα θα αποτελέσουν πεδίον αντιπαραθέσεως εντός και εκτός της Βουλής.

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "Χαρακτήρα "θερμού επεισοδίου" τείνει να λάβει ελέω νέας δομής ΝΑΤΟ, η αντιπαράθεση στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των διαφωνούντων, κινήσεις για συλλογή νέων υπογραφών κατά της ελληνικής στάσης στη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και της συμφωνίας της για την νέα μορφή της Συμμαχίας".

    [3] Πατριαρχείο

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "Εύλογα ερωτηματικά για τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την τουρκική κυβέρνηση δημιουργεί η νέα βομβιστική επίθεση από την οποία τραυματίστηκε ένας διάκονος και προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές. Στην Αθήνα κυβέρνηση και αντιπολίτευση καταδίκασαν την επίθεση, για την οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ανέλαβε την ευθύνη η ισλαμίζοντος ονόματος οργάνωση "Χεζμπολάχ" ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "Με ισχυρή βομβιστική επίθεση κατά του Πατριαρχείου απήντησαν οι ακραίοι ισλαμικοί κύκλοι της Τουρκίας στις προσπάθειες οικουμενικοποίησης του Πατριαρχείου και επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Και από αυτή την άνανδρη επίθεση, σοβαρά είναι τα τραύματα που δέχθηκε ο διάκονος Νεκτάριος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "Οργή προκάλεσε στην Αθήνα και σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, όπου υπάρχουν Ορθόδοξοι, η βομβιστική επίθεση κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, ενώ ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας κ. Φ. Ξύδας υπογράμμισε πως "ευθύνη για το επεισόδιο φέρουν τα κέντρα εκείνα που φανατίζουν τον τουρκικό λαό με ασύστολες φήμες περί βοήθειας της Ελλάδας στο ΡΚΚ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει ότι "Τη στιγμή που το τηλεοπτικό τουρκικό κανάλι TRT μετέδιδε συζήτηση σχετική με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης επέλεξαν οι Τούρκοι εξτρεμιστές για να χτυπήσουν με βόμβα το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί σοβαρά ο διάκονος Νεκτάριος και να σημειωθούν μεγάλες ζημιές στον εξωτερικό τοίχο του Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι "Να σκοτώσουν και όχι να τρομοκρατήσουν προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές ήταν ο στόχος των άγνωστων φανατικών μουσουλμάνων που πέταξαν ισχυρή βόμβα χτες τη νύχτα στο εσωτερικό του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Η πρόθεση των άγνωστων τρομοκρατών να σκοτώσουν φαίνεται από το γεγονός ότι η βόμβα ήταν πολύ ισχυρή και ότι ρίχτηκε σε φωτισμένο κτίριο που πρόδιδε την ύπαρξη ανθρώπων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο αναφέρει ότι "Η βομβιστική επίθεση κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως έρχεται να υπογραμμίσει κατά τρόπο δραματικό τον πραγματικό χαρακτήρα του τουρκικού καθεστώτος. Μισαλλοδοξία και φανατισμός στην υπηρεσία των πιο σκοτεινών, ταπεινών πολιτικών σκοπιμοτήτων όχι κάποιας περιθωριακής εξτρεμιστικής ομάδας, αλλά του ιδίου του τουρκικού κράτους. Αυτού του ιδίου που με θρασύτητα -αλλά δυστυχώς και με επιτυχία- ζητεί χώρο μεταξύ των πολιτισμένων κρατών της Ευρώπης, πριν αποβάλει τα στοιχεία που λογικώς θα το έθεταν εκτός "ευρωπαϊκής" τροχιάς".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "Πρωτοβουλία για την επίτευξη ενός συμβιβασμού μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας εν όψει της επικείμενης συνόδου κορυφής, αναλαμβάνει η λουξεμβουργιακή προεδρία. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί τις δύο πρωτεύουσες εκπρόσωπος της προεδρίας για να διαπραγματευθεί με τις δύο πλευρές μία νέα φόρμουλα. Οι εκτιμήσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, είναι ότι η ύστατη αυτή πρωτοβουλία δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από μία ακόμα παραλλαγή στο γνωστό παιχνίδι της αναζήτησης αμφιλεγόμενων διατυπώσεων, που σκοπό έχει να παρακάμψει το πρόβλημα κι όχι να το αντιμετωπίσει".

    [5] Βία στα γήπεδα

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ στο βασικό της σχόλιο γράφει ότι "Στη χώρα που το αυτονόητο θεωρείται έμπνευση και ο φανατισμός πολύ συχνά θολώνει τη σκέψη, δεν θα περιμέναμε οι "αρμόδιοι", όποιοι και αν είναι αυτοί, να διακριθούν για την προνοητικότητά τους. Ετσι, τα προανακρούσματα της βίας στα γήπεδα, που κορυφώθηκαν με τα όσα απίθανα συνέβησαν, πριν από δύο Κυριακές στο γήπεδο του Ιωνικού, δεν προβλημάτισαν, ουσιαστικά, κανέναν, ούτε προφανώς εσυνέτισαν. Γιατί, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, δεν θα είχαμε τη συνέχεια στο Ολυμπιακό Στάδιο".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "Κορυφώνονται οι δραματικές εξελίξεις στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Η κόντρα που μαίνεται μεταξύ των πολιτικών, της ΕΠΑΕ και των παραγόντων του ποδοσφαίρου χαρακτηρίζει το τρίτο ημίχρονο του ασυνήθιστου αυτού ντέρμπι. Χθες ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ανδρέας Φούρας ζήτησε την άμεση αντικατάσταση των μεγαλοπαραγόντων Βίκτωρα και Θωμά Μητρόπουλου από το Δ.Σ. της ΕΠΑΕ και του Ολυμπιακού αντίστοιχα".

    [6] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "Η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτή είναι η θέση της γαλλικής κυβέρνησης, όπως ανακοινώθηκε χθες από την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας αυτής, δύο μόλις μέρες μετά τη συνάντηση στο Παρίσι του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με το σοσιαλιστή συνάδελφό του Λιονέλ Ζοσπέν και λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του κ. Πάγκαλου με το Γάλλο συνάδελφό του Ουμπέρ Βεντρίν".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η έρευνα της ΕΕ για την διαγραφή αγροτικών χρεών, οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου, οι νέες τιμές των φαρμάκων και η συνεχιζόμενη άνοδος τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: ""Παγωμένη" η αγορά ομολόγων - Εκδοση ομολόγων με ρήτρα δολαρίου".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αρχίζει έρευνα για τα χρέη από την ΕΕ για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τις επιχειρήσεις".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Η Εθνική μειώνει τα επιτόκια - Σήμερα αποφασίζεται το ύψος της μείωσης".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στα 'σκαριά' νέα ρύθμιση στις εκκρεμείς υποθέσεις - Αναζητούνται νέοι τρόποι αναπλήρωσης της υστέρησης εσόδων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στο προσκήνιο και πάλι η 'ρύθμιση εκκρεμοτήτων' για φορολογικές υποθέσεις μέχρι και τη χρήση 1993".

    [8] Αγροτικά χρέη - Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες, επίσημα πλέον, την έναρξη διαδικασίας έρευνας σχετικά με τη χορήγηση κρατικής βοήθειας, ύψους 13,424 δισ. δρχ. στη συνεταιριστική βιομηχανία γάλακτος ΑΓΝΟ, καθώς και τη διαγραφή χρεών, με ψήφιση νομοσχεδίου, ύψους 91,769 δισ. δρχ. σε ορισμένες αγροτικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Thursday, 4 December 1997 - 15:26:23 UTC