Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-12-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/12/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Υπουργικό Συμβούλιο
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Οικονομία
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Πληθωρισμός - Ανοδος

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Το υπουργικό συμβούλιο και οι αντιδράσεις για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η μείωση της τιμής των φαρμάκων, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μπάχαλο στην κυβέρνηση. Διώχνουν τον Αρσένη, αλλά δεν φεύγει...

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σκούρα τα πράγματα για τον Σημίτη. Καταρρέει η κυβέρνηση.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Χάρισαν 400 δισ. στους μεγαλοεργολάβους.

    Η ΑΥΓΗ: ΝΑΤΟ το πρόβλημα στην κυβέρνηση. Αυστηρή απάντηση Σημίτη προς Αρσένη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης - Αρσένη.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Σφάζονται μετά την ήττα. Η Αγκυρα πανηγυρίζει: Μισό - μισό το Αιγαίο.

    ΕΘΝΟΣ: Πρόστιμα εξπρές για τα αυθαίρετα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το ΝΑΤΟ "πολιτογραφεί" ... Με ελληνοτουρκική υπηκοότητα τα ψάρια στο Αιγαίο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Απειλεί να "πάρει κεφάλια" ο πρωθυπουργός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: Πόσοι και πού έκαναν αίτηση για το διαγωνισμό πρόσληψης στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εξετάζεται στα προφορικά ο Αρσένης. Σήμερα κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο για το ΝΑΤΟ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τελεσίγραφο Σημίτη σε Αρσένη. Κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα του υπουργικού συμβουλίου.

    ΕΣΤΙΑ: Εκτός ελέγχου εξελίξεις εις το ΠΑΣΟΚ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κρίνεται σήμερα η τύχη Αρσένη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ρεμούλες στο σύστημα υγείας του δημοσίου. Πανάκριβες συνταγές, μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πόλεμος νεύρων με Αρσένη. Δεύτερος γύρος στο υπουργικό συμβούλιο.

    ΝΙΚΗ: Σκηνικό... νέων δομών στην κυβέρνηση. Προς μετωπική Σημίτης-Αρσένης.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πατριωτισμός βαφτίζεται η πλήρης υποταγή στο ΝΑΤΟ!

    [2] Υπουργικό Συμβούλιο

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "σε πόλεμο νεύρων με τον υπουργό Παιδείας εξελίσσεται η κόντρα Αρσένη-κυβέρνησης για το θέμα της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Ο δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης ξεκινά με τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ο πρωθυπουργός θα επικρίνει σκληρά, όπως έλεγαν συνεργάτες του, τον κ. Γεράσιμο Αρσένη, για την τακτική του. Θέμα, ωστόσο, απομάκρινσής του από την κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει σ' αυτή τη φάση".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "Διαστάσεις ανοιχτής αντιπαράθεσης στους κόλπους της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ προσλαμβάνει η διαφωνία Αρσένη για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο ΝΑΤΟ. Χθες ο πρωθυπουργός, σε μία ιδιαίτερα σκληρή δήλωσή του, κατήγγειλε ότι "ορισμένοι επιδιώκουν μία πολιτική εθνικιστικού απομονωτισμού για την Ελλάδα και με τον τρόπο αυτό η Τουρκία θα πάρει όλα τα όπλα στα χέρια της".

    Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει ότι "Δεκατέσσαρας μήνας μετά την εκλογήν της εις την εξουσίαν, η Κυβέρνησις Σημίτη εμφανίζει εικόνα πλήρους διαλύσεως. Την εικόναν αυτήν ενισχύει και η κλιμακουμένη διαμάχη εις τους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, η οποία λαμβάνει ανεξελέγκτους διαστάσεις".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "Η παραμονή του κ. Αρσένη στην κυβέρνηση θα κριθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί, στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η αντιπαράθεση για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα εγκαλέσει τον υπουργό Παιδείας για αντιδεοντολογική συμπεριφορά. Εικάζεται ότι σκοπός του δεν είναι να τον εξωθήσει σε παραίτηση, αλλά να τον πλήξει πολιτικά και να προετοιμάσει το έδαφος για την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση στον επόμενο ανασχηματισμό".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αναμένεται να θέσει όλα τα κυβερνητικά στελέχη και ιδιαίτερα τον Γεράσιμο Αρσένη προ των ευθυνών τους όσον αφορά τη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής. Ηδη, ο Κ. Σημίτης έδωσε μία πρόγνωση των προθέσεών του, καταγγέλλοντας όσους επιδιώκουν πολιτική εθνικιστικού απομονωτισμού".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει η έντονη διαμάχη που ξέσπασε στους κόλπους της κυβερνήσεως και του ΠΑΣΟΚ, για την νέα δομή του ΝΑΤΟ και οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες αφού στην σημερινή συνεδρίασι του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός θα στραφή εναντίον των δηλώσεων Αρσένη, ο οποίος ίσως και να απαντήση με απαίτησι".

    Κατά τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "Παντελώς έκθεση έχει μείνει η κυβέρνηση, σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία και υπογραφή, εκ μέρους της, της "νέας στρατιωτικής δομής" του ΝΑΤΟ, στην πρόσφατη Σύνοδο υπουργών Αμυνας, παρά και ενάντια στις πολύμορφες αντιδράσεις, ακόμη και από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και χωρίς να έχει την παραμικρή γι' αυτό εξουσιοδότηση".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ στο βασικό της σχόλιο αναφέρει ότι "Η σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ κορυφώνεται. Η υπογραφή για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ οξύνει τις διαμάχες στην κορυφή του κυβερνώντος κόμματος. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε κάθε δύσκολη "καμπή" καταφεύγει στην προσφιλή του μέθοδο: Θέτει τους "άλλους" μπροστά σε εκβιαστικά διλήμματα. Δοκιμασμένη συνταγή. Μόνο που οι συνταγές κάποτε "χαλάνε" στις αναλογίες...".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "Αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης από τη Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιήθηκε, παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, η έναρξη των εργασιών της Α' Τακτικής συνέλευσης του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "Δεκάδες μετασεισμικών δονήσεων με αφορμή τα προβλεπόμενα της νέας δομής του ΝΑΤΟ, πρόκειται ν' ακολουθήσουν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς η Τουρκία επιβεβαιώνοντας το ρόλο της, αυτόν του αποσταθεροποιητικού παράγοντας στην περιοχή, συνεχίζει να προκαλεί, καθιστώντας με κάθε ευκαιρία σαφές στην ελληνική κυβέρνηση ότι στις διαπραγματεύσεις που θ' ακολουθήσουν θα κληθεί ν' αντιμετωπίσει πλήθος προσκομμάτων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο βασικό της σχόλιο σημειώνει ότι "Για τη λογική με την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας και μάλιστα στο πλαίσιο της νέας τάξης πραγμάτων, το ΝΑΤΟ εμφανίζεται ως αναγκαίο κακό για την Ελλάδα. Είναι η Ελλάδα οργανωμένη σε μια συμμαχία εναντίον αγνώστου και ανύπαρκτου "εχθρού" μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, αλλά και παράλληλα είναι μαζί και με μια χώρα-μέλος που την απειλεί. Και εκεί η συμμαχία δεν παρέχει καμιά προστασία".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "Ο ακήρυκτος πόλεμος στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση εξελίσσεται πλέον σε ανοικτή αναμέτρηση και αλληλοσφαγή, ενώ η Αγκυρα πανηγυρίζει για τη "συγκυριαρχία" στο Αιγαίο. Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Ισμέτ Σεζγκίν δήλωσε χθες απερίφραστα ότι "το Αιγαίο έχει τεθεί υπό κοινή ευθύνη" την ώρα που ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επιχειρούσε να στιγματίσει από τη Θεσσαλονίκη τους αντιφρονούντες ως "εθνικιστές" που πρεσβεύουν "πολιτική απομονωτισμού για την Ελλάδα" ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει ότι "Παρά τις πιέσεις που άσκησε η Μάντλιν Ολμπράϊτ στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, κατά τη χθεσινή ωριαία συνάντησή τους στο Στέιτ ντιπάρτμεντ, να προβεί σε δημόσια δήλωση με την οποία να εκφράζει την πρόθεση της Αγκυρας να παραπέμψει το θέμα των Ιμίων στη Χάγη - που κατά τους Αμερικανούς θα επέτρεπε στην Αθήνα να υιοθετήσει θετικότερη στάση σε ότι αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη - ο κ. Τζεμ εμφανίστηκε αμετακίνητος από τη μέχρι τώρα δεδηλωμένη θέση της Αγκυρας".

    Σύμφωνα με ΤΟ ΕΘΝΟΣ "Ως ένα αξιόλογο βήμα προς την προσπάθεια βελτίωσης της εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, "βλέπει" την ελληνοτουρκική συμφωνία για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Διπλωματική πηγή, που ενημέρωσε το "Εθνος" για τις αμερικανικές θέσεις, υποστήριξε ότι δημόσια οι Αμερικανοί παρουσιάζονται "απλώς ικανοποιημένοι" για τη συμφωνία. Ιδιωτικά, όμως, "μόνο που δεν ανοίγουν σαμπάνιες", καθώς πιστεύουν ότι υπάρχουν πλέον τα εχέγγυα που εγγυώνται μία βήμα προς βήμα επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών".

    [4] Οικονομία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "Κόπηκαν τα χαμόγελα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού για τον Νοέμβριο που έκλεισε το 5,1%. Από την άλλη, την αύξηση του τιμαρίθμου ευνόησε και η άνοδος των επιτοκίων ως αποτέλεσμα της πρόσφατης συναλλαγματικής κρίσης που δεν άφησε ανεπηρέαστη και τη δραχμή".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "Στο 5,1% "σκαρφάλωσε" ο τιμάριθμός στο τέλος Νοεμβρίου, από 4,7% τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω του πετρελαίου θέρμανσης που επανήλθε στο "καλάθι της νοικοκυράς" και οι διακυμάνσεις στην τιμή του μετρώνται πάλι από τη Στατιστική Υπηρεσία. Οι παράγοντες της Στατιστικής προβλέπουν, πάντως, ότι ο τιμάριθμος έχει αποκτήσει πτωτικές τάσεις, γεγονός που αναμένεται να σηματοδοτήσει και μια αποκλιμάκωση των τραπεζικών επιτοκίων μετά και το ξεπέρασμα της αναταραχής με τη δραχμή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικός της σχόλιο σημειώνει ότι "Μέχρι πριν από λίγες ημέρες το ερώτημα ήταν αν η σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με την ευρωπαϊκή ήταν ονομαστική ή ουσιαστική. Η πρόσφατη διεθνής χρηματιστηριακή, νομισματική αναταραχή μας οδήγησε στο συμπέρασμα πως η εθνική οικονομία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις αρνητικές διεθνείς εξελίξεις. Η έλλειψη διαρθρωτικών αλλαγών μας υποχρεώνει σε μια διαρκή άμυνα της δραχμής, δείχνοντας ότι η σύγκλιση, στο βαθμό που υπάρχει, είναι ονομαστική και όχι ουσιαστική".

    [5] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "Προσπάθεια κατάληξης σε 'πακέτο' (προδιαγραφές) λύσης συνομοσπονδίας, πριν από την έναρξη ενταξιακού διαλόγου της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα καταβάλει ο προεδρικός απεσταλμένος κ. Χόλμπρουκ, με στόχο την ουσιαστική εξουδετέρωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα θέματα των βασικών ελευθεριών, αλλά και των εποίκων και της ασφάλειας".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η άνοδος του πληθωρισμού στο 5,1% τον Νοέμβριο, οι εκτιμήσεις για μείωση των επιτοκίων της Εθνικής, οι νέες εκδόσεις εντόκων και ομολόγων του Δημοσίου, η επικείμενη επίσκεψη κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα, καθώς και η νέα μικρή άνοδος τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αποτελούν σήμερα τα βασικά θέματα του οικονομικού Τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Θετικές προσδοκίες για πληθωρισμό-επιτόκια - Οι μεγάλες τράπεζες ανακοινώνουν μείωση των επιτοκίων τους".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Στο 5,1% λόγω ... θέρμανσης ανέβηκε ο τιμάριθμος τον Νοέμβριο"

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "14 κρίσιμες ερωτήσει ς -Το ΔΝΤ ζητεί απαντήσεις για την οικονομία".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Με εξωτερικό δανεισμό θα καλυφθεί το χρέος - Το πρόγραμμα έκδοσης εντόκων και ομολόγων του Δημοσίου".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ελπίδες για πληθωρισμό κάτω από 5% φέτος - Αυξάνονται οι πιθανότητες να επιτευχθεί και ο στόχος μείωσης των επιτοκίων".

    [7] Πληθωρισμός - Ανοδος

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Στο 5,1% έκλεισε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο, κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον Οκτώβριο (πληθωρισμός 4,7%), αλλά η άνοδος οφείλεται στην επαναφορά του πετρελαίου θέρμανσης στον υπολογισμό του τιμαρίθμου. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αισιοδοξεί ότι στο τέλος Δεκεμβρίου ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κάτω από 5%, πιθανότατα στο 4,8%".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Friday, 5 December 1997 - 16:36:06 UTC