Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-12-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 08/12/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αντιδράσεις για νέα δομή ΝΑΤΟ
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Οικονομική πολιτική
  • [5] Κυπριακό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι αλλαγές στην αγορά ακινήτων, η νέα δομή του ΝΑΤΟ και η κακοκαιρία που πλήττει όλη τη χώρα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αλλάζουν όλα στη ΝΔ, ενώ κορυφώνεται ο εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φωτιά στα ενοίκια και στην επαγγελματική στέγη.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τα χάλια μας σε παγκόσμια πρώτη. Προβάλλεται σήμερα το φιλμ της ντροπής.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Με αποστασία εκβιάζουν τον Σημίτη, διαπλεκόμενα συμφέροντα, μιζαδόροι και Μιμίκοι.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Φόρος-φωτιά στα ακίνητα. Ανεβαίνει 100% το τεκμαρτό εισόδημα.

    ΕΘΝΟΣ: Το σχέδιο "Καποδίστριας Νο 2": 35 νομοί αντί 51 και 7 περιφέρειες αντί 13.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αντιπρόεδρος ο Ακης στον προσεχή ανασχηματισμό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα τρία ναρκοπέδια στα οποία καλείται ο πρωθυπουργός να δώσει λύσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ωράριο: Ερχεται πάλι η απελευθέρωση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νέο χτύπημα στον προϋπολογισμό από τους διαφωνούντες αλλά "ναι σε όλα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ακριβαίνουν τελικώς τα Ι.Χ.

    ΕΣΤΙΑ: Διαψεύδουν αλλήλους οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πόθεν έσχες και για την πρώτη κατοικία. Νέα μέτρα στο υπουργείο Οικονομικών.

    [2] Αντιδράσεις για νέα δομή ΝΑΤΟ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "στον κυβερνητικό ανασχηματισμό που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους, ο σημερινός υπουργός Εθνικής Αμύνης, Ακης Τσοχατζόπουλος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας θα αναβαθμιστεί και θα αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης 'δεξί χέρι' του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη. Ο περυσινός αντίπαλος του πρωθυπουργού και φετινός σύμμαχος, έχει αποδείξει άριστη 'σημιτική' συμπεριφορά ενώ οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν σε υψηλά επίπεδα δημοτικότητος. Με την κίνηση αυτή ο κ. Σημίτης ισχυροποιείται αφού 'οικειοποιείται' την 'ομάδα Ακη' και παράλληλα θα εξουδετερώσει την 'ομάδα Αρσένη'."

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "σε νέα επικίνδυνη τροχιά εισέρχεται το ΠΑΣΟΚ όπου το στοιχείο της πολιτικής ρευστότητας είναι ιδιαίτερα έντονο. Η διαφοροποίηση του υπουργού Παιδείας, Γεράσιμου Αρσένη στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και η ευθεία επίθεση πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ - προεξαρχόντων των 'κεντρογενών' - στο θέμα της νέας δομής του ΝΑΤΟ και των υποστρατηγείων έχει θορυβήσει τον κ. Σημίτη και την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι "απεγνωσμένην προσπάθειαν καταβάλλει η κυβέρνησις να πείση δια την συνοχήν της και να διαψεύση τα όσα διημείφθησαν εις το πρόσφατον Υπουργικόν Συμβούλιον, τα οποία αποκαλύπτουν την βαθύτατην κρίσιν που σοβεί εις το ΠΑΣΟΚ".

    Τα ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ συνεδριάζει απόψε και το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει και νέος γύρος στην αντιπαράθεση Σημίτη - Αρσένη για τη συμφωνία της κυβέρνησης στα νέα στρατηγεία του ΝΑΤΟ. Πρόθεση του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη είναι να μη δώσει συνέχεια για να μη τροφοδοτήσει νέο γύρο συζητήσεων σχετικά με το θέμα, που άνοιξε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής. Αλλά αν προκληθεί θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση στο Υπουργικό Συμβούλιο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο βασικό της σχόλιο αναφέρει ότι "η διαφοροποίηση του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη από τη θέση της κυβέρνησης στο θέμα της νέας δομής του ΝΑΤΟ δημιούργησε ουσιαστικό θεσμικό θέμα, το οποίο δεν έκλεισε με τη συζήτηση που έγινε στο υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή. Το θεσμικό θέμα της συνοχής και της συλλογικής ευθύνης της κυβέρνησης θα είχε λυθεί εάν ο υπουργός Παιδείας μετά την εμμονή του στη διαφοροποίηση υπέβαλλε την παραίτησή του, ή εάν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ευθέως του ζητούσε να παραιτηθεί. Δεν έγινε όμως ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ο μεν υπουργός Παιδείας διαφωνών παραμένει στην κυβέρνηση, ο δε πρωθυπουργός ενώ δήλωσε ότι δεν θα ανεχθεί, ανέχεται και έμεινε με την προειδοποίηση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "στο Εκτελεστικό Γραφείο μεταφέρεται σήμερα η εσωκομματική σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ. Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού ο Κ. Σημίτης δεν προτίθεται να επαναφέρει το θέμα Αρσένη αλλά αν κάποια στελέχη ζητήσουν να τοποθετηθούν δεν θα τους εμποδίσει. Και αν τυχόν προκληθεί από στελέχη, όπως ο Μ. Δασκαλάκης ή ο Π. Οικονόμου τότε θα απαντήσει θέτοντας όλους "προ των ευθυνών τους".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει ότι "παραπαίει η κυβέρνηση, καθώς σήμερα καθημαγμένος 'προσάγεται' στο 'ναρκοπέδιο' του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος των 'εκσυγχρονιστών', Κώστας Σημίτης, μετά το διπλό 'στραπάτσο' που υπέστη την Παρασκευή στο Υπουργικό Συμβούλιο".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "αποφασισμένη να μην άρει το ελληνικό βέτο για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή διάσκεψη εφόσον η Αγκυρα εμμένει στις θέσεις της, φέρεται η κυβέρνηση, η οποία θα καταστήσει για ακόμη μια φορά σαφή τη θέση της αυτή, στη σημερινή κρίσιμη Σύνοδο των "15" υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "σημαντικές... εκπτώσεις στους όρους που άλλοτε προέβαλλες για να γίνει δεκτή η συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωδιάσκεψη προσφέρει τώρα η κυβέρνηση Σημίτη κάτω από τις συνεχείς πιέσεις των μεγάλων εταίρων και της Ουάσιγκτον. Μια πρώτη γεύση των τελικών αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου (12-13 Δεκεμβρίου) θα υπάρξει στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο οποίο η ελληνική αντιπροσωπεία δια των κ.κ. Πάγκαλου και Γ. Παπανδρέου προσέρχεται με σαφώς 'ελαστικότερες' θέσεις ως προς τις ενέργειες που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνει η γείτων για να μη συναντήσει το 'βέτο' της χώρας μας στις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "είναι πολύ στενά τα πολιτικά περιθώρια της κυβέρνησης να συμφωνήσει, μια μόλις εβδομάδα μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε για το ΝΑΤΟ, με τις προτάσεις της λουξεμβουργιανής προεδρίας για μια αναβαθμισμένη τουρκοκοινοτική σχέση, από την οποία η Ελλάδα δεν θα έχει ικανοποιήσει κανένα απολύτως από τα πάγια αιτήματά της στην υπόθεση αυτή, εκτός απο μερικές φράσεις με ωραία αλλά κούφια λόγια".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υπογραμμίζει ότι "σε ασφυκτικό κλοιό από τους Ευρωπαίους εταίρους (όπως και από τους Αμερικανούς) βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση λόγω της άρνησής της να συμφωνήσει με τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη (στην ομάδα των υπό ένταξη χωρών). Ο Θ. Πάγκαλος θα αναγκαστεί να εξηγήσει σήμερα για μια ακόμα φορά στους 14 ομολόγους του στις Βρυξέλλες τη θέση της Ελλάδας".

    [4] Οικονομική πολιτική

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο γράφει ότι "μαύρες μέρες περιμένουν εργαζόμενους, μισθωτούς και συνταξιούχους το 1998, καθώς η κυβέρνηση Σημίτη σκληραίνει το ανάλγητο πρόσωπό της σε όλο το φάσμα των κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων. Η κυβέρνηση των φόρων εξαπολύει καταιγιστική φοροεπιδρομή, στους μη έχοντες και μη κατέχοντες προκειμένου να μαζέψει 1 τρισ. δρχ. για να καλύψει τα τεράστια ελλείμματα της σπάταλης κομματικής νομενκλατούρας του ευρύτερου δημόσιου τομέα".

    [5] Κυπριακό

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "από την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έχει στα χέρια του 'απόρρητη έκθεση' (από έμπιστό του πρόσωπο) η οποία επιβεβαιώνει πληροφορίες από κυπριακές πηγές ότι η Τουρκία προετοιμάζει και μεθοδεύει 'προβοκάτσια' όχι στο Αιγαίο αλλά στην Κύπρο. Στην έκθεση - που ανησύχησε τον πρωθυπουργό - αναφέρεται ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει το προσεχές διάστημα (με τη νέα χρονιά) στρατιωτικό χτύπημα της Τουρκίας στην Κύπρο, είτε στο αεροδρόμιο της Πάφου είτε στη 'γραμμή του Αττίλα'."
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Monday, 8 December 1997 - 15:57:00 UTC