Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-12-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 09/12/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Συνεδριάση Εκτελεστικού Γραφείου
  • [3] Νέα δομή ΝΑΤΟ
  • [4] Οικονομική πολιτική
  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Δημοπρασία εντόκων - Ζήτηση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η συμφωνία για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ και οι αιτήσεις υποψηφίων για διαγωνισμό πρόσληψης στο Δημόσιο, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εγώ ή εκλογές, αν συνεχίσετε να με αμφισβητείτε, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σφαγή για μία θέση. Συνωστισμός στο διαγωνισμό για το δημόσιο.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τα "παιδιά του Σατανά" αναβιώνουν τη φρίκη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κοράκια αρπάζουν τις μίζες για 1,2 τρις.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυθαίρετα: Πληρώστε ή τα γκρεμίζουμε.

    ΕΘΝΟΣ: Δίψα για μια θέση στο δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Επαίτες τα παιδιά μας για μια θεσούλα στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αλλάζουν τον εκλογικό νόμο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μείωση συντάξεων με νέο κόλπο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μας φθείρουν οι διαφωνίες. Ο Σημίτης χτύπησε καμπανάκι στο 4ωρο Εκτελεστικό.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Μπροστά με 4,6% η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της "ΚΑΠΑ RESEARCH".

    ΕΣΤΙΑ: Χάος εις τας Εφορίας προκαλούν αι αντικειμενικαί αξίαι.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Με αραμπά στην Ευρώπη. Σε κατάσταση νιρβάνας αντιμετωπίζει η χώρα μας τις ραγδαίες αλλαγές.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Αρειος Πάγος: Τέλος τα πανωτόκια.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Κατεδαφίσεις "εξπρές" αυθαιρέτων και πρόστιμα φωτιά.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πόλεμος προσφορών για τις γιορτές.

    ΝΙΚΗ: Δικό μας το Αιγαίο, δήλωσε ο Ακης για τις νέες δομές του ΝΑΤΟ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σιδερένια φτέρνα σύνθλιψης λαών και χωρών. Η συγκυριαρχία στο Αιγαίο βαφτίστηκε... αναβάθμιση.

    [2] Συνεδριάση Εκτελεστικού Γραφείου

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε στην εξουσία, αν δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας", είπε ο Κώστας Σημίτης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη φθορά που προκαλούν στην κυβέρνηση οι συνεχείς αντιπαραθέσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "σφαγή χθες τη νύχτα στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος, κ. Κ. Σημίτης πέρασε μια πολύ δυσάρεστη βραδιά, καθώς δέχτηκε απανωτά χτυπήματα από αρκετά μέλη του Ε.Γ. Εκεί μάλιστα που πίστευε ότι θα 'έβγαινε από πάνω' δέχθηκε κυριολεκτικά αλλεπάλληλες επιθέσεις για κορυφαίες επιλογές του, όπως η υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη για τον δήμο Αθηναίων, αλλά και το θέμα της νέας δομής του ΝΑΤΟ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι "δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης σημειώθηκε μεταξύ πρωθυπουργού και διαφωνούντων αυτή τη φορά στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, αργά χθες στο βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σημίτης απηύθυνε νέα αυστηρή προειδοποίηση, τονίζοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις του να λάβει αυταρχικά μέτρα, προσθέτοντας όμως ότι "δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Εγώ ή εκλογές" τονίζει ότι "τον ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εξετάζει, πλέον, ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σημίτης, που δεν ανέχεται την ιδιότυπη ομηρία που προσπαθούν να επιβάλουν ορισμένοι βουλευτές φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο σε εκλογές αν βρεθούν 6-10 βουλευτές να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Την απόφαση του αυτή επιχείρησε να παρουσιάσει με 'κομψό' τρόπο στη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "αποφασισμένος να κλείσει το θέμα των διαφωνιών εμφανίστηκε χθες στη συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ενώ η εσωκομματική αντιπολίτευση, που περιορίστηκε στους κ. Π. Οικονόμου και Μ. Δασκαλάκη, έδειξε αποφασισμένη να συνεχίσει τον ανταρτοπόλεμο".

    [3] Νέα δομή ΝΑΤΟ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "η νέα δομή ΝΑΤΟ σηματοδοτεί τον εγκλωβισμό της Ελλάδας σε νέο φαύλο κύκλο, με τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο έλεος του ΝΑΤΟ και το έδαφός της ορμητήριο των νέων ιμπεριαλιστικών σχεδίων της 'νέας τάξης'. Οι χτεσινές 'εξηγήσεις' που έδωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, επιβεβαιώνουν και ενισχύουν τις ανησυχίες".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "απόλυτα διασφαλισμένα είναι τα εθνικά μας συμφέροντα, μιας και η νέα δομή του ΝΑΤΟ σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πρόκριμα για συγκυριαρχία στο Αιγαίο, δηλώνει ο Ακης Τσοχατζόπουλος, απαντώντας στους εντός κι εκτός ΠΑΣΟΚ επικριτές της υιοθέτησης από την Ελλάδα της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Μέχρι τη διαμόρφωση των τελικών ρυθμίσεων, πάντως, θα χρειαστούν "σκληρές μάχες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "περισσότερο με πολιτική παρέμβασι για την ανεύρεσι γεφυρών ανάμεσα στους συμφωνούντες και διαφωνούντες μέσα στο ΠΑΣΟΚ για τη νέα δομή της Ατλαντικής Συμμαχίας έμοιαζε η χθεσινή συνέντευξι του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Α. Τσοχατζόπουλου και λιγότερο είχε να κάνη με την παράθεσι των στοιχείων εκείνων που διασφαλίζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μέσα στην Ατλαντική Συμμαχία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "με σαφείς αιχμές κατά του Γεράσιμου Αρσένη και των άλλων διαφωνούντων στο ΠΑΣΟΚ για το θέμα των στρατηγείων και της νέας δομής του ΝΑΤΟ, απάντησε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος στις επικρίσεις που δέχθηκε πρόσφατα για την απόφαση των Βρυξελλών".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά ότι "ενοχλημένος από τη σκληρή κριτική που του ασκήθηκε (τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ) ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος προσπάθησε να 'διασκεδάσει' τις άσχημες εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, χωρίς να υψώσει τους 'τόνους' (αντίθετα 'έριξε γέφυρες') 'πετώντας το μπαλάκι' (τελικά) στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, αφού είπε ότι 'οι ρυθμίσεις θα ισχύσουν εφόσον κλείσει όλο το πακέτο στο τέλος' στην επικύρωση της συμφωνίας για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ τον Ιανουάριο του 1999".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "χωρίς να πει λέξη για την... ταμπακέρα (δηλαδή το περιεχόμενο της συμφωνίας), απολογητικός (για τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του) και με έκδηλη την αγωνία να ξεφύγει από τον εναγκαλισμό του πρωθυπουργού (και ό,τι αυτός συνεπάγεται για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ) εμφανίστηκε χθες ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξή του για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ".

    [4] Οικονομική πολιτική

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "έντονος προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών για τις ανοδικές τάσεις των επιτοκίων, παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για αποκλιμάκωσή τους. Τα αποτελέσματα της χθεσινής δημοπρασίας που αποτελούν 'βαρόμετρο' για την πορεία των επιτοκίων των εμπορικών τραπεζών, ήταν άκρως απογοητευτικά".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει το ρήγμα που άνοιξε η συμφωνία για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ με μία σκλήρυνση της στάσης της στο θέμα της θέσπισης στην Ευρωπαϊκή Ενωση μιας Διακυβερνητικής Διάσκεψης με τη συμμετοχή της Τουρκίας. Θέμα που θ' απασχολήσει έντονα τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής που αρχίζει την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "η Αθήνα είπε για μια ακόμα φορά 'όχι' στην αναβάθμιση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, στο χθεσινό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ενωσης. Ο Θ. Πάγκαλος και ο Γ. Παπανδρέου είπαν στους 14 ομολόγους τους ότι δεν συμφωνούν με τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, στην ομάδα δηλαδή των χωρών που θα αρχίσουν να συζητούν την ένταξή τους στην ΕΕ, αν η Αγκυρα δεν αποδεχθεί τους όρους που έχει θέσει η Αθήνα, αλλά και που η ίδια η Ενωση ζητάει και για τις υπόλοιπες υπό ένταξη χώρες".

    Τα ΝΕΑ με τίτλο "Ή Χάγη ή βέτο" υποστηρίζουν ότι "από τη στάση της Αγκυρας εξαρτάται η προσέγγιση της Τουρκίας με την ΕΕ. Προσέγγιση που δεν πρόκειται να επιτρέψει η Αθήνα "εάν είναι μόνο για το θεαθήναι". Εάν δηλαδή η Τουρκία δεν δεσμευθεί ότι αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο και τη γενική δικαιοδοσία της Χάγης".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "η Ελλάς επέμεινε, με τον υπουργόν Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλον, κατά την σύνοδον των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, εις τας παγίας της θέσεις και τους όρους που θέτει διά την ευρωπαϊκήν πορείαν της Τουρκίας, δηλαδή διά την συμμετοχήν της γείτονος εις την Ευρωπαϊκήν Διάσκεψιν και την απελευθέρωσιν των κοινοτικών κονδυλίων προς αυτήν".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ τονίζει ότι "με την ικανοποίηση μόλις... μισής από τις συνολικά τρεις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ελλάδα για να αποδεχθεί συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, επιχειρούν οι 14 "εταίροι" μας να πετύχουν την άρση του ελληνικού βέτο στο ζήτημα αυτό. Την ίδια ώρα ένα διαρκές επίμονο και έντονο παρασκήνιο με άσκηση των ασφυκτικών πιέσεων προς τη χώρα μας, αλλά και προς την Αγκυρα, διαδραματίζεται σε Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες και Βόννη, προκειμένου να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός στις ευρωτουρκικές σχέσεις, που ασφαλώς επηρεάζονται από τη στάση της Αθήνας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "εκπλήξεις επιφυλάσσει η Σύνοδος Κορυφής του Λουξεμβούργου, οι εργασίες της οποίας θα απασχολήσουν τους αρχηγούς των 15 κρατών-μελών την Παρασκευή και το Σάββατο. Στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με πληροφορίες θα βρίσκεται από μεθαύριο ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ σε μια προσπάθεια να πείσει τους Ευρωπαίους Εταίρους να γίνει δεκτή η συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη ως υπό ένταξη μέλος και όχι ως παρατηρητής".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η περιορισμένη ζήτηση στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων, η επανεκλογή Παπαθανασίου στο ΕΒΕΑ, η συνεχιζόμενη - για δέκατη ημέρα - άνοδος τιμών στο Χρηματιστήριο, η άνοδος του δολαρίου στις διεθνείς χρηματαγορές και η συγχώνευση δύο εκ των μεγαλυτέρων ελβετικών τραπεζών είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Απειλούν να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό - Το εσωκομματικό "παιχνίδι" στο ΠΑΣΟΚ μεταφέρεται στην οικονομία".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Απογοήτευση από τη δημοπρασία στο υπουργείο Οικονομικών".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νέα "γκάφα" με τα έντοκα - Εσφαλμένοι χειρισμοί ύψωσαν τα επιτόκια".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Σημάδια "κόπωσης" στη ζήτηση των εντόκων - Γιατί αυξήθηκαν τα επιτόκια στη χθεσινή δημοπρασία".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ανετη η επανεκλογή Παπαθανασίου στο ΕΒΕΑ - Ρεκόρ προσέλευσης ψηφοφόρων σε όλα τα Επιμελητήρια".

    [7] Δημοπρασία εντόκων - Ζήτηση

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Περιορισμένη ζήτηση εκδηλώθηκε τελικώς χθες κατά τη δημοπρασία για τη διάθεση της σειράς εντόκων γραμματίων, με αποτέλεσμα να σημειωθεί και οριακή κατά 0,1% αύξηση του επιτοκίου των ετησίων τίτλων από 11,2% σε 11,3%".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Tuesday, 9 December 1997 - 17:20:19 UTC