Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-12-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 11/12/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Τρομοκρατική ενέργεια
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Νέα δομή του ΝΑΤΟ
  • [5] Ευρωπαϊκή Διάσκεψη
  • [6] Οικονομική Πολιτική
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Υπουργείο Οικονομικών - Νέες ρυθμίσεις για τα χρέη

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι τρομοκρατική ενέργεια σε βάρος της υπουργού Ανάπτυξης, η νέα δομή του ΝΑΤΟ και οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οργια στα δημόσια έργα! Εκρηξη βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χαράτσι στα οικόπεδα. Δώρον άδωρον οι εντάξεις στο σχέδιο.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τριπλό χτύπημα στον Κ. Σημίτη. Ξεκινούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

    Η ΑΥΓΗ: Για όλους τους Κύπριους κοινό σπίτι η Ευρώπη. Ανοιχτή συζήτηση με πρωτοβουλία του ΣΥΝ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μανιφέστο ανταρτών. Επιδιώκει να θέσει τον Σημίτη υπό κηδεμονία η φράξια των "προεδρικών" του ΠΑΣΟΚ.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Καρκινογόνα τρόφιμα στην αγορά. Θαλασσινά και ξηροί καρποί από τρίτες χώρες.

    ΕΘΝΟΣ: Βόμβα χρυσού στην ανάπτυξη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Για... Μέκκα πέρασαν το Αγιον Ορος οι Τούρκοι. 12 τουρκικά F-16 έφθασαν, χθες, μέχρι την Χαλκιδική.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Διψούσαν για αίμα οι τρομοκράτες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επιτόκια Τουρκίας. Παγκόσμιο ρεκόρ στην "ψαλίδα" για δάνεια και καταθέσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Και θύμα αστυνομικό θέλαμε": Οι βομβιστές αποκαλύπτουν την τρομο-παγίδα τους.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Γιατί χτύπησαν τη Βάσω. Πως συνδέεται η καναδική TVX με την τρομοκρατική επίθεση.

    ΕΣΤΙΑ: Αντιδρά ο Δήμαρχος διά το Εμπορικόν Τρίγωνον.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διέξοδος με ιδιωτικοποιήσεις. Επανεξαγγέλλονται οι "συνήθεις" πωλήσεις - Συγχωνεύσεις τραπεζών.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Βόμβα στη Βάσω Παπανδρέου έβαλε η οργάνωση "Μαχόμενος αντάρτικος σχηματισμός".

    Ο ΛΟΓΟΣ: Λουκέτο σε Δήμους και Κοινότητες λόγω έλλειψης επαρκούς ρευστότητας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Οικο-βόμβα με στόχο τη Βάσω Παπανδρέου. Πρώτο κρούσμα οικολογικής τρομοκρατίας.

    ΝΙΚΗ: Εκρηξη βόμβας στην "πόρτα" της ανάπτυξης. Θρασύτατο χτύπημα των τρομοκρατών.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Φοροκλέφτες και με κυβερνητική βούλα. Εκθεση-κόλαφος αποκαλύπτει την ασυδοσία των μεγαλοκατασκευαστών.

    [2] Τρομοκρατική ενέργεια

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "βόμβα στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας επιχειρούν να τοποθετήσουν άγνωστοι τρομοκράτες. Αυτός ήταν ο στόχος, που είχε ο εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος εξερράγη στο γραφείο της Βάσως Παπανδρέου. Η ίδια η υπουργός, υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι θα συνεχίσει χωρίς συμβιβασμούς την προσπάθεια, που έχει ξεκινήσει. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "οι τρομοκράτες είχαν προειδοποιήσει για το χτύπημά τους, πλην όμως για άλλη μια φορά η Αστυνομία δεν είχε πάρει τα απαραίτητα μέτρα. Μάλιστα, σε πρόσφατη προκήρυξη είχαν προειδοποιήσει για μακελειό και παραδειγματικές τιμωρίες πολιτικών, οικονομικών προσώπων και "αστυνομικών συμμοριών".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "δεύτερη φορά σε πέντε ημέρες η υπουργός ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, βρέθηκε στο στόχαστρο τρομοκρατών με αφορμή την υπόθεση των ορυχείων χρυσού στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Η κ. Παπανδρέου έκανε λόγω για "δυνάμεις που κινούνται στο σκοτάδι" και τόνισε ότι δεν τρομοκρατούνται από τέτοιες ενέργειες η ίδια και η κυβέρνηση, η οποία έχει λάβει "τη λαϊκή εντολή να συνεχίσει το έργο της".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ υποστηρίζει ότι "ανθρώπινα θύματα επεδίωκαν οι τρομοκράτες με το χθεσινό τυφλό χτύπημά τους στο πολιτικό γραφείο της υπουργού Ανάπτυξης. Αγνωστος με τηλεφώνημά του σε ραδιοφωνικό σταθμό τόνισε ότι την ευθύνη της επίθεσης αναλαμβάνει η οργάνωση "Μαχόμενος Αντάρτικος Σχηματισμός" ενάντια στα σχέδια για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική. Ο άγνωστος ισχυρίστηκε ότι η οργάνωση ήθελε να χτυπήσει τις δυνάμεις ασφαλείας γι αυτό και έδωσε λάθος ώρα έκρηξης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "διπλό στόχο είχαν οι βομβιστές, που ανέλαβαν την ευθύνη για την έκρηξη στο πολιτικό γραφείο της υπ. Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, με τηλεφώνημα αγνώστου στην "Ε": Να χτυπήσουν τις "δυνάμεις καταστολής", αλλά και "τα ντόπια και ξένα συμφέροντα που ωθούν την εγκατάσταση του χρυσωρυχείου στη Χαλκιδική". Για να πετύχουν τον πρώτο στόχο τους στο προειδοποιητικό τηλεφώνημα έδωσαν όπως είπαν μετά ώρα έκρηξης 40' πριν από αυτή που είχαν προγραμματίσει".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά ότι "είναι φανερό ότι η βομβιστική ενέργεια εντάσσεται σε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια ματαίωσης της δημιουργίας εργοστασίου χρυσού στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής από κάποιους που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις αγωνίες των κατοίκων, ακόμα και αν αυτές σχετίζονται με τοπικιστικά μικροσυμφέροντα".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "σαφές μήνυμα έστειλε ο Ζ. Σαντέρ στην Αγκυρα, τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και το ενδεχόμενο της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη αποτελούν "πακέτο" με την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την παραπομπή όποιων εδαφικών διαφορών στη Χάγη".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά ότι "ο ωμός εκβιασμός "η θα πείτε ναι στη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή διάσκεψη ή θα μείνετε εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης" που διατύπωσε ο προεδρεύων του ευρωπαϊκού συμβουλίου, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούγκερ, στη χθεσινή συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ελληνα ομόλογό του Κ. Σημίτη, ήταν αναμενόμενο να προδιαγράψει το "κακό κλίμα" της συζήτησης".

    Τα ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "πιέσεις στην Αγκυρα αλλά και στην Αθήνα ασκεί η λουξεμβουργιανή προεδρία, σε μια προσπάθεια να βρεθεί έστω και στο "παρά ένα" συμβιβαστική φόρμουλα που να ικανοποιεί και τις δύο χώρες. Στόχος της προεδρίας είναι να αποτραπεί το βέτο της ελληνικής πλευράς στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στη Λουξεμβούργο".

    [4] Νέα δομή του ΝΑΤΟ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "κινήσεις σε δύο μέτωπα σε... εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Από τη μία τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη διεισδύουν στο Αιγαίο μέχρι τον Θερμαϊκό κόλπο και από την άλλη την ίδια ώρα ο υπουργός Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, καλεί στη Θεσσαλονίκη σε σύσκεψη όλους του διοικητές των μονάδων της Α' Στρατιάς, η οποία και θα αποτελέσει το ΝΑΤΟικό υποστρατηγείο της Λάρισας με αντικείμενο την αλλαγή της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας δομής του ΝΑΤΟ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "στον επιχειρησιακό χώρο ευθύνης της "συμμάχου" στα πλαίσια του ΝΑΤΟ Αγκυρας, θεωρείται προφανώς μετά την αλλαγή της δομής του Β' Ατλαντικού Συμφώνου, ότι ανήκει και το... Αγιον Ορος! Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι μαχητικά αεροσκάφη, δώδεκα τον αριθμό, της Τουρκίας, έφθασαν χθες το πρωί μερικά μίλια νοτιότερα της Χαλκιδικής, μια ανάσα δηλαδή από το Αγιον Ορος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "ένοχη σιωπή για τις σοβαρές εθνικές επιπτώσεις που θα προκύψουν για τη χώρα μας από τη συμφωνία για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ τήρησε και πάλι χθες ο πρωθυπουργός, παρά τη σφοδρή επίθεση που δέχθηκε για το θέμα αυτό στη Βουλή από τους αρχηγούς των κομμάτων ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι "είκοσι μόλις μίλια νότια του Θερμαϊκού κόλπου, έφθασαν χθες 12 τουρκικά μαχητικά F-16, κάνοντας ίσως από τώρα πράξη, την πολυσυζητημένη νέα δομή του ΝΑΤΟ, η οποία δεν προβλέπει συγκεκριμένα όρια ευθύνης στο Αιγαίο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "εξαιρετικά ευάλωτη παρουσιάστηκε χθες στη Βουλή η... πρωθυπουργική "αεράμυνα", καθώς ο Κώστας Σημίτης, δεχόμενος τα καταιγιστικά πυρά της αντιπολίτευσης για την υπογραφή της συμφωνίας για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, περιορίστηκε σε μια θλιβερή αιτιολογία διανθισμένη με αφορισμούς κατά των λεγόμενων "εθνικιστών" του ΠΑΣΟΚ που αμφισβητούν την πολιτική του".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "πάση θυσία επιδιώκει πλέον η κυβέρνηση να κρατήσει μυστική τη συμφωνία για την νέα δομή του ΝΑΤΟ, αδιαφορώντας αν η πεισματική της άρνηση αφήνει εκτεθειμένους ακόμα και στη γελοιοποίηση τους υπουργούς της και συνάμα δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το μέγεθος των παραχωρήσεων κυριαρχικών μας δικαιωμάτων".

    [5] Ευρωπαϊκή Διάσκεψη

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "κατηγορηματικά αντίθετος με τη δημιουργία Ευρώπης δύο ταχυτήτων, την οποία προωθεί η Λουξεμβουριανή Προεδρία με τις ευλογίες του πανίσχυρου Χέλμουτ Κολ, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος και διαμήνυσε στον προεδρεύοντα της ΕΕ, ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να συναινέσει στον επιδιωκόμενο διαχωρισμό των χωρών-μελών σε αυτές που θα μετάσχουν στο "Ευρώ" και σε αυτές που θα βρεθούν "προ των πυλών".

    [6] Οικονομική Πολιτική

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "Αμερικανικόν δεκανίκι`` εις την οικονομικήν πολιτικήν της Κυβερνήσεως παρέσχεν, αιφνιδίως, ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ εις τας Αθήνας με δηλώσεις του. Η Αμερικανική παρέμβασις θεωρείται πρωτοφανής, αν ληφθούν υπ' όψιν δύο τινά: Πρώτον, ότι η ιδία η Κυβέρνησις ομολογεί την αποτυχίαν εις τους στόχους της, αναγκασθείσα να αναπροσαρμόση τα μεγέθη του Προγράμματος Συγκλίσεως".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζεί ότι "Η κυβέρνηση πιεζόμενη από την οξύτατη κριτική της αντιπολίτευσης -φυσικής και εσωκομματικής- στον οικονομικό τομέα, σπεύδει να οργανώσει την άμυνά της, εν όψει της κοινοβουλευτικής συζήτησης για το νέο προϋπολογισμό. Οπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, στην αξιωματική αντιπολίτευση, που την κατηγορεί ότι αδυνατεί να προωθήσει κρίσιμες διαρθρωτικές αλλαγές, η κυβέρνηση θα αντιπαρατάξει ευρύτατο σχέδιο αναδιαρθρώσεων και ιδιωτικοποιήσεων κρατικών τραπεζών και δημοσίων επιχειρήσεων".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ στο βασικό της σχόλιο αναφέρει "Κατά τρόπο ανενδοίαστο, η κυβέρνηση έδωσε και γραπτή δέσμευση στον ελληνικό λαό ότι του επιφυλάσσει μία διετία εξουθενωτική. Δηλαδή, το 1998 και το 1999 θα εφαρμοσθεί μία ιδιαιτέρως σκληρή πολιτική, που θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των εργαζομένων. Των ασθενών δηλαδή τάξεων. Τις "υποσχέσεις" αυτές η κυβέρνηση Σημίτη τις περιλαμβάνει στην εξαμηνιαία έκθεση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για τις εξελίξεις και τις προοπτικές της Οικονομίας".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών για τα χρέη, ο νέος διαγωνισμός για την πώληση της Τράπεζας Κρήτης, η νέα σημαντική πτώση στα επιτόκια της διατραπεζικής και η πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Πιο μακριά... η ένταξη της δραχμής στην ΟΝΕ - Σύγχυση από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Χωρίς ελάχιστο τίμημα ο νέος διαγωνισμός για την Τράπεζα Κρήτης".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αύξηση εισφορών εμπόρων - επαγγελματιών κατά 10% - Θα αυξηθούν οι συντάξεις ΤΕΒΕ - ΤΑΕ κατά 5%".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Νέες ρυθμίσεις στα χρέη για να αυξηθούν τα έσοδα - Παράταση έως 31/12/1997 στις ληξιπρόθεσμες οφειλές".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στον αναπτυξιακό νόμο οι προβληματικές".

    [8] Υπουργείο Οικονομικών - Νέες ρυθμίσεις για τα χρέη

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Εκστρατεία για τα έσοδα επιχειρεί το υπ. Οικονομικών, ώστε να μην υπάρξει υστέρηση και να επιτευχθεί ο στόχος που προβλέπεται στον προϋπολογισμό. Στα πλαίσια αυτά με απόφαση του υφυπ. Οικονομικών, Γ. Δρυ, παρατείνεται εκ νέου (μέχρι 31/12/1997) η προθεσμία για την αποδοχή της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη (αφορά τα ληξιπρόθεσμα, μέχρι 30/9/96, χρέη προς το Δημόσιο, πλην του φόρου εισοδήματος και τελών κυκλοφορίας του 1996) που αποφασίστηκε πέρυσι".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Thursday, 11 December 1997 - 15:53:03 UTC