Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-12-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 10/12/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Δημοσκοπήσεις
  • [3] Βουλή: Πορεία Σύγκλισης
  • [4] Οικονομική Πολιτική
  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Βουλή - Συζήτηση για την ΟΝΕ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η συζήτηση στη Βουλή για την πορεία σύγκλισης, τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων και οι διεργασίες στα κόμματα ενόψει των δημοτικών εκλογών, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Γκάλοπ: Μπροστά 5 μονάδες η ΝΔ (29,2%), ενώ πέφτει το ΠΑΣΟΚ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στον αέρα δώρο-συντάξεις. Χωρίς λεφτά έμεινε το ΙΚΑ.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Δόλωμα για θυσίες και σεξ η Μαργέτη.

    Η ΑΥΓΗ: Πτώση αξιών για ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πατώνουν οι πολιτικοί, ενώ σαρώνει ο Αβραμόπουλος.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Μαζικές προσλήψεις από το παράθυρο. Εκαναν βιτρίνα το νόμο Πεπονή.

    ΕΘΝΟΣ: Γκάλοπ MRB: Φράγμα από τον ΑΚΗ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δύο πόρτες έχει η ζωή αλλά... χωρίς χερούλια. 3.228 προσλήψεις στο πρώτο τετράμηνο του '97.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μέτωπο Ακη-Πάγκαλου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διπλή πρωτιά για τη ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γκάλοπ: Μηνύματα στην κυβέρνηση.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πέλεκυς απολύσεων στα νοσοκομεία. Εγκύκλιος - καταπέλτης από Χριστοδουλάκη.

    ΕΣΤΙΑ: Προχωρεί ο αποκλεισμός του Εμπορικού Τριγώνου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε θέση αμύνης ο κ. Σημίτης. Ο κ. Καραμανλής ανέδειξε στη Βουλή αδυναμίες του κυβερνητικού έργου.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: 5,1% προηγείται η ΝΔ. Κερδίζουν έδαφος ΚΚΕ και ΣΥΝ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μήνυμα προς Σημίτη για διορθωτικές κινήσεις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Επίθεση Σημίτη με νέο στυλ. Κέρδισε τις εντυπώσεις στη Βουλή.

    ΝΙΚΗ: Ομηρος των ακροδεξιών ο Κωστάκης. "Μαυρίζει" η... νέα σελίδα της ΝΔ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σύγχρονο κάτεργο η αμερικανοΝΑΤΟική Ευρώπη.

    [2] Δημοσκοπήσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "σε μία περίοδο που η κυβέρνηση περνάει μια από τις δυσκολότερες φάσεις της θητείας της, με τα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει (προϋπολογισμός, νέα δομή του ΝΑΤΟ, κοινωνικός διάλογος και ενδοκομματικές τριβές), οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της στέλνουν πολλαπλά μηνύματα. Παρουσιάζουν τη ΝΔ να προηγείται σταθερά του ΠΑΣΟΚ με περίπου 5 μονάδες, όμως και τα δύο κόμματα βρίσκονται σε πτώση".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζουν αρνητική εικόνα. Δεν πείθουν για την ικανότητά τους να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Αυτό προκύπτει από πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης της εταιρείας MRB, που μετέδωσε χθες το κανάλι "Mega". Τα δύο μεγάλα κόμματα εμφανίζονται ισοδύναμα στην απόρριψή τους από τους πολίτες".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "δεκαπέντε μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του '96 και η πίστωση χρόνου προς την κυβέρνηση φαίνεται ότι εξαντλήθηκε, αφού σύμφωνα με την Πανελλαδική δημοσκόπηση της MRB που παρουσίασε το MEGA, πολίτες δηλώνουν δυσφορία προς το ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "σε τροχιά εξουσίας βρίσκεται η ΝΔ καθώς αυξάνει συνεχώς τη διαφορά της από τη ΠΑΣΟΚ. Σε δημοσκόπηση της εταιρίας "MRB", που παρουσίασε χθες το MEGA, η φιλελεύθερη παράταξη προηγείται κατά πέντε μονάδες του ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 29,2%".

    [3] Βουλή: Πορεία Σύγκλισης

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "σε διασταυρούμενα πυρά βρέθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, αφού δέχθηκε όχι μόνο την ισχυρή αντιπολιτευτική πίεση του κ. Καραμανλή, αλλά και την έντονη εξ' αριστερών κριτική του κ. Κωνσταντόπουλου. Η ομιλία του κ. Σημίτη ήταν υποτονική και χωρίς πολιτικές αιχμές. Διέψευσε όσους ανέμεναν ότι θα μετέφραζε τη στρατηγική για τη συμμετοχή στην ΟΝΕ σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "έκρηξη Σημίτη χθες στη Βουλή, για πρώτη φορά από τότε που εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός και νίκη κατά κράτος επί του αρχηγού της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, σε μία μάλλον ανούσια συζήτηση για την πορεία της χώρας στην ΕΕ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "ενώ ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης υποστήριξε τους κυβερνητικούς χειρισμούς για τη διαδικασία ένταξης της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, ο κ. Κ. Καραμανλής με σκληρούς χαρακτηρισμούς καταδίκασε την κυβερνητική πολιτική και η συζήτηση στη Βουλή πήρε ξαφνικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "σε ομολογία - σοκ που αποδεικνύει την παταγώδη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης οδηγήθηκε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Στη χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την πορεία της χώρας μας στην ΕΕ, "ξεφούρνισε" σε ανύποπτο χρόνο ότι η σύγκλιση της χώρας μας με την ΟΝΕ αναβάλλεται για έναν επιπλέον χρόνο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "νίκη σε όλα τα σημεία πέτυχε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πορεία της Οικονομίας στην Ευρώπη. Φανερά επικρατέστερος σε επιχειρήματα και πολιτική σκέψη, κατάφερε να κάνει για πρώτη φορά τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη να χάσει την ψυχραιμία του".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει ότι "η σφοδρή σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ σημάδεψε τη χθεσινοβραδινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πορεία της χώρας στην ΟΝΕ".

    Τα ΝΕΑ σημειώνουν ότι "με ένα νέο στυλ εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Ο κ. Κώστας Σημίτης επιτέθηκε κατά της ΝΔ για θέματα που αφορούν στη σύγκλιση της Ελλάδας με την ΕΕ. Και κέρδισε τη μάχη των εντυπώσεων στην αντιπαράθεσή του με τον κ. Κώστα Καραμανλή".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο επισημαίνει ότι "πολλά απεκάλυψε η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή και ειδικότερα η αντιπαράθεση πρωθυπουργού-αρχηγού αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. Εκείνο όμως που πρέπει με ιδιαίτερη έμφαση να σημειωθεί είναι ο εκνευρισμός του πρωθυπουργού, έτσι όπως εκδηλώθηκε στη δευτερολογία του, αμέσως μετά το σφυροκόπημα του Κώστα Καραμανλή. Και πρέπει να σημειωθεί ο εκνευρισμός του κ. Σημίτη γιατί μέσα σ' αυτό συμπυκνώνονται όλες οι παρατηρήσεις και η κριτική που άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ με τη μεστή επιχειρημάτων, θεμελιωμένη και σωστά δομημένη ομιλία του".

    [4] Οικονομική Πολιτική

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "και γραπτώς πλέον εδεσμεύθη η κυβέρνησις με την άκσησιν μιας περισσότερον αντιλαϊκής πολιτικής κατά την προσεχή διετίαν. Το υπουργείον Εθνικής Οικονομίας με την εξαμηνιαίαν Εκθεσίν του διά τας τρέχουσας εξελίξεις και τας προοπτικάς εις την ελληνικήν και διεθνή οικονομίαν, εξήγγειλεν ότι "η εισοδηματική πολιτική το 1998 θα είναι περισσότερο αυστηρή απ' ό,τι τα τελευταία χρόνια".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "λυπητερή, 770 δισ. δραχμών θα πληρώσουν οι Ελληνες φορολογούμενοι το 1999. Πρόκειται για επιπλέον φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι έμποροι και επιχειρηματίες, οι "γνωστοί-άγνωστοι", που τα τελευταία χρόνια "πληρώνουν τα σπασμένα" της αντιαναπτυξιακής πολιτικής της "εκσυχρονιστικής" κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αυτά τα "ευχάριστα" περιλαμβάνονται στην εξαμηνιαία έκθεση του υπουργείου Οικονομίας για τα περίπου 4 εκατομμύρια των Ελλήνων φορολογουμένων".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει το 1998 όσο και το 1999, την ίδια αναποτελεσματική πολιτική -που οδηγεί στην αύξηση του εγχώριου πλούτου (ΑΕΠ) με την παραγωγή... αέρα (εισοδήματα από υπηρεσίες) και τη μείωση της πραγματικής παραγωγής προϊόντων (εισοδήματα από την παραγωγή εγχώριων προϊόντων από τις επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα)- εκφράζει μεταξύ άλλων η εξαμηνιαία έκθεση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης της Οικονομίας στην Ελλάδα καταβάλλει για μια ακόμη φορά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με την εξαμηνιαία του έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Στην έκθεση, αφού περιγράφονται τα "επιτεύγματα" του οικονομικού επιτελείου κατά τη χρονιά που περνά, γίνεται εκτενής αναφορά στις προσδοκίες για το 1998".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "αποδέκτης συντονισμένων πιέσεων προκειμένου να επιτρέψει η χώρα μας τη συμμετοχή της γείτονος στην προτεινόμενη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη έχει γίνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση, η οποία φρόντισε να διαμηνύσει πως δεν αναμένει θεαματικά αποτελέσματα από τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Λουξεμβουργιανό ομόλογό του κ. Γιούγκερ".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ αναφέρει ότι "εμμένει η Αθήνα στο βέτο κατά της συμμετοχής της Τουρκίας στην ενδεχόμενη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής. Και αυτό αναμένεται να διαμηνύσει σήμερα ο Κώστα Σημίτης στη συνάντηση που θα έχει με τον Λουξεμβούργιο συνάδελφό του, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απορρίπτοντας προκαταβολικά το κείμενο που πρόκειται να του επιδώσει ο προεδρεύων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο".

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "σε μια ύστατη προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου στις τουρκοευρωπαϊκές σχέσεις, ο προεδρεύων της ΕΕ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζ. Γιούγκερ, έρχεται σήμερα στην Αθήνα, δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου, για διαβουλεύσεις με τον Κ. Σημίτη, ενώ το βράδυ αναμένεται να συναντηθεί στο Λουξεμβούργο με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μ. Γιλμάζ".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ΟΝΕ, η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων - χορηγήσεων από την Εθνική, οι προγραμματικές συμφωνίες του ΟΤΕ, η πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού 1997 και τα αποτελέσματα των εκλογών στα Επιμελητήρια είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Οι δανειακές ανάγκες ανεβάζουν τα επιτόκια - Προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει τις ευθύνες στις τράπεζες".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Καραμανλής προς Σημίτη για την ΟΝΕ: Τρέξτε και στηρίζουμε...".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αποκλίσεις σε 4 μέτωπα της οικονομικής πολιτικής: Επιτόκια, μισθοί, χρέος, ελλείμματα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Το ραντεβού με την ΟΝΕ μετατίθεται στο 2002 - Παράθυρο για καθυστέρηση της ένταξης άνοιξε ο Πρωθυπουργός".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Θώρακας στη δραχμή για 2 χρόνια τα επιτόκια ενώ η Εθνική προχώρησε σε περιορισμένης έκτασης αποκλιμάκωση".

    [7] Βουλή - Συζήτηση για την ΟΝΕ

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Η διαπίστωση ότι είναι ανάγκη η Ελλάδα να προχωρήσει σε τομές και διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία της ήταν κοινή, χθες το βράδυ, στη Βουλή, μεταξύ των κ. Σημίτη και Καραμανλή, γεγονός που προϊδεάζει για μεταβολές στην οικονομική πολιτική στη διάρκεια της νέας χρονιάς. Εκείνο που επί της ουσίας αποτέλεσε το αντικείμενο της έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο ηγετών ήταν η "ταχύτητα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Wednesday, 10 December 1997 - 16:37:27 UTC