Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-12-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 17/12/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών
  • [3] Προϋπολογισμός
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Προϋπολογισμός 1998

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό, οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εδώλιο για υπουργούς. Ο Κ. Καραμανλής προειδοποιεί για ειδικό δικαστήριο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αμοιβές στα όρια της πείνας για μισθωτούς-συνταξιούχους.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ποιοι υπουργοί έχουν καβαλήσει το... καλάμι, κατά τον Απόστολο Κακλαμάνη.

    Η ΑΥΓΗ: Μετά την ευφορία προβληματισμός στην Αθήνα για τα ευρωτουρκικά.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Λογαριασμό κυρία Βάσω! Πόσες δουλειές από το 1,3 τρις θα γίνουν από ελληνικές επιχειρήσεις;

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Το ημερολόγιο του σατανιστή. Η "Β" αποκαλύπτει το βιβλίο που έγραψε στη φυλακή ο Κατσούλας.

    ΕΘΝΟΣ: Δημόσιος κίνδυνος: 150.000 Ι.Χ. εκπέμπουν καρκινογόνους ρύπους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Από τον "κήπο" της ΝΔ στους κήπους του Προεδρικού. Ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία του να γίνη Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στηρίζει τον Κ. Καραμανλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξεσκεπάζουν την απάτη. Ψεύτικος ο προϋπολογισμός 1998.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Και οι εφοριακοί αγανάκτησαν! Αδικα τα μέτρα, η παρακράτηση τρώει τις αυξήσεις μισθών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σουτ Ρωμαίου στα γήπεδα. Τελεσίγραφο σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Παγίδες στο μισθολόγιο των πανεπιστημιακών.

    ΕΣΤΙΑ: Πολλαπλά μέτωπα αντιμετωπίζει η Κυβέρνησις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αντιδικία ΗΠΑ-Γερμανίας (!). Με αφορμή το παζάρι της Αγκυρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ...

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Καρέ Σημίτη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ψυχροπολεμικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προσέγγιση κυβέρνησης - κομμάτων χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Καβγάς Ολμπράιτ-Κίνκελ για Τουρκία. Γερμανοί: Η Ευρώπη δεν είναι "μπανανία".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μεγάλη ανησυχία από σχεδιασμούς της "νέας τάξης".

    [2] Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ γράφει ότι "κερδισμένος καθαρά από τις χθεσινές συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς εμφανίζεται ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει από πλεονεκτικότερη θέση την τετραήμερη μάχη που αρχίζει σήμερα στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό. Ο κ. Σημίτης απέσπασε χθες ουσιαστικά μια συμφωνία με αποχρώσεις για τους χειρισμούς του στο Λουξεμβούργο και τις πρακτικές συνέπειες που είχαν εις βάρος της Τουρκίας".

    Τα ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "γελούσαν και τα μουστάκια του Κώστα Σημίτη χθες. Οι πολιτικού αρχηγοί πέρασαν ένας-ένας από το Μέγαρο Μαξίμου, τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την Τουρκία, άκουσε τις δικές τους απόψεις και το κλίμα που καταγράφηκε ήταν κάτι περισσότερο από καλό".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "διακομματική συναίνεση και στήριξη για τους χειρισμούς του έναντι της Τουρκίας, εξασφάλισε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, μετά τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Αν και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενέκριναν την πολιτική στο κεφάλαιο των τουρκοκοινοτικών σχέσεων, αξιώθηκε ταυτόχρονα και ουσιαστικός μακροπρόθεσμος σχεδιασμός".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "ομοψυχία στα εθνικά θέματα και διαφωνία, ως προς τους χειρισμούς και τη στρατηγική της κυβέρνησης, διαπιστώθηκε χθες κατά τις διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, που πραγματοποιήθηκαν, πρώτη φορά, μετά δύο χρόνια".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "κλίμα ευνοϊκών εντυπώσεων, για την κυβέρνησή του και πρωτίστως δι' ίδιον όφελος, εν όψει μάλιστα της σημερινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και της έναρξης της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, προσπάθησε να καλλιεργήσει χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή και τους πολιτικούς αρχηγούς των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης".

    [3] Προϋπολογισμός

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η μάχη της οικονομίας "ανάβει" από σήμερα στη Βουλή, καθώς εισάγεται προς συζήτηση ο κρίσιμος προϋπολογισμός του 1998. Οπως προκύπτει από τις χθεσινές "προπαρασκευαστικές" δηλώσεις στελεχών και παραγόντων όλων των κομμάτων οι συζητήσεις στο κοινοβούλιο θα διεξαχθούν σε συγκρουσιακό κλίμα".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "με την σημερινήν έναρξιν της συζητήσεως του Προϋπολογισμού εις την Βουλήν, η κυβέρνησις εισέρχεται εις περίοδον σοβαρών δυσχερειών, κατά την οποίαν αναμένεται να δοκιμασθή η αντοχή της. Το κυρίαρχον κυβερνητικόν πρόβλημα παραμένει η οικονομική πολιτική και ο αντιλαϊκός της χαρακτήρ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στο βασικό του σχόλιο επισημαίνει ότι "τα λόγια και οι χαρακτηρισμοί, για πολλές από τις "εκσυγχρονιστικές" επιλογές των τελευταίων χρόνων, χάνουν όλο και περισσότερο το νόημά τους. Αδυνατούν να περιγράψουν με ακρίβεια το μέγεθος της κυβερνητικής επίθεσης σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων, αλλά και της ίδιας της χώρας. Ο κρατικός προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς -η συζήτηση του οποίου αρχίζει σήμερα στη Βουλή- είναι μία από αυτές της περιπτώσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "αρχίζει σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του '98. Ενός προϋπολογισμού, ο οποίος έχει καταγγελθεί ως ο πλέον αντιαναπτυξιακός, αντιπαραγωγικός, πλαστός και κατασκευασμένος των τελευταίων ετών!"

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "διαρκής είναι πλέον η εσωκομματική αντιπολίτευση του Κ. Σημίτη, όπως προκύπτει από το κείμενο - πλατφμόρμα για την οικονομία, που κυκλοφορεί ενόψει και του προϋπολογισμού. Το κείμενο, στο οποίο έως αργά το βράδυ επιχειρείτο να συγκεντρωθούν υπογραφές από βουλευτές και κεντρικά στελέχη, αποτελεί την πρώτη -έστω και εμβρυακή- ουσιαστικά προσπάθεια της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να παρουσιάσει εναλλακτική πρόταση και να περάσει από την άρνηση στη θέση".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "μόλις τρεις μέρες κράτησε η κυβερνητική ευφορία για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής σχετικά με την Τουρκία και ήδη στην Αθήνα αναπτύσσεται προβληματισμός, ακόμη και ανησυχία. Οχι τόσο για την πιθανολογούμενη ένταση στο Αιγαίο όσο για την παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα, προς τον οποίο σπεύδει σήμερα ο Μεσούτ Γιλμάζ".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "μέσα σε κλίμα προσέγγισης, σε ότι αφορά τους βασικούς άξονες αντιμετώπισης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς τόσο για την διάσκεψη του Λουξεμβούργου όσο κυρίως για τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "χαλαρή απάντησι έδωσε, χθες, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, στις νέες απειλές της Αγκυρας για ενσωμάτωσι του κατεχομένου τμήματος της Κύπρου με την Τουρκία. Ο κ. Σημίτης που είχε διαδοχικές συναντήσεις με όλους του Πολιτικούς αρχηγούς, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα αντιδράση με αποφασιστικότητα στις ενδεχόμενες νέες τουρκικές προκλήσεις, ενώ την ίδια στιγμή ο Τζεμ επέμεινε στην επιθετική στάσι κατά της Ελλάδος, επιρρίπτοντας της την ευθύνη για την ήττα της στην ΕΕ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "τον κίνδυνο περαιτέρω όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων λόγω της αδιαλλαξίας που επιδεικνύει η Αγκυρα, επισήμανε χθες ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία καλώντας παράλληλα την υπερφίαλη γείτονα να συμμορφωθεί με τις επιταγές του διεθνούς δικαίου, προκειμένου να μην χάσει το "τρένο" της ενωμένης Ευρώπης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "η Ελλάδα δεν επιδιώκει να αποκλείσει την Τουρκία από την ΕΕ, διακήρυξε χθες ο Κώστας Σημίτης και, ταυτόχρονα, έστειλε ένα "μήνυμα ήρεμης αποφασιστικότητας" προς τη γειτονική χώρα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει ότι "το φόβο για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο εξέφρασε ανοιχτά ο Κ. Σημίτης στους ηγέτες της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια των ημίωρων διαδοχικών συναντήσεων που είχε μαζί τους, για να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, αλλά και για τις εξελίξεις που αναμένεται να προκαλέσουν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και το ενδεχόμενο παρεκκλίσεων από κράτη-μέλη της Κοινότητας στην απόφαση του Λουξεμβούργου προβληματίζουν την κυβέρνηση. Ο κ. Σημίτης, αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον τις αντιδράσεις της Αγκυρας μετά το Λουξεμβούργο και τη στάση της Ουάσιγκτον, εκτιμώντας ότι το επόμενο εξάμηνο αναμένεται εξαιρετικά κρίσιμο τόσο για το Κυπριακό όσο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει ότι "δύο 24ωρα μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, θέλησε χθες, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, να απευθύνει μήνυμα προς την τουρκική πλευρά -αλλά και προς την πάσα άλλη κατεύθυνση- ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει τον αποκλεισμό της Τουρκίας από την Ευρώπη, αλλά τη θέσπιση συνεργασίας στη βάση ορισμένων κανόνων και αρχών που θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες διεύρυνσης της ΕΕ".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισμού στη Βουλή, η συνέντευξη Μητσοτάκη για τον προϋπολογισμό, η πώληση μεγάλων ακινήτων του Δημοσίου, η αυριανή απεργία της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και η περιορισμένη ζήτηση για τίτλους σε ECU.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Σφυροκόπημα Μητσοτάκη - "Ψεύτικος" ο προϋπολογισμός του 1998".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Σοβαρές παραβιάσεις στα έργα σύμφωνα με τους ελέγχους εξειδικευμένων συμβούλων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πωλούνται! Η ΚΕΔ αρχίζει την εκποίηση - Σε πλειστηριασμό 24 μεγάλα ακίνητα αξίας 67 δισ.".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Φράγμα εντόκων για το κύμα πωλήσεων ομολόγων - Στις 27 Δεκεμβρίου ανανεώνονται τα τοκομερίδια μιας μεγάλης έκδοσης 1 τρισ.".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σε βαρύ κλίμα η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό - Η έλλειψη ενδιαφέροντος για τους τίτλους σε ECU διατηρεί υψηλά τα επιτόκια".

    [6] Προϋπολογισμός 1998

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Αρχίζει σήμερα το απόγευμα στις 6μμ με την ομιλία των εισηγητών των κομμάτων η διαδικασία συζήτησης του νέου προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής. Κατά τον κανονισμό, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την εμφάνιση του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών καθώς και την φανερή ονομαστική ψηφοφορία η οποία έχει την έννοια της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Wednesday, 17 December 1997 - 15:27:36 UTC