Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-12-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 18/12/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αεροπορική τραγωδία
  • [3] Προϋπολογισμός
  • [4] ΚΟ ΠΑΣΟΚ
  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Νέος προϋπολισμός

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πτώση του ουκρανικού αεροσκάφους στη βόρεια Ελλάδα, η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, και η πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πόρτααα! Ο Σημίτης δείχνει την έξοδο στους διαφωνούντες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τραγωδία στον αέρα. 70 νεκροί - οι 42 Ελληνες.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Οι 42 Ελληνες που χάθηκαν στο μοιραίο αεροσκάφος.

    Η ΑΥΓΗ: Φωνή δυσαρέσκειας. Οι εργαζόμενοι λένε "όχι" στη διαρκή λιτότητα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Να φύγει όποιος διαφωνεί. Αστραψε και βρόντηξε ο Σημίτης.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Τραγωδία: Τυφλή πτήση στο θάνατο.

    ΕΘΝΟΣ: Τυφλή πτήση στο θάνατο. Κινητοποίηση σε όλη τη Μακεδονία μέσα στη χιονοθύελλα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αεροπορική τραγωδία στη βόρειο Ελλάδα πέντε λεπτά πριν την προσγείωση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τραγωδία στον αέρα. Χάθηκε αεροσκάφος με 63 επιβάτες και 8μελές πλήρωμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τραγωδία στο χιονιά. 70 άνθρωποι χάθηκαν μαζί με το ουκρανικό αεροσκάφος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τι τραγωδία! 42 Ελληνες στο μοιραίο ουκρανικό αεροπλάνο που συνετρίβη στα Πιέρια.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τραγωδία: 42 Ελληνες επέβαιναν στο μοιραίο αεροσκάφος.

    ΕΣΤΙΑ: Υψηλότεραι αυξήσεις εις τον ιδιωτικόν τομέα. Διευκολύνει ο ΣΕΒ τας διαπραγματεύσεις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αεροπορική τραγωδία με 72 θύματα σε ορεινή περιοχή της Πιερίας.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: "Δώστε παράταση για τα ακίνητα".

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εδειξε έξοδο στους "μονίμως διαφωνούντες" ο πρωθυπουργός.

    ΤΑ ΝΕΑ: Οδύνη. Και Ελληνες στην πτήση θανάτου.

    ΝΙΚΗ: Στον... πάγο όλη η Ελλάδα. Απεργιακό κύμα σαρώνει τη χώρα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στο ρυθμό της απεργίας όλη η χώρα.

    [2] Αεροπορική τραγωδία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "ως τις πρώτες πρωινές ώρες μυστήριο κάλυπτε τις συνθήκες συντριβής του ουκρανικού επιβατικού αεροπλάνου, σε ορεινή περιοχή της Κατερίνης, με 63 επιβάτες, 42 από τους οποίους ήταν Ελληνες, και 8μελές πλήρωμα. Το αεροσκάφος προερχόταν από την Οδησσό, μέσω Σόφιας και το στίγμα του χάθηκε στις 9.13 μ.μ. από τα ραντάρ. Δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για επιζώντες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "τραγωδία στον αέρα χθες το βράδυ, με αεροσκάφος 'Τουπόλεφ' των ουκρανικών αερογραμμών, στο οποίο επέβαιναν 63 επιβάτες και 8 μέλη του πληρώματος. Το ελικοφόρο 'Γιανκ 42' που εκτελούσε πτήση τσάρτερ από Οδησσό προς Θεσσαλονίκη και έπρεπε να προσγειωθεί στις 21.15, χάθηκε ελάχιστα λεπτά πριν την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο "Μακεδονία".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "Ατέλειωτες ώρες αγωνίας χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο 'Μακεδονία' για την τύχη των 70 ατόμων - οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες και εργαζόμενοι σε τεχνικές εταιρείες - που επέβαιναν σε αεροσκάφος της εταιρίας 'Αερ-Σουίτ' των ουκρανικών αερογραμμών, το οποίο 'εξαφανίστηκε' λίγο προτού προσγειωθεί στη Θεσσαλονίκη".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "Αλυσίδα λαθών και προβλημάτων κρύβονται πίσω από την αεροπορική τραγωδία που συγκλόνισε χθες το βράδυ τη χώρα μας. Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Πρόκειται για μηχανική βλάβη ενός παλιάς τεχνολογίας αεροσκάφους; Ανθρώπινο λάθος του πιλότου; Κακή συνεννόηση με τον Πύργο Ελέγχου λόγω προβλημάτων γλώσσας; Η τέλος προβλήματα στα ηλεκτρονικά συστήματα και στα ραντάρ του αεροδρομίου;".

    Κατά το ΕΘΝΟΣ "Ουκρανικό αεροσκάφος συνετρίβη στην περιοχή της Πιερίας. Ανάμεσα στους επιβάτες του βρίσκονταν και Ελληνες. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε επισημανθεί στον πιλότο του μοιραίου αεροπλάνου ότι ακολουθεί λάθος διάδρομο, και, συνεπώς, τυφλή πορεία. Στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης βρίσκονταν μέχρι τις πρωινές ώρες συγγενείς των επιβατών ζητώντας με αγωνία πληροφορίες για την πορεία των ερευνών".

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "Αεροπορική τραγωδία χθες το βράδυ κοντά στη Θεσσαλονίκη. Αεροσκάφος της ουκρανικής εταιρείας Αεροσουίτ, με 70 επιβάτες, έπεσε λίγο πριν προσγειωθεί στο Αεροδρόμιο Μακεδονία. Το αεροσκάφος προερχόταν από την Οδησσλο και μεταξύ των επιβατών του ήταν και Ελληνες".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ με τίτλο "Τραγωδία" σημειώνει ότι "VK 42 δικινητήριο, παρασύρει σε φρικτό θάνατο, έξω από τη Θεσσαλονίκη, δεκάδες άτυχους επιβάτες. Η κακοκαιρία ή κάτι άλλο, ερευνώνται σαν αίτιο του φρικτού δυστυχήματος που συνεκλόνισε, παραμονές Χριστουγέννων, τη Μακεδονική πρωτεύουσα, αλλά και το Πανελλήνιο λόγω της συμμετοχής και Ελλήνων επιχειρηματιών στο μοιραίο αεροσκάφος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "θρίλερ με αεροπλάνο τύπου Γιάκοβλεφ των ουκρανικών αερογραμμών, που ερχόταν χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με πληροφορίες έφερνε και Ελληνες επιβάτες από την Οδησσό και το Κίεβο. Μετά από πολύωρες και εναγώνιες έρευνες, άνδρες περιπολικού ανέφεραν στη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα ότι σε απόσταση 4 χλμ. από το χωριό Σφενδάμη Πιερίας βρήκαν συντρίμμια του αεροσκάφους. Στο σημείο εκείνο κατευθύνθηκαν αμέσως ασθενοφόρα, οχήματα της Πυροσβεστικής και μέλη σωστικών συνεργείων. Οταν όμως έφθασαν εκεί δεν βρήκαν τίποτα και οι έρευνες συνεχίζονται".

    [3] Προϋπολογισμός

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "η μάχη του προϋπολογισμού άρχισε χθες στη Βουλή όμως το ενδιαφέρον εστιάζεται στην καταγραφή των διαφωνιών από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (εάν υπάρξουν βεβαίως) την Κυριακή το βράδυ. Η συζήτηση του προϋπολογισμού αν και κορυφαίο όπως χαρακτηρίζεται νομοσχέδιο, δεν επιτρέπει αλλαγές και η υπερψήφισή του αποτελεί ένα είδος ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "υπό τη δαμόκλειο σπάθη της "κομματικής πειθαρχίας" να επικρέμεται επί των κεφαλών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ, άρχισε χθες το βράδυ στη Βουλή παρουσία του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών η πενθήμερη "μάχη" για τον Προϋπολογισμό του 1998!"

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει ότι "οι χαμηλοί τόνοι και η υποτονικότητα ήταν τα χαρακτηριστικά της πρώτης ημέρας συζήτησης επί του γενικού κρατικού προϋπολογισμού του 1998, που ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των γενικών και των ειδικών εισηγητών των κομμάτων, χθες το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής και θα κορυφωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία, τα μεσάνυχτα της Κυριακής".

    [4] ΚΟ ΠΑΣΟΚ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "βαθαίνει το χάσμα στο ΠΑΣΟΚ, παρά τις ήπιες αντιδράσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στη χθεσινή προειδοποίηση του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη ότι όποιος δεν συμφωνεί συνολικά με τις θέσεις και την πολιτική του "νέου ΠΑΣΟΚ' μπορεί να αποχωρήσει, αφού "η πόρτα είναι ανοιχτή και θα κριθούμε από το λαό".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "το... γάντι στους διαφωνούντες πέταξε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε ολόπλευρη στήριξη του έργου της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "περίσσεψαν χτες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, οι πρωθυπουργικές προκλήσεις κατά του ελληνικού λαού, αλλά και η επίδειξη "ηγεμονισμού" για εσωκομματική κατανάλωση, στην οποία επιδόθηκε ο Κ. Σημίτης. Σε αυτές τις επιδείξεις εσωκομματικής 'κυριαρχίας', δεν έλειψαν 'θριαμβολογικές' αναφορές στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, αλλά και επιστράτευση ενός 'παπανδρεϊκού στιλ' απέναντι στους 'διαφωνούντες' του τύπου 'η πόρτα είναι ανοιχτή' για όποιον δεν του αρέσει το ΠΑΣΟΚ..."

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "σαφής και κατηγορηματικός ήταν, χθες, στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης. Οσοι διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική να 'κατέβουν από το τραίνο', ακούγαμε επί Ανδρέα Παπανδρέου. Τώρα, όσοι διαφωνούν να φύγουν 'από την πόρτα που είναι ανοικτή'."

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "ένδειξη αδυναμίας μαρτυρούν οι χθεσινές απειλές του πρωθυπουργού προς τους διαφωνούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ('η πόρτα είναι ανοικτή, να εκφράσετε τις απόψεις σας και να κριθείτε από το λαό'), που διατυπώθηκαν προκειμένου, σε πρώτη φάση να αποφευχθούν διαρροές κατά την ψηφοφορία, ακόμη και διαφορετικές απόψεις κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού που άρχισε χθες στη Βουλή".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "οι τελευταίες αρνητικές εξελίξεις για την Τουρκία στην ΕΕ, αλλά και στο ΝΑΤΟ έχουν σημάνει "συναγερμό" στην ελληνική κυβέρνηση, κυρίως στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Αγκυρα να προχωρήσει σε κάποιες 'δυναμικές' ενέργειες στο Αιγαίο ή στην Κύπρο, με στόχο να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιουργείται σε βάρος των επιδιώξεών της, κυρίως στο Κυπριακό".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον θα θέση το θέμα της διαδικασίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης -την οποίαν δεν αποδέχεται η Τουρκία ως μέσον επιλύσεως των ελληνοτουρκικών διαφορών- εις τον Τούρκον πρωθυπουργόν Μεσούτ Γιλμάζ κατά την αυριανήν των συνάντησιν εις Ουάσιγκτων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "να απευθυνθούν προς την Τουρκία, καλώντας τη να σεβαστεί του κανόνες του διεθνούς δικαίου και τους όρους της ΕΕ, ζήτησε χθες η κυβέρνηση από της ΗΠΑ, απαντώντας στις δηλώσεις του Μ. Κλίντον".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τον προϋπολογισμό 1998, η έκδοση νέων κρατικών τίτλων, η σημερινή απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ο νέος διαγωνισμός για την πώληση της Τράπεζας Κρήτης και η συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό στη Βουλή είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Απογοήτευση από τα ομόλογα σε ECU - Περιορισμένες οι τοποθετήσεις των επενδυτών".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Καμία αλλαγή στην οικονομία ενώ άρχισε σε χαμηλούς τόνους η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αβεβαιότητα για την αντίδραση των τραπεζών - Πιέσεις για αύξηση των αποδόσεων των βραχυπροθέσμων τίτλων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αλλάζει ο τρόπος διάθεσης των τίτλων του Δημοσίου - Τέλος Ιανουαρίου θα λειτουργήσει ο θεσμός των Primary Dealers".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πού θα γίνουν περικοπές για να εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός - Η κατεπείγουσα εγκύκλιος προς υπουργεία και δημόσιους φορείς".

    [7] Νέος προϋπολισμός

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις ο νέος κρατικός προϋπολογισμός του 1998. Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε κατεπείγουσα εγκύκλιο που απέστειλε, χθες, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκης προς όλα τα υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου τομέα και στην οποία, που για πρώτη φορά συντάσσεται ενωρίτερα της ψήφισης του προϋπολογισμού, περιέχονται οι βασικές κατευθύνσεις και οδηγίες για την εκτέλεση του νέου προϋπολογισμού".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Thursday, 18 December 1997 - 15:24:00 UTC