Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-12-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 19/12/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αεροπορική τραγωδία
  • [3] Προϋπολογισμός
  • [4] Ευρω-ελληνοτουρκικά

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η τραγωδία με το ουκρανικό αεροσκάφος, οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία και η χθεσινή 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θυσία στην αδιαφορία. 71 ψυχές ζητούν τους ενόχους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τεράστιες Ευθύνες - Μοιραία λάθη.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Διάλυση. Τους σκότωσαν οι μανδαρίνοι. Ποιες οικογένειες ξεκληρίστηκαν.

    Η ΑΥΓΗ: Χάθηκαν στο σκοτάδι.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξεφτιλίστηκε το κράτος. Εγινε συντρίμμια μαζί με το μοιραίο αεροσκάφος.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Εν ψυχρώ δολοφονία "70" αθώων στην αεροπορική τραγωδία.

    ΕΘΝΟΣ: Μόνο αυτοί πληρώνουν. Τραγωδία σε 34 ελληνικά σπίτια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Για αρχιεπίσκοπο πάνε τον Πρεβέζης Μελέτιο. Ασχημη η κατάστασις του κ. Σεραφίμ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κράτος συντρίμμια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αγνοείται το κράτος. Αλαλούμ στις έρευνες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Να γιατί έπεσε. Δεν λειτούργησαν στο "Γιάκοβλεφ" πυξίδα και ILS.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Μεγάλος ένοχος το κράτος.

    ΕΣΤΙΑ: Κίνδυνος να τιμωρηθή η Ελλάς με "μαύρο αστέρι".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εξι αναπάντητα ερωτήματα, αναδεικνύουν τα δύο πρόσωπα της τραγωδίας.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: 36 ώρες... χιόνι. Αγωνία και αναπάντητα ερωτηματικά που εκθέτουν διεθνώς την Ελλάδα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ερωτηματικά για την πτώση του μοιραίου αεροπλάνου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πλήρωσαν τυφλό αεροπλάνο και αεροδρόμιο. Στο πένθος τρία χωριά.

    ΝΙΚΗ: Τραγωδία εν λευκώ. Το μοιραίο "Γιάκοβλεφ" έμεινε αβοήθητο...

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η πανελλαδική πανεργατική απεργία.

    [2] Αεροπορική τραγωδία

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "πλήρωσαν με τη ζωή τους ένα τυφλό αεροδρόμιο και -όπως φαίνεται- ένα τυφλό αεροσκάφος. Αν είχε εγκατασταθεί το ραντάρ στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Πύργος Ελέγχου θα είχε προλάβει τη λανθασμένη πορεία του αεροσκάφους, η οποία φαίνεται ότι οφείλεται στις λάθος ενδείξεις των οργάνων του "Γιάκοβλεφ 42". Τρία χωριά είναι από προχθές βυθισμένα στο πένθος, ενώ συγγενείς των αγνοουμένων μαζί με εκατοντάδες εθελοντές προσπαθούν να εντοπίσουν τα ίχνη του μοιραίου αεροσκάφους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "η κυβέρνησι διά του εκπροσώπου της, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την καθυστέρησι εγκαταστάσεως στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" του "ραντάρ προσεγγίσεως" η παρουσία του οποίου θα μπορούσε ως ένα βαθμό να αποτρέψη αεροπορικές τραγωδίες, όπως αυτή με το αεροσκάφος των ουκρανικών γραμμών".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "οργή και οδύνη. Οι λέξεις αυτές περιγράφουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την πτώση του ουκρανικού αεροσκάφους στην περιοχή του Ολύμπου, στο οποίο επέβαιναν 70 επιβάτες. Η κυβέρνηση ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για το τραγικό συμβάν και θα αποδώσει ευθύνες για το θέμα της μη εγκατάστασης των ραντάρ προσέγγισης στο αεροδρόμιο "Μακεδονία".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "άκαρπες παραμένουν μέχρι στιγμής οι έρευνες για τον εντοπισμό των συντριμμιών του ουκρανικού αεροσκάφους "Γιάκοβλεφ-42", παρά την τεράστια κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ, παράλληλα έντονη κριτική ασκείται από ειδικούς και κόμματα, για την εγκληματική αδράνεια που έχει επιδειχθεί, στην εγκατάσταση νέου σύγχρονου ραντάρ, το οποίου φυλάγεται, προς το παρόν, στις... αποθήκες!".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "δραματικάς διαστάσεις προσλαμβάνει διά την Ελλάδα η προχθεσινή αεροπορική τραγωδία της Θεσσαλονίκης. Εγκυροι πληροφορία αναφέρουν ότι ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) ενδέχεται να στραφή κατά της χώρας μας, με κίνδυνον να ανακύψη μείζον θέμα εθνικής ασφαλείας και ενδεχομένης απωλείας κυριαρχικών δικαιωμάτων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "πυκνή "ομίχλη" δεν σκεπάζει μόνο τα βουνά της Πιερίας, αλλά και τις ακριβείς συνθήκες και τα αίτια της προχθεσινής συντριβής του ουκρανικού "Γιάκοβλεφ".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "την ανοργανωσιά, τη γύμνια και τα λάθη του κρατικού μηχανισμού πληρώνει με την ίδια του τη ζωή ο πολίτης. Τριάντα έξι ολόκληρες ώρες από τη στιγμή, που το μοιραίο αεροσκάφος των ουκρανικών αερογραμμών έχασε την επαφή του με τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου 'Μακεδονία', τα σωστικά συνεργεία έψαχναν ακόμα στους ορεινούς όγκους της Πιερίας για το ΥΑΚ-42".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο βασικό της σχόλιο υποστηρίζει ότι "όπως πάντοτε συμβαίνει, ύστερα από μια καταστροφή και συμφορά έρχονται στο φως πλήθος οι αποκαλύψεις για παραλείψεις, απρονοησίες και ανευθυνότητες, για όσα έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν. Θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτροπή της τραγωδίας του ουκρανικού αεροσκάφους η λειτουργία του ραντάρ προσέγγισης, το οποίο έχει αγοραστεί και βρίσκεται στις αποθήκες του αεροδρομίου "Μακεδονία" από το 1995, δηλαδή επί δύο ολόκληρα χρόνια!".

    [3] Προϋπολογισμός

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "έμμεση παρέμβαση στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τα εισοδηματικά στον ιδιωτικό τομέα έκανε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, καλώντας τις δύο πλευρές, εργαζόμενους και εργοδότες 'να αυτοσυγκρατηθούν' δηλαδή να ευθυγραμμισθούν με την κυβερνητική πολιτική. Στη Βουλή συνεχίζεται σήμερα για τρίτη μέρα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την ψηφοφορία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "να ενταθούν οι προσπάθειες όλων για να κερδιθεί η μάχη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ζήτησε χθες δεύτερη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, τονίζοντας ότι οι θυσίες και οι κόποι του λαού δεν θα πάνε χαμένοι".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "με εμφανή την πρόθεση να επιχειρήσει να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα που προκαλεί ο φετινός προϋπολογισμός, παρενέβη χθες στη συζήτηση στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, θριαμβολογώντας για τις... επιτυχίες της κυβέρνησης και την... αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων!".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "ως... υπουργός μιας... άτυχης κυβέρνησης, μίλησε χθες στη Βουλή ο Γιάννος Παπαντωνίου στη δεύτερη μέρα της συζήτησης του προϋπολογισμού. Αφού, λοιπόν, άφησε τους γνωστούς υπαινιγμούς για... καμμένη γη, προανήγγειλε άλλα δύο χρόνια σκληρής λιτότητας, ενώ παράλληλα εξύμνησε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για ανάκαμψη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "την ύπαρξη προβλήματος ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αναγνώρισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας θεωρείται χώρα υψηλότερου κινδύνου για τους ξένους επενδυτές σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ. Παπαντωνίου επαγγέλθηκε την εφαρμογή μιας ιδιαίτερα αυστηρής εισοδηματικής πολιτικής τόσο για το 1998 όσο και το 1999, ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει αντίστοιχος περιορισμός των μισθολογικών αυξήσεων και στον εισοδηματικό τομέα την προσεχή διετία".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "μαύρα μαντάτα για μισθωτούς και συνταξιούχους, τουλάχιστον για την επόμενη διετία, επιφύλαξε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα επιχείρησε να πείσει ότι τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης τείνουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε... Ελβετία!",

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "σφίξτε τα ζωνάρια σας άλλα δύο χρόνια και θα δείτε πως η Ελλάδα από... περίπου Ελβετία που την κάναμε... θα πάει ακόμη πιο ψηλά! Το μήνυμα αυτό έδωσε χθες με όσα είπε στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου".

    [4] Ευρω-ελληνοτουρκικά

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "εν αναμονή του αποτελέσματος της συνάντησης Κλίντον-Γιλμάζ βρίσκεται η γερμανική διπλωματία προκειμένου να εκπονήσει μια στρατηγική επαναπροσέγγισης με την Τουρκία, αλλά και για να αξιολογήσει την αμερικανική πρωτοβουλία διαμεσολάβησης και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ αναφέρει ότι "νέες διαστάσεις παίρνει η Ευρωτουρκική διαμάχη, καθώς η επίσημη Τουρκία υπαναχωρεί από το προκλητικό ύφος των τελευταίων ημερών Στο πνεύμα της 'επανασυγκόλλησης' των δύο πλευρών, ο 'σκληρός' Μπουλέντ Ετσεβίτ δήλωσε χθες ανασκευαστικά ότι η απειλή Γιλμάζ περί αποσύρσεως της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη "ήταν απλώς μια πιθανότητα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "διπλωματική "αντεπίθεση" κατά της Ελλάδος σε όλα τα μέτωπα σχεδιάζει η Αγκυρα, σε μια προσπάθεια να "εξισορροπήσει", μέσω της δοκιμασμένης "συνταγής" της έντασης, τις αρνητικές επιπτώσεις από την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά ότι "πολιτική στήριξη αναμένεται να ζητήσει κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον ο Τούρκος πρωθυπουργός Μ. Γιλμάζ. Την ίδια ώρα, στην Αγκυρα ο Μπουλέντ Ετζεβίτ χαρακτήρισε 'απλώς μια πιθανότητα' τις απειλές Γιλμάζ περί απόσυρσης της Τουρκίας από την ΕΕ, συνεχίζοντας το πολιτικό πριόνισμα" του πρωθυπουργού του".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Friday, 19 December 1997 - 15:16:22 UTC