Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-12-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 23/12/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ
  • [3] Οικονομική Πολιτική
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Χρηματαγορά: Εκροή συναλλάγματος

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, η διερεύνηση των αιτίων της πτώσης του "Γιάκοβλεφ" και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εφαγε τη "μαρίδα"!... Για να τρομάξει τους "καρχαρίες".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανοιξε η... πόρτα του ΠΑΣΟΚ. Εξω οι 3 πρώτοι - έπεται συνέχεια.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τυφλή η πτήση του Κ. Σημίτη. Ανοιξαν οι ασκοί του Αιόλου στο ΠΑΣΟΚ.

    Η ΑΥΓΗ: Τρεις εντός - εκτός και το ΠΑΣΟΚ... επί τα αυτά.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκλογές προ των πυλών.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Χαστούκι στον Σημίτη από το Εκτελεστικό.

    ΕΘΝΟΣ: Αλλαξαν πάλι κλίμακα και παρακράτηση. Εκτη φορά μέσα σε 38 ημέρες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι "αντιρρησίες συνειδήσεως" εκρίθησαν ως... ασυνείδητοι! Ο Κ. Σημίτης απέπεμψε τους τρεις διαφωνήσαντες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μοιραίο λάθος από τον πρωθυπουργό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σεισμόσημο για όλα τα ακίνητα. Μόνο όσοι πληρώνουν ασφάλιστρα στο κράτος θα παίρνουν δάνειο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τι φοβήθηκε ο Σημίτης. Εστειλε σήμα στους διαφωνούντες εν όψει δύσκολου '98.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Νέο ΠΑΣΟΚ με παλιές μεθόδους.

    ΕΣΤΙΑ: Πρωτοφανής αλχημεία με τον φόρον εισοδήματος. Πως επιβαρύνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίαι.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κτυπά πρώτα τους ατάκτους. Ο κ. Σημίτης ρίχνει το γάντι στην οργανωμένη εσωτερική αντιπολίτευση.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Το Μανιφέστο των διαφωνούντων του ΠΑΣΟΚ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Προειδοποιητικές "Εξώσεις" με πολλούς αποδέκτες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Γκρίνια κορυφής μετά τις αποπομπές. Μαραθώνια συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ.

    ΝΙΚΗ: Εδειξε... πόρτα σε 3. Το' πε και το 'κανε ο Σημίτης.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αντιπαράθεση συνολική και σε όλα τα μέτωπα. Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού.

    [2] Εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "αποστάσεις από τους χειρισμούς του κ. Κ. Σημίτη στην υπόθεση της αποπομπής των "3" από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, πήραν χθες αρκετά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στη μαραθώνια νυχτερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Ωστόσο, όλοι συμφώνησαν ότι "δεν πάει άλλο" με την εσωτερική υπονόμευση της κυβέρνησης και αναγνώρισαν την ανάγκη για "πολιτική συμφωνία" και θέσπιση κανόνων. Ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι στο εξής, η στάση του καθενός θα κρίνεται με την καθημερινή του στάση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "To μοιραίο λάθος έκανε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης. Απέπεμψε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τους κ.κ. Μ. Γικόνογλου, Β. Κεδίκογλου και Χρ. Κηπουρό, επειδή "συμμετέσχαν κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού επιλεκτικά στην υποστήριξη της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ". Ο κ. Σημίτης, με την ενέργειά του αυτή ήθελε να τρομοκρατήσει την εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά τελικά πέτυχε το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα.".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "Ακολουθώντας την παράδοση του Ανδρέα Παπανδρέου και κάνοντας χρήση των προνομιών που του παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής, ο πρωθυπουργός απέβαλε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ τρεις βουλευτές (τους κ.κ. Κεδίκογλου, Γικόνογλου και Κηπουρό), χωρίς μάλιστα να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα της ποινής".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο βασικό της σχόλιο αναφέρει ότι "η διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ των τριών βουλευτών, που καταψήφισαν επί μέρους κονδύλια του προϋπολογισμού, αν και είχε προαναγγελθεί κατά κάποιο τρόπο από τον Κώστα Σημίτη, αιφνιδίασε τους διαγραφέντες και προκάλεσε πολλά ερωτήματα μέσα στο κόμμα η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "οι δύσκολες ώρες, τις οποίες περνά λόγω της εσωκομματικής του κρίσεις το ΠΑΣΟΚ μεταφέρθηκαν και στη χθεσινοβραδινή (διάρκειας τεσσάρων ωρών και τριάντα λεπτών) συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση" αναφέρει το Αρθρο 60, παρ. 1 του Συντάγματος, αλλά στην περίπτωση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως αυτό δεν έχει... ισχύ. Ετσι, οι τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Β. Κεδίκογλου, Μ. Γικόνογλου και Χρ. Κηπουρός, που δεν ψήφισαν επιλεκτικά κάποια από τα κονδύλια του Προϋπολογισμού, ευρέθησαν αίφνης εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδος".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ " Με διαγραφές πανικού και αποπροσανατολισμού τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, των Βασ. Κεδίκογλου, Χρ. Κηπουρού και Μ. Γικόνογλου, προσπάθησε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης -με αποπροσανατολιστικό ελιγμό- να αντιμετωπίσει το θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του και να καλύψει τις αποτυχίες της κυβέρνησής του".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δεν πρόλαβε να απολαύσει χθες το νέο ρόλο του ως κακός βασιλιάς Ηρώδης που σφάζει τα νήπια του ΠΑΣΟΚ. Το βράδυ δέχτηκε χαστούκι από το Εκτελεστικό Γραφείο για την απόφασή τ ου να "καρατομήσει" τους τρεις βουλευτές Βασίλη Κεδίκογλου, Μόσχο Γικόνογλου και Χρήστο Κηπουρό".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υπογραμμίζει ότι "σε "τυφλή πτήση" πλέον εισέρχεται ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με την απόφασή του να θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους βουλευτές Μ. Γικόγλου, Β. Κεδίκογλου, Χρ .Κηπουρό, γιατί υποστήριξαν 'επιλεκτικά την πολιτική του ΠΑΣΟΚ' κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού".

    [3] Οικονομική Πολιτική

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, από εκείνη που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, οι ....προσαρμογές της νέας φορολογικής κλίμακας. Αλλαξαν την τιμαριθμοποίηση από 5,7 στο 5,5% . "Κοινωνική" πολιτική με ....φοροαπαλλαγή 5.000 δρχ. το χρόνο για κάθε παιδί".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει "μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθεται εντός του Ιανουαρίου στη Βουλή. Στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται ακόμη ότι η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας θα γίνει στο 5,5% και όχι στο 5,7% που είχε αρχικά ανακοινωθεί".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "μικρές ελαφρύνσεις για τους χαμηλόμισθούς και επιβαρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισόδημα πάνω από 5 εκατ. δρχ. το χρόνο φέρνει η νέα κλίμακα παρακράτησης φόρου για το 1998. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Δρυ, η έκπτωση του φόρου, κατά την παρακράτηση, μετά την αφαίρεση και του αφορολόγητου ποσού για κάθε παιδί, περιορίζεται σε 2,5% από 5% που είναι σήμερα".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "ένα μήνα μετά την εξαγγελίαν των φορολογικών μέτρων και τον γνωστόν σάλον που προεκλήθη δια την αύξησιν του παρακρατούμενου φόρου των μισθωτών και συνταξιούχων, το υπουργείον Οικονομικών ανεκοίνωσε χθες τη νέα φορολογικήν κλίμακα. Ως όμως προκύπτει από την εξέτασίν της, τόσον εις τας περιπτώσεις των μισθωτών και συνταξιούχων, όσον και εις εκείνας των λοιπών φορολογουμένων, δεν προκύπτει καμία πραγματική "τιμαριθμοποίησις".

    "Εξι αλλεπάλληλες διορθώσεις έκανε μέσα σε τριάντα οχτώ μέρες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην κλίμακα παρακράτησης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών", σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ. "Στις κινήσεις της αυτές οδηγήθηκε για να αμβλύνει τις εντυπώσεις, που προκάλεσαν οι αρχικές της αποφάσεις, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις σήμαιναν για τους απασχολούμενους μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ επισημαίνει ότι "σε μεγαλύτερες εκπτώσεις φόρου για τους φορολογούμενους που έχουν παιδιά, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να δείξει καλύτερο κοινωνικό πρόσωπο, μετά και τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν για τους εργαζόμενους".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "υπάλληλο του γενικού προξενείου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη απελαύνει, σήμερα κατά πάσα πιθανότητα, η ελληνική κυβέρνηση σε αντίποινα για την απέλαση Ελληνα υπαλλήλου του γενικού προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη την προηγούμενη εβδομάδα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "σε... άκρως ψυχροπολεμικό κλίμα έγινε η απέλαση του Ελληνα διοικητικού υπαλλήλου της πρεσβείας μας στην Αγκυρα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Ε.Τ. οι τουρκικές αρχές, παρά το χθεσινό ισχυρισμό του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Αγκυρας ότι παραχώρησαν στον κ. Χαραλάμπους διάστημα μιας εβδομάδας να προετοιμάσει την αναχώρησή του, στην πράξη τον υποχρέωσαν να εγκαταλείψει τη χώρα άρον άρον".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "τακτική κλιμάκωσης της διπλωματικής κρίσης γύρω από το "σίριαλ κατασκοπίας", ακολουθεί η Τουρκία με την επίσημη πλέον ανακοίνωση για την απέλαση του διοικητικού υπαλλήλου του Γενικού Προξενείου Κωνσταντινούπολης κ. Ε. Χαραλάμπους. Η επιμονή της Αγκυρας αναγκάζει την ελληνική κυβέρνηση να προβεί στα στοιχειώδη, σε παρόμοιες περιπτώσεις, διπλωματικά αντίποινα της απέλασης ενός Τούρκου διπλωματικού υπαλλήλου από τη χώρα μας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι "ως απρόκλητη κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για να αποπροσανατολίσει τη διεθνή κοινή γνώμη, εκλαμβάνει η κυβέρνηση της Αθήνας την απόφαση της Αγκυρας να απελάσει τον συνταγματάρχη Ευστρ. Χαραλάμπους, διοικητικό υπάλληλο στο προξενείο μας στην Κωνσταντινούπολη με την κατηγορία της "κατασκοπείας".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι βασικοί τίτλοι των πρωτοσέλιδων θεμάτων του οικονομικού τύπου έχουν ως εξής:

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ανησυχία για την οικονομία μετά την κρίση στην κυβερνητική παράταξη".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Νευρική η χρηματαγορά από την άνοδο των επιτοκίων και τις εκροές συναλλάγματος".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Συγχώνευση "Μουριάδη" και "Πετρίδη" - Οι δυο ιστορικές φίρμες σχηματίζουν τη μεγαλύτερη υποδηματοβιομηχανία".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Πίεση στην αγορά χρήματος και εκροή 350 εκατ. ECU - Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την ισορροπία στην αγορά".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ : "Σημίτης: Και πρόσθετα μέτρα αν χρειαστεί, για τη δραχμή - Ξαφνική εκροή 450 εκατ. δολαρίων αναστάτωσε την αγορά".

    [6] Χρηματαγορά: Εκροή συναλλάγματος

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι:"Κλίμα έντασης χαρακτήρισε χθες την αγορά χρήματος και συναλλάγματος, με εκροή ύψους 350 εκατ. Ecu και άνοδο των διατραπεζικών επιτοκίων. Η πίεση στην αγορά συναλλάγματος, προκλήθηκε από την αυξημένη ζήτηση η οποία καλύφθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος με πωλήσεις ύψους 350 εκατ. ECU. Το ήμισυ του συναλλάγματος, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από ξένο θεσμικό επενδυτή ο οποίος προηγουμένως ρευστοποίησε ομόλογα"
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Tuesday, 23 December 1997 - 15:18:37 UTC