Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-12-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 24/12/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Νέες αντικειμενικές αξίες
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Αεροπορική τραγωδία
  • [5] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που θα ισχύσουν από 1/1/98, η πορεία κατασκευής των μεγάλων έργων, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι έρευνες για τα αίτια της πτώσης του "Γιάκοβλεφ-42", είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δύο ραντάρ αλλά τους έστειλαν στο θάνατο! Το ένα δεν το λειτούργησαν, το άλλο... κοιμόταν!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θηλιά στα ακίνητα. Ολες οι νέες αντικειμενικές αξίες.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ξύνουν τις... πατούσες του Σημίτη. Αναίμακτα πέρασε τις διαγραφές.

    Η ΑΥΓΗ: Φάλτσα κάλαντα στο ΠΑΣΟΚ. Η αποπομπή των τριών άνοιξε περίοδο εσωκομματικής έντασης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 500 δις έφαγαν τα καζίνο.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Τα πιο φτωχά Χριστούγεννα.

    ΕΘΝΟΣ: Ακίνητα: Οι νέες αντικειμενικές. Τι αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αν η φάτνη ήταν εφορία οι Μάγοι θα περίμεναν ακόμα στην ουρά!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Υπουλο σχέδιο από την Αγκυρα. Τι κρύβει η προβοκάτσια εναντίον του Ελληνα στρατιωτικού ακολούθου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πόσο αξίζει το σπίτι σας. Οι νέες αντικειμενικές αξίες σε όλη την Αττική και τις μεγάλες πόλεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οι νέες τιμές των ακινήτων. Ως 80% πάνω - 1 εκατομμύριο το τετραγωνικό στο κέντρο της Αθήνας.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: 54% πάνω οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων.

    ΕΣΤΙΑ: Η "άλλη όψις" της εορταστικής Αθήνας. Επαιτεία, εγκληματικότης και κοινωνική αθλιότης.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Χάος σε όλες τις εφορίες.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Η γαλοπούλα που έγινε... αρνάκι! Πετάει στις 2.000 δρχ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μέχρι το 2001 έτοιμα όλα τα μεγάλα έργα. Απολογισμός Κώστα Λαλιώτη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Οι νέες τιμές ακινήτων - όλοι οι πίνακες.

    ΝΙΚΗ: Ιπτάμενη η... γαλοπούλα. Στις 2.000 δρχ. το κιλό έφτασε η τιμή της.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μποναμάς στο μεγάλο κεφάλαιο. Δόθηκε στη δημοσιότητα το λεγόμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

    [2] Νέες αντικειμενικές αξίες

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "φωτιά" παίρνουν από την 1η Ιανουαρίου οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε όλη τη χώρα και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα "πνιγούν" από τη "θηλιά" των φόρων που βάζει το υπουργείο Οικονομικών. Οι νέες αντικειμενικές αξίες, που αυξάνονται έως και 54% για την Αττική και έως και 58,3% για τη Θεσσαλονίκη, θα συμπαρασύρουν στα ύψη τους φόρους μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών, το ΦΑΠ, αλλά και τα ενοίκια των κατοικιών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι "πυρετός μεταβιβάσεων ακινήτων παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες εν αναμονή της μεγάλης αύξησης, κατά 40% από το νέο έτος, των αντικειμενικών τιμών, προκαλώντας χάος και απίθανη ταλαιπωρία στις εφορίες.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "φορολογική αφαίμαξι σε όλο της το μεγαλείο διαφαίνεται μία μόλις ημέρα μετά την ψήφισι του νέου Προϋπολογισμού και η Κυβέρνησις ζητά εκ των προτέρων την καταβολή φόρων, πριν ακόμη καταθέσει το φορολογικό νομοσχέδιο. Την ίδια στιγμή χιλιάδες φορολογούμενοι τα λαιπωρούνται στις εφορίες προκειμένου να "γλυτώσουν" από τις υψηλές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων."

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "οριστικώς από 1-1-98, αυξάνονται αι αντικειμενικαί αξίαι των ακινήτων και συμφώνως προς τους πίνακας του υπουργείου Οικονομικών εκτινάσσονται εις τα υψη. Ειδικώς εις την περιοχήν Αττκκής η αύξησις των αξιών των ακινήτων φθάνει μέχρι και 54%, ενώ η υψηλοτέρα είναι εις την Θεσσαλονίκην και φθάνει το 58,3%.

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "σημαντικές αυξήσεις στους φόρους μεταβίβασης ακινήτων συνεπάγονται οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα αρχίσουν να ισχύουν σε εφτά μέρες, δηλαδή με την ανατολή του νέου έτους. Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα είναι αυξημένες μέχρι 54% στην Αττική και 58,3% στη Θεσσαλονίκη".

    Τα ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο επισημαίνουν ότι "και θα πουν πάλι πως οι πολίτες ευθύνονται για την κοσμοσυρροή -χρονιάρες μέρες- στις Εφορίες; Μα συμβαίνει η ταλαιπωρία τους να οφείλεται -και τούτη τη φορά- στην έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης... Για τα ποσοστά αύξησης -από 1ης του Νέου Ετους- των αντικειμενικών αξιών ακινήτων.... Και τη συνακόλουθη αύξηση του φόρου μεταβίβασης".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ ότι "στα ύψη εκτινάσσονται οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που αποφάσισε να επιβάλει τελικά το υπουργείο Οικονομικών από την 1η Ιανουαρίου 1998. Οι αυξήσεις στις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων φτάνουν μέχρι και 55% έναντι των τιμών που ίσχυαν το 1995. Αποτέλεσμα αυτών των αυξήσεων είναι να δημιουργηθεί πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση σε όσου μεταβιβάζουν ή κληρονομούν ακίνητα, ενώ το ισχυρότερο πλήγμα θα δεχθούν οι επαγγελματίες που φορολογούνται βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "με δύο όψεις εμφανίζεται η τακτική της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των νέων προσπαθειών της Τουρκίας να καλλιεργήσει μονομερώς κλίμα έντασης, με αποκορύφωμα την απέλαση του διοικητικού υπαλλήλου του ελληνικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης Ε. Χαραλάμπους."

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "τουρκική προβοκάτσια στο Αιγαίο η την Κύπρο με στόχο την πρόκληση θερμού επεισοδίου αναμένουν Αθήνα και Λευκωσία κατά το αμέσως επόμενο διάστημα. Η απέλαση του Ελληνα διοικητικού υπαλλήλου του Προξενείου μας στην Κωνσταντινούπολη (που απαντήθηκε ακαριαία και πανομοιότυπα) όπως και οι χθεσινές τουρκικές παραβάσεις και παραβιάσεις υπενθυμίζουν απλά την εμμονή των Τούρκων στρατοκρατών στη... διπλωματία των κανονιών".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "αποφασισμένη να υπερβεί το κλίμα όξυνσης που καλλιεργεί εντέχνως η Τουρκία εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση παρότι υποχρεώθηκε να εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας στην τελευταία ενέργεια της Τουρκίας ν'απελάσει Ελληνα διπλωμάτη. Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός καθώς και ο ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλος αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία την πραγματοποίηση της πρώτης απευθείας συνάντησης με τους Τούρκους 'σοφούς' στις 12-13 Ιανουαρίου με αντικείμενο συζήτησης τους νομικούς κανόνες βάσει των οποίων θα μπορούσε να οδηγηθεί στη Χάγη το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά ότι "με το ίδιο νόμισμα απάντησε η Αθήνα στο σκηνοθετημένο από το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο κατασκοπικό σίριαλ, που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες. Το υπ. Εξωτερικών ζήτησε χθες την απέλαση του Τούρκου διοικητικού υπαλλήλου Νεντίμ Οζεργκίμ, που υπηρετούσε στο Γενικό Προξενείο Θεσσαλονίκης, ενώ οι στρατοκράτες της Αγκυρας επιχείρησαν να ανεβάσουν το θερμόμετρο της έντασης που υποδαυλίζουν, παραβιάζοντας τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας εντός του FIR Αθηνών".

    [4] Αεροπορική τραγωδία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "τρομακτικές διαστάσεις παίρνει η τραγωδία του 'Γιάκοβλεφ', στα συντρίμμια του οποίου ψάχνουν ακόμα δύο μικρά 'χελιδονάκια' ηλικίας επτά μηνών και 3 ετών. Κατά την ερευνά, βρέθηκε σώμα γυναίκας που είχε μείνει... αζήτητη, καθώς ο αριθμός των επιβατών που ανέφερε η λίστα είχε συμπληρωθεί. Τα παιδάκια δεν βρέθηκαν, αλλά κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι στο αεροπλάνο είχε ανεβεί με πλαστό διαβατήριο άτομο που παραπέμπει σε σοβαρότατη κατασκοπία και τώρα το ψάχνουν."

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "κανείς δε γνωρίζει, τελικά. πόσοι ήταν οι επιβάτες του μοιραίου αεροπλάνου -των ουκρανικών αερογραμμών, που συνετρίβη το βράδυ της προηγουμένης Τετάρτης στα Πιέρια. Την απάντηση θα δώσουν οι ίδιοι οι ιατροδικαστές, με το τέλος της διαδικασίας αναγνώρισης των πτωμάτων".

    [5] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση που διαμορφώνεται στο ΠΑΣΟΚ, καθώς η αποπομπή τριών βουλευτών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα "άνοιξε τους ασκούς τους Αιόλου". Ο Γ. Καψής προκαλεί τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, να προσφύγει σε εκλογές, ενώ ο Α' Τσοχατζόπουλος σε ενωτικό ρόλο τονίζει ότι σημασία έχει η ψήφιση του προϋπολογισμού".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "αμφίβολης αποτελεσματικότητας θεωρείται η προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού για την αποπομπή των τριών βουλευτών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς διατυπώνονται φόβοι ότι δεν θα ανασταλεί η συγκροτημένη εκδήλωση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, εξέλιξη που θα θέσει προ νέου διλήμματος τον κ. Σημίτη".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ τονίζει ότι "την ίδια τακτική, αυτή της σιδηράς κομματικής πειθαρχίας, φέρεται να εφαρμόζει και στο μέλλον ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες θα διαμηνύσει και στα υπόλοιπα 158 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ότι απαιτεί τη θετική ψήφο όλων κατά την έγκριση του φορολογικού νομοσχεδίου, του οποίου η συζήτηση στη Βουλή πρόκειται να αρχίσει εντός του Ιανουαρίου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ στο βασικό της σχόλιο επισημαίνει ότι "ο κ. Σημίτης μπορεί να απέβαλε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του τους τρεις βουλευτές, που καταψήφισαν κάποια κονδύλια του Προϋπολογισμού, αλλά η πράξη του αυτή αποδείχθηκε λιγότερο ηχηρή από το 'χαστούκι' που έλαβε ως απάντηση. Πρώτα απ' όλα, ο πρωθυπουργός ελησμόνησε πώς συμπεριφερόταν επί Ανδρέα Παπανδρέου, κάτι το οποίο του υπενθύμισαν οι βουλευτές στους οποίους έδειξε 'κόκκινη κάρτα', αλλά και ο κ. Πεπονής με αυστηρή γραπτή δήλωσή του".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "στην ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου τον προσεχή Φεβρουάριο εικάζεται ότι θα 'δοκιμασθεί' η προχθεσινή απόφαση του Κώστα Σημίτη να αποπέμψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τους τρεις βουλευτές που καταψήφισαν επιμέρους κονδύλια του προϋπολογισμού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "σαφείς αποστάσεις πήρε και δημοσίως χθες ο Α. Τσοχατζόπουλος από την απόφαση του κ. Σημίτη να θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ τους τρεις βουλευτές Β. Κεδίκογλου, Μ. Γικόνογλου και Χ. Κηπουρό... Την ίδια ώρα φουντώνουν οι αντιδράσεις σε όλο το εσωκομματικό φάσμα, καθώς και άλλοι βουλευτές προστέθηκαν σε εκείνους που κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή την πρωθυπουργική απόφαση".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, η συνεχιζόμενη αναταραχή στις χρηματαγορές της Ασίας και ο προϋπολογισμός του Δήμου Αθηναίων, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Νέα επενδυτικά κίνητρα με στόχο να επιτευχθεί αύξηση του ΑΕΠ 3,7% το '98."

    ΕΞΠΡΕΣ: "Δοκιμάζονται τα όρια - Η αναταραχή στη χρηματαγορά γίνεται τώρα κρίση."

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αύξηση έως 58% στις νέες αξίες των ακινήτων."

    ΚΕΡΔΟΣ: "Επεκτείνεται η ανοδική τάση στα επιτόκια - H Alpha Τράπεζα Πίστεως αύξησε κατά μία μονάδα τα επιτόκια χορηγήσεων."

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Φορολογικά κίνητρα και επιδότηση θέσεων εργασίας."

    [7] Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Σημαντικές μεταρρυθμίσεις, τόσο σε σχέση με τα ισχύοντα κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις όσο και με τον τρόπο επιβολής των αιτήσεων για ένταξη σε αυτά, επιφέρει ο νέος αναπτυξιακός νόμος που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου. Το σχετικό νομοσχέδιο που θα επιφέρει όλες τις αλλαγές πρόκειται να κατατεθεί εντός των προσεχών ημερών στη Βουλή προς ψήφιση".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Wednesday, 24 December 1997 - 15:39:03 UTC