Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-08-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εμφανή μέτρα κατά των εξτρεμιστικών οργανώσεων
  • [02] 2 ακόμη αμερικανοί στρατιώτες νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ.
  • [03] Σήμερα καταθέτει ο Τόνυ Μπλέαρ στη υπόθεση Κέλλυ.
  • [04] Ουάσιγκτον: Απαρχή μιας διαδικασίας οι συνομιλίες του Πεκίνου.
  • [05] Συνεχή ανάμειξη της διεθνούς κοινότητας στη Λιβερία, ζητούν οι Δυτικο-Αφρικανικές χώρες.
  • [06] Πυρηνική τεχνολογία στο Ιράν απ' το Πακιστάν.
  • [07] Η Ινδία επιρρίπτει ευθύνες στο Πακιστάν για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βομβάη.
  • [08] Τόσο τεχνική βλάβη όσο η ηγεσία της ΝΑΣΑ υπεύθυνη για την καταστροφή του Κολούμπια.
  • [09] Αφγανιστάν: Οι συμμαχικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις κατά Ταλεμπάν στα νοτιοανατολικά.
  • [10] Ανησυχεί η ΔΥΑΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
  • [11] Οι ρωσικές αρχές ετοιμάζουν επίσημη αίτηση έκδοσης του Βλαντιμίρ Γκουσίνσκι
  • [12] Οι αρχές της Ινδονησίας συνεχίζουν τις έρευνες σχετικά με την βομβιστική επίθεση στη Τζακάρτα

  • [01] Εμφανή μέτρα κατά των εξτρεμιστικών οργανώσεων

    27 Aug 2003, 22:24 UTC

    Ο Λευκός Οίκος απέρριψε την έκκληση του Παλαιστίνιου προέδρου Γιασέρ Αραφάτ προς τις Παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις να σεβαστούν την συμφωνία εκεχειρίας και να σταματήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον του Ισραήλ. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κλαίρ Μπάκαν, δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να λάβουν εμφανή μέτρα για την διάλυση των τρομοκρατικών οργανώσεων και δικτύων. Και πρόσθεσε ότι ο κ. Αραφάτ δεν συμμετέχει στην ειρηνευτική διαδικασία. Ο κ. Αραφάτ ζήτησε απ τις Παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις να σεβαστούν τις διεθνείς ειρηνευτικές προσπάθειες και να επαναφέρουν την εκεχειρία.

    [02] 2 ακόμη αμερικανοί στρατιώτες νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ.

    27 Aug 2003, 22:22 UTC

    Δύο ακόμη αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από επιθέσεις στο κεντρικό Ιράκ. Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίστηκαν από επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό εναντίον στρατιωτικής φάλαγγας στη Βαγδάτη. Επίσης άλλος ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν σε άλλη επίθεση με βόμβα στη Φαλούτζα. Στο μεταξύ στη Βαγδάτη αμερικανοί στρατιώτες έχουν αρχίσει να τοιχοκολλούν νέες αφίσες με την ένδειξη «καταζητείται» για τον Σαντάμ Χουσεΐν. Οι αφίσες υπενθυμίζουν στους Ιρακινούς ότι η Ουάσιγκτον προσφέρει 25 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην σύλληψη του πρώην ηγέτη του Ιράκ. Εξάλλου, το Στέιτ Ντηπάρτμεντ, καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την απόφαση του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Αραμπίγια, απ το Ντουμπάι, να μεταδώσει σκηνές με πρόσωπα που απειλούσαν ότι θα σκοτώσουν μέλη του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου.

    [03] Σήμερα καταθέτει ο Τόνυ Μπλέαρ στη υπόθεση Κέλλυ.

    27 Aug 2003, 22:43 UTC

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, θα καταθέσει σήμερα ενώπιον της ειδικής επιτροπής που διερευνά το θάνατο του Βρετανού εμπειρογνώμονα, Ντέηβιντ Κέλλυ, και την σχέση του με επίμαχη έκθεση για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ πριν τον πόλεμο. Αναμένεται πως ο κ. Μπλέαρ θα έχει να αντιμετωπίσει επίμονα ερωτήματα σχετικά με τον θάνατο του κ. Κέλλυ, που θα σχετίζονται κυρίως με τις καταγγελίες για το κατά πόσον σύμβουλοι του Βρετανού πρωθυπουργού άσκησαν πιέσεις έτσι ώστε η κυβερνητική έκθεση για το Ιράκ να υπερβάλει αναφορικά με την απειλή απ τα όπλα μαζικής καταστροφής της Βαγδάτης. Χθες ο Βρετανός υπουργός άμυνας, Τζέφ Χούν, δήλωσε ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στην απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του Ντέηβιντ Κέλλυ, και ότι το όνομα του καθηγητή Κέλλυ δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούλιο απ το γραφείο του κ. Μπλέαρ.

    [04] Ουάσιγκτον: Απαρχή μιας διαδικασίας οι συνομιλίες του Πεκίνου.

    28 Aug 2003, 00:59 UTC

    Οι επικεφαλείς των 6 αντιπροσωπειών.

    Συνεχίζονται και σήμερα στο Πεκίνο οι εξαεθνείς συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας. «Απαρχή μιας διαδικασίας» χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ την χθεσινή πρώτη μέρα των συνομιλιών στις οποίες συμμετάσχουν επίσης η Βόρεια και η Νότια Κορέα, η Ρωσία, η Ιαπωνία και η Κίνα. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Φίλιπ Ρήκερ, επιβεβαίωσε ότι η αμερικανική και η Βορειοκορεατική αντιπροσωπεία είχαν απ ευθείας συνάντηση χθες για «ανεπίσημες ανταλλαγές» απόψεων, όπως τις χαρακτήρισε. Και πρόσθεσε ότι τέτοιες ανεπίσημες επαφές είναι πιθανές καθ όλη τη διάρκεια των τριήμερων συνομιλιών. Πάντως ο Λευκός Οίκος υποβάθμισε την σπουδαιότητα των ανεπίσημων επαφών τονίζοντας ότι στόχος της Ουάσιγκτον είναι η συνέχιση των πολυμερών συνομιλιών.

    [05] Συνεχή ανάμειξη της διεθνούς κοινότητας στη Λιβερία, ζητούν οι Δυτικο-Αφρικανικές χώρες.

    28 Aug 2003, 01:02 UTC

    Νάνα Ακούφο-Άντο

    Ο εκπρόσωπος της Δυτικο-Αφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας δήλωσε ότι η πρόσφατη ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα αποσυρθούν απ την άμεση ανάμειξη τους στην Λιβερία, εγείρει ερωτήματα αναφορικά με την αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον να συνεισφέρει στον τερματισμό της κρίσης στη χώρα. Ο υπουργός εξωτερικών της Γκάνα, Νάνα Ακούφο-Άντο, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον έχει προκαλέσει ανησυχίες στη περιοχή. Και ζήτησε απ την διεθνή κοινότητα να συνεχίσει τις προσπάθειες της για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Λιβερία, όπου παρά την ειρηνευτική συμφωνία συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ ανταρτικών και κυβερνητικών δυνάμεων.

    [06] Πυρηνική τεχνολογία στο Ιράν απ' το Πακιστάν.

    28 Aug 2003, 01:09 UTC

     Ένας απ' τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Τεχεράνης.

    Το Ιράν παραδέχτηκε ότι ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου που βρέθηκαν από διεθνείς εμπειρογνώμονες στο πυρηνικό εργοστάσιο Νατάνζ, είχαν χορηγηθεί στην Τεχεράνη μέσω τρίτης χώρας. Αλλά δεν αποκάλυψε την ταυτότητα της χώρας αυτής. Πάντως η εφημερίδα Γουάσιγκτον Πόστ γράφει ότι πρόκειται για το Πακιστάν και φέρει αξιωματούχους της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας να δηλώνουν ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως το Πακιστάν εφοδίασε το Ιράν με κρίσιμης σημασίας πυρηνικό εξοπλισμό, κάτι που το Πακιστάν διαψεύδει.

    [07] Η Ινδία επιρρίπτει ευθύνες στο Πακιστάν για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βομβάη.

    27 Aug 2003, 00:17 UTC

    Λαλ Κρίσνα Αντβανί

    Ο αντιπρόεδρος της ινδικής κυβέρνησης, Λάλ Κρίσνα Αντβανί, χαρακτήρισε απλή τυπικότητα την καταδίκη απο μέρους του Πακιστάν των δύο βομβιστικών επιθέσεων της Δευτέρας στη Βομβάη, απο τις οποίες σκοτώθηκαν 50 άτομα και τραυματίστηκαν 150. Ο κ. Αντβανί δήλωσε οτι οι προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν πως δύο απαγορευμένες ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις είναι αναμεμειγμένες στις επιθέσεις. Η μία απο αυτές είναι η οργάνωση Λασκάρ ι Τάιμπα, που εδρεύει στο Πακιστάν. Ο κ. Αντβανί κατηγόρησε επίσης το Πακιστάν οτι επιζητεί να αποσταθεροποιήσει την Ινδία και παρότρυνε την Ισλαμαμπάντ να παραδώσει στις ινδικές αρχές 19 άτομα που καταζητούνται ώς ύποπτοι τρομοκράτες. Η Ισλαμαμπάντ απέρριψε το σχετικό αίτημα της Ινδίας, λέγοντας ότι τα άτομα αυτά δεν βρίσκονται στο Πακιστάν. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μπούς τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ατάλ Μπεχάρι Βατζαπαγί, για να τον συλληπηθεί εκ μέρους του αμερικανικού λαού για τις επιθέσεις της Δευτέρας.

    [08] Τόσο τεχνική βλάβη όσο η ηγεσία της ΝΑΣΑ υπεύθυνη για την καταστροφή του Κολούμπια.

    27 Aug 2003, 00:23 UTC

    Ο επικεφαλής της επιτροπής διερεύνησης του δυστυχήματος, Χάρολντ Γκέμαν

    Παράγοντες που διερευνούν τα αίτια της καταστροφής του διαστημόπλοιου Κολούμπια το Φεβρουάριο, δήλωσαν ότι ανεπαρκείς δικλίδες ασφάλειας ευθύνονται για την συντριβή του διαστημικού λεωφορείου. Η επιτροπή διερεύνησης του δυστυχήματος του Κολούμπια έδωσε χθες στην δημοσιότητα τα τελικά πορίσματά της μετά από εξάμηνη έρευνα του τραγικού δυστυχήματος κατά το οποίο σκοτωθηκαν επτά αστροναύτες. Ο επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων δήλωσε ότι τόσο η αποκόλληση κομματιού της μόνωσης απ την δεξαμενή καυσίμων του διαστημοπλοίου, όσο και λάθη της διεύθυνσης της ΝΑΣΑ ευθύνονται για το καταστροφικό δυστύχημα. Η επιτροπή προέβη επίσης σε 29 προτάσεις με στόχο την επανέναρξη του προγράμματος διαστημικών λεωφορείων. Η ΝΑΣΑ δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να συμμορφωθεί με τις συστάσεις της επιτροπής.

    [09] Αφγανιστάν: Οι συμμαχικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις κατά Ταλεμπάν στα νοτιοανατολικά.

    27 Aug 2003, 00:55 UTC

    Αφγανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι συμμαχικές δυνάμεις συγκρούστηκαν και πάλι με μαχητές Ταλεμπάν και ότι αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις μαχητών στην επαρχία Ζαμπούλ. Οι τοπικές αρχές δηλώνουν ότι απ τις επιχειρήσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 5 μαχητές, αλλά ένας αξιωματούχος ανέβασε των αριθμό των νεκρών Ταλεμπάν στους 20. Παρόμοιες επιχειρήσεις είχαν πραγματοποιήσει οι αμερικανικές δυνάμεις και τη Δευτέρα σε συνεργασία με τον Αφγανικό στρατό.

    [10] Ανησυχεί η ΔΥΑΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

    26 Aug 2003, 16:25 UTC

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας είπε οτι ανησυχεί σοβαρά εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αφού ανακάλυψε ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου σε μία απο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας. Σε σημερινη της έκθεση, μετά την ολοκλήρωση επισκέψεων στο Ιράν εμπειρογνώμονες της Υπηρεσίας, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργειας αναφέρει οτι υπάρχουν ακόμα ερωτηματικά για το άν το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο στην παρούσα φάση. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρώυτερς μεταδίδει οτι το Ιράν παραδέχθηκε οτι διεξήγε πειράματα εμπουτισμού ουρανίου στις αρχές της δεκαετίας του 90. Το Ιράν υποστηρίζει οτι το πυρηνικό του πρόγραμμα αποσκοπεί στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για την χρήση των πολιτών. Ομως οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει το Ιράν οτι μπορεί να χρησιμοποιεί το υπάρχον προγραμμα ως προπέτασμα, για να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

    [11] Οι ρωσικές αρχές ετοιμάζουν επίσημη αίτηση έκδοσης του Βλαντιμίρ Γκουσίνσκι

    26 Aug 2003, 16:30 UTC

    Οι ρωσικές εισαγγελικές αρχές λένε οτι ετοιμάζουν επίσημη αίτηση για την έκδοση απο την Ελλάδα του Ρώσου, πρώην μεγιστάνα του τύπου, Βλαντιμίρ Γκουσίνσκι, ο οποίος κατηγορείται για απάτη. Το γραφειο του αρχιεισαγγελέα δήλωσε οτι έλαβε γνώση της σύλληψης του Γκουσίνσκι, και άρχισε να ετοιμάζει τα απαιτούμενα έγγραφα για την έκδοσή του. Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε τον Βλαντιμίρ Γκουσίνσκι την περασμένη εβδομάδα, βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης, με το οποίο κατηγορείται οτι υπεξαίρεσε απο το ρωσικό κράτος το ποσό των 250 εκατομμυρίων δολλαρίων. Ο Βλαντιμίρ Γκουσίνσκι κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού.

    [12] Οι αρχές της Ινδονησίας συνεχίζουν τις έρευνες σχετικά με την βομβιστική επίθεση στη Τζακάρτα

    26 Aug 2003, 16:33 UTC

    Αξιωματούχοι ασφάλειας της Ινδονησίας δήλωσαν οτι θέλουν να ανακρίνουν ένα άτομο, φερόμενο ως ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης Τζεμαά Ισλαμίγια, μετά απο την αποφυλάκισή του στην Μαλαισία. Αξιωματούχοι στην Τζακάρτα δήλωσαν σήμερα οτι θέλουν να ρωτήσουν τον Μωχάμεντ Ικμπάλ Αμπντούλ Ραχμάν εάν έχει καμμία ανάμειξη στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ινδονησία. Την περασμένη εβδομάδα, η μαλαισιανές αρχές απελευθέρωσαν τον 46άχρονο ινδονήσιο, αφού εξέτεισε ποινή διετούς φυλάκισης. Η διετής φυλάκιση είναι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που άτομα, ύποπτα για τρομοκρατική δράση, μπορούν να κρατηθούν απο τις αρχές, χωρίς να τους απαγγελθούν επίσημες κατηγορίες. Οι μαλαισιανές αρχές είπαν οτι εξέδωσαν τον κ. Ικμπάλ στην Ινδονησία, αλλά οι αρχές στην Τζακάρτα λένε οτι δεν γνωρίζουν κάτι τέτοιο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 28 August 2003 - 1:18:17 UTC