Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-08-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο σχέδιο ΗΠΑ για Ιρακ
  • [02] Ο Τόνυ Μπλαίρ κατέθεσε ενώπιον ειδικής εξεταστικής επιτροπής
  • [03] Η Βόρεια Κορέα απειλεί με πυρηνικές δοκιμές.
  • [04] Νεκρό ένα ακόμη στέλεχος της Χαμάς από Ισραηλινή επίθεση.
  • [05] Διαδήλωση γυναικών στη Λιβερία για την διεύρυνση των ειρηνευτικών αποστολών.
  • [06] Συμφωνία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για φθηνά φάρμακα προς φτωχές χώρες.
  • [07] Μπλακάουτ ταλαιπώρησε χιλιάδες Λονδρέζους.
  • [08] Βελτιώνεται η αμερικανική οικονομία
  • [09] Επιχείρηση κατά κρυσφυγέτων των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν
  • [10] Η Λασκάρ ι Τάιμπα ευθύνεται για την χθεσινή επίθεση στο Κασμίρ
  • [11] Ετοιμο για διαπραγματεύσεις, δηλώνει το Ιράν
  • [12] Νέες συλλήψεις υπόπτων για την βομβιστική επίθεση στη Τζακάρτα.

  • [01] Νέο σχέδιο ΗΠΑ για Ιρακ

    28 Aug 2003, 23:55 UTC

    Η Γαλλία και η Γερμανία δήλωσαν ότι υποστηρίζουν ισχυρότερο ρόλο των ΗΕ στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ. Αλλά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το αν θα κερδίσει την απαραίτητη υποστήριξη απ τα ΗΕ, η ιδέα της κυβέρνησης Μπούς για την δημιουργία πολυεθνικής δύναμης με την έγκριση των ΗΕ, η οποία θα διοικείται όμως από αμερικανό στρατηγό. Ο Γερμανός Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρόντερ, δήλωσε χθες ότι είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει στην σταθεροποίηση του Ιράκ. Νωρίτερα ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, είχε δηλώσει ότι δεν θα ήταν αρκετή η διεύρυνση απλώς της στρατιωτικής δύναμης στο Ιράκ υπό την διοίκηση των ΗΠΑ. Πάντως κανένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν απάντησε ευθέως στην αμερικανική πρόταση.

    [02] Ο Τόνυ Μπλαίρ κατέθεσε ενώπιον ειδικής εξεταστικής επιτροπής

    28 Aug 2003, 16:41 UTC

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαίρ δήλωσε οτι θα είχε παραιτηθεί, εάν αλήθευαν οι αναφορές οτι η κυβέρνησή διόγκωσε τις μυστικές πληροφορίες σε σχέση με τα οπλικά συστήματα του Ιράκ, πρίν απο την εποχή του πολέμου. Ο βρετανός ηγέτης δήλωσε σε ειδική εξεταστική επιτροπή οτι η κυβερνητική έκθεση για τα οπλικά συστήματα του Ιράκ δεν παραποιήθηκε, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Ο κ. Μπλαίρ, καταθέτοντας στα πλαίσια των ερευνών για τον θάνατο του βρετανού εμπειρογνώμονα όπλων, Ντέηβιντ Κέλλυ, είπε οτι ο φάκελλος του Ιράκ βασιζόταν αποκλειστικά σε πληροφορίες που είχαν δοθεί απο τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Ο Ντέηβιντ Κέλλυ φέρεται οτι αυτοκτόνησε τον περασμένο μήνα, λίγες μέρες μετά την γνωστοποίηση οτι εκείνος διέρρευσε τις σχετικές πληροφορίες για το Ιράκ στα μέσα ενημέρωσης.

    [03] Η Βόρεια Κορέα απειλεί με πυρηνικές δοκιμές.

    29 Aug 2003, 00:21 UTC

    Οι αίθουσα των συνομιλιών στο Πεκίνο.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν αμερικανούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι στη διάρκεια των εξαεθνών συνομιλιών στο Πεκίνο για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας, η Πιονγιάνγκ απείλησε να αυτοανακηρυχθεί επίσημα πυρηνική δύναμη και να πραγματοποιήσει την πρώτη της πυρηνική δοκιμή. Από τη πλευρά τους τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Στέιτ Ντηπάρτμεντ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες. Εκπρόσωποι απ την Κίνα, τη Βόρεια και Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Ρωσία θα εκδώσουν σήμερα κοινό ανακοινωθέν μετά το τέλος των συνομιλιών τους στο Πεκίνο. Αξιωματούχοι των 6 χωρών δηλώνουν πάντως ότι θα ξανασυναντηθούν σε δύο μήνες, πιθανότατα και πάλι στο Πεκίνο.

    [04] Νεκρό ένα ακόμη στέλεχος της Χαμάς από Ισραηλινή επίθεση.

    29 Aug 2003, 00:40 UTC

    Ισραηλινοί στρατιώτες έξω απ' την Γάζα.

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μέλος της Χαμάς σκοτώθηκε χθες από επίθεση Ισραηλινού μαχητικού ελικοπτέρου, στην πόλη Κάν Γιουνίς στη λωρίδα της Γάζας. Οι Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφάλειας είπαν οτι νεκρός είναι ο Χαμντί Καλάκ, μέλος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Καλάκ ηγείτο θύλακα της Χαμάς που έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον Εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας. Η χθεσινή ήταν η τέταρτη Ισραηλινή επίθεση εναντίον της Χαμάς την τελευταία εβδομάδα. Επίσης χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, διέταξε τις Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να λάβουν κάθε απαραίτητο μέτρο κατά Παλαιστίνιων εξτρεμιστών.

    [05] Διαδήλωση γυναικών στη Λιβερία για την διεύρυνση των ειρηνευτικών αποστολών.

    29 Aug 2003, 00:49 UTC

    Εκτοπισμένοι Λιβεριανοί.

    Στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονροβία, δεκάδες γυναίκες συμμετείχαν χθες σε διαδήλωση ζητώντας την αποστολή Δυτικο-Αφρικανικών ειρηνευτικών δυνάμεων και στο εσωτερικό της χώρας. Παρόλο που οι μάχες έχουν σταματήσει στη Μονροβία όπου περιπολούν Νιγηριανές ειρηνευτικές δυνάμεις, εκτοπισμένοι Λιβεριανοί αναφέρουν ότι μαίνονται ακόμη οι συγκρούσεις στο εσωτερικό της χώρας. Ανθρωπιστικές οργανώσεις δηλώνουν ότι χιλιάδες πεινασμένοι και τρομαγμένοι πολίτες προσπαθούν να φτάσουν στην Μονροβία, εγκαταλείποντας περιοχές μαχών στην βόρεια και κεντρική Λιβερία παρά την ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου.

    [06] Συμφωνία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για φθηνά φάρμακα προς φτωχές χώρες.

    29 Aug 2003, 00:54 UTC

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου συμφώνησε χθες να υιοθετήσει σχέδιο που προβλέπει την παροχή σε φτωχές χώρες φθηνών φαρμάκων για το AIDS, την ελονοσία και άλλες σοβαρές ασθένειες. Προχθες διαπραγματευτές απ τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και τη Κένυα κατέληξαν σε συμβιβασμό για το θέμα. Τώρα το σχέδιο θα υποβληθεί για τελική έγκριση στο 146 μελών Γενικό Συμβούλιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου.

    [07] Μπλακάουτ ταλαιπώρησε χιλιάδες Λονδρέζους.

    29 Aug 2003, 01:06 UTC

    Aποκαταστάθηκε πλήρως στο Λονδίνο, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μετά από μικρής διάρκειας αλλά μεγάλης έκτασης μπλάκαουτ, το οποίο ταλαιπώρησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που γύριζαν χθες απ τις δουλειές τους. Εκπρόσωπος της εθνικής ηλεκτρικής εταιρίας δήλωσε οτι η ηλεκτροδότηση αποκαταταστάθηκε στο Λονδίνο και τις γύρω περιοχές στις 7.00 το βράδυ τοπική ώρα, μετά από 30 λεπτά συσκότισης. Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 250,000 άνθρωποι που διακινούντο κατά την ώρα κυκλοφοριακής αιχμής, παγιδεύτηκαν σε υπόγεια και υπέργεια τραίνα. Από το μπλάκαουτ δεν λειτουργούσαν και οι φωτεινοί σηματοδότες, δημιουργώντας κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους. Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Κέν Λίβινγκστοουν, χαρακτήρισε την συσκότιση «ενα αίσχος», αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμμία ένδειξη οτι προκλήθηκε απο τρομοκρατική ενέργεια. Ο εκπρόσωπος της βρετανικής ηλεκρικής εταιρίας τόνισε οτι έχει ήδη αρχίσει έρευνα για τα αίτια του μπλάκ αουτ.

    [08] Βελτιώνεται η αμερικανική οικονομία

    28 Aug 2003, 19:10 UTC

    Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε οτι η οικονομία στις ΗΠΑ αυξήθηκε με ταχύτερους ρυθμούς απο τους αναμενόμενους κατά το δεύτερο τριμηνο. Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου είπε οτι η οικονομία αυξήθηκε κατά περισσότερο απο 3% απο τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, επειδή τονώθηκε απο τις αυξημένες δαπάνες στους τομείς των εξοπλισμών, των καταναλωτικών αγαθών και των επιχειρήσεων. Το υπουργείο δήλωσε οτι ανέμενε αύξηση της τάξης του 2.5%. Ομως το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, σε νέα έκθεσή του, αναφέρει οτι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν λίγο, αλλά παρέμειναν σε χαμηλά σχετικά επίπεδα, γεγονός που αποτελεί ένδειξη οτι βελτιώνεται η αγορά εργασίας.

    [09] Επιχείρηση κατά κρυσφυγέτων των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

    28 Aug 2003, 19:13 UTC

    Στο Αφγανιστάν, μαχητικά τζέτ και ελικόπτερα των συμμαχικών δυνάμεων, πραγματοποίησαν σειρά αερο-επιδρομών κατά κρυσφυγέτων των Ταλιμπάν, στα νοτιοανατολικά σύνορα της επαρχίας Ζαμπούλ. Τα αεροσκάφη πραγματοποίησαν τις επιδρομές αυτές σήμερα σε ορεινή τοποθεσία της εν λόγω επαρχίας, όπου Αμερικανικές και Αφγανικές ένοπλες δυνάμεις αναζητούν εδώ και μία εβδομάδα, άτομα ύποπτα για εξτρεμιστική δράση. Στο μεταξύ, εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων δήλωσε οτι ομάδα εχθρικών μαχητών, επετέθη κατά των συμμαχικών δυνάμεων χθές στην νοτιοανατολική επαρχία Πάκτικα. Ο εκπρόσωπος είπε οτι οι επιτιθέμενοι ήταν οπλισμένοι με χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα, και οτι μετά απο μικρής διάρκειας ανταλλαγή πυρών, διέφυγαν προς τα σύνορα με το Πακιστάν.

    [10] Η Λασκάρ ι Τάιμπα ευθύνεται για την χθεσινή επίθεση στο Κασμίρ

    28 Aug 2003, 17:03 UTC

    Ο κ. Αντβανί

    Ανώτερος αξιωματούχος της Ινδικής κυβέρνησης είπε οτι ισλαμική εξτρεμιστική ομάδα που εδρεύει στο Πακιστάν, ανέλαβε την ευθύνη για την χθεσινή επίθεση στο ινδικό Κασμίρ, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 4 ατόμων. Ο αντιπρόεδρος της ινδικής κυβέρνησης, Λάλ Κρίσνα Αντβανί, είπε σε δημοσιογράφους σήμερα στο Σριναγκάρ, οτι η οργάνωση Λασκάρ ι Τάιμπα διέπραξε την επίθεση στην πόλη, και πρόσθεσε οτι το περιστατικό με τις δύο βομβιστικές επιθέσεις απο παγιδευμένα ταξί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην Βομβάη, μπορεί να βλάψει την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Η επίθεση στη Σριναγκάρ πραγματοποιήθηκε κοντά σε ξενοδοχείο, όπου διέμενε ο ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί.

    [11] Ετοιμο για διαπραγματεύσεις, δηλώνει το Ιράν

    28 Aug 2003, 17:05 UTC

    Πυρηνικός αντιδραστήρας στο Ιράν

    Το Ιράν είπε οτι είναι έτοιμο να αρχίσει συνομιλίες με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας σε σχέση με αυστηρότερους ελέγχους των πυρηνικών του εγκαταστάσεων. Σε σημερινή συνέντευξή του προς το τηλεοπτικό δίκτυο Σι Εν Εν, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Καμάλ Χαραζί, δήλωσε οτι η Τεχεράνη επιθυμεί να διερύνει την συνεργασία της με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής ενέργειας και πρόσθεσε οτι αυτό θα συμπεριλαμβάνει την έναρξη διαπραγματεύσεων με την εν λόγω υπηρεσία για την υπογραφή εκ μέρους του Ιράν συμπληρωματικού πρωτοκόλλου της συμφωνίας μή εξάπλωσης πυρηνικών όπλων. Το Ιράν υφίσταται αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις για να υπογράφει συμπληρωματικό πρωτόκολλο που θα επιτρέπει τους αιφνιαστικούς και περισσότερο σε βάθος ελέγχους των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.

    [12] Νέες συλλήψεις υπόπτων για την βομβιστική επίθεση στη Τζακάρτα.

    28 Aug 2003, 01:16 UTC

    Ο διευθυντής της αστυνομίας της Τζακάρτα, ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν και ανακρίνονται δύο ακόμη ύποπτοι για ανάμειξη στην βομβιστική επίθεση της 5ης Αυγούστου κατά του ξενοδοχείου Μάρριοτ. Αλλά δεν αποκάλυψε τα ονόματα τους ούτε έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 10 άτομα έχουν συλληφθεί για ανάμειξη στην συγκεκριμένη βομβιστική επίθεση. Ενώ καταζητούνται πολλοί άλλοι. Οι αρχές πιστεύουν πως η εξτρεμιστική οργάνωση της Ινδονησίας, Τζεμάα Ισλαμίγια, ευθύνεται για την επίθεση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 30 August 2003 - 1:18:10 UTC