Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-02-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ και ΕΕ επικρίνουν τις εκλογές στο Ιράν.
  • [02] Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το θέμα του Ισραηλινού τείχους ασφάλειας στην Δυτική Όχθη.
  • [03] Κρούσμα γρίπης των πουλερικών και στο Τέξας.
  • [04] O πρόεδρος Μπούς στην αντεπίθεση.
  • [05] Η ΕΕ προειδοποιεί τη Ρωσία για εμπορικές της σχέσεις με προς ένταξη χώρες.
  • [06] Αμερικανοί πεζοναύτες στη Αϊτή
  • [07] Επικρατούν ξανά οι συντηρητικοί στο Ιράν
  • [08] Πρόεδρος Μπους: θα παραμείνουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ
  • [09] Η Γερμανία στο πλευρό της Τουρκίας
  • [10] Άρχισε στη Νέα Υόρκη η δίκη στελεχών της Ελληνο-αμερικανικής εταιρείας Adelphia
  • [11] Στον εκλογικό στίβο εισέρχεται και ο Ράλφ Νέηντερ
  • [12] Τηλεοπτική συζήτηση για το Κυπριακό στη ΦτΑ
  • [13] Την Τετάρτη οι συνομιλίες για την Βόρεια Κορέα

  • [01] ΗΠΑ και ΕΕ επικρίνουν τις εκλογές στο Ιράν.

    24 Feb 2004, 02:54 UTC

     

    Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκριναν τις βουλευτικές εκλογές στο Ιράν, στις οποίες οι φιλομεταρρυθμιστές έχασαν την πλειοψηφία των εδρών της Βουλής απ τους υπερσυντηρητικούς, λόγω αποκλεισμού πολλών προοδευτικών βουλευτών και υποψηφίων. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, χαρακτήρισε τις εκλογές της Παρασκευής, «οπισθοδρόμηση» για το Ιράν, αλλά τόνισε ότι θα συνεχιστούν «οι πιέσεις για δημοκρατία». Εξάλλου στις Βρυξέλλες, η σύνοδος υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» και απογοήτευση για τον αποκλεισμό των φιλομεταρρυθμιστών υποψηφίων. Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών στο Ιράν οι υπερσυντηρητικοί κέρδισαν ξεκάθαρη πλειοψηφία στο 290 εδρών κοινοβούλιο, ενώ οι φιλομεταρρυθμιστές κατάφεραν να κρατήσουν μόνο 40 έδρες.

    [02] Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το θέμα του Ισραηλινού τείχους ασφάλειας στην Δυτική Όχθη.

    24 Feb 2004, 02:58 UTC

    Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης άκουσε χθες τις εναρκτήριες αγορεύσεις στην υπόθεση της αμφισβητούμενης νομιμότητας του τείχους ασφάλειας που κατασκευάζει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη. Οι Παλαιστίνιοι δήλωσαν στο δικαστήριο ότι όταν ολοκληρωθεί το τείχος θα αφήσει την Παλαιστινιακή πλευρά με τα μισά εδάφη απ αυτά που έχει τώρα στη Δυτική Όχθη. Το Ισραήλ μποϋκοτάρει την ακροαματική διαδικασία, αλλά δήλωσε ότι το τείχος είναι απαραίτητο για την πρόληψη επιθέσεων όπως αυτή της Κυριακής στην Ιερουσαλήμ που κόστισε τη ζωή σε 8 άτομα. Στο μεταξύ, στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν σε πορεία διαμαρτυρίας για το τείχος.

    [03] Κρούσμα γρίπης των πουλερικών και στο Τέξας.

    24 Feb 2004, 03:01 UTC

    Το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι επικίνδυνη μορφή του ιού της γρίπης των πουλερικών βρέθηκε σε πτηνοτροφική μονάδα στο Τέξας. Είναι η πρώτη φορά, εδώ και δύο δεκαετίες, που κρούσμα ιδιαίτερα μεταδοτικής μορφής της ασθένειας ανακαλύπτεται στις ΗΠΑ. Πάντως εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι η μορφή του ιού της γρίπης των πουλερικών που βρέθηκε στο Τέξας δεν είναι ίδια μ αυτήν που έχει κοστίσει τη ζωή σε 22 άτομα στην Ασία.

    [04] O πρόεδρος Μπούς στην αντεπίθεση.

    24 Feb 2004, 03:08 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς εντατικοποιεί την εκστρατεία επανεκλογής του απαντώντας ταυτόχρονα στις έντονες επικρίσεις από μέρους των Δημοκρατικών. Συγκεκριμένα ο κ. Μπούς δήλωσε ότι ο επικρατέστερος των προεδρικών υποψηφίων για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος, γερουσιαστής απ την Μασαχουσέτη, Τζόν Κέρρυ, έχει αλλάξει τις θέσεις του σε θέματα όπως η φορολογία, το Ιράκ, η φιλελευθεροποίηση του εμπορίου και η αντιτρομοκρατική νομοθεσία. Ο κ. Μπούς υπογράμμισε παράλληλα τα επιτεύγματα της προεδρίας του, όπως η πρόοδος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και οι φοροαπαλλαγές που, όπως είπε, δημιούργησαν νέες εργασιακές θέσεις.

    [05] Η ΕΕ προειδοποιεί τη Ρωσία για εμπορικές της σχέσεις με προς ένταξη χώρες.

    24 Feb 2004, 03:17 UTC

    Οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιούν τη Ρωσία να μην παρεμποδίσει την ισχύ των εμπορικών συμφωνιών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στα 10 νέα μέλη της Ενωμένης Ευρώπης. Σε ανακοινωθέν τους στις Βρυξέλλες οι 15 υπουργοί αναφέρουν ότι ενδεχόμενη άρνηση της Μόσχας να κάνει κάτι τέτοιο θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά ο Ιρλανδός υπουργός εξωτερικών, Μπράιαν Κόεν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει απ την Ρωσία να διευρύνει αυτόματα την Συμφωνία Συνεργασίας της με την Ένωση, για να συμπεριλάβει και τις 10 χώρες που θα ενταχθούν το Μάιο. Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι η διεύρυνση του Συμφώνου θα θέσει σε κίνδυνο τις ισχύουσες εμπορικές συμφωνίες που έχει με τις χώρες αυτές.

    [06] Αμερικανοί πεζοναύτες στη Αϊτή

    23 Feb 2004, 22:02 UTC

    Φοιτητές διαματύρονται για το καθεστώς Αριστίντ

    Αμερικανικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως περίπου 50 Αμερικανοί πεζοναύτες στέλνονται στην Αϊτή για να προστατέψουν την εκεί πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών και το προσωπικό της στην περίπτωση που οι αντάρτες θα διενεργήσουν επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας Πορτ Ω Πρενς. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως ήδη βρίσκεται στην Αϊτή αμερικανική ομάδα η οποία θα εκτιμήσει την κατάσταση. Οι ενέργειες γίνονται λόγω της απειλής των στασιαστών ότι θα προελάσουν στην αϊτινή πρωτεύουσα για να εκδιώξουν τον πρόεδρο της χώρας Ζαν Μπερτράν Αριστίντ. Υποστηρικτές του κ. Αριστίντ έχουν τοποθετήσει οδοφράγματα μπροστά από την προεδρική κατοικία.

    Οι αντιπολιτευόμενες ομάδες της Αϊτής έχουν προθεσμία μέχρι τις 10 το βράδυ, ώρα Γκρήνουϊτς να δεχτούν ή να απορρίψουν σχέδιο διαμοιρασμού της εξουσίας, που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και στοχεύει στον τερματισμό της εξέγερσης.

    [07] Επικρατούν ξανά οι συντηρητικοί στο Ιράν

    23 Feb 2004, 17:45 UTC

    Ιρανός κληρικός

    Στο Ιράν, οι συντηρικοί κατέκτησαν και πάλι τον έλεγχο του κοινοβουλίου, μετά τις επίμαχες εκλογές της Παρασκευής, τις οποίες μποϋκοτάρησαν πολλοί φιλομεταρρυθμιστές. Τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν οτι οι συντηρικοί εξασφαλίζουν άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 290 εδρών, ενώ φιλομεταρρυθμιστές κατέχουν ακόμα 40 έδρες. Για τουλάχιστον 55 έδρες θα διενεργηθούν αναπληρωματικές εκλογές σε περιφέρειες όπου οι υποψήφιοι δεν εξασφάλισαν το απαιτούμενο 25%. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται αργότερα σήμερα. Οι προοδευτικοί έκαναν έκκληση για αποχή απο την ψηφοφορία, λόγω του ότι το σκληροπυρηνικό Συμβούλιο Περιφρούρησης του Συντάγματος απογόρευσε σε πάνω απο 2,400 φιλομεταρρυθμιστές υποψηφιους να λάβουν μέρος στις εκλογές.

    [08] Πρόεδρος Μπους: θα παραμείνουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ

    23 Feb 2004, 22:32 UTC

    Τ. Μπους

    Ο Πρόεδρος Μπους λεει ότι οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν το Ιράκ παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στον σχηματισμό μίας νέας Ιρακινής κυβέρνησης. Κατά την διάρκεια δηλώσεων του σε κυβερνήτες αμερικανικών πολιτειών ό κύριος Μπους είπε ότι ο υπάρχουν αμερικανοί και Ιρακινοί που πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τα στρατεύματα τους από το Ιράκ και θα αφήσουν την Βαγδάτη να λύσει μόνη της τα προβλήματά της. Ο κύριος Μπους είπε χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ δεν θα δειλιάσουν μπροστά στο δύσκολο καθήκον που τις περιμένει. Ο αμερικανός Πρόεδρος είπε επίσης πως δεν ανησυχεί που οι Ιρακινοί τσακώνονται για το είδος της νέας κυβέρνησης. Αργότερα σήμερα ο κύριος Μπους θα εκφωνήσει ομιλία στην οποία θα αναφερθεί στα κύρια σημεία της προεκλογικής του εκστρατείας.

    [09] Η Γερμανία στο πλευρό της Τουρκίας

    23 Feb 2004, 22:38 UTC

    Γ. Σρέντερ

    Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ επαίνεσε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Τουρκίας, λέγοντας ότι η Άγκυρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να μπορέσει ν αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

    Ο κύριος Σρέντερ έκανε τις δηλώσεις αυτές σήμερα στη Άγκυρα με τα από συνομιλίες με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Η Τουρκία έχει υποβάλει επίσημα αίτηση για ένταξη στην Κοινότητα από το 1999, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες λενε ότι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θ αρχίσουν μόνον όταν η Άγκυρα βελτιώσει το μητρώο της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προβεί σε πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η ετήσια έκθεση προόδου της ΕΕ πρόκειται να δοθεί τον Οκτώβριο στη δημοσιότητα και αξιωματούχοι λενε ότι μέχρι το Δεκέμβριο θα αποφασιστεί αν η Τουρκία εχει σημειώσει επαρκή πρόοδο για να ορισθεί η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών.

    Ο κύριος Σρέντερ είπε ότι η Τουρκία μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη της Γερμανίας για την ένταξη της στη ΕΕ.

    Στη Γερμανία ζουν περίπου δυόμισι εκατομμύρια άτομα Τουρκικής καταγωγής.

    [10] Άρχισε στη Νέα Υόρκη η δίκη στελεχών της Ελληνο-αμερικανικής εταιρείας Adelphia

    23 Feb 2004, 22:13 UTC

    Με την επιλογή ενόρκων ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη η δίκη μελών της Ελληνο-Αμερικανικής εταιρείας καλωδιακής τηλεόρασης Adelphia, ιδιοκτησία της οικογένειας Ρήγα, που κατηγορείται για απάτη και συνομωσία.

    Ο ιδρυτής της εταιρείας Τζών Ρήγας και οι δύο γιοι του Μάικλ και Τίμοθυ, πρώην διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, κατηγορούνται ότι σχεδίασαν μια από τις μεγαλύτερες απάτες που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί σε εταιρεία μετοχικού κεφαλαίου. Τα μέλη της οικογένειας Ρήγα κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν κεφάλαιο της εταιρείας για να πληρώσουν προσωπικά τους έξοδα, συμπεριλαμβανομένων και μαθημάτων γκολφ. Κατηγορούνται επίσης ότι το χρέος τους έναντι των μετόχων ξεπερνούσε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια και τέλος ότι χρησιμοποίησαν λογιστικά κόλπα προκειμένου να εξαπατήσουν τους επενδυτές.

    Να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία που διεύθυναν μέλη της οικογένειας Ρήγα ήταν παλαιότερα μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο της καλωδιακής τηλεόρασης στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι ποτέ τους δεν έχουν παραβεί τους αμερικανικούς νόμους. Η διαδικασία επιλογής ενόρκων, αναμένεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, να διαρκέσει όλη την εβδομάδα και πιστεύεται πως η δίκη θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

    [11] Στον εκλογικό στίβο εισέρχεται και ο Ράλφ Νέηντερ

    23 Feb 2004, 17:31 UTC

    Ο κ. Νέηντερ

    Στις ΗΠΑ, η ηγεσία του Δημοκρατικού κόμματος επικρίνει τον ακτιβιστή Ράλφ Νέηντερ για την απόφασή του να συμμετάσχει και πάλι στις προεδρικές εκλογές. Πολλοί δημοκρατικοί κατηγορούν τον κ. Νέηντερ ότι στις εκλογές του 2000 πήρε αρκετές ψήφους προοδευτικών ψηφοφόρων που κανονικά θα ψήφιζαν υπέρ του δημοκρατικού υποψηφίου Αλ Γκόρ, χαρίζοντας έτσι την προεδρία στον Τζώρτζ Μπούς, ειδικά στην πολιτεία της Φλόριντα, όπου ο κ. Μπούς πήρε μόλις 600 ψήφους περισσότερες απο τον κ. Γκόρ. Ο επι κεφαλής του δημοκρατικού κόμματος, Τέρυ Μακώλιφ, λέει ότι η απόφαση του κ. Νέηντερ να συμμετάσχει και στις φετεινες εκλογές είναι "ατυχής", αλλά παρόλα αυτά προβλέπει οτι οι ψηφοφόροι που υποστηρίζουν μικρά κόμματα δεν θα παίξουν τόσο σημαντικό ρόλο, όσο εκείνον που έπαιξαν πριν 4 χρόνια. Οι Ρεπουμπλικανοί λένε πως πιστεύουν οτι ο πρόεδρος Μπούς θα επανεκλεγεί, άσχετα με το εάν ο κ. Νέηντερ συμμετάσχει ή όχι στις εκλογές. Ο κ. Μπούς θα εκφωνήσει ομιλία αργότερα σήμερα, παρουσιάζοντας τα κύρια σημεία της προεκλογικής του εκστρατείας.

    [12] Τηλεοπτική συζήτηση για το Κυπριακό στη ΦτΑ

    20 Feb 2004, 17:32 UTC

    function doImage(h,w,img) {

    // add padding to h and w

    h = h + 50;

    w = w + 50;

    obj = window.open("http://www.voanews.com/imageViewer.cfm?img="+escape(img),"imageViewer"+h+"_"+w,"toolbar=no,width="+w+",height="+h+",directories=no,status=no,scrollbars=yes,resizable=no,menubar=no");

    }

    MyLanguage = Greek

    Ακούστε την εκπομπή της ΦτΑ με τίτλο «Κύπρος 2004 Πόσο απέχουμε από τη λύση;».

    [Stream]

    (RealAudio)

    MyLanguage = Greek

    Δείτε την τηλεοπτική εκπομπή της ΦτΑ «Κύπρος 2004 Πόσο απέχουμε από τη λύση;»

    (RealVideo)

    Η νέα ώθηση που έχει δοθεί στην προσπάθεια για επανένωση των δύο κοινοτήτων της Κύπρου ήταν το θέμα μιας σαραντα-πεντάλεπτης τηλεοπτικής εκπομπής που μετέδωσε την Παρασκευή η Φωνής της Αμερικής, με τίτλο «Κύπρος 2004 Πόσο απέχουμε από τη λύση;».

    Τ. Γουέστον

    Όλοι οι προσκεκλημένοι στην συζήτηση συμφώνησαν πως έχει εκδηλωθεί αρκετός ενθουσιασμός και θέληση για την διευθέτηση των διαφορών ανάμεσα στην Ελληνοκυπριακή και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα. «Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η διαδικασία θα επιτύχει» είπε ο Ειδικός Συντονιστής του Στέητ Ντηπάρτμαντ για το Κυπριακό, Πρέσβης Thomas Weston, ο οποίος και απάντησε σε σειρά ερωτήσεων που του υπέβαλαν ο Umit Enginsoy, Προιστάμενος του Γραφείου που διατηρεί στη Ουάσιγκτον το Τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV και ο Δημήτρης Απόκης, ανταποκριτής στην Αμερικανική πρωτεύουσα της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης (ΝΕΤ), του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), της Αθηναϊκής εφημερίδας «Το Βήμα» και της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC.

    Δ. Απόκης

    «Όποιοι δεν εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που παρέχεται θα φέρουν τεράστια ευθύνη για το μέλλον» προειδοποίησε ο Πρέσβης Weston ο οποίος παρότρυνε κατόπιν τον λαό της Κύπρου να ενημερωθεί όσο γίνεται καλύτερα σχετικά με τις πρόνοιες του σχεδίου που έχει εκπονήσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, πριν την διεξαγωγή των προβλεπόμενων δημοψηφισμάτων τον Απρίλιο. Το σχέδιο Ανάν έχει γίνει αποδεκτό από τους ηγέτες και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, οι οποίοι έχουν επίσης εκδηλώσει την πρόθεση να εργασθούν προς τον στόχο της ενοποίησης πριν από την 1η Μαίου, έτσι ώστε ολόκληρο το νησί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ίδια ημέρα.

    Ούμιτ Ενγκινσόι

    Ο Umit Enginsoy παρατήρησε ότι υπάρχει «μεγάλος ενθουσιασμός» μεταξύ των Τουρκοκυπρίων σχετικά με τον επιδιωκόμενο διακανονισμό και ότι το κίνητρό τους είναι η προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με τους Ελληνοκύπριους. Ο Δημήτρης Απόκης, από την άλλη πλευρά, επισήμανε ότι «οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν πραγματικά την επίτευξη λύσης» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Ελλάδος είναι επίσης προσηλωμένη στη σύναψη διακανονισμού επειδή λύση του Κυπριακού εξυπηρετεί και τα ευρύτερα στρατηγικά συμφέροντα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ο κύριος Απόκης συμφώνησε επίσης με την δήλωση του Πρέσβη κ. Weston ότι «οι δύο κοινότητες βρίσκονται αντιμέτωπες με μια ιστορική ευκαιρία».

    Γ. Μπίστης

    Ο Αμερικανός Πρέσβης επισήμανε επίσης ότι υπάρχει πολύ ενδιαφέρον από μέρους της διεθνούς κοινότητας για την προοπτική λύσης του Κυπριακού και πολλοί διπλωματικοί κύκλοι «θέλουν να επιτύχει η προσπάθεια» που καταβάλλεται αυτές τις ημέρες στη Λευκωσία. Κατά την έκφρασή του «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επικεντρώσουν όλες τις προσπάθειές τους στην οριστικοποίηση της επιδιωκόμενης συμφωνίας και στην επιτυχή έκβαση των σχεδιαζόμενων δημοψηφισμάτων». Ο κύριος Weston είπε επίσης ότι «η Αμερικανική διπλωματική υποστήριξη συνέβαλε στο να φθάσουν τα πράγματα εκεί που βρίσκονται σήμερα και θα συνεχισθεί». Καταλήγοντας, ο Αμερικανός διπλωμάτης τόνισε ότι «όλοι όσοι είναι αναμεμιγμένοι τώρα με την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού θα περάσουν στην ιστορία είτε ως θετικοί μέτοχοι είτε ως θύματα».

    Τ. Σουερντέμ

    Κατά την διάρκεια της τηλεοπτικής συζήτησης έγινε και σύνδεση με τον ανταποκριτή της ΦτΑ στη Λευκωσία, Nathan Morley, ο οποίος αναφέρθηκε στα όσα διαμείφθηκαν κατά την πρώτη ημέρα του νέου γύρου των συνομιλιών για το Κυπριακό μεταξύ των κυρίων Τάσου Παπαδόπουλου και Ραούφ Ντεντκτάς. Την τηλεοπτική συζήτηση συντόνισαν από κοινού οι Διευθυντές της Ελληνικής και της Τουρκικής Υπηρεσίας της ΦτΑ, Γιώργος Μπίστης και Taclan Suerdem, αντίστοιχα.

    Την ερχόμενη Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου το δημοφιλές αγγλόφωνο ραδιοφωνικό πρόγραμμα της ΦτΑ «Talk to America θα είναι επίσης αφιερωμένο στις εξελίξεις του Κυπριακού. Οι κύριοι Μπίστης και Suerdem έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν σε αυτό ως αναλυτές και να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αναμένεται να υποβληθούν από ακροατές διαφόρων χωρών.

    [13] Την Τετάρτη οι συνομιλίες για την Βόρεια Κορέα

    23 Feb 2004, 17:42 UTC

    Οι αντιπροσωπείες των έξι χωρών που θά λάβουν μέρος στις συνομιλίες σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, συγκεντρώνονται στο Πεκίνο, για το δεύτερο γύρο των συζητήσεων που ξεκινά την Τετάρτη. Εν όψει της συνάντησης το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας παρότρυνε την κυβέρνηση Μπούς να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τις εξαεθνείς συνομιλίες και να πάψει να επιδεικνύει εχθρική στάση έναντι της Πιονγιάνγκ. Από την πλευρά της η Κίνα, που φιλοξενεί τις συνομιλίες, παρότρυνε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν τις αντιπαραθέσεις. Στην Σεούλ, αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ συναντήθηκαν για να συζητήσουν την κοινή στρατηγική που θα ακολουθήσουν κατά τις εν λόγω συνομιλίες. Ο κύριος διαπραγματευτής της Νότιας Κορέας, είπε οτι η κυβέρνηση της χώρας του θα προωθήσει πρόταση τριών σταδίων για την κατάργηση του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 25 February 2004 - 2:18:50 UTC