Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-05-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας επικρίνει η Διεθνής Αμνηστία
  • [02] Συμφωνίες υπογράφουν κυβέρνηση ...
  • [03] Σιίτης πυρηνικός επιστήμονας, ...
  • [04] Δεν θα υψωθεί ο δείκτης επικινδυνότητας τρομοκρατικών επιθέσεων
  • [05] Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης ζητούν ...
  • [06] Συνελήφθη συνεργάτης του Μοκτάντα ...
  • [07] Ο Ερντογάν στην διάσκεψη της Ομάδας ...
  • [08] Δύο βόμβες σε παγιδευμένα αυτοκίνητα ...
  • [09] Επικριτική η Τουρκία για τις στρατιωτικές ...

  • [01] Τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας επικρίνει η Διεθνής Αμνηστία

    26 May 2004, 20:37 UTC

    Ιρακινός κρατούμενος

    H ετήσια έκθεση της οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία επικρίνει δριμύτατα αυτό που αποκαλεί την μεγαλύτερη προσβολή κατά βασικών ανθρωπίνων αξιών και διεθνών ανθρωπιστικών νόμων, τα τελευταία 50 χρόνια. Η οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο, επέκρινε εξίσου τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η αλ Κάιντα και τον κάτω απο αμερικανική ηγεσία πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, λέγοντας οτι ο πόλεμος αυτός οδήγησε σε έκπτωση των βασικώτερων παγκοσμίων αξιών τους τελευταίους 12 μήνες.

    Στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε οτι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας προστάτευσε τα ανθρώπινα δικαιώματα περίπου 50 εκατομμυρίων ανθρώπων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και επέμεινε οτι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ηγούνται των προσπαθειών για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [02] Συμφωνίες υπογράφουν κυβέρνηση ...

    27 May 2004, 02:19 UTC

    Ο αντιπρόεδρος του Σουδάν και ο αρχηγός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

    Η κυβέρνηση του Σουδάν και οι αντάρτες υπέγραψαν συμφωνίες που προλειαίνουν το έδαφος για την τελική ειρηνευτική διευθέτηση που θα δώσει τέλος σε 21 χρόνια εμφυλίου πολέμου. Σουδανοί αξιωματούχοι υπέγραψαν με την ανταρτική οργάνωση «Απελευθερωτικός Στρατός του Σουδάν» τρεις συμφωνίες χθες στη διάρκεια τελετής στην Κένυα. Μεσολαβητές δηλώνουν πως ελπίζουν ότι θα υπογραφεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου μια μόνιμη ανακωχή, που θα δώσει τέλος στον πιο μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο στην Αφρική. Οι συμφωνίες θέτουν τους όρους για τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνηση, στην οποία θα υπάρχει διαμοιρασμός της εξουσίας και επίσης ορίζεται το καθεστώς τριών διαφιλονεικούμενων περιοχών . Δεν καλύπτουν όμως τις συγκρούσεις στη δυτική περιοχή του Νταρφούρ, όπου 10 χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από ένα εκατομμύριο έχουν εκτοπισθεί.

    [03] Σιίτης πυρηνικός επιστήμονας, ...

    26 May 2004, 16:36 UTC

    Ο κ. Ανάν

    Ιρακινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι λενε ότι ένας Σιίτης πυρηνικός φυσικός, ο Χουσείν Σαχριστανί, έχει αναδειχτεί ως ο κατ εξοχήν υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού στη μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ, που αναμένεται να αναλάβει την εξουσία στις 30 Ιουνίου. Ο ηλικίας 62 χρονών επιστήμονας, διατηρεί στενές σχέσεις με τον Αγιοταλάχ Αλί Σιστανί, τον πιό ισχυρό Σιιτη κληρικό του Ιράκ.

    Ο κ. Σαχριστανί, που σπούδασε στο Καναδά, ήταν ανώτερος σύμβουλος στη επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του Ιράκ, μέχρι το 1979, όταν αρνήθηκε να βοηθήσει τον Σαντάμ Χουσεΐν στη ανάπτυξη προγράμματος πυρηνικών όπλων.

    Ο κ. Σαχριστανί κρατούνταν επί 11 χρόνια στη φυλακή Αμπου Γκράιμπ της Βαγδάτης, πριν καταφέρει να δραπετεύσει, το 1991 την εποχή του πόλεμου στο Περσικό Κόλπο.

    Κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου σε δυτικά μέσα ενημέρωσης ο ιρακινός επιστήμονας είπε ότι θα προτιμούσε να μην ανέλθει στο πρωθυπουργικό αξίωμα, αλλά είναι έτοιμος να δεχτεί τη θέση αυτή, για να υπηρετήσει το λαό του.

    Χθες, ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Κόφι Αννάν, είπε ότι περιμένει ο ειδικός απεσταλμένος του διεθνούς οργανισμού στο Ιράκ, Λακτάρ Μπραχίμι, να είναι έτοιμος μέσα σε μερικές μέρες, για να διορίσει τα στελέχη της μεταβατικής κυβέρνησης.

    Ο κ. Αννάν έκανε τις δηλώσεις αυτές πριν την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφάλεια των ΗΕ, αναφορικά με το έργο του κ. Μπραχίμι. Ο Γενικός Γραμματέας αναφέροντο σε δημοσιεύματα που έλεγαν ότι, ο ειδικός απεσταλμένος στο Ιράκ, μπορεί να μην είναι έτοιμος μέχρι τα τέλη Μαίου για το διορισμό της νέας κυβέρνησης, λόγω έλλειψης ομοφωνίας ανάμεσα στους Ιρακινούς.

    [04] Δεν θα υψωθεί ο δείκτης επικινδυνότητας τρομοκρατικών επιθέσεων

    26 May 2004, 19:49 UTC

    Ασκροφτ και Μιούλλερ

    O αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τομ Ριτζ προσπαθεί να υποβαθμίσει τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που λένε οτι τρομοκράτες σχεδιάζουν μεγάλης κλίμακας επίθεση σε αμερικανικό έδαφος μέσα στους επόμενους μήνες. Ο κ. Ρίτζ παραδέχθηκε οτι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν αξιόπιστα στοιχεία, που δείχνουν οτι τρομοκρατικές επιθέσεις εντός των ΗΠΑ είναι δυνατές, αλλά επισήμανε οτι οι πληροφορίες είναι παραπλήσιες με εκείνες που είχαν οι αμερικανικές αρχές και στο παρελθόν.

    Ο κ. Ρίτζ είπε οτι δεν προβλέπεται η ύψωση του δείκτη εθνικής επικινδυνότητας απο την κίτρινη βαθμιδα που βρίσκεται τώρα. Αργότερα σήμερα, ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζών Ασκροφτ και ο διευθυντής του Εφ Μπι Αι, Ρόμπερτ Μιούλλερ, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου, θα ζητήσουν την συνεργασία του αμερικανικού λαού για τον εντοπισμό ορισμένων ατόμων, υπόπτων για τρομοκρατία, που πιστεύεται οτι ήδη βρίσκονται στις ΗΠΑ.

    [05] Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης ζητούν ...

    26 May 2004, 16:58 UTC

    Η έγκριτη εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης, γράφει οτι η δημοσιογραφική της έρευνα σχετικά με το θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ πρίν απο τον πόλεμο, δεν ήταν τόσο ενδελεχής, όσο θα έπρεπε.

    Σε σημερινό σημείωμα του αρχισυντάκτη, η εφημερίδα ζητά συγγνώμη για τα ρεπορτάζ της, λέγοντας οτι θα έπρεπε να είχε ερευνήσει καλύτερα τις πληροφορίες για τα οπλικά συστήματα του Ιράκ.

    Εκρηξη βόμβας έξω από τη Βαγδάτη

    Σύμφωνα με τους Τάιμς, ορισμένα άρθρα δεν στηρίζονταν σε απόλυτα αξιόπιστες πηγές και δεν αμφισβητήθηκαν απο τους υπεύθυνους σύνταξης, ενώ τονίζει οτι ορισμένοι συνεργάτες, εργάζονταν υπερβολικά βιαστικά για να σημειώσουν δημοσιογραφικές επιτυχίες.

    Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης λένε οτι στα επίμαχα ρεπορτάζ συμπεριλαμβάνονται εκείνα για μυστικές εγκαταστάσεις εκπαίδευσης τρομοκρατών, εργοστασίων παραγωγής όπλων και τον εντοπισμό σωλήνων αλουμινίου, που φέρονται οτι χρησιμοποιούντο για πυρηνικά όπλα. Πολλές απο αυτές τις πληροφορίες δεν είχαν ελεχθεί αρκετά και δεν επανεξετάσθηκαν μετά την δημοσίευσή τους. Η εφημερίδα λέει οτι οι συντάκτες της βασίστηκαν σε ιρακινούς πληροφοριοδότες, φυγάδες και εξορίστους, που κατά καιρούς «παραπληροφορούσαν», όπως γράφει επί λέξει, αμερικανούς αξιωματούχους και τα μέσα ενημέρωσης.

    [06] Συνελήφθη συνεργάτης του Μοκτάντα ...

    26 May 2004, 16:46 UTC

    Ο Μοκτάντα αλ Σάντρ

    Εκπρόσωπος του φυγάδα σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σάντρ είπε οτι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις συνέλαβαν έναν απο τους κύριους βοηθούς του, κατά την διάρκεια νυκτερικών επιχειρήσεων στο νότιο Ιράκ. Ο εκπροσωπος είπε οτι ο Ριγιάντ αλ Νούρι, που είναι συγγενής του Μοκτάντα αλ Σάντρ, συνελήφθη κατα τη διάρκεια επιδρομής στη Νατζάφ. Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν σχολίασαν την δήλωση του εκπροσώπου. Σε άλλες εξελίξεις, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ειπε οτι σκοτώθηκαν δυο υπάλληλοι ρωσικής εταιρίας που εργάζονταν στο Ιράκ, ενώ 5 άλλοι τραυματίστηκαν, οταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε ενέδρα, στην περιοχή της Βαγδάτης.

    [07] Ο Ερντογάν στην διάσκεψη της Ομάδας ...

    26 May 2004, 20:42 UTC

    Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ο πρόεδρος Μπους κάλεσε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν να συναντηθεί με ηγέτες κρατών που ανήκουν στην Ομάδα των 8, κατά την διάρκεια της διάσκεψης κορυφής της Ομάδας που θα γίνει στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα. Ο κ. Μπούς κάλεσε επίσης την Τουρκία να συμμετάσχει σε διάσκεψη ηγετών κρατών της Μέσης Ανατολής με μέλη της Ομάδας των 8, για να συζητήσουν πώς η οργάνωση μπορεί να στηρίξει βασικές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στην περιοχή.

    Εξάλλου, στην διάσκεψη της 9ης Ιουνίου, θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Αλγερίας, του Μπαχρέιν, της Ιορδανίας και της Υεμένης. Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Σή Αιλαντ της αμερικανικής πολιτείας Τζώρτζια και αναμένεται ότι θα λάβουν μέρος οι ηγέτες της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Καναδά, της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

    [08] Δύο βόμβες σε παγιδευμένα αυτοκίνητα ...

    26 May 2004, 16:48 UTC

    Τραυματίας απο τις σημερινές εκρηξεις στο Καράτσι

    Στο Πακιστάν, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και τουλάχιστον 25 άτομα τραυματίστηκαν απο δύο εκρήξεις βομβών σε παγιδευμένα αυτοκίνητα, που εξερράγησαν κοντά στο Πακιστανο-αμερικανικό πολιτιστικό κέντρο στην νότια πόλη Καράτσι. Η αστυνομία του Καράτσι δήλωσε οτι η πρώτη βόμβα, εξερράγη έξω απο την είσοδο του πολιτιστικού κέντρου, τραυματίζοντας ένα άτομο. Η έκρηξη αυτή είχε σαν συνέπεια την συγκέντρωση στο σημείο εκείνο πολλών αξιωματούχων ασφάλειας. Λίγα λεπτά αργότερα, σημειώθηκε μία δεύτερη, ισχυρότερη έκρηξη, καθώς οι αρχές ασφάλειας προσπαθούσαν να απομακρύνουν τους παρισταμένους. Μέχρι στιγμής, καμμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη των εκρήξεων. Ομως, δύο μέρες νωρίτερα, η αστυνομία του Καράτσι είχε συλλάβει έξι μέλη παράνομης οργάνωσης, που φέρεται οτι είχε ανάμειξη σε συνομωσία αποτυχημένης δολοφονίας του προέδρου Περβέζ Μουσάραφ, πρίν απο δύο χρόνια.

    [09] Επικριτική η Τουρκία για τις στρατιωτικές ...

    26 May 2004, 17:03 UTC

    Κατεστραμένη κατοικία Παλαιστινίων στη Ράφα

    H Τουρκία μελετά το ενδεχόμενο να ανακαλέσει προσωρινά τον πρέσβη της απο το Τελ Αβίβ, για να εκφράσσει την δυσαρέσκειά της αναφορικά με την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στον Παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, κατά την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες Παλαιστίνιοι. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλλάχ Γκιούλ επιβεβαίωσε σήμερα οτι μία τέτοια κίνηση είναι πιθανή και πρόσθεσε οτι μία άλλη πιθανότητα είναι η αναβάθμιση της εκπροσώπισης της χώρας του στην Παλαιστινιακή Αρχή. Το Ισραήλ απεσύρθη απο τη Ράφα τη Δευτέρα, μετά από εξαήμερη στρατιωτική επιχείρηση, απο την οποία σκοτώθηκαν 40 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών, ενώ απο τις κατεδαφίσεις κατοικιών, έχουν μείνει πάνω απο 1,000 άτομα άστεγα. Τουρκικές και ισραηλινές εφημερίδες αναφέρουν σήμερα οτι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε την Τρίτη δριμύτατα τις ενέργειες του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τον ισραηλινό υπουργό Υποδομής, Τζόζεφ Παρίτσκυ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 28 May 2004 - 1:18:14 UTC