Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-09-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόταση για περισσότερη αυτονομία ...
  • [02] Συνάντηση Μολυβιάτη-Πάουελ
  • [03] Ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κάλυψε ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

  • [01] Πρόταση για περισσότερη αυτονομία ...

    24 Sep 2004, 15:49 UTC

    Ο κ. Λούμπερς

    Ο επίτροπος για θέματα προσφύγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ρουούντ Λούμπερς, λέει πως η χορήγηση μεγαλύτερης αυτονομίας στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν, ίσως βοηθήσει στον τερματισμό των αιματηρών συγκρούσεων. Ο κ. Λούμπερς είπε πως η σουδανική κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσει να δοθούν ορισμένες εξουσίες στο Νταρφούρ. Οι αντάρτες της περιοχής πιέζουν να γίνει η περιοχή αυτόνομη και να μην εξαρτάται από το Χαρτούμ, από πέρσυ που ξεκίνησαν την επαναστασή τους. Σχετική δήλωση ο κ. Λούμπερς έκανε σήμερα στο Τσάντ, όπου επισκέπτεται καταυλισμούς με Σουδανούς πρόσφυγες. Αναμένεται πως θα επισκεφθεί και το Νταρφούρ. Στο μεταξύ, ο ανώτερος εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Σουδάν, Τσάρλς Σνάϊντερ, είπε πως δεν υπάρχει γρήγορη λύση της κρίσης στο Νταρφούρ, γιατί ίσως χρειαστούν μέχρι και δύο χρόνια για ν' αφοπλισθούν οι φιλοκυβερνητικές αραβικές πολιτοφυλακές, που διαπράτουν τις φρικαλεότητες εναντίον των μαύρων χωρικών της περιοχής.

    [02] Συνάντηση Μολυβιάτη-Πάουελ

    Γιώργος Μπίστης, Ελληνική Υπηρεσία της Φωνή της Αμερικής, Ηνωμένα Έθνη.

    24 Sep 2004, 03:57 UTC

    Πέτρος Μολυβιάτης

    Οι υπουργοί εξωτερικών της Ελλάδας και των ΗΠΑ, Πέτρος Μολυβιάτης και Κόλιν Πάουελ, συναντήθηκαν αργά την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο κ. Μολυβιάτης, μιλώντας λίγο αργότερα στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, είπε πως η συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του ήταν ευχάριστη και χρήσιμη και επίσης ότι πραγματοποιήθηκε σε κλίμα εγκαρδιότητας και φιλίας. Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών πρόσθεσε ότι στη συνάντηση με τον κ. Πάουελ εξετάστηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων που όπως είπε βρίσκονται σ ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο. Απαντώντας σε ερώτηση της ΦτΑ σχετικά με τους τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, ο κ. Μολυβιάτης είπε ότι στον πολιτικό τομέα αλλά και στον οικονομικό οι δύο χώρες θα μπορούσαν να αναπτύξουν μια ακόμη καλύτερη συνεργασία. Αναφορικά με τα σχέδια που είχαν ανακοινωθεί το περασμένο μήνα ότι ο κ. Πάουελ θα επισκεφτεί την Ελλάδα στις αρχές Οκτωβρίου, ο κ. Μολυβιάτης είπε πως η συζήτηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Αμερικανό υπουργό ήταν τόσο περιεκτική και εξετάστηκαν σ αυτήν όλα τα θέματα που χρειάζονταν να εξεταστούν, ώστε οι δύο πλευρές κατέληξαν τώρα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι πιεστικό ο κ. Πάουελ να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα μέσα στις ερχόμενες λίγες εβδομάδες. Αλλά πρόσθεσε ψάχνουμε τώρα για κοινές ημερομηνίες που θα εξυπηρετούν και τις δύο πλευρές για την υλοποίηση της επίσκεψης του κ. Πάουελ αργότερα. Συνοπτικά ο κ. Μολυβιάτης είπε πως κύριος σκοπός της αποστολής του στη Νέα Υόρκη, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή, ήταν να προβάλει την Ελλάδα, να εξασφαλίσει υποστήριξη στην υποψηφιότητα της να γίνει μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη περίοδο 2005-2006 και να προωθήσει την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης να φιλοξενήσει την EXPO του 2008. Ο κ. Μολυβιάτης φεύγει απ την Νέα Υόρκη εντυπωσιασμένος, όπως είπε, απ το γεγονός ότι όλοι όσους συνάντησε αυτές τις μέρες και ιδιαίτερα ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών, κ. Πάουελ, εξακολουθούν ακόμη να μιλούν με ενθουσιασμό για την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και δεν παύουν να συγχαίρουν την Ελλάδα για το μεγάλο της αυτό επίτευγμα.

    [03] Ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κάλυψε ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Γιώργος Μπίστης, Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, Ηνωμένα Έθνη.

    23 Sep 2004, 19:07 UTC

    Ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Πέτρος Μολυβιάτης, μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την Πέμπτη το απόγευμα, παρατήρησε ότι στις απαρχές του 21ου αιώνα, γεγονότα μεγάλης σημασίας άλλαξαν τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

    Από την συγκλονιστική τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου έως τη βομβιστική επίθεση στη Μαδρίτη, είπε και τα πρόσφατα γεγονότα ανείπωτης θηριωδίας στο Μπεσλάν, μια σκοτεινή σειρά πράξεων τυφλής βίας, προκάλεσε τεράστια ανθρώπινη δυστυχία. Τα γεγονότα αυτά, συνέχισε, ενίσχυσαν την ευθύνη μας και δυνάμωσαν την αποφασιστικότητα μας να εργασθούμε όλοι μαζί για έναν πιο ασφαλή και δίκαιο κόσμο. Η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας κατέστη το πλέον πιεστικό καθήκον μεταξύ των προτεραιοτήτων μας.

    Αυτή τη μάχη, είπε ο κ. Μολυβιάτης, πρέπει να την κερδίσουμε. Εκτός, όμως, από τη μάστιγα της τρομοκρατίας, υπάρχουν πολλές ακόμη προκλήσεις και σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα. Ανέφερε συγκεκριμένα τη διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής, την εμπορία ανθρώπων, το οργανωμένο έγκλημα, τα χρεοκοπημένα κράτη, τις περιβαλλοντικές καταστροφές, τις κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις, τις επιδημίες, τις μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστικές καταστροφές, την πείνα και τη φτώχεια, που, όπως είπε, αποτελούν τα κεφαλαιώδη προβλήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπισθούν με αλληλεγγύη, ανεξάρτητα από παράγοντες γεωγραφικούς, πολιτισμικούς ή θρησκευτικούς. μας τις δυνάμεις, ώστε να καταστούν τα Ηνωμένα Έθνη όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τον 21ο αιώνα.

    Όμως, πρόσθεσε ο κ. Μολυβιάτης, πρέπει, με κάθε τρόπο, να αποφύγουμε να παρασυρθούμε σε ένα κλίμα απαισιοδοξίας και ανησυχίας για το μέλλον.

    Συμμερίζομαι, είπε, με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, την ελπίδα, την αισιοδοξία και την αποφασιστικότητα, που χαρακτήρισαν τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Στην Αθήνα, υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, οι αθλητές του κόσμου αφιέρωσαν τις προσπάθειές τους σε έναν ευγενή σκοπό και έδειξαν ότι συναγωνισμός δεν σημαίνει απαραίτητα εντάσεις, προστριβές κρίσεις ή συγκρούσεις. Απέδειξαν έτσι ότι διαφορετικές επιδιώξεις μπορούν, όχι μόνο να συνυπάρξουν ειρηνικά, αλλά και να ενισχύσουν τη φιλία, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία ανθρώπων και εθνών.

    Το αρχαίο ιδεώδες της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, τόνισε ο κ. Μολυβιάτης, ενσαρκώνει την ελπίδα του σύγχρονου ανθρώπου για ειρηνική διευθέτηση των συγκρούσεων που ταλανίζουν τον κόσμο. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, επανειλημμένως έχει υιοθετήσει, ομόφωνα, την Ολυμπιακή Εκεχειρία και έχει καλέσει τα κράτη μέλη να τη σέβονται κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Τώρα, εναπόκειται σε μας, είπε, να κάνουμε την προτροπή αυτή απτή πραγματικότητα.

    Στη συνέχεια ο κ. Μολυβιάτης ανέπτυξε τη θέση της Ελλάδας πάνω σε ορισμένα σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

    Με την ενεργό συμμετοχή και υποστήριξη της Διεθνούς Κοινότητας, είπε, εργαζόμαστε εντατικά για να μετατρέψουμε τα Βαλκάνια σε περιοχή δημοκρατίας, ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας, στη βάση ενός κοινού Ευρωπαϊκού μέλλοντος.

    Τα τελευταία χρόνια το κλίμα στις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία βελτιώνεται συνεχώς. Τόσο ή Ελληνική Κυβέρνηση, όσο και η Τουρκική καταβάλλουν ειλικρινείς προσπάθειες για να θέσουν τις διμερείς σχέσεις σε νέα τροχιά.

    Στην Κύπρο, ακλόνητος στόχος μας παραμένει η επανένωση, μέσω μίας αμοιβαίως συμφωνημένης, βιώσιμης, δίκαιης και λειτουργικής επίλυσης, στην βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η χώρα μου, κατέληξε ο κ. Μολυβιάτης, είναι υποψήφια για μία από τις μη μόνιμες θέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2005-2006. Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μας εκτίμηση προς τα μέλη της Δυτικής Ομάδος για την υποστήριξη τους. Οι εκλογές θα γίνουν σε λίγες εβδομάδες. Ο Έλληνας υπουργός ζήτησε από την Συνέλευση την υποστήριξή της. Θα ήθελα, είπε, να σας διαβεβαιώσω ότι σεβόμενοι την εντολή της Συνέλευσης θα παραμείνουμε σθεναρά δεσμευμένοι και θα συμβάλλουμε εποικοδομητικά στη διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας καθώς και στη διαφύλαξη της πολυμερούς διεθνούς τάξεως.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 27 September 2004 - 1:18:15 UTC