Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-10-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων απ' την Τζαμπαλίγια, διέταξε ο Αριέλ Σαρόν.
  • [02] Ρωσικά πολεμικά πλοία στις Νατοϊκές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο.
  • [03] Ισοπαλία Κέρρυ-Μπούς στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.
  • [04] 5 απαγωγείς και ένας Κινέζος όμηρος νεκροί σε επιχειρήσεις στο Πακιστάν.
  • [05] Σε πρωτοφανή ύψη το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ.
  • [06] Ραφαρέν: Δεν είναι ακόμη έτοιμη προς ένταξη η Τουρκία
  • [07] Ανάν: χρειάζονται περισσότερα στρατεύματα για διεθνείς ειρηνευτικές επιχειρήσεις
  • [08] Υπόσχεση για 260 εκατομ. δολλάρια επέτυχε το Ιράκ
  • [09] ΕΕ: σχέδιο δράσης για την πρόληψη και προστασία από τις πλημμύρες

  • [01] Την αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων απ' την Τζαμπαλίγια, διέταξε ο Αριέλ Σαρόν.

    15 Oct 2004, 00:45 UTC

     

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, διέταξε την αποχώρηση των Ισραηλινών στρατιωτών απ τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας, όπου πραγματοποιούνται επιχειρήσεις τις τελευταίες 3 εβδομάδες. Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο κ. Σαρόν και ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ, συμφώνησαν χθες στην αποχώρηση των δυνάμεων απ την Τζαμπαλίγια. Στο μεταξύ ο κ. Σαρόν ανακοίνωσε ότι η προγραμματισμένη αποχώρηση των Ισραηλινών στρατευμάτων και εποίκων απ την Λωρίδα της Γάζας θα αρχίσει τον ερχόμενο Μάιο και θα διαρκέσει λιγότερο από τρεις μήνες. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε περίπου 100 Ισραηλινές πόλεις, ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω απ το σπίτι του κ. Σαρόν στην Ιερουσαλήμ.

    [02] Ρωσικά πολεμικά πλοία στις Νατοϊκές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο.

    15 Oct 2004, 00:50 UTC

    Σ. Ιβανώφ, Γ. Σέφερ

    Ο Ρώσος υπουργός άμυνας, Σεργκέι Ιβανώφ, συμφώνησε να στείλει Ρωσικά πολεμικά πλοία για να συμμετάσχουν στις Νατοϊκές αντιτρομοκρατικές περιπολίες στη Μεσόγειο. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από συνομιλίες που ο κ. Ιβανώφ είχε χθες στη Ρουμανία με τους ομολόγους του απ το ΝΑΤΟ, κατά την τελευταία μέρα της άτυπης συνόδου της συμμαχίας. Αναμένεται πως δύο Ρωσικά πολεμικά πλοία θα συμμετάσχουν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες στις Νατοϊκές περιπολίες στη Μεσόγειο που τέθηκαν σε ισχύ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Στην άτυπη σύνοδο της Ρουμανίας το ΝΑΤΟ επαναβεβαίωσε επίσης τον στόχο του για βελτίωση των στρατιωτικών σχέσεων της συμμαχίας με τη Ρωσία στα πλαίσια των προσπαθειών διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

    [03] Ισοπαλία Κέρρυ-Μπούς στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

    15 Oct 2004, 00:55 UTC

    Εντείνεται η προεκλογική προσπάθεια του προέδρου Μπούς και του αντιπάλου του προεδρικού υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος, Τζον Κέρρυ, καθώς νέα σφυγμομέτρηση δείχνει ισοπαλία μεταξύ των δύο υποψηφίων στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου ABC δείχνει ποσοστό 48% για τον κ. Κέρρυ και ποσοστό 48% για τον πρόεδρο Μπούς, ενώ απομένουν δυόμισι εβδομάδες για τις προεδρικές εκλογές της 2ας Νοεμβρίου. Και οι δύο υποψήφιοι πέρασαν την χθεσινή ημέρα σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στο Λας Βέγκας.

    [04] 5 απαγωγείς και ένας Κινέζος όμηρος νεκροί σε επιχειρήσεις στο Πακιστάν.

    15 Oct 2004, 01:03 UTC

    Οι Πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν πέντε εξτρεμιστές με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, στα πλαίσια επιχείρησης για την απελευθέρωση δύο κινέζων μηχανικών, που κρατούνταν όμηροι από το Σάββατο.

    Οι πακιστανικές αρχές είπαν ότι ένας από τους ομήρους, σκοτώθηκε κατά την διάρκεια της επιχείρησης.

    Ο Πρόεδρος του Πακιστάν Περβεζ Μουσαράφ εξέφρασε τη λύπη του και διαβεβαίωσε το Πεκίνο ότι οι υπεύθυνοι για τις απαγωγές θα καταδιωχθούν ανηλεώς και θα τιμωρηθούν αυστηρά.

    Η Κίνα καταδίκασε τις απαγωγές αποκαλώντας τες τρομοκρατική ενέργεια και εξέφρασε την λύπη της για το θάνατο του ενός από τους ομήρους.

    Οι δύο μηχανικοί που εργάζονταν στην κατασκευή φράγματος στο Πακιστάν, είχαν απαχθεί απο μαχητές, πιστούς στον εξτρεμιστή ηγέτη Αμπντουλλάχ Μεχσούντ, πρώην τρόφιμο των αμερικανικών φυλακών στο Γκουαντάναμο της Κούβας.

    [05] Σε πρωτοφανή ύψη το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ.

    15 Oct 2004, 01:09 UTC

    Το έλλειμμα του προϋπολογισμού στις ΗΠΑ έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ των 413 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα Σεπτέμβριο. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, σε έκθεσή του, αναφέρει ότι είναι η δεύτερη κατά σειρά χρονιά που το έλλειμμα φθάνει σε πρωτοφανή ύψη. Ο πρόεδρος Μπούς αποδίδει το δημοσιονομικό έλλειμμα στην οικονομική ύφεση του 2001 και στο κόστος του πολέμου στο Ιράκ. Όμως ο δημοκρατικός αντίπαλος του, Τζών Κέρρυ, χαρακτήρισε το τεράστιο έλλειμμα ως απειλή για την οικονομία που δημιουργήθηκε απ' τις περικοπές φόρων που εισηγήθηκε ο κ. Μπούς.

    [06] Ραφαρέν: Δεν είναι ακόμη έτοιμη προς ένταξη η Τουρκία

    14 Oct 2004, 21:03 UTC

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιερ Ραφαρέν, δήλωσε πως η Τουρκία δεν είναι ακόμα έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά πρέπει να συνεχίσει να προβαίνει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Σχετική δήλωση ο κ. Ραφαρέν έκανε σήμερα στη διάρκεια σχετικής συζήτησης στο γαλλικό Κοινοβούλιο. Είπε πως η Τουρκία εξακολουθεί να «απέχει ακόμα πολύ από την Ευρώπη» από πολιτική, οικονομική και κοινωνική άποψη.

    Η γαλλική Βουλή, παρόλο που συζήτησε το θέμα, δεν προγραμματίζεται να πραγματοποιήσει σχετική ψηφοφορία. Ο γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ έχει υποσχεθεί πως η χώρα του θα διενεργήσει δημοψήφισμα σε σχέση με την ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [07] Ανάν: χρειάζονται περισσότερα στρατεύματα για διεθνείς ειρηνευτικές επιχειρήσεις

    14 Oct 2004, 21:09 UTC

    Κόφι Ανάν

    Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Κόφι Ανάν ζητά από τις χώρες της ΕΕ να συνεισφέρουν περισσότερα στρατεύματα και στρατιωτική υποστήριξη στις διεθνείς ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

    Ο κ. Ανάν λεει ότι η μεγαλύτερη υποστήριξη από την Ευρώπη είναι σημαντική, προσθέτοντας ότι η ζήτηση για διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις αυξήθηκε σχεδόν κατά 50 %, μέσα στους τελευταίους 9 μήνες. Ο κύριος Ανάν είπε ότι οι χώρες της ΕΕ μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένες ειρηνευτικές αποστολές που άλλες χώρες ίσως δεν διαθέτουν.

    [08] Υπόσχεση για 260 εκατομ. δολλάρια επέτυχε το Ιράκ

    14 Oct 2004, 16:29 UTC

    Απο το συνέδριο δωρητών

    Το Ιράκ απέσπασε υποσχέσεις από συνέδρους του διήμερου διεθνούς συνεδρίου δωρητών για την χώρα αυτή, για ποσά άνω των 260 εκατομμυρίων δολλαρίων. Τα ποσά αυτά θα καταβληθούν απο το Ιράν, τη Δανία, τη Νέα Ζηλανδία και την ΕΕ. Πάντως, ο κύριος στόχος του συνεδρίου ήταν η συζήτηση για το πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καλύτερα το ποσό του περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολλαρίων που έχουν ήδη συγκεντρώσει τα ΗΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα. Ο πρόεδρος του συνεδρίου Ακιο Σιρότα είπε πως οι σύνεδροι συμφώνησαν πως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ανοικοδόμηση του Ιράκ αποτελεί το θέμα της ασφάλειας.

    [09] ΕΕ: σχέδιο δράσης για την πρόληψη και προστασία από τις πλημμύρες

    Μαίρη Παραπονιάρη, Eλληνική Υπηρεσία τη ΦτΑ, Λουξεμβούργο

    14 Oct 2004, 20:35 UTC

    Σταύρος Καλογιάννης

    Την άμεση εκπόνηση σχεδίου δράσης για την πρόληψη και την αντιπλημμυρική προστασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε, την Πέμπτη, στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Υπουργών για το Περιβάλλον συζητώντας την σχετική πρόταση της ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το συμβούλιο αναγνώρισε τον αυξανόμενο κίνδυνο από τις πλημμύρες στην κεντρική και νότια Ευρώπη με τις καταστροφικές συνέπειές τους ,τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε υλικές ζημίες και καταστροφές σε υποδομές, των οποίων το κόστος δεν έχει ακόμη μετρηθεί στο σύνολό του.

    Ο έλληνας υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Σταύρος Καλογιάννης, που πήρε μέρος στο συμβούλιο, έχοντας ακόμη πρόσφατη την εικόνα της Αθήνας μετά την χθεσινή και προχθεσινή κακοκαιρία έκανε την παρέμβασή του, σχετικά με την οποία ο ίδιος μας είπε: «Οι πλημμύρες τα τελευταία χρόνια είναι ένα φαινόμενο που όλο και περισσότερο πλήττει τις ευρωπαϊκές χώρες και ασφαλώς και την δική μας. Αυτό που συζητήσαμε, και εγώ προσωπικά έκανα μια παρέμβαση είναι βάσει ενός νέου προγράμματος δράσης, το οποίο προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτουμε δύο παραμέτρους.

    Η πρώτη είναι να ελέγχουμε σε διασυνοριακό επίπεδο τι ακριβώς γίνεται, διότι όπως γνωρίζετε είμαστε μία χώρα που βρισκόμαστε σε τέτοια θέση, που τα ποτάμια έρχονται από βορρά ,πλην του Αώου, που καταλήγει στην Αλβανία, και μας ενδιαφέρει παρά πολύ σε επίπεδο λεκάνης απορροής ποταμών και σε επίπεδο διασυνοριακό να ξέρουμε τι γίνεται.

    Η δεύτερη παράμετρος την οποία θίξαμε έχει να κάνει με τα οικονομικά. Ζητήσαμε δηλαδή στο καινούργιο πρόγραμμα δράσης της επιτροπής να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, που θα αφορούν την οικονομική παράμετρο δράσεων που θα αναλάβουμε. Επ αυτού του θέματος δεν έχει γίνει μεγάλη συζήτηση, αλλά γι αυτό και εμείς το θέσαμε κατηγορηματικά για να δούμε και ποιός θα αναλάβει το κόστος των συγκεκριμένων δράσεων.»

    Το συμβούλιο πάντως, μαζί με την εντολή προς την επιτροπή να έχει έτοιμο το πρόγραμμα για να συζητηθεί στο επόμενο άτυπο συμβούλιο στις αρχές Ιανουαρίου, κάλεσε τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν ήδη μέτρα για την πρόληψη και την διαχείριση του κινδύνου των πλημμύρων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 16 October 2004 - 1:19:10 UTC