Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-04-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Ορκίζεται το προεδρικό συμβούλιο
  • [02] Ομιλία Γιούσενκο στο Αμερικανικό Κογκρέσο
  • [03] Πέθανε ο Πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό
  • [04] Μικρή υποχώρηση των τιμών πετρελαίου
  • [05] Συνταγματικό και όχι νομικό το θέμα του βασικού μετόχου
  • [06] Συνάντηση Μολυβιάτη β Γκιούλ στη Άγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα
  • [07] To Κογκρέσο γιορτάζει την 25η Μαρτίου
  • [08] Ανάν: Ριζικές μεταρρυθμίσεις στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΗΕ
  • [09] Πτώση σημείωσε η ανεργία στις ΗΠΑ

  • [01] Ιράκ: Ορκίζεται το προεδρικό συμβούλιο

    07-04-2005

    Τζαλάλ Ταλαμπανί

    Mετά από μήνες πολιτικών διαβουλεύσεων, ορκίζεται σήμερα στο Ιράκ το τριμελές προεδρικό συμβούλιο, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για την δημιουργία νέας κυβέρνησης.

    Μετά τη ορκωμοσία του το τριμελές συμβούλιο αναμένεται ότι θα διορίσει το Σιίτη, Ιμπραήμ αλ Τζααφάρι, στη θέση του πρωθυπουργού.

    Η Ιρακινή εθνοσυνέλευση εξέλεξε χθες δύο αντιπροέδρους καθώς και τον Κούρδο πολιτικό, Τζαλάλ Ταλαμπανί, στην προεδρεία της χώρας.

    Μετά την εκλογή του, ο κ. Ταλαμπανί δήλωσε στην ΦτΑ ότι η εθνοσυνέλευση ελπίζει πως μέσα σε μία εβδομάδα θα υπάρχει νέα κυβέρνηση στο Ιράκ και πρόσθεσε ότι δεν σχεδιάζει να ζητήσει από τις αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν το Ιράκ, έως ότου οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας είναι έτοιμες να λειτουργήσουν αυτεξούσια.

    Ο πρόεδρος Μπούς συνεχάρη το προεδρικό συμβούλιο λέγοντας ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην συνεργασία τους με την νέα Ιρακινή κυβέρνηση.

    [02] Ομιλία Γιούσενκο στο Αμερικανικό Κογκρέσο

    07-04-2005

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιούσενκο, ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψη του στις ΗΠΑ ζητώντας την ενίσχυση των σχέσεων της χώρας του με την Ουάσιγκτον.

    Τα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου χαρακτήρισαν το κύριο Γιουσένκο ήρωα της δημοκρατίας, κατά την διάρκεια ομιλίας του χθες σε κοινή συνεδρίαση του νομοθετικού σώματος.

    Ο κύριος Γιουσένκο ευχαρίστησε τις ΗΠΑ που υποστήριξαν την Ουκρανική δημοκρατική λαϊκή εξέγερση πέρυσι και ζήτησε από το Κογκρέσο να άρει τις Σοβιετικής εποχής εμπορικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας του, τονίζοντας ότι η Ουκρανία είναι αξιόπιστος σύμμαχος της Ουάσινγκτον στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    Ο κύριος Γιουσένκο ζήτησε επίσης από τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

    [03] Πέθανε ο Πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό

    07-04-2005

    O επί 56 χρόνια πρίγκιπας του Μονακό, Ρενιέ, πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 81 ετών. To τελευταίο καιρό υπέφερε από πληθώρα ασθενειών. Ο Ρενιέ ανέβηκε στο θρόνο το 1949 και κατάφερε να μετατρέψει το μικρό κρατίδιο του στη γαλλική ριβιέρα σε σημαντικό τραπεζικό και οικονομικό κέντρο. Ο γάμος του το 1956 με την Αμερικανίδα ηθοποιό του κινηματογράφου Γκρέης Κέλλυ συγκέντρωσε τη διεθνή προσοχή στο Μονακό. Η πριγκίπισσα Γκρέης σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1982. Ο πρόεδρος Μπούς, ο Γάλλος πρόεδρος Ζάκ Σιράκ, και ο γενικός γραμματέας των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, έστειλαν συλλυπητήρια μηνύματα στο πριγκιπάτο. Επίσης η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας εξέφρασε την βαθύτατη λύπη της για τον θάνατο του πρίγκιπα Ρενιέ.

    [04] Μικρή υποχώρηση των τιμών πετρελαίου

    07-04-2005

    Μικρή πτώση σημείωσαν χθες οι τιμές του πετρελαίου μετά από ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου αυξάνονται και τα διυλιστήρια παράγουν περισσότερη βενζίνη.

    Τη Τετάρτη οι τιμές αργού πετρελαίου υποχώρησαν κατά 19 λεπτά το βαρέλι, φθάνοντας τα 55,85 δολάρια το βαρέλι.

    Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε χθες ότι οι επιπτώσεις των υψηλών τιμών του πετρελαίου στη παγκόσμια οικονομία είναι, μέχρι στιγμής, 'ελεγχόμενες', όπως είπε χαρακτηριστικά. Αλλά προειδοποίησε ότι περαιτέρω αυξήσεις μπορεί να έχουν πιο σοβαρές επιπτώσεις.

    [05] Συνταγματικό και όχι νομικό το θέμα του βασικού μετόχου

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουεμβούργο

    07-04-2005

    O υπουγός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης

    Εύλογα ερωτήματα διατυπώνονται, εξ αρχής, στην εκτενή απαντητική επιστολή που επιδόθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον υπεύθυνο επίτροπό Τσάρλι Μάκ Γκρίβι, για την υπόθεση της παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας με το νόμο περί βασικού μετόχου, και με το πρόβλημα να χαρακτηρίζεται συνταγματικό και όχι νομικό.

    .Η επιστολή που υπογράφεται από τους συναρμόδιους Υπουργούς κ.κ. Παυλόπουλο, Μολυβιάτη και Ρουσσόπουλο, επιδόθηκε ακριβώς με τη λήξη της δεκαπενθήμερης προθεσμίας, που είχε δώσει η Κομισσιόν, χαρακτηρίζοντας το θέμα ως επείγον και με την απειλή προσωρινών μέτρων. Γι αυτό και η ελληνική κυβέρνηση διερωτάται, πριν απαντήσει επί της ουσίας, ποιές ήταν οι καταγγελίες των εταιριών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που δεν της γνωστοποιήθηκε το περιεχόμενο τους, και ποιοι ήταν οι λόγοι υπέρτερου κοινοτικού συμφέροντος που διαπίστωσε η επιτροπή οι οποίοι δικαιολογούσαν την ασφυκτική προθεσμία των 15 ημερών, όταν ο νόμος πρόκειται να ισχύσει από τις 14 Ιουνίου.

    Η επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης επικεντρώνεται στο επίμαχο άρθρο 14 παράγραφος 9 του Συντάγματος, όπου τονίζεται ότι η εκτελεστική νομοθεσία είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Σημειώνεται ακόμη ότι οι εθνικές διατάξεις δεν παραβιάζουν το κοινοτικό δίκαιο, διότι δεν αφορούν σε όρους σχετικά με την άσκηση κοινοτικών ελευθεριών, ούτε με τη λήψη μέτρων σε βάρος ελληνικών ή αλλοδαπών εταιριών, δεν επηρεάζουν την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, ούτε παρεμποδίζουν το ενδοκοινοτικό εμπόριο.

    Στην επιστολή υπενθυμίζεται ότι κάθε νομικό πρόσωπο, άρα και αυτά που σχετίζονται με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και δημόσιες συμβάσεις κάθε μορφής, μπορεί, εφ όσον κρίνει ότι θίγονται τα συμφέροντα του από την εθνική νομοθεσία, να προσφύγει στα εθνικά δικαστήρια , τα οποία με την σειρά τους έχουν τη δυνατότητα να παραπέμψουν την υπόθεση για την ερμηνεία του κοινοτικού δικαίου στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

    Τέλος, εκφράζεται η πεποίθηση ότι το κοινό ενδιαφέρον για την διασφάλιση της πολυφωνίας και της αντικειμενικότητας των ΜΜΕ στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της αποστολής τους χωρίς παρεκκλίσεις, με αυτή την ανταλλαγή θέσεων απόψεων θα οδηγήσει στην εξεύρεση κοινών τόπων ως προς την λύση του ζητήματος της συμφωνίας της εκτελεστικής νομοθεσίας του Συντάγματός με τις επιταγές του ευρωπαϊκού δικαίου.

    Η διατύπωση αυτή μπορεί εκληφθεί ότι αφήνει ανοιχτή μια δυνατότητα συμβιβασμού, ώστε να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις που θα κριθούν αναγκαίες από την επιτροπή στον εκτελεστικό νόμο . Αλλά αυτό θα γίνει αφού η ελληνική κυβέρνηση πάρει πρώτα την απάντηση της αιτιολογημένης γνώμης , μέσα στον ερχόμενο μήνα από την Κομισιόν.

    [06] Συνάντηση Μολυβιάτη β Γκιούλ στη Άγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα

    Γιώργος Βραχνής

    Aθήνα

    07-04-2005

    Επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει στις 12 και 13 Απριλίου ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης μετά από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Αμπντουλάχ Γκιουλ

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης στην Αθήνα, αντικείμενο των συνομιλιών, κατά την επίσκεψη του κ. Μολυβιάτη στην Άγκυρα, θα είναι η ανάπτυξη και σταθεροποίηση της διμερούς συνεργασίας, ενώ οι δύο υπουργοί θα έχουν επίσης ανταλλαγή απόψεων στα περιφερειακά και διεθνή θέματα.

    Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού εξωτερικών στην Τουρκία πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν αρχίσει να δημιουργούνται και πάλι εντάσεις στο Αιγαίο με την Αθήνα να αναφέρει σχεδόν καθημερινά παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ή παραβάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας δεκάδες τουρκικά αεροσκάφη διείσδυσαν στο Αιγαίο χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως και σε αρκετές περιπτώσεις παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο στην περιοχή του βορείου και κεντρικού Αιγαίου. 'Η συμπεριφορά των μαζικών παραβιάσεων και παραβάσεων στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου, ασφαλώς και δεν συνάδει με το πνεύμα και την ουσία των σχέσεων της καλής γειτονίας, και βεβαίως δεν συμβάλει στην προσπάθεια για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων', δήλωσε στην ελληνική Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης.

    Μεταξύ των κριτηρίων που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έναρξη των συνομιλιών ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ περιλαμβάνονται και αρκετά ζητήματα που άπτονται άμεσα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. 'Η Ελλάς προβαίνει σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καταγραφούν ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος σε όλα τα κείμενα που θα διαμορφωθούν εν όψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας', πρόσθεσε ο κ. Μολυβιάτης.

    Κατά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου, τέθηκαν μια σειρά κριτηρίων και προϋποθέσεων στην Άγκυρα, όπως 'η σαφής δέσμευση της για σχέσεις καλής γειτονίας', καθώς και ότι 'η πορεία Τουρκίας θα παρακολουθείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο'

    [07] To Κογκρέσο γιορτάζει την 25η Μαρτίου

    Άννα Καραγιαννοπούλου

    Ουάσινγκτον

    07-04-2005

    Η εορτή της 25ης Μαρτίου και η 184η επέτειος της Ελληνικής Εθνικής Παλιγγενεσίας γιορτάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

    Κάρολιν Μαλόνυ

    Παράγοντες της Ελληνο-Αμερικανικής κοινότητας, Ελληνικής καταγωγής μέλη του Κογκρέσου και Βουλευτές που έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει ελληνοκεντρικά θέματα ή εκπροσωπούν περιοχές με σημαντικά ποσοστά Ελληνο-αμερικανών ψηφοφόρων, παρέστησαν στην ετήσια εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με τους βουλευτές Μιχάλη Μπιλιράκη, απ' τη Φλόριντα και Κάρολιν Μαλόνυ, απ' τη Νέα Υόρκη.

    Εκτός απ' τα χορευτικά συγκροτήματα με παιδιά απ' τα σχολεία των Ελληνικών κοινοτήτων της μητροπολιτικής περιοχής της Ουάσιγκτον που με την παρουσία τους έδωσαν νέα φρεσκάδα στη βραδιά, συγκινητική ήταν και η παρουσία του Ελληνικής καταγωγής Αμερικανού γερουσιαστή, Πωλ Σαρμπάνη, ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι θα συνταξιοδοτηθεί μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας του, μετά από δεκαετίες προσφοράς στην αμερικανική γερουσία και την Ελληνο-αμερικανική κοινότητα.

    Πωλ Σαρμπάνης

    'Γιορτάζοντας την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας', είπε ο κύριος Σαρμπάνης, 'θυμόμαστε τις στενές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Οι πατέρες του Αμερικανικού έθνους επηρεάστηκαν βαθύτατα απ' τα ιδανικά της αρχαίας Ελλάδας, απ' τα οποία ξεπήδησε και ο δυτικός πολιτισμός. Τα ιδανικά αυτά αποτελούν τον πυρήνα των αξιών μας και αυτό θα πρέπει να το θυμόμαστε όχι μόνο την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, αλλά και ολόκληρο το χρόνο'.

    Τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση του Κογκρέσου χαιρέτησε και ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Ευριπίδης Ευρυβιάδης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: 'Είμαι άτομο που δεν προσκολλείται στο παρελθόν', δήλωσε ο κύριος Ευρυβιάδης 'γιατί πιστεύω ότι πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην διάπλαση της ιστορίας για το μέλλον. Αλλά εμπνεόμενοι από τον αγώνα του 1821 μπορούμε να πούμε ότι και η Κύπρος με την σειρά της σέβεται τους διεθνείς κανόνες, τις ιδέες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για ολόκληρο το λαό της'.

    Η εκδήλωση για την 184η επέτειο της Ελληνικής Εθνικής Παλιγγενεσίας έκλεισε με χαιρετισμό του πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, κ. Γιώργου Σαββαΐδη, ο οποίος αναφέρθηκε στις αξίες που ενέπνευσαν την επανάσταση της 25ης Μαρτίου του 1821. Όπως είπε: 'Ο αγώνας των προγόνων μας ήταν μια πάλη για την ελευθερία', επεσήμανε ο κύριος Σαββαΐδης, 'την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας του Ελληνικού έθνους. Αυτός ο αγώνας, βέβαια, διαβίβασε και ένα ευρύτερο πολιτισμικό μήνυμα για την αναζωογόνηση ενός έθνους το οποίο δεν έχασε ποτέ την ταυτότητα, τις αξίες, τις παραδόσεις και το θρησκευτικό του πιστεύω, ακόμη και κάτω από μακροσκελή ξένη κατοχή'.

    [08] Ανάν: Ριζικές μεταρρυθμίσεις στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΗΕ

    07-04-2005

    Κόφι Ανάν

    O ΓΓ των ΗΕ , Κόφι Ανάν ζήτησε να γίνουν ριζικές μεταρρυθμίσεις στη επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του διεθνούς οργανισμού. Ο κύριος Ανάν δήλωσε χθες στη επιτροπή ότι απέτυχε στην προσπάθεια της να αναχαιτίσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και προσέθεσε ότι το έργο της επιτροπής πάσχει από 'φθίνουσα αξιοπιστία', που σύμφωνα με το γγ , επισκιάζει την υπόληψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η επιτροπή αποτελείται από 53 χώρες μέλη, που έχουν επιλεγεί από περιφερειακούς ομίλους. Όμως οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων παραπονούνται ότι χώρες με βεβαρημένο ιστορικό στη προστασία ανθρώπινων δικαιωμάτων συμμετέχουν, σήμερα, στη επιτροπή.

    Ο κύριος Ανάν υποστηρίζει ότι η τωρινή επιτροπή πρέπει να αντικατασταθεί από ένα μικρότερο Συμβούλιο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα μέλη του οποίου θα εκλέγοντα από τα 2/3 της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ.

    [09] Πτώση σημείωσε η ανεργία στις ΗΠΑ

    07-04-2005

    Πτώση κατά 19.000 σημείωσε στις ΗΠΑ ο αριθμός των αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας. Σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εργασίας ο συνολικός αριθμός των νέων αιτήσεων μειώθηκε στις 334.000. Μερικοί αναλυτές λένε ότι αυτό οφείλεται στη σταδιακά βελτιούμενη αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Όπως άλλοι επισημαίνουν ότι η αύξηση του κόστους της ενέργειας μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του εργασιακού τομέα, με το να απορροφά χρήματα που εταιρείες θα χρησιμοποιούσαν για νέες προσλήψεις.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 11 April 2005 - 14:04:30 UTC