Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-04-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Βατικανό έτοιμο για την κηδεία του Πάπα
  • [02] Ο Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι νέος πρωθυπουργός του Ιράκ
  • [03] Αίγυπτος: Δύο νεκροί και 18 τραυματίες από βομβιστική επίθεση στο Κάιρο
  • [04] ΟΗΕ: Το ΣΑ ενέκρινε την διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για την δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι
  • [05] Αποσύρεται απ' την αγορά των ΗΠΑ και της ΕΕ το παυσίπονο Bextra
  • [06] Θα αυξηθούν και άλλο οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ
  • [07] Η νέα γενιά αυτοκινήτων του Ντητρόϊτ
  • [08] Ολοκληρώθηκε η τελετή ενταφιασμού του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β'
  • [09] Πρόταση για το θέμα της ΠΓΔΜ
  • [10] Σπυρόπουλος: Η Παμμακεδονική μας εκφράζει όλους
  • [11] Λευκωσία και Ουάσιγκτον στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας
  • [12] Χεζμπολλάχ: Διαπραγμάτευση για αφοπλισμό μόνο κατόπιν απόσυρσης του Ισραήλ
  • [13] Αίγυπτος: Αυστηρά μέτρα ασφάλειας και λιγότεροι τουρίστες
  • [14] Παρέλαση στην Πέμπτη Λεωφόρο
  • [15] Κάρολος και Καμίλα

  • [01] Το Βατικανό έτοιμο για την κηδεία του Πάπα

    08-04-2005

    Αξιωματούχοι και προσωπικό ασφαλείας του Βατικανού ετοιμάζουν την Πλατεία του Αγίου Πέτρου για την σημερινή κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Δευτέρου, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί, ώρα Ελλάδας. Πιστεύεται πως θα αποδειχτεί το γεγονός με την μεγαλύτερη τηλεθέαση στην ιστορία. Εκατομμύρια κόσμος θα παρακολουθήσει την κηδεία απ' την τηλεόραση, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες θα την παρακολουθήσουν στη Ρώμη. Επίσης η κηδεία του Πάπα θα αποτελέσει και την μεγαλύτερη συγκέντρωση αρχηγών κρατών και ξένων αξιωματούχων. Οι Ιταλικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων και της πτήσης αεροσκαφών στη Ρώμη, ενώ αεροσκάφη του ΝΑΤΟ θα περιπολούν την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και πλοία του ιταλικού ναυτικού θα περιπολούν τον ποταμό Τίβερη. Αναλυτής που από χρόνια παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Βατικανό δήλωσε στην ΦτΑ ότι η κηδεία θα συνδυάζει το πρωτόκολλο της καθολικής εκκλησίας με παραδοσιακά τραγούδια και ενδυμασίες από την Πολωνία. Μετά από την νεκρώσιμη ακολουθία στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο ποντίφικας θα ταφεί σε υπόγεια κρύπτη, όπου έχουν ταφεί στο παρελθόν πολλοί προκάτοχοί του.

    Το Βατικανό έδωσε επίσης στη δημοσιότητα την πνευματική διαθήκη του πάπα, γραμμένη μεταξύ 1979 και 2000. Στη διαθήκη του, ο πάπας ζητά από τον Θεό τη δύναμη να διεκπεραιώνει τα καθήκοντά του για όσο διάστημα παραμείνει στο αξίωμά του. Δεν άφησε πίσω του περιουσιακά στοιχεία και ζήτησε να καούν τα προσωπικά του έγγραφα.

    [02] Ο Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι νέος πρωθυπουργός του Ιράκ

    08-04-2005

    Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι

    Ο νέος πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι, εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας θα έχει σχηματιστεί σε δύο εβδομάδες. Θα είναι η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Ιράκ, τα τελευταία 50 χρόνια. Η ανάδειξη του κ. Αλ Τζααφάρι στην πρωθυπουργία ακολούθησε την ορκωμοσία του Κούρδου πολιτικού, Τζαλάλ Ταλαμπανί, στο αξίωμα του προέδρου της χώρας. Ο κ. Ταλαμπανί παρότρυνε τους Σουνίτες του Ιράκ, που πιστεύεται ότι αποτελούν τον πυρήνα του ανταρτικού κινήματος, να συμμετάσχουν στην δημοκρατική διαδικασία. Αρκετές υπουργικές θέσεις της νέας κυβέρνησης έχουν κρατηθεί για Σουνίτες βουλευτές. Οι δύο αντιπρόεδροι ορκίστηκαν επίσης την Πέμπτη. Πρόκειται για τον Σιίτη, Αντέλ Αμπντουλ Μαχντί και τον Σουνίτη, Γκάζι αλ Γιαουάρ. Στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, χαρακτήρισε τις εξελίξεις ιστορικές και υποβάθμισε την καθυστέρηση στην επιλογή αξιωματούχων για τα υψηλότερα αξιώματα του Ιράκ, λέγοντας ότι αυτά συμβαίνουν σε δημοκρατίες.

    [03] Αίγυπτος: Δύο νεκροί και 18 τραυματίες από βομβιστική επίθεση στο Κάιρο

    08-04-2005

    Στην Αίγυπτο, δύο άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 18 τραυματίστηκαν, από έκρηξη σε υπαίθρια αγορά, στο Κάιρο. Αρχικά οι αρχές είχαν δηλώσει ότι τα δύο θύματα ήταν μία Γαλλίδα και ένας Αμερικανός, αλλά αργότερα είπαν ότι ο δεύτερος νεκρός ήταν μάλλον ο Αιγύπτιος βομβιστής αυτοκτονίας. Στους τραυματίες, που στην πλειοψηφία τους ήταν τουρίστες, συγκαταλέγονται Αιγύπτιοι, Τούρκοι, Αμερικανοί, Βρετανοί, Γάλλοι και Ιταλοί. Δεν είναι ακόμη γνωστά τα κίνητρα της επίθεσης που έγινε στην τουριστική περιοχή κοντά στο Πανεπιστήμιο Αλ Αζχάρ του Καΐρου και το ομώνυμο τέμενος.

    [04] ΟΗΕ: Το ΣΑ ενέκρινε την διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για την δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι

    08-04-2005

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ ψήφισε υπέρ της διενέργειας ανεξάρτητης έρευνας για την δολοφονία του πρώην Προέδρου του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι.

    Οι 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας υιοθέτησαν ομόφωνα το σχετικό ψήφισμα, το οποίο ζητά τη σύσταση διεθνούς επιτροπής που θα ολοκληρώσει το έργο της μέσα σε 3 μήνες.

    Η απόφαση πάρθηκε μετά το πόρισμα που εξέδωσε διερευνητική αποστολή των ΗΕ ότι υπήρχαν 'σοβαρά προβλήματα' σε έρευνα που είχε κάνει ο Λίβανος. Ο κύριος Χαρίρι και 17 άλλα άτομα σκοτώθηκαν στις 14 Φεβρουαρίου, από βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό.

    [05] Αποσύρεται απ' την αγορά των ΗΠΑ και της ΕΕ το παυσίπονο Bextra

    08-04-2005

    Οι Αμερικανικές αρχές ζήτησαν απ' την φαρμακευτική εταιρεία Pfizer να αποσύρει απ' την αγορά το παυσίπονο φάρμακο Bextra, που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από αρθρίτιδα, λόγω ανησυχιών ότι οι κίνδυνοι απ' το φάρμακο είναι μεγαλύτεροι απ' τα οφέλη που προσφέρει. Η Pfizer, που θεωρείται η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στο κόσμο, συμφώνησε να αποσύρει το φάρμακο απ' την αγορά των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης οι αμερικανικές αρχές ζήτησαν και από άλλες φαρμακευτικές εταιρείες που παρασκευάζουν φάρμακα παρόμοια με το Bextra, να προσθέσουν στις συσκευασίες των φαρμάκων τους ετικέτες που να προειδοποιούν για κίνδυνο καρδιοαγγειακών και γαστροεντερικών προβλημάτων απ' τα φάρμακα αυτά. Η Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων διεξάγει έρευνες για την ασφάλεια ολόκληρης οικογένειας φαρμάκων, τους λεγόμενους αναστολείς COX-2 όπου ανήκει το Bextra, καθώς και το φάρμακο Βιόξ της εταιρείας Μέρκ, που αποσύρθηκε απ' την αγορά πέρυσι το Νοέμβριο.

    [06] Θα αυξηθούν και άλλο οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ

    08-04-2005

    Στις ΗΠΑ, νέα έκθεση αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, που ήδη πληρώνουν την βενζίνη σε τιμές-ρεκόρ, θα αντιμετωπίσουν ακόμα υψηλότερες τιμές μέσα στους επόμενους μήνες, εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης των καυσίμων και της υψηλής τιμής του αργού πετρελαίου. Η έκθεση αυτή του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, αναφέρει ότι η βενζίνη κατά πάσα πιθανότητα θα φθάσει το Μάιο στην άνευ προηγουμένου τιμή των 2,35 δολαρίων το γαλόνι. Ειδικοί της αμερικανικής κυβέρνησης σε θέματα ενέργειας δηλώνουν πάντως ότι οι υψηλές τιμές δεν θα περιορίσουν τη ζήτηση της βενζίνης, η οποία υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 2%. Οι τιμές του αργού πετρελαίου είχαν φθάσει τα 58,28 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν ελαφρά.

    [07] Η νέα γενιά αυτοκινήτων του Ντητρόϊτ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    08-04-2005

    Volvo

    Στη σημερινή εποχή της μεγάλης περιβαλλοντολογικής ρύπανσης και των συνεχώς αυξανόμενων τιμών της βενζίνης η βιομηχανία αυτοκινήτων αφιερώνει ολοένα και περισσότερους πόρους σε τεχνολογικές έρευνες που υπόσχονται να δώσουν λύσεις στα προβλήματα αυτά. Τα καινούργια σχεδιαστικά 'κόνσεπτ', που χαρακτηρίζουν τις νεώτερες προσφορές της αυτοκινητοβιομηχανίας, είναι και το θέμα του σημερινού τηλεοπτικού ρεπορτάζ μας.

    Την αρχή έκανε η εταιρεία Τζένεραλ Μότορς του Ντητρόϊτ η οποία λανσάρισε τα γνωστά πια υβριδικά μοντέλα. Τώρα όμως ήρθε να προστεθεί κοντά τους μια νέα επαναστατική δημιουργία, το λεγόμενο πρωτότυπο 3CC, που σχεδίασε ο Σουηδικός όμιλος της Αμερικανικής βιομηχανίας αυτοκινήτων Φόρντ. Το παρουσίασε στο κοινό ο Λάρς Έρικ Λούντιν, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας παραγωγής. 'Το 3CC φυσιογνωμικά μοιάζει με διθέσιο σεντάν. Αλλά το νέο αυτοκίνητο επιφυλάσσει και μια μεγάλη έκπληξη.'

    Η έκπληξη έγκειται στο ότι το 3CC αν και λειτουργεί αποκλειστικά με ηλεκτρικό κινητήρα εν τούτοις μπορεί να αναπτύξει ανώτατη ταχύτητα 137 χιλιομέτρων την ώρα κι επίσης χρειάζεται μόνο 10 δευτερόλεπτα για να επιταχύνει από τη στάση στην ταχύτητα των 100 χιλιομέτρων. Μια άλλη, εντυπωσιακή, για ηλεκτροκίνητο αμάξι, επίδοσή του είναι ότι, κάτω από ορισμένες συνθήκες, καλύπτει 290 χιλιόμετρα πριν χρειαστεί να γεμίσει ξανά τη μπαταρία του. Αλλά για πολλούς καταναλωτές, το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι δεν ρυπαίνει καθόλου την ατμόσφαιρα. Η λειτουργία του είναι 100% καθαρή.

    Από ενεργειακή άποψη πάντως τα υβριδικά μοντέλα εξακολουθούν να είναι τα πιο οικονομικά. Στην κατηγορία αυτή ξεχωρίζει το καινούργιο Ακόρντ της Χόντα. Είναι το πρώτο στον κόσμο εξακύλινδρο υβριδικό με μέγιστη ισχύ 225 ίππων και διανύει 15 χιλιόμετρα το λίτρο. Το βραβείο καλύτερου πικ-απ για το 2005 απονεμήθηκε στο υβριδικό μοντέλο Εσκέηπ της Φόρντ. Το Εσκέηπ κατέκτησε το επίζηλο αυτό βραβείο στην Ετήσια Έκθεση Αυτοκίνησης του Ντητρόητ επειδή είναι το πρώτο στον κόσμο εξακύλινδρο υβριδικό τύπου Τζήπ. Το νέο μοντέλο, που λειτουργεί εν μέρει με βενζίνη και εν μέρει με ηλεκτρική ενέργεια, είναι το καθαρότερο από άποψη καύσης και το οικονομικότερο σε καύσιμα αυτοκίνητο τύπου Τζήπ που υπάρχει σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη μας. Κάνει από 13 έως18 χιλιόμετρα στο λίτρο όταν το οδηγείς σε αστικούς δρόμους.

    Chrysler 300

    Αλλά το αυτοκίνητο που επέσυρε την μεγαλύτερη προσοχή στην φετινή έκθεση του Ντητρόιτ ήταν το μοντέλο 300 της Κράϊσλερ, που όμως δεν είναι ηλεκτροκίνητο. Το δημοφιλές Αμερικανικό περιοδικό 'Αυτοκίνητο και οδηγός' το ανακήρυξε ως το καλύτερο μοντέλο σεντάν του 2005. Το 300 της Κράϊσλερ είναι από κάθε άποψη Αμερικανικό αυτοκίνητο -- μεγάλο και δυναμικό. Η πιο πολυτελής εκδοχή του πουλιέται στην Αμερικανική αγορά γύρω στις 30 χιλιάδες δολάρια και περιλαμβάνει 8κύλινδρη μηχανή 340 ίππων, ηλεκτρονικά ελεγχόμενο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων πέντε σχέσεων, κατασκευής Μερσεντές, δερμάτινα καθίσματα με ανεξάρτητα συστήματα εσωτερικής θέρμανσης το καθένα και πολλά αξεσουάρ από εκείνα που βρίσκει κανείς σε αυτοκίνητα τα οποία στοιχίζουν τα διπλάσια χρήματα.

    [08] Ολοκληρώθηκε η τελετή ενταφιασμού του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β'

    08-04-2005

    Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Δεύτερος κηδεύτηκε την Παρασκευή, σε ιδιωτική τελετή σε υπόγεια κρύπτη της βασιλικής του Αγίου Πέτρου, μετά από νεκρώσιμη ακολουθία, στην οποία παρέστησαν εκατοντάδες ηγέτες κρατών και εκκλησιών και εκατοντάδες χιλιάδες απλών ανθρώπων. Tης Αμερικανικής αντιπροσωπείας ηγήθηκε ο πρόεδρος Μπους και της Ελληνικής, ο πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας.

    Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, συνέρευσαν μαζί με βασιλείς, προέδρους και πρωθυπουργούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον πάπα Ιωάννη Παύλο. Πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα μαζεύτηκαν μπροστά από τις γιγαντοοθόνες, που είχαν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης, ώστε να συμμετάσχουν με τον τρόπο τους στην κηδεία.

    Το απλό, ξύλινο φέρετρο του πάπα κείτονταν μπροστά από το ιερό, καθώς ο Γερμανός καρδινάλιος Τζόζεφ Ράτσινγκερ, που προίστατο της επικήδειας τελετής, ανέτρεξε στην ζωή του ποντίφικα, τονίζοντας ότι υπήρξε άνθρωπος που προσέφερε τη ζωή του στο Θεό και το ποίμνιό του. Διερμηνέας του ραδιοφωνικού σταθμού Βατικανού, μετέφραζε τα λόγια του καρδιναλίου στα αγγλικά.

    'Αυτοί είναι οι σπόροι της αιώνιας ζωής που μας άφησε, επομένως της ελπίδας, για την οποία είμαστε πολύ ευγνώμονες', είπε ο καρδινάλιος Ράτσινγκερ.

    Η σορός του πάπα Ιωάννη Παύλου ετάφη μέσα σε υπόγεια κρύπτη της βασιλικής του Αγίου Πέτρου αμέσως μετά την επικήδεια τελετή. Το φτιαγμένο από ξύλο κυπαρισσιού φέρετρό του τοποθετήθηκε διαδοχικά σε δύο άλλα φέρετρα, ένα από ψευδάργυρο και το τελικό από ξύλο οξιάς.

    Το πληθος ανέμιζε σημαίες

    Ο επικήδειος λόγος του καρδιναλίου Ράτζινγκερ διακόπηκε πολλές φορές από τα χειροκροτήματα του πλήθους. Ομως, πρός το τέλος της επικήδειας τελετής, οι πάνω από 100,000 προσκυνητές, που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και στην λεωφόρο που οδηγεί σ'αυτήν, άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά τη λέξη 'σάντο, σάντο,' εκφράζοντας την επιθυμία τους να ανακηρυχθεί ο πάπας Ιωάννης Παύλος άγιος της καθολικής εκκλησίας σύντομα.

    Η διαδικασία αγιοποίησης συνήθως παίρνει τουλάχιστον 5 χρόνια, αλλά ένας νέος πάπας μπορεί να άρει αυτό τον χρονικό περιορισμό, όπως είχε κάνει ο Ιωάννης Παύλος με την Μητέρα Τερέζα της Καλκούττας.

    Το αυστηρό τελετουργικό της κηδείας υπήρξε αντίποδας του αυθορμητισμού των προσκυνητών, πολλοί από τους οποίους ήρθαν από την πατρίδα του πάπα, την Πολωνία, και έφθασαν νύχτα στη Ρώμη για να παραστούν στην κηδεία και να πλησιάσουν όσο μπορούσαν περισσότερο στη τελετή. Πολλοί από τους προσκυνητές που μπόρεσαν να εισέλθουν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου νωρίς το πρωί της Παρασκευής, είχαν κοιμηθεί σε πεζοδρόμια γύρω από την περιοχή της πλατείας.

    Εκπρόσωπος της αστυνομικής αρχής της Ρώμης είπε ότι πάνω από ένα εκατομμύριο Πολωνοί ταξίδευσαν στη Ρώμη και ότι ο ένας στους τρεις από τους προσκυνητές, ήταν συμπατριώτης του πάπα. Οι περισσότεροι επρόκειτο να επιστρέψουν στην Πολωνία αυθημερόν.

    Αξιωματούχοι του Βατικανού, πάντως, υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 3 εκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν μπροστά από τη σορό του εκλιπόντος στη βασιλική του Αγίου Πέτρου, τις τρεις μέρες που είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

    [09] Πρόταση για το θέμα της ΠΓΔΜ

    Γιώργος Βραχνής

    Αθήνα

    08-04-2005

    Πέτρος Μολυβιάτης

    Η Αθήνα οδεύει προς ταχεία επίλυση του ζητήματος της χρόνιας διαφωνίας της με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σχετικά με τη διεθνή ονομασία του κράτους αυτού, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Πέτρος Μολυβιάτης.

    Κατά τον κ. Μολυβιάτη, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, υπέβαλε, την Παρασκευή, πρόταση για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σε μια προσπάθεια να δοθεί λύση στη μακρά διαμάχη μεταξύ του μικρού βαλκανικού κράτους και της Ελλάδας.

    Στη συνέχεια, ο Έλληνας υπουργός είπε στους δημοσιογράφους ότι 'Ο κ. Νίμιτς παρουσίασε δική του πρόταση για τη λύση του θέματος. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή θα υιοθετηθεί για διεθνή χρήση το όνομα Republica Makedonia-Skopje, αμέσως μετά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα'.

    Η Ελλάδα αρνείται να αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το αμφισβητούμενο όνομα Μακεδονία, από τότε που ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Γιουγκοσλαβία, το 1991, και η διαμάχη αυτή είχε δημιουργήσει σημαντικές εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο κ. Μολυβιάτης είπε επίσης ότι το προτεινόμενο όνομα θα χρησιμοποιείται ακριβώς όπως προφέρεται και θα είναι το ίδιο σε όλες τις γλώσσες. 'Το όνομα αυτό θα ισχύει σε όλα τα όργανα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τα οποία θα συστήσουν στους άλλους διεθνείς οργανισμούς και τα κράτη να το υιοθετήσουν και αυτά για επίσημη διεθνή χρήση', είπε έλληνας υπουργός εξωτερικών. 'Θέση μας είναι ότι η πρόταση αυτή δεν ικανοποιεί πλήρως τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις μας. Πιστεύουμε όμως ότι η πρόταση αυτή αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση', κατέληξε ο κύριος Μολυβιατης. Ο κύριος Μολυβιάτης είπε ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί 'με θετικό και εποικοδομητικό πνεύμα' για να βρεθεί μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση και ελπίζει ότι η άλλη πλευρά θα κάνει το ίδιο.

    Παράλληλα και οι ΗΠΑ β οι οποίες έχουν αναγνωρίσει το κράτος με το συνταγματικό του όνομα 'Μακεδονία' τον περασμένο Νοέμβριο, δήλωσαν ότι στηρίζουν τις προσπάθειες του διπλωμάτη Νίμιτς. Συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τσαρλς Ρις, επιβεβαιώνοντας τη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να αποδεχθούν άμεσα όποια ονομασία τελικά συμφωνηθεί από τις δύο ενδιαφερόμενες χώρες.

    [10] Σπυρόπουλος: Η Παμμακεδονική μας εκφράζει όλους

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    08-04-2005

    Θεόδωρος Σπυρόπουλος

    Λίγο μετά την ανακοίνωση που έγινε την Παρασκευή στην Αθήνα σχετικά με την νέα πρόταση που, όπως μεταδίδεται, έκανε ο συντονιστής του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς να δοθεί στην ΠΓΔΜ το όνομα Republica Makedonija-Skopje, ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Θεόδωρος Σπυρόπουλος επαναδήλωσε 'την αμέριστη συμπαράσταση' των μελών του στην Παμμακεδονική Ομοσπονδία Αμερικής η οποία, κατά τον ίδιο, εκφράζει το σύνολο της ομογένειας Αμερικής στο θέμα αυτό.

    Ο κύριος Σπυρόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ θα γίνουν σεβαστές 'η ιστορία και η πολιτιστική κληρονομιά' της Ελλάδος αλλά και 'το αίσθημα των απανταχού Ελλήνων'.

    [11] Λευκωσία και Ουάσιγκτον στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινκτον

    08-04-2005

    Κύπρος και Αμερική ένωσαν τα χέρια και θα συνεργαστούν σε ένα κοινό αγώνα που αποσκοπεί στο να κλείσει κάθε παράθυρο μέσα από το οποίο ξεπλένεται βρώμικο χρήμα, χρηματοδοτούνται τρομοκρατικές ενέργειες και διαπράττονται παρόμοια εγκλήματα.

    Όπως δήλωσε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Ευριπίδης Ευρυβιάδης, 'οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κύπρος διατηρούν από χρόνια ισχυρές σχέσεις και η νέα αυτή ενέργεια ενισχύει ακόμη περισσότερο τη στενή συνεργασία μας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρημάτων και για τον αποκλεισμό της πρόσβασης τρομοκρατών σε οικονομικά συστήματα για τη εξασφάλιση πόρων για τη δράση τους'.

    Ο κύριος Ευρυβιάδης πρόσθεσε ότι η Κύπρος με χαρά υπέγραψε το σχετικό Υπόμνημα και θεωρεί ευπρόσδεκτη την ευκαιρία που αυτό της παρέχει να συνεχίσει τη στενή συνεργασία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες τόσο στον τομέα που καλύπτει το Υπόμνημα όσο και σε άλλους τομείς.

    [12] Χεζμπολλάχ: Διαπραγμάτευση για αφοπλισμό μόνο κατόπιν απόσυρσης του Ισραήλ

    08-04-2005

    Σείχης Ναίμ Κασσέμ

    Η λιβανική εξτρεμιστική οργάνωση Χεζμπολλάχ είπε ότι θα ήταν διατεθειμένη να συζητήσει τον υπό όρους αφοπλισμό της, αν το Ισραήλ αποσυρόταν από διαφιλονικούμενη παραμεθόρια περιοχή.

    Ο υπαρχηγός της Χεζμπολλάχ Σείχης Ναίμ Κασσέμ δήλωσε στην εφημερίδα του Λονδίνου Φαϊνάσιαλ Τάιμς, ότι ο αφοπλισμός της οργάνωσης, που έχει ζητηθεί από την Ουάσινγκτον και τα ΗΕ, θα μπορούσε να προετοιμάσει το έδαφος για τους μαχητές της Χεζμπολλάχ να μετατραπούν σε ένα σώμα, είδους εφέδρων, που να συνεργάζεται με τις λιβανικές αρχές. Όμως, ο σεΐχης πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες για το ενδεχόμενο αυτό, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, εφόσον το Ισραήλ παραμένει στην διαφιλονικούμενη περιοχή Σέμπα Φάρμς, που προσάρτησε το Ισραήλ κατά τον πόλεμο του 1967.

    Ο Λίβανος και η Συρία λένε ότι η περιοχή αυτή ανήκει στο Λίβανο, ενώ τα ΗΕ λένε ότι είναι συριακή περιοχή, που έχουν καταλάβει οι ισραηλινοί.

    Το θέμα του αφοπλισμού της Χεζμπολλάχ ξαναήλθε στο προσκήνιο, από τότε που η Συρία άρχισε να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Λίβανο, μετά την δολοφονία του τέως πρωθυπουργού της χώρας Ραφίκ Χαρίρι.

    [13] Αίγυπτος: Αυστηρά μέτρα ασφάλειας και λιγότεροι τουρίστες

    08-04-2005

    Τα μέτρα ασφάλειας ήταν αυστηρότερα και οι τουρίστες λιγότεροι τη Παρασκευή στα κύρια τουριστικά αξιοθέατα της Αιγύπτου, μετά από την έκρηξη που σημειώθηκε την Πέμπτη σε υπαίθρια αγορά, από την οποία σκοτώθηκαν δύο ξένοι και τραυματίστηκαν 18 άτομα. Οι αιγυπτιακές αρχές προσπαθούν να καθησυχάσουν τους φόβους των επισκεπτών σχετικά με το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων, λέγοντας ότι το περιστατικό αυτό ήταν κατά πάσα πιθανότητα μεμονωμένο και ο δράστης μάλλον ενεργούσε μόνος του, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.

    Όμως, σε δημοσίευση σε ιστοσελίδα του διαδικτύου, η εγκυρότητα της οποίας δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί, μία άγνωστη εξτρεμιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη στο παζάρι Χαν-αλ Χαλίλι, στην παλαιά πόλη του Καίρου. Από την έκρηξη σκοτώθηκε μία Γαλλίδα, ενώ ένας Αμερικανός υπέκυψε στα τραύματά του. Ένα τρίτο πτώμα δεν έχει αναγνωριστεί, αλλά οι αρχές λένε ότι μπορεί να είναι του βομβιστή.

    Η αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να πηγαίνουν στην αγορά και να προσέχουν ιδιαίτερα.

    [14] Παρέλαση στην Πέμπτη Λεωφόρο

    Αθηνά Κρικέλη

    Nέα Υόρκη

    08-04-2005

    Με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζεται η ομογένεια της Νέας Υόρκης να πραγματοποιήσει την μεγάλη εθνική παρέλαση αυτή την Κυριακή στην Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάταν.

    Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η τελευταία και μεγαλύτερη πανομογενειακή συνεδρίαση στο Σταθάκειο κέντρο, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

    Πρόκειται για τον αρμόδιο ομογενειακό φορέα της μητροπολιτικής περιοχής που αναλαμβάνει σε ετήσια βάση να διοργανώσει όχι μόνο την μεγάλη παρέλαση στην Πέμπτη Λεωφόρο αλλά και όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις με συμμετοχές επισήμων από Ελλάδα και Αμερική.

    Στην φετινή παρέλαση, σύμφωνα και με τις δηλώσεις στην Φωνή της Αμερικής, του εκπροσώπου της Ομοσπονδίας κ. Γαλάτουλα, αναμένεται μεγάλη συμμετοχή. Συγκεκριμένα ακόμα και λίγες ημέρες πριν, σύλλογοι και ενώσεις ζητούν συμμετοχή με άρματα, δίνοντας έτσι την εικόνα που θα δούμε την Κυριακή στην Πέμπτη Λεωφόρο. 'Σίγουρα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή από πέρσι και σε αυτό βοηθά και η καλοκαιρία' είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαλάτουλας.

    Στην παρέλαση θα παραστούν ο Υπουργός Μακεδονίας β Θράκης κ. Νικόλαος Τσιαρτσιώνης ο υφυπουργός πολιτισμού κ. Γεώργιος Ορφανός, κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Α' Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης,

    Ο πρόεδρος της επιτροπής Αποδήμου Ελληνισμού κ. Ευγένιος Χαϊτίδης και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Γρηγόρης Νιώτης.

    Επίσης για την παρακολούθηση των εορταστικών εκδηλώσεων θα παραστούν αντιπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή Θεόδωρο Παπασταθόπουλο και την διευθύντρια Αμερικής Ειρήνη Σακελλάρη.

    [15] Κάρολος και Καμίλα

    08-04-2005

    O γάμος του πρίγκιπα Κάρολου της Αγγλίας με την Καμίλα Πάρκερ-Μπόουλς το Σάββατο, θα αποτελέσει το αποκορύφωμα ενός ειδυλλίου που άντεξε για πάνω από τρεις δεκαετίες. Ο γάμος, που αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα, είχε οριστεί αρχικά για την Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκε για μία μέρα, για να μπορέσει ο Κάρολος να παραστεί στην κηδεία του πάπα Ιωάννη Παύλου του Β, στη Ρώμη.

    Ο γάμος του ζεύγους δεν αντιμετωπίζεται με ενθουσιασμό από τους Βρετανούς, αφού η κα Πάρκερ-Μπόουλς θα ακολουθήσει τα βήματα της δημοφιλούς πριγκίπισσας Νταϊάνας. Η πριγκίπισσα δεν συμπαθούσε την κα Πάρκερ-Μπόουλς, την οποία θεωρούσε καταλύτη του διαζυγίου της από τον Κάρολο, το 1996. Το ζεύγος, θα ενωθεί με ολιγόλεπτο πολιτικό γάμο, που θα γίνει στο ανάκτορο του Ουϊνσορ, στα περίχωρα του Λονδίνου. Λίγο αργότερα, στενοί φίλοι και μέλη της οικογένειας θα παρευρεθούν σε θρησκευτική τελετή που θα γίνει στο παρεκκλήσιο του ανακτόρου Ουίνσορ. Μετά τον γάμο, η κα Πάρκερ-Μπόουλς θα φέρει τον τίτλο Δούκισσα της Κορνουάλης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 11 April 2005 - 14:04:45 UTC