Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-05-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: 36 νεκροί απ' τις τελευταίες επιθέσεις
  • [02] Μπούς: Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τον πλήρη έλεγχο των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν
  • [03] Ράις: Δεν πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα
  • [04] HE: Επιβεβαιώνεται η πλήρη αποχώρηση των Συριακών δυνάμεων απ' το Λίβανο
  • [05] Η Λώρα Μπούς στην Αίγυπτο
  • [06] Ουάσιγκτον: Οι ΗΠΑ δεν θα αγνοήσουν το θέμα των πυρηνικών της Βόρειας Κορέας
  • [07] Και δεύτερο επεισόδιο με μικρό επιβατικό αεροσκάφος στον εναέριο χώρο της Ουάσιγκτον
  • [08] Ιράκ: Τραυματίστηκε ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι
  • [09] Αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη
  • [10] Άλλη μία νίκη για την Ελλάδα

  • [01] Ιράκ: 36 νεκροί απ' τις τελευταίες επιθέσεις

    24-05-2005

    Σειρά βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράκ την Δευτέρα, κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 36 άτομα, καθώς οι συμμαχικές μαζί με τις Ιρακινές δυνάμεις συνεχίζουν το ανθρωποκυνηγητό για αντάρτες γύρω από τη Βαγδάτη. Τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν και 20 άλλα τραυματίστηκαν από έκρηξη δύο παγιδευμένων αυτοκινήτων το βράδυ της Δευτέρας, στη Μοσούλη. Προηγουμένως, αξιωματούχοι νοσοκομείου είχαν δηλώσει ότι από δύο βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στην περιοχή της Βαγδάτης, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άτομα και τραυματίστηκαν 120. Σε άλλο σημείο της Ιρακινής πρωτεύουσας, ένοπλοι δολοφόνησαν ανώτερο αξιωματούχο των ιρακινών σωμάτων ασφαλείας και τον οδηγό του. Αντάρτες που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, ανέλαβαν την ευθύνη της δολοφονίας. Επίσης, κοντά στο Κιρκούκ, βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο σκότωσε 5 άτομα και τραυμάτισε τουλάχιστον 13. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι χιλιάδες συμμαχικές και Ιρακινές δυνάμεις, συνέλαβαν περίπου 300 άτομα, στα πλαίσια της μεγαλύτερης έως τώρα Αμερικανο-ιρακινής επιχείρησης ασφάλειας.

    [02] Μπούς: Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τον πλήρη έλεγχο των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν

    24-05-2005

    Σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα στο Λευκό Οίκο, μετά από συνομιλίες με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα συμβουλεύεται την κυβέρνηση του Αφγανιστάν σε θέματα αντιτρομοκρατίας, αλλά τόνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν θα παραμείνουν υπό αμερικανικό έλεγχο. Ο Χαμίντ Καρζάι είχε πρόσφατα δηλώσει ότι θα ήθελε μεγαλύτερο έλεγχο των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στη χώρα του και είχε ζητήσει την παράδοση στην Αφγανική κυβέρνηση των Αφγανών κρατουμένων που βρίσκονται σε αμερικανικές φυλακές. Ο κ. Καρζάι εξέφρασε επίσης τη λύπη του Αφγανικού λαού για τις πρόσφατες πληροφορίες περί κακοποιήσεων Αφγανών κρατουμένων από αμερικανούς στρατιώτες.

    [03] Ράις: Δεν πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα

    24-05-2005

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να ανεχθεί καμία προσπάθεια του Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Κατά την ομιλία της τη Δευτέρα σε φιλο-ισραηλινή οργάνωση λόμπυ, εδώ στην Ουάσινγκτον, η κ. Ράις τόνισε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους συμμάχους τους για το θέμα. Την ίδια στιγμή οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ετοιμάζονται για κρίσιμης σημασίας συνάντηση με ιρανούς αξιωματούχους την Τετάρτη στη Γενεύη. Η ΕΕ προσφέρει στο Ιράν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και νέα οικονομική βοήθεια, με αντάλλαγμα να διακόψει η Τεχεράνη οποιεσδήποτε επίμαχες πυρηνικές δραστηριότητες. Η κυβέρνηση Μπούς υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες.

    [04] HE: Επιβεβαιώνεται η πλήρη αποχώρηση των Συριακών δυνάμεων απ' το Λίβανο

    24-05-2005

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφφι Αννάν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο διεθνής οργανισμός επιβεβαίωσε την πλήρη αποχώρηση των Συριακών στρατευμάτων απ' το Λίβανο.

    Το επίσημο ανακοινωθέν επίσης αναφέρει ότι έχουν αποσυρθεί και οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Συρίας.

    Πάντως εδώ στην Ουάσιγκτον, η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ζητούν την πλήρη αποχώρηση των πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών της Συρίας από το Λίβανο.

    Τον περασμένο μήνα και μετά από έντονη διεθνή πίεση η Συρία τερμάτισε την τριαντάχρονη στρατιωτική παρουσία της στον Λίβανο.

    [05] Η Λώρα Μπούς στην Αίγυπτο

    24-05-2005

    Η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Λώρα Μπούς, δήλωσε ότι συμφωνεί με τις προτεινόμενες πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Αίγυπτο παρά τις επικρίσεις από Αιγυπτιακές ομάδες της αντιπολίτευσης.

    Σε ομιλία της την Δευτέρα στο Κάιρο η κ. Μπούς χαρακτήρισε τολμηρές και αξιόλογες τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις από τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ.

    Οι Αιγύπτιοι θα ψηφίσουν την Τετάρτη σχετικά με τροπολογία του συντάγματος που προβλέπει την συμμετοχή περισσότερων του ενός υποψηφίων στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

    Πάντως αντιπολιτευόμενες ομάδες υποστηρίζουν ότι οι νέοι κανόνες είναι τόσο αυστηροί που θα λειτουργήσουν υπέρ του κ. Μουμπάρακ και σε αυτές τις εκλογές. Ο κ. Μουμπάρακ είναι πρόεδρος της Αιγύπτου από το 1981 και ίσως εκλεγεί για πέμπτη συνεχή θητεία.

    [06] Ουάσιγκτον: Οι ΗΠΑ δεν θα αγνοήσουν το θέμα των πυρηνικών της Βόρειας Κορέας

    24-05-2005

    Ο κύριος διαπραγματευτής των ΗΠΑ, στις εξαεθνείς συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας, Κρίστοφερ Χίλ, δήλωσε ότι δεν τίθεται καν θέμα αγνόησης του προβλήματος. Και επεσήμανε ότι παρόλο που έχει περάσει ένας χρόνος απ' τον τελευταίο γύρο συνομιλιών και η Πιονγιάνγκ δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν πρόκειται να πάψει να απασχολεί. Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε χθες ότι οι 5 χώρες που συμμετέχουν στις συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα είναι διατεθειμένες να ξαναρχίσουν το διάλογο άνευ όρων, επιδεικνύοντας τον αρμόζοντα σεβασμό και την βοήθεια που ζητά η Πιονγιάνγκ.

    [07] Και δεύτερο επεισόδιο με μικρό επιβατικό αεροσκάφος στον εναέριο χώρο της Ουάσιγκτον

    24-05-2005

    Μικρό επιβατικό αεροσκάφος τύπου Σέσνα παραβίασε για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες την απαγορευμένη ζώνη πτήσεων πάνω απ' την Ουάσιγκτον, χωρίς όμως να προκαλέσει την εκκένωση του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου, όπως την προηγούμενη φορά. Διακόπηκε μόνο για λίγο η έκτακτη σύνοδος της αμερικανικής γερουσίας. Το μικρό αεροσκάφος αναχαιτίστηκε από μαχητικά αεροσκάφη και στη συνέχεια προσγειώθηκε σε αεροδρόμιο βόρεια της Ουάσιγκτον. Ο πιλότος του επεισοδίου της 11ης Μαΐου τιμωρήθηκε με απόσυρση της άδειας του.

    [08] Ιράκ: Τραυματίστηκε ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι

    24-05-2005

    Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι

    Η οργάνωση αλ Κάιντα στο Ιράκ είπε ότι ο ηγέτης της, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι, τραυματίστηκε και η οργάνωση κάλεσε τους Μουσουλμάνους να προσεύχονται για την υγεία του. Το μήνυμα αυτό δημοσιεύτηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, όμως η αυθεντικότητά του δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί.

    Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη, είπε ότι δεν γνώριζε σχετικά με την πληροφορία που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της αλ Κάιντα. Η δημοσίευση δεν αναφέρει πού, ή πότε τραυματίστηκε ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης στη χώρα, όμως την περασμένη εβδομάδα, είχαν κυκλοφορήσει οι φήμες ότι ο αλ Ζαρκάγουι είχε τραυματιστεί και μάλιστα είχε θεαθεί για λίγο σε νοσοκομείο της δυτικής πόλης Ραμάντι.

    Στο μεταξύ, δύο ιρακινοί πολίτες και τρεις αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν την Τρίτη από βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη. Εξάλλου, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, 4 άνδρες του σκοτώθηκαν τη Δευτέρα, από έκρηξη βόμβας σε οδόστρωμα νότια της Βαγδάτης.

    [09] Αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    24-05-2005

    Tη συμπλήρωση 80 χρόνων από την γέννηση του μεγάλου Έλληνα Μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη γιόρτασαν μελωδικά οι μαθητές του ελληνικού σχολείου του Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδας της Νέας Υόρκης. Η χορωδία, υπό την αιγίδα του μουσικού διευθυντή κ. Πέτρου Χατζόπουλου, παρουσίασε μια συλλογή γνωστών τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη ενώ παράλληλα σε μεγάλη οθόνη οι προσκεκλημένοι είχαν την δυνατότητα να ταξιδέψουν φωτογραφικά στην ζωή και το έργο του.

    Η συναυλία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Μαΐου και στην κατάμεστη αίθουσα γονείς και φίλοι του σχολείου είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν μαζί με τα παιδιά του Καθεδρικού, και του ελληνικού σχολείου του Ράι, την Σοπράνο Αννα Παϊδούση, και τον τραγουδιστή Τάσο Παπαϊωάννου .

    Μιλώντας στην Φωνή της Αμερικής ο Μουσικός διευθυντής κ. Πέτρος Χατζόπουλος είπε χαρακτηριστικά πως 'το μέλλον της παιδείας στην Αμερική και το μέλλον της ελληνικής παιδείας γενικότερα μπορεί μόνο να βασιστεί σε προσπάθειες που εμφυτεύουν την αγάπη για κάτι καθαρά ελληνικό και ποιοτικό στην ψυχή των παιδιών, σε όσο το δυνατόν νεότερη ηλικία. Η μουσική είναι ένα από τα ιδανικότερα μέσα για να επικοινωνήσει κανείς αυτή την αξία κατευθείαν στο υποσυνείδητο τους. Δεν υπάρχει άλλωστε πιο εύκολος τρόπος για να φέρεις σε επαφή τα παιδιά με το μεγαλείο της ποίησης του Ελύτη'.

    Εκπρόσωποι του σχολείου καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους, τους διαβεβαίωσαν πως αυτή η συναυλία αποτελεί την απαρχή μιας σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων με κύριο θέμα την ελληνική τέχνη και τον πολιτισμό.

    Στην συναυλία που διοργάνωσε το Κονσέρβατορι του Ράι σε συνεργασία με το Καθεδρικό Σχολείο συμμετείχαν επίσης οι μουσικοί: Χρήστος και Κώστας Ψαρρός, Σπύρος Εξάρας, Παναγιώτης Ανδρέου και Στηβ Βαβαγιάκης.

    [10] Άλλη μία νίκη για την Ελλάδα

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    24-05-2005

    Δεν λένε να σταματήσουν οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί που ξεκίνησαν από το Σάββατο το βράδυ την ώρα που ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα κέρδισε στη Γιουροβίζιον τη πρώτη θέση. Η Έλενα Παπαρίζου, με το τραγούδι 'μάι νάμπερ ουάν', ξεσήκωσε όχι μόνο τους έλληνες αλλά και τους ευρωπαίους, κάνοντας τους να τραγουδούν και να χορεύουν στο ρυθμό του. Τα δέκα δωδεκάρια που κατάφερε να αποσπάσει η ελληνική συμμετοχή, οδήγησαν τη νεαρή τραγουδίστρια στη κορυφή και τους έλληνες στους δρόμους.

    Για πρώτη φορά η Ελλάδα καταφέρνει να κατακτήσει τη πρώτη θέση στο φεστιβάλ της Γιουροβίζιον και μάλιστα με 230 βαθμούς. Υπήρξαν χώρες που εξέπληξαν με τη βαθμολογία τους άλλες αρνητικά όπως η Ουκρανία το Μονακό η Λευκοροσία η Εσθονία και η Λετονία που δεν έδωσαν ούτε ένα βαθμό στην Ελλάδα και άλλες θετικά όπως η Αλβανία η Αγγλία η Τουρκία που πρόσφεραν χωρίς φειδώ το δωδεκάρι τους στην Ελενα Παπαρίζου.

    Τα συγχαρητήρια για τη μεγάλη νίκη δεν έχουν τέλος, οι έλληνες ζουν για μια ακόμα φορά στιγμές περηφάνιας, στιγμές ανεπανάληπτες. Το μαι νάμπερ ουάν, παίζεται και ακούγεται παντού. Η ελληνίδα θεά, όπως την αποκάλεσε το ΣΙ ΕΝ ΕΝ, Έλενα Παπαρίζου δε σταματά να ευχαριστεί και να προσκαλεί τους πάντες στην Ελλάδα, στη χώρα που το τελευταίο χρόνο πετυχαίνει και γιορτάζει μόνο νίκες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 25 May 2005 - 1:18:15 UTC