Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-05-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συρία: Η συνεργασία με τις ΗΠΑ θα ξαναρχίσει όταν σταματήσουν οι επικρίσεις της Ουάσιγκτον
  • [02] Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών: "Αρκετά αποτελεσματική" η αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή το τελευταίο χρόνο
  • [03] Ολοκληρώθηκε η περιοδεία της Λώρα Μπούς στη Μέση Ανατολή
  • [04] Αμυδρές οι ελπίδες για πρόοδο στις συνομιλίες Ιράν-ΕΕ
  • [05] Διεύρυνση των κονδυλίων για έρευνες με πρωτογενή εμβρυϊκά κύταρα, ενέκρινε η Αμερικανική Βουλή
  • [06] Kαι νέα θύματα λαθρομετανάστες στη μεθόριο ΗΠΑ-Μεξικού
  • [07] Διαγραφή του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου
  • [08] Καραμανλής: Παραγωγικό το ταξίδι στις ΗΠΑ
  • [09] Η Κάρολυν Μαλόνυ μιλά για τη Μάχη της Κρήτης στην αμερικανική Βουλή
  • [10] Νέα επιχείρηση στο δυτικό Ιράκ
  • [11] Διεθνής Αμνηστία: Οι ΗΠΑ ευθύνονται, εν μέρει, για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων
  • [12] Την τοποθέτηση των ΗΠΑ για το μεσανατολικό θα ζητήσει ο πρόεδρος των Παλαιστινίων από τις ΗΠΑ

  • [01] Συρία: Η συνεργασία με τις ΗΠΑ θα ξαναρχίσει όταν σταματήσουν οι επικρίσεις της Ουάσιγκτον

    25-05-2005

    Ο πρέσβης της Συρίας στις ΗΠΑ, Ιμάντ Μουσταφά, δήλωσε ότι η συνεργασία της χώρας του με τις ΗΠΑ δεν θα ξαναρχίσει, έως ότου η Ουάσινγκτον σταματήσει την άδικη, όπως την χαρακτήρισε, εκστρατεία της εναντίον της κυβέρνησής της Δαμασκού. Ο κ. Μουσταφά έκανε το σχόλιο αυτό σε συνέντευξή του προς αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ενώ είχαν προηγηθεί πληροφορίες ότι η Συρία έχει εξοργιστεί από τις αμερικανικές καταγγελίες πως η Δαμασκός δεν προσπαθεί να σταματήσει την εισροή μαχητών και χρημάτων προς το ανταρτικό κίνημα στο Ιράκ. Ο κ. Μουσταφά τόνισε ότι η Συρία παρείχε στην Ουάσινγκτον χρήσιμες πληροφορίες μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Όμως ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, υποβάθμισε την βοήθεια που προσέφερε η Συρία, χαρακτηρίζοντας την ελάχιστη και σποραδική και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν σε σχέση με πληροφορία ότι η Συρία συνέλαβε 8 μέλη πολιτικού φόρουμ την Τρίτη.

    [02] Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών: "Αρκετά αποτελεσματική" η αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή το τελευταίο χρόνο

    25-05-2005

    Μια από τις σημαντικότερες δεξαμενές σκέψης στον κόσμο, το διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, που εδρεύει στο Λονδίνο αναφέρει ότι τον τελευταίο χρόνο περιοχές της Μέσης Ανατολής είναι πιο ασφαλείς, κυρίως λόγω Αμερικανικών αποφάσεων προώθησης της Δημοκρατίας στη περιοχή.

    Όμως το Ινστιτούτο τονίζει ότι η Αλ-Κάιντα συνεχίζει να χρησιμοποιεί την Αμερικανική παρουσία στο Ιράκ σαν επιχείρημα στρατολόγησης σε όλο τον Μουσουλμανικό κόσμο.

    Στην ετήσια έκθεση του το Ινστιτούτο εξαίρει την πρόοδο στην διαμάχη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, την υπόσχεση για πολυκομματικές εκλογές στην Αίγυπτο, καθώς και τις εξεγέρσεις κατά της Συρίας στο Λίβανο, ενώ χαρακτηρίζει την Αμερικανική πολιτική 'αρκετά αποτελεσματική' για την ενθάρρυνση πολιτικών μεταρρυθμίσεων στην περιοχή.

    Η έκθεση επίσης αποκαλεί τον θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, τον Νοέμβριο του 2004, ως έναυσμα για τον τερματισμό της Ισραηλο-Παλαιστινιακής διαμάχης, ενώ υπογραμμίζει τις προσπάθειες του προέδρου Μπούς για την γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών.

    [03] Ολοκληρώθηκε η περιοδεία της Λώρα Μπούς στη Μέση Ανατολή

    25-05-2005

    Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Λώρα Μπούς, εξήρε την Αίγυπτο, χαρακτηρίζοντας την πρωτοπόρο στους τομείς προώθησης των δικαιωμάτων των γυναικών και των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη Μέση Ανατολή. Η κ. Μπούς προέβη στις εν λόγω δηλώσεις κατά τη διάρκεια ομιλίας της την Τρίτη στο Κάιρο, πριν την αναχώρησή της για τις ΗΠΑ, μετά την ολοκλήρωση περιοδείας της στην περιοχή. Πριν την Αίγυπτο, η κ. Μπούς είχε επισκεφθεί το Ισραήλ και την Ιορδανία. Η κ. Μπούς δήλωσε ότι όλοι όσους συνάντησε κατά την πενθήμερη περιοδεία της στη Μέση Ανατολή της τόνισαν την ανάγκη άσκησης πίεσης στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ για να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη απόσυρση του από τη Λωρίδα της Γάζας.

    [04] Αμυδρές οι ελπίδες για πρόοδο στις συνομιλίες Ιράν-ΕΕ

    25-05-2005

    Ιρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξουν σε αδιέξοδο οι σημερινές συνομιλίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους για τα πυρηνικά της Τεχεράνης. Την Τρίτη, παραμονή των συνομιλιών, Ιρανοί διαπραγματευτές χαρακτήρισαν δύσκολους και περίπλοκους τους τελευταίους γύρους των διαπραγματεύσεων και εξέφρασαν λίγες ελπίδες για την επίτευξη προόδου σήμερα. Διαπραγματευτές απ' την Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία προσπαθούν να πείσουν το Ιράν να εγκαταλείψει το πρόγραμμα του εμπλουτισμού ουρανίου, προσφέροντας οικονομικά κίνητρα.

    [05] Διεύρυνση των κονδυλίων για έρευνες με πρωτογενή εμβρυϊκά κύταρα, ενέκρινε η Αμερικανική Βουλή

    25-05-2005

    Με 238 ψήφους υπέρ έναντι 194 κατά, η αμερικανική βουλή των αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο, με το οποίο αίρονται οι περιορισμοί των κυβερνητικών χρηματοδοτήσεων για έρευνες με εμβρυϊκά πρωτογενή κύτταρα, μέτρο στο οποίο αντιτίθεται ο πρόεδρος Μπούς. Η διαφορά ψήφων με την οποία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο δεν αποτελεί πλειοψηφία δύο-τρίτων που χρειάζεται για την εξουδετέρωση προεδρικού βέτο κατά του μέτρου. Πάντως, τα μέλη της Βουλής των αντιπροσώπων ενέκριναν με 431 ψήφους υπέρ, έναντι μίας κατά, νομοσχέδιο που υποστηρίζεται από τον Λευκό Οίκο, το οποίο προβλέπει την αύξηση των κονδυλίων για έρευνες με στόχο την δημιουργία πρωτογενών κυττάρων απ' τους ομφάλιους λώρους νεογνών.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπούς είχε υπεραμυνθεί της μέχρι σήμερα τοποθέτησής του για περιορισμό των κρατικών επιδοτήσεων για έρευνες με πρωτογενή εμβρυϊκά κύτταρα, λέγοντας ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε διαδικασία προβλέπει την καταστροφή ανθρώπινων εμβρύων.

    [06] Kαι νέα θύματα λαθρομετανάστες στη μεθόριο ΗΠΑ-Μεξικού

    25-05-2005

    Αμερικανοί συνοριακοί φρουροί ανακάλυψαν τα πτώματα έντεκα ανθρώπων στη μεθόριο των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό. Τα πτώματα πιστεύεται ότι ανήκουν σε ανθρώπους που προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Τα πτώματα βρέθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο σε διαφορετικές τοποθεσίες κατά μήκος της ερήμου της Αριζόνα όπου οι θερμοκρασίες άγγιζαν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

    Άλλοι παράνομοι μετανάστες που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα διασώθηκαν από μεθοριακούς φρουρούς.

    Η περιοχή της Αριζόνα θεωρείτε έως το ποιο δημοφιλές σημείο για το παράνομο μεταναστευτικό ρεύμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [07] Διαγραφή του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου

    25-05-2005

    Η ηγεσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας αποφάσισε τη διαγραφή του πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου του Α, μετά από καταγγελίες για διαφθορά που σχετίζονται με την πώληση εκκλησιαστικής περιουσίας σε Εβραίους επενδυτές. Η Πανορθόδοξος Συνοδική Διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, υπό την προεδρία του Οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου του Α, πήρε την εν λόγω απόφαση μετά την κίνηση 13 επισκόπων και 25 κληρικών στους Αγίους Τόπους να διακόψουν κάθε επαφή με τον Ειρηναίο. Οι Παλαιστίνιοι πιστεύουν ότι η πώληση περιουσιακών στοιχείων σε Εβραίους εδραιώνει την παρουσία τους στην αραβική ανατολική Ιερουσαλήμ, περιοχή που οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ως πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.

    [08] Καραμανλής: Παραγωγικό το ταξίδι στις ΗΠΑ

    Γιώργος Βραχνής

    Αθήνα

    25-05-2005

    Για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, χαρακτηρίζοντάς την 'ένα παραγωγικό ταξίδι'.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, η συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο έγινε σε πολύ εγκάρδιο και θετικό κλίμα. 'Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα διμερούς, αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος. Διαπιστώσαμε, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο, ότι οι διμερείς μας σχέσεις βρίσκονται σε εξαίρετο επίπεδο. Επαναβεβαιώσαμε τη βούλησή μας να προωθήσουμε πιο αποφασιστικά και να εμβαθύνουμε την εταιρική σχέση και συνεργασία μας για θέματα κοινού ενδιαφέροντος', ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

    Πέραν των θεμάτων διμερούς ενδιαφέροντος, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στην συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ για την επίλυση περιφερειακών ζητημάτων. 'Στρατηγική προτεραιότητά μας', είπε ο κύριος Καραμανλής, 'είναι η εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και ο εκδημοκρατισμός στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής'.

    Παράλληλα ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, ανακοίνωσε την Τρίτη, την επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία για τη μεταφορά εξοπλισμού που προορίζεται για το Ιράκ με ελληνικά φορτηγά πλοία. Ο κ. Κουμουτσάκος δεν διευκρίνισε εάν στο πλαίσιο της συμφωνίας ελληνικά φορτηγά πλοία θα ελλιμενίζονται για την εκφόρτωσή τους σε ιρακινά λιμάνια, ή σε άλλα λιμάνια χωρών της Μέσης Ανατολής.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στην Αθήνα, λέγεται ότι η εν λόγω συμφωνία με το ΝΑΤΟ είναι αποτέλεσμα της συνάντησης την περασμένη εβδομάδα του έλληνα πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους στην Ουάσινγκτον.

    [09] Η Κάρολυν Μαλόνυ μιλά για τη Μάχη της Κρήτης στην αμερικανική Βουλή

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    25-05-2005

    Κάρολυν Μαλόνυ

    Tην υποστήριξή της στα ελληνικά θέματα αλλά και τον σεβασμό της στην ελληνική ιστορία, επέδειξε για μια ακόμα φορά η δημοκρατική βουλευτής της Νέας Υόρκης, κ. Κάρολυν Μαλόνυ ενώπιον της Αμερικανικής Βουλής.

    Συγκεκριμένα, με αφορμή την 64η επέτειο από την Μάχη της Κρήτης η κ Μαλόνυ μίλησε για την ιστορική μάχη των Κρητών και την συμβολή τους στην λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. 'Τόσο οι σύμμαχοι όσο και οι Ναζί', είπε η κυρία Μαλόνυ, 'ήθελαν την Κρήτη για την στρατηγική της σημασία. Ο Χίτλερ πίστευε πως θα επρόκειτο για εύκολη νίκη παρόλα αυτά μετά την εισβολή είχε πει χαρακτηριστικά:Η Γαλλία έπεσε σε 8 ημέρες. Γιατί η Κρήτη είναι ακόμα ελεύθερη'.

    Η εισβολή στην Κρήτη διάρκεσε ένδεκα ημέρες και κόστισε στον Χίτλερ 6.000 νεκρούς και τραυματισμένους Γερμανούς. Παρόμοιες ήταν και οι απώλειες στο τμήμα αλεξιπτωτιστών ενώ νέα αγόρια, ηλικιωμένοι και γυναίκες επέδειξαν ανείπωτη ανδρεία στην υπεράσπιση της Κρήτης τους. Οι Γερμανοί στρατιώτες δεν μπόρεσαν ποτέ να συνηθίσουν τις γυναίκες της Κρήτης που πολεμούσαν σαν άντρες. 'Έσκιζαν τα φορέματά τους στους ώμους για να δουν αν έχουν μώλωπες από τα τουφέκια. Η ποινή ήταν θάνατος'.

    Η αμερικανίδα βουλευτής παρουσίασε όλο το ιστορικό της μάχης της Κρήτης κατά την διάρκεια των εργασιών της Βουλής την 20ης Μαΐου με ιδιαίτερη μνεία στον ηρωισμό των ανθρώπων της Κρήτης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα πρέπει να μείνουν τιμητικά για πάντα στην ιστορία. Η Δημοκρατία, κατέληξε η αμερικανίδα βουλευτής, γεννήθηκε στην Ελλάδα, και οι Κρήτες ήρωες επέδειξαν την γενναιότητα και το κουράγιο που χρειάζεται κανείς για να την υπερασπιστεί.

    [10] Νέα επιχείρηση στο δυτικό Ιράκ

    25-05-2005

    Περίπου χίλιοι αμερικανοί και ιρακινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν έρευνες για τον εντοπισμό ανταρτών στη δυτική πόλη Χαντίθα, μετά την τελευταία έξαρση των βιαιοτήτων που έχουν κοστίσει τη ζωή σε 600 άτομα τις τελευταίες εβδομάδες. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι σκοτώθηκαν 10 ύποπτοι αντάρτες, ενώ τραυματίστηκαν δύο αμερικανοί πεζοναύτες. Ένας από τους νεκρούς, ήταν ιμάμης που πυροβολούσε εναντίον αμερικανών και ιρακινών στρατιωτών.

    Η επιχείρηση αυτή κατά των ανταρτών είναι η δεύτερη που διεξάγεται στην επαρχία αλ Αμπάρ αυτό το μήνα. Στόχος της είναι ο εντοπισμός πιστών οπαδών του πλέον καταζητούμενου ανθρώπου στο Ιράκ, του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι.

    Την Τετάρτη, ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι συνέλαβε έναν από τους κύριους συνεργάτες του αλ Ζαρκάγουι.

    Σε άλλη εξέλιξη, δύο άτομα σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη την Τετάρτη.

    [11] Διεθνής Αμνηστία: Οι ΗΠΑ ευθύνονται, εν μέρει, για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων

    25-05-2005

    Η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Αϊρίν Καν

    Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία που ασχολείται με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εδρεύει στο Λονδίνο αναφέρει ότι έχουν παραμεληθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα διεθνώς και γι' αυτό ευθύνονται, εν μέρει, αποφάσεις που έχουν ληφθεί απ' τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην ετήσια έκθεση του Οργανισμού για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 145 χώρες, αναφέρεται ότι πολλές κυβερνήσεις αθέτησαν τις υποσχέσεις για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η Γενική Γραμματέας του οργανισμού κυρία Αϊρίν Καν δήλωσε: 'Το 2004 δυστυχώς ανακαλύψαμε ότι υπήρχε μία καινούργια και επικίνδυνη ατζέντα στα προσχέδια. Πρόκειται για αναδιαμόρφωση των κανόνων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δυσφήμηση των διεθνών οργανισμών, και σφετερισμός των λέξεων ειρήνη και ελευθέρια για την προώθηση σχεδίων που εντείνουν τον τρόμο και την ανασφάλεια.'

    Η κυρία Καν αναφέρθηκε σε χώρες που κάνουν τις χειρότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο Σουδάν, την Ζιμπάμπουε, την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Νεπάλ, το Ουζμπεκιστάν και την Αϊτή. Ο οργανισμός επίσης αναφέρει ότι ορισμένες ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών ενθαρρύνουν τις αντίστοιχες κυβερνήσεις αυτών των χωρών και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερες παραβιάσεις δικαιωμάτων στο μέλλον.

    Η κυρία Καν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να διακόψουν την φυλάκιση για απεριόριστο χρονικό διάστημα που αποτελεί παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας. 'Ο Οργανισμός μας', λέει η κυρία Καν, 'καλεί την Αμερικανική κυβέρνηση να κλείσει την βάση στο Γκουαντάναμο και είτε να απελευθερώσει τους κρατούμενους, είτε να τους απαγγείλει κατηγορίες ακολουθώντας την υπάρχουσα νομοθεσία. Ακολουθώντας όμως μια πολιτική τρόμου και διαχωρισμού η καινούργια αυτή ατζέντα προωθεί την αδιαλλαξία, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία'.

    Σημειώνετε ότι έχει απαγορευθεί στην Διεθνή Αμνηστία η είσοδος στις φυλακές στο Γκουαντάναμο. Ο μόνος οργανισμός που έχει την δυνατότητα να εισέλθει στις φυλακές και να έρθει σε επαφή με κρατουμένους είναι ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, που εδρεύει στην Γενεύη.

    Σύμφωνα με την κυρία Καν οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν το παγκόσμιο παράδειγμα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κυρία Καν επίσης αναφέρει ότι ορισμένες χώρες παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα και διεθνείς νομοθεσίες με την δικαιολογία της εθνικής ασφάλειας και της μάχης κατά της τρομοκρατίας.

    Η Διεθνής Αμνηστία επίσης επικρίνει και τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ρόλο θεατή και είναι ανήμπορα να επιβληθούν και να τιμωρήσουν τις χώρες οι οποίες παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα. Ανάμεσα στις λίγες θετικές τάσεις που η οργάνωση παραθέτει στην ετήσια έκθεση της είναι ορισμένες αλλαγές στα αντιτρομοκρατικά μέτρα της Μ. Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και η ενεργοποίηση του ακτιβισμού σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν απαντήσει στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, όμως εκπρόσωπος του Αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι οι Η.Π.Α συνεχίζουν να ηγούνται της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, προστατεύοντας κρατουμένους και εξετάζοντας κάθε καταγγελία παραβίασης τους.

    [12] Την τοποθέτηση των ΗΠΑ για το μεσανατολικό θα ζητήσει ο πρόεδρος των Παλαιστινίων από τις ΗΠΑ

    26-05-2005

    Ο Παλαιστίνος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι θα ζητήσει την ξεκάθαρη τοποθέτηση των ΗΠΑ, αναφορικά με την εφαρμογή του λεγόμενου οδικού χάρτη για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Αμπάς έκανε τη δήλωση αυτή σε δημοσιογράφους, κατά την άφιξη του στην Ουάσινγκτον, για συνομιλίες σήμερα με τον πρόεδρο Μπούς. Ο κ. Αμπάς είπε επίσης ότι θα ζητήσει αμερικανική οικονομική βοήθεια.

    Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο κ. Μπούς πιστεύει πως ο οδικός χάρτης αποτελεί το καλύτερο σχέδιο για την ειρηνική συνύπαρξη δύο ανεξάρτητων κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Όπως αναμένεται, οι κ. Μπούς και Αμπάς θα συζητήσουν επίσης το σχέδιο απόσυρσης του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 26 May 2005 - 1:18:19 UTC