Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-05-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Κατερρίφθη Αμερικανικό ελικόπτερο
  • [02] Χωρίς συμφωνία ολοκληρώνεται η διεθνής διάσκεψη του ΟΗΕ για την Συνθήκη Περιορισμού της Εξάπλωσης των Πυρηνικών
  • [03] Αναβλήθηκε η ψηφοφορία για την υποψηφιότητα Μπόλτον
  • [04] Ο ΠΟΕ έτοιμος να εξετάσει την ένταξη του Ιράν
  • [05] Ουάσιγκτον: Περιορίζονται τα χρονικά περιθώρια της Βόρειας Κορέας για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών
  • [06] Συμφωνία Ουκρανίας-ΗΠΑ για την φύλαξη ραδιενεργού υλικού
  • [07] Τελευταία έκκληση Σιράκ υπέρ του Ευρωσυντάγματος
  • [08] Χαλιλζάντ: Σημαντική πρόοδος το τελευταίο χρόνο στο Αφγανιστάν
  • [09] Η Ελλάδα προωθεί την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών στο Κόσσοβο
  • [10] Πανευρωπαϊκή καμπάνια κατά του καπνίσματος
  • [11] Ο τελευταίος 'Πόλεμος των Άστρων'
  • [12] Πακιστάν: Έκρηξη βόμβας σε μουσουλμανικό τέμενος
  • [13] Πεντάγωνο: Ανακριτές 'επέδειξαν ασέβεια' στο Κοράνι
  • [14] Καρζάι: Οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν
  • [15] Λίβανος: Πρώτος γύρος εκλογών την Κυριακή
  • [16] Σουδάν: Επίσκεψη Ανάν για την επικράτηση ειρήνης στο Νταρφούρ

  • [01] Ιράκ: Κατερρίφθη Αμερικανικό ελικόπτερο

    27-05-2005

    Αντάρτες στο Ιράκ, κατέρριψαν αμερικανικό ελικόπτερο, σκοτώνοντας τους δύο επιβαίνοντες σε αυτό. Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι το ελικόπτερο κατέπεσε την Πέμπτη κοντά στη Μπακούμπα, βόρεια της Βαγδάτης. Ενα δεύτερο ελικόπτερο επλήγη κατά την ίδια επίθεση, αλλά κατάφερε να προσγειωθεί ομαλά σε συμμαχική αεροπορική βάση.

    Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι πρόσφατα, ορισμένοι αντάρτες χρησιμοποιούν ολοένα και πιο προηγμένες τακτικές επίθεσης, πράγμα που οδήγησε στις επιχειρήσεις κατά ανταρτών που διενέργησε ο αμερικανικός στρατός στο δυτικό Ιράκ και στη Βαγδάτη.

    Η κάτω από αμερικανική ηγεσία επιχείρηση στην πόλη Χαντίθα βρίσκεται στην τρίτη μέρα της, ενώ την επόμενη εβδομάδα, 40,000 άνδρες των ιρακινών δυνάμεων θα αποκλείσουν τη Βαγδάτη και θα πραγματοποιήσουν επιδρομές σε μία προσπάθεια εντοπισμού ανταρτών, οι οποίοι σκότωσαν πάνω από 600 άτομα τον τελευταίο μήνα.

    [02] Χωρίς συμφωνία ολοκληρώνεται η διεθνής διάσκεψη του ΟΗΕ για την Συνθήκη Περιορισμού της Εξάπλωσης των Πυρηνικών

    27-05-2005

    Ολοκληρώνεται σήμερα στην έδρα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη η διεθνής διάσκεψη των 188 χωρών που έχουν υπογράψει την Συνθήκη Περιορισμού της εξάπλωσης των Πυρηνικών Όπλων. Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη που διήρκεσε ένα μήνα και είχε σαν στόχο την επανεξέταση της συνθήκης του 1970, δηλώνουν ότι όπως φαίνεται η διάσκεψη καταλήγει σε αδιέξοδο. Οι ΗΠΑ και άλλες μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις ζητούν πρόληψη της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, ενώ μη πυρηνικές δυνάμεις επιδιώκουν δεσμεύσεις για αφοπλισμό των πυρηνικών δυνάμεων. Μάλιστα ενδέχεται να μην υπάρξει ούτε κοινό τελικό ανακοινωθέν κατά την σημερινή λήξη των εργασιών της διάσκεψης.

    [03] Αναβλήθηκε η ψηφοφορία για την υποψηφιότητα Μπόλτον

    27-05-2005

    Τζον Μπόλτον

    Αναβλήθηκε στην αμερικανική γερουσία τελική ψηφοφορία για την επίμαχη υποψηφιότητα του Τζον Μπόλτον για το αξίωμα του πρέσβη των ΗΠΑ στα ΗΕ. Με 56 ψήφους υπέρ, έναντι 42 κατά η γερουσία ψήφισε προσωρινό τερματισμό των διαβουλεύσεων για την υποψηφιότητα Μπόλτον. Οι διαβουλεύσεις για το θέμα θα επαναληφθούν ενδεχομένως τον άλλο μήνα. Επικριτές του υφυπουργού εξωτερικών για θέματα εξοπλισμών, Τζον Μπόλτον, δηλώνουν ότι πίεσε αναλυτές να παράγουν συγκεκριμένα συμπεράσματα από απόρρητες πηγές. Ο κ. Μπόλτον διαψεύδει τις κατηγορίες. Επίσης στο παρελθόν ο κ. Μπόλτον είχε επικρίνει έντονα τα ΗΕ.

    [04] Ο ΠΟΕ έτοιμος να εξετάσει την ένταξη του Ιράν

    27-05-2005

    Οι ΗΠΑ ήραν τις αντιρρήσεις τους για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών του Ιράν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, μία μέρα μετά την υπόσχεση της Τεχεράνης να παγώσει τις δραστηριότητές της εμπλουτισμού ουρανίου. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, είπε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ είχαν υποσχεθεί ότι δεν θα μπλοκάρουν τις συνομιλίες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, σε ένδειξη υποστήριξης προς τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Μπάουτσερ είπε ότι αποτελεί σύμπτωση ότι το θέμα των συνομιλιών μεταξύ Ιράν και του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου προέκυψε μία μέρα μετά την συμφωνία της Τεχεράνης να συνεχίσει το πάγωμα ορισμένων πυρηνικών της δραστηριοτήτων, εν αναμονή νέας ευρωπαϊκής πρότασης. Στο μεταξύ, το Πακιστάν είπε ότι έστειλε εξαρτήματα φυγοκεντρωτών στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη, για να την βοηθήσει με την έρευνά της σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η διεθνής υπηρεσία θέλει να διαπιστώσει άν τα υπολείμματα εμπλουτισμένου ουρανίου που βρέθηκαν στο Ιράν, προέρχονται από εξαρτήματα που αγοράστηκαν στο Πακιστάν.

    [05] Ουάσιγκτον: Περιορίζονται τα χρονικά περιθώρια της Βόρειας Κορέας για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών

    27-05-2005

    Κρίστοφερ Χίλ

    Ο κύριος διαπραγματευτής των ΗΠΑ για το θέμα της Βόρειας Κορέας, υφυπουργός εξωτερικών, Κρίστοφερ Χιλ, δήλωσε ότι περιορίζονται τα χρονικά περιθώρια που έχουν δοθεί στην Πιονγιάνγκ για να επιστρέψει στις εξαεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Καταθέτοντας ενώπιον υπο-επιτροπής της Αμερικανικής Βουλής, ο κ. Χίλ είπε ότι η Ουάσιγκτον έχει αρχίσει να χάνει τη υπομονή της με την Βόρειο Κορέα μετά από ένα χρόνο άρνησης της Πιονγιάνγκ να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών.

    Και πρόσθεσε ότι η Κίνα, την οποία χαρακτήρισε 'πολύ στενή φίλη' της Βορείου Κορέας, θα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να πιέσει τη Πιονγιανγκ να συνεργαστεί. Aλλιώς οι συνομιλίες θα καταρρεύσουν, όπως είπε.

    [06] Συμφωνία Ουκρανίας-ΗΠΑ για την φύλαξη ραδιενεργού υλικού

    27-05-2005

    Ουάσιγκτον και Κίεβο υπέγραψαν συμφωνία για την βελτίωση της ασφάλειας του ραδιοενεργού υλικού της Ουκρανίας. Ο αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Σάμιουελ Μπόντμαν, υπέγραψε το σύμφωνο στο Κίεβο την Πέμπτη, με τον αρμόδιο Ουκρανό υπουργό. Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι τα ραδιενεργά υλικά της Ουκρανίας δεν είναι πλέον χρήσιμα για την παραγωγή ενέργειας, αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή 'βρώμικης βόμβας'.

    Η συμφωνία της Πέμπτης σημαίνει συνεργασία μεταξύ Αμερικανικών και Ουκρανικών αρχών για την βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας σε έξι αποθήκες ραδιενεργού υλικού της Ουκρανίας.

    [07] Τελευταία έκκληση Σιράκ υπέρ του Ευρωσυντάγματος

    27-05-2005

    Σε ύστατη έκκληση του ο Γάλλος πρόεδρος, Ζάκ Σιράκ, τόνισε ότι οι ψηφοφόροι της χώρας κρατούν το πεπρωμένο της στα χέρια τους και παρότρυνε το εκλογικό σώμα να επικυρώσει το νέο Ευρωπαϊκό σύνταγμα στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Ο Γάλλος ηγέτης είπε ότι άλλοι Ευρωπαίοι θα θεωρήσουν ενδεχόμενη καταψήφιση του Ευρωσυντάγματος αρνητική στάση απέναντι στον θεσμό της ενωμένης Ευρώπης, πράγμα που κατά τον κ. Σιράκ θα άρχιζε μία εποχή αβεβαιότητας και θα υπέσκαπτε την ικανότητα της Γαλλίας να υποστηρίξει τα συμφέροντά της. Δύο σφυγμομετρήσεις, δείχνουν ότι το ποσοστό αυτών που προτίθενται να καταψηφίσουν το Ευρωσύνταγμα κυμαίνεται στο 55%, αν και πολλοί Γάλλοι ψηφοφόροι παραμένουν αναποφάσιστοι.

    [08] Χαλιλζάντ: Σημαντική πρόοδος το τελευταίο χρόνο στο Αφγανιστάν

    27-05-2005

    Ζαλμάι Χαλιλζάντ

    Ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε ότι το τελευταίο χρόνο η χώρα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, αλλά ακόμη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις.

    Σε δηλώσεις του προς τη ΦτΑ, ο κύριος Χαλιλζαντ είπε ότι το Αφγανιστάν εξέλεξε το πρώτο πρόεδρο του και αφόπλισε το μεγαλύτερο μέρος των φυλάρχων και των πολιτοφυλακών. Και πρόσθεσε ότι ο Αφγανικός στρατός τώρα απαριθμεί 25 χιλιάδες στρατιώτες.

    Ο κύριος Χαλιλζάντ τόνισε ότι αλλαγές που μπορεί να χρειάζονται δεκαετίες ή ακόμη και αιώνες σε άλλες χώρες, στο Αφγανιστάν επιτεύχθηκαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

    Πάντως ο κύριος Χαλιλζάντ επεσήμανε ότι το Αφγανιστάν εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα με το εμπόριο οπίου. Και εξέφρασε την ελπίδα ότι χιλιάδες μαχητές των Ταλεμπαν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αμνηστίας μέσα στον ερχόμενο χρόνο και θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για την ανοικοδόμηση της χώρας τους.

    Ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ διορίστηκε πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ.

    [09] Η Ελλάδα προωθεί την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών στο Κόσσοβο

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    27-05-2005

    Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, Πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, μιλώντας στη συζήτηση που έγινε την Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού για την κατάσταση στο Κόσσοβο, επισήμανε ότι σε ορισμένους τομείς το Κόσσοβο έχει σημειώσει πρόοδο στο τελευταίο τρίμηνο αλλά παράλληλα όμως τόνισε ότι εξακολουθεί να επικρατεί στασιμότητα σε διάφορους άλλους τομείς.

    Ο κύριος Βασιλάκης εξέφρασε την άποψη ότι το κλειδί της επιτυχίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την προώθηση της προόδου είναι η διαδικασία που αποβλέπει στην αποκέντρωση αλλά ατυχώς, κατά τον ίδιο, η διαδικασία αυτή έχει επιβραδυνθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό που θα μπορούσε να θεωρηθεί σχεδόν σταματημένη. Η δικαιολογία, πρόσθεσε ο Έλληνας πρέσβης, είναι ότι η αποκέντρωση δεν περιλαμβάνεται στα οκτώ κριτήρια που επιβάλλεται να εφαρμοσθούν. Όμως ο κύριος Βασιλάκης τη θεωρεί βασικό παράγοντα για τη δημιουργία ενός νέου Κόσσοβο και προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο στόχος της τήρησης των οκτώ κριτηρίων.

    Ο Έλληνας πρέσβης επισήμανε στη συνέχεια ότι έχει επέλθει κάποια βελτίωση στους τομείς της ελεύθερης διακίνησης πολιτών και της ασφαλείας αλλά επιβάλλεται, όπως είπε, να εφαρμοστεί αμέσως και πλήρως η πολιτική της μη ανοχής ενεργειών που απειλούν το δικαίωμα των πολιτών να πηγαίνουν ελεύθερα από μια περιοχή σε άλλη.

    Ο κύριος Βασιλάκης τόνισε κατόπιν τη σπουδαιότητα που έχει η σύναψη της συμφωνίας για την ανοικοδόμηση των Σερβικών Ορθοδόξων εκκλησιών που καταστράφηκαν στα επεισόδια του Μαίου 2004. Εκτιμά πως η συμφωνία αυτή αποτελεί μια ενθαρρυντική χειρονομία καλής θέλησης από μέρους των ηγετών του Κόσσοβο προς τους Σέρβους που ζουν στην περιοχή. Ο κύριος Βασιλάκης είπε ότι η πολιτική κατάσταση στο Κόσσοβο εξακολουθεί να είναι πράγματι ανησυχητική. Συνεχίζονται οι διαπληκτισμοί και η ένταση καθώς επίσης και τα επεισόδια βίας που είναι ένα υποπροϊόν της όλης αυτής πολιτικής κατάστασης. Εάν η ατμόσφαιρα επιτραπεί να επιδεινωθεί, προειδοποίησε ο Έλληνας πρέσβης, τότε αναπόφευκτα θα επηρεασθεί δυσμενώς και η προσπάθεια για μεγαλύτερη πρόοδο. Η δημιουργία μιας δημοκρατικής κοινωνίας στο Κόσσοβο, τόνισε ο κύριος Βασιλάκης αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη μελλοντική σταθερότητα στην περιοχή.

    Αναφερόμενος στο ρόλο της Αθήνας, ο κύριος Βασιλάκης ανέφερε πως η Ελλάδα έχει αναλάβει πολλές διπλωματικές πρωτοβουλίες που αποβλέπουν στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ όλων των άμεσα ενδιαφερομένων πλευρών για την ειρηνική επίλυση των διαφορών τους με την επίτευξη συμπεφωνημένων διακανονισμών. Και υπενθύμισε πως ήταν στα πλαίσια αυτών των πρωτοβουλιών που ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέφθηκε πρόσφατα το Βελιγράδι, την Πρίστινα και άλλα μέρη της περιοχής.

    Ο κύριος Βασιλάκης εξέφρασε την ελπίδα πως το Κόσσοβο μια μέρα θα γίνει ισότιμος εταίρος στις προσπάθειες για την σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή και αναπόσπαστο τμήμα της διευρυμένης Ευρωπαϊκής οικογένειας. Το πρώτο βήμα όμως για να γίνουν όλα αυτά, κατέληξε, είναι η πλήρης εφαρμογή όλων των κριτηρίων που έχουν τεθεί για το Κόσσοβο.

    [10] Πανευρωπαϊκή καμπάνια κατά του καπνίσματος

    27-05-2005

    Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος του ΟΗΕ που είναι η Τρίτη 31 Μάιου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις Βρυξέλλες την επόμενη φάση της αντικαπνιστικής της εκστρατείας με τίτλο 'HELP'. Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή τηλεοπτική διαφημιστική εκστρατεία για την προώθηση της ζωής χωρίς κάπνισμα και με στόχο να σταματήσει να θεωρείται φυσιολογική η πλέον αποδεδειγμένα θανατηφόρος συνήθεια του καπνίσματος.

    Οι διαφημίσεις αυτές θα δείχνουν καθαρά ότι το κάπνισμα δεν αποτελεί φυσιολογική πράξη και θα παρουσιάζουν τα προβλήματα που προκαλεί αντικαθιστώντας τα τσιγάρα με χάρτινες σφυρίχτρες σε τρεις ιστορίες βγαλμένες από την πραγματικότητα. Στόχος της εκστρατείας είναι παράλληλα να δείξει ότι μπορεί να προσφερθεί βοήθεια στα άτομα που είναι εξαρτημένα, ή επιρρεπή στο τσιγάρο, ή ακόμη όσοι είναι παθητικοί καπνιστές. Μάλιστα οι διαφημίσεις δεν καταδικάζουν τους καπνιστές και τους νέους αλλά επικεντρώνονται στο 'γελοίο' του ίδιου του τσιγάρου.

    Ο κ. Μάρκος Κυπριανού αρμόδιος επίτροπος για θέματα Υγείας και Προστασίας Καταναλωτών που παρουσίασε την αντικαπνιστική εκστρατεία ανέφερε: 'Οι περισσότεροι καπνιστές μεγαλύτερης ηλικίας γνωρίζουν ότι η σπατάλη χρημάτων που κάνουν για μια συνήθεια που θα τους σκοτώσει είναι κάτι το γελοίο. Οι νέοι όμως είναι ευάλωτοι στα μηνύματα της έξυπνης βιομηχανίας για να αρχίσουν το κάπνισμα και να μην διαφέρουν από τους συνομηλίκους τους .Οι διαφημίσεις αυτές έχουν ακριβώς να αντιστρέψουν αυτά τα μηνύματα, και κάνοντας χρήση του χιούμορ να υπογραμμίσουν πόσο γελοίο είναι το κάπνισμα στην πραγματικότητα καλώντας όλους να ζήσουν μια ζωή χωρίς τσιγάρο'.

    Οι τρεις διαφημίσεις θα αρχίσουν να προβάλλονται σε τηλεοπτικούς σταθμούς και των 25 χωρών από τις 7 Ιουνίου η πρώτη φάση και το Σεπτέμβριο ανανεωμένες στη δεύτερη φάση.

    [11] Ο τελευταίος 'Πόλεμος των Άστρων'

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    27-05-2005

    Δείτε το ρεπορτάζ για τον τελευταίο «Πόλεμο των Άστρων» - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ για τον τελευταίο «Πόλεμο των Άστρων»

    Star Wars Episode III" hspace=2 src="/greek/images/star_wars_light_rod_210.jpg" width=225 vspace=2 border=0>

    Η μεγάλη αναμονή τελείωσε. Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς 'Ο Πόλεμος των Άστρων' άρχισε ήδη να προβάλλεται σε εκατοντάδες κινηματογράφους από τα τέλη Μαΐου στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Στο μεγάλο τούτο καλλιτεχνικό γεγονός είναι αφιερωμένο και το τηλεοπτικό ρεπορτάζ μας της εβδομάδας αυτής.

    Κείμενο Ρεπορτάζ:

    Κινηματογραφόφιλοι από πολλά μέρη του πλανήτη μας είχαν κατασκηνώσει επί μέρες στα πεζοδρόμια έξω από ένα κεντρικό σινεμά του Χόλυγουντ για να μη χάσουν τη σειρά τους στην ουρά των θεατών που περίμεναν υπομονετικά να αγοράσουν τα εισιτήρια τους από το ταμείο και να παρακολουθήσουν την παγκόσμια πρεμιέρα μιας επικής ταινίας. Πρόκειται για την περιπέτεια φαντασίας 'Ο Πόλεμος των Άστρων Επεισόδιο Τρία: Η Εκδίκηση των Σίθ' που είναι το έκτο και τελευταίο μέρος μιας κινηματογραφικής σειράς, η οποία χρειάστηκε σχεδόν 30 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

    Το πρώτο έργο της σειρά αυτής είχε την πρεμιέρα του το 1977. Είναι η συνέχεια του 'Ο Πόλεμος των Άστρων Επεισόδιο Δύο: Η Επίθεση των Κλώνων' και αποβλέπει στο να απαντήσει σε ορισμένα ερωτήματα που ήγειραν προηγούμενα επεισόδια, όπως για παράδειγμα γιατί ο θαυμαστός ήρωας Σκαϊ-γουόκερ εξελίχτηκε στον κακό και φοβερό Νταρθ Βέηντερ. Το φιλμ είναι επίσης γεμάτο από εντυπωσιακά οπτικά εφφέ όπως μάχες με καινούργια όπλα ακτινών λέηζερ.

    Ο ηθοποιός Έουαν Μακ Γκρέγκορ, που υποδύεται στην καινούργια παραγωγή τον Όμπι Κινόμπι, λεει πως το γύρισμα των σκηνών στις οποίες συγκρούονται οι δυνάμεις του Καλού και του Κακού στο διάστημα ήταν εξαντλητικό. Κατά την έκφρασή του: Τίποτα δεν μας συγκράτησε. Δώσαμε τα πάντα στις μάχες.'

    Ο μύθος τον οποίο ξετύλιξε ο διάσημος πια συγγραφέας και σκηνοθέτης Τζορτζ Λούκας με τη δημιουργία του 'Ο Πόλεμος των Άστρων' έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ εμπορικής επιτυχίας με ταμιακές εισπράξεις πάνω από ένα δισεκατομμύριο Ευρώ. Η πολυβραβευμένη κινηματογραφική σειρά έχει επίσης αποκτήσει και πιστούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο οι οποίοι ήρθαν στην πρεμιέρα ντυμένοι με κοστούμια του έργου.

    Τζώρτζ Λούκας

    Ο Τζώρτζ Λούκας θεωρεί την τελευταία του ταινία σαν λίγο διαφορετική από τις άλλες. Όπως λεει: 'Είναι η πιο συγκινητική. Είναι μια πραγματική τραγωδία που θα κάνει πολλούς να κλάψουν. Αλλά είναι και συναρπαστική επειδή εξηγεί γιατί ο Νταρθ Βέηντερ έγινε Νταρθ Βέηντερ.'

    Πολύς λοιπόν κόσμος στην Αμερική και σε άλλες γωνιές του πλανήτη μας ξαναζεί αυτές τις μέρες, μέσα στις αίθουσες των σινεμά, το παραμύθι της επανάστασης ενάντια στην Αυτοκρατορία που κατάλυσε τη Δημοκρατία σε ένα μακρινό, πολύ μακρινό Γαλαξία, που μόνο η φαντασία του Τζορτζ Λούκας κατάφερε να φτάσει. Τώρα γίνονται σχέδια για το γύρισμα μιας τηλεοπτικής σειράς δράσης εμπνευσμένης από τις ταινίες της κινηματογραφικής σειράς 'Ο Πόλεμος των Άστρων'.

    [12] Πακιστάν: Έκρηξη βόμβας σε μουσουλμανικό τέμενος

    27-05-2005

    Από έκρηξη βόμβας σε μουσουλμανικό τέμενος την Παρασκευή, στην πρωτεύουσα του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ, έχασαν τη ζωή τους 19 άτομα, ενώ δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν. Η έκρηξη σημειώθηκε στο τέμενος Μπάρι Ιμάμ, όπου είχαν μεταβεί εκατοντάδες πιστοί Σιίτες και Σουνίτες για μία κηδεία. Ο ανταποκριτής της ΦτΑ και άλλοι περιέγραψαν την σκηνή της έκρηξης σαν μία εικόνα φρίκης, γεμάτη με αίματα και ανθρώπινα μέλη.

    Το τέμενος βρίσκεται κοντά σε κεντρικά κυβερνητικά κτίρια στην Ισλαμαμπάντ καθώς και πολλές ξένες πρεσβείες και κατοικίες διπλωματών. Ο διευθυντής της αστυνομίας της πρωτεύουσας λέει ότι οι πρώτες πληροφορίες που διαθέτει, δειχνουν ότι πρόκειται για βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας. Ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ καταδίκασε την επίθεση, λέγοντας ότι αποτελεί ενέργεια εξτρεμιστών ισλαμιστών.

    [13] Πεντάγωνο: Ανακριτές 'επέδειξαν ασέβεια' στο Κοράνι

    27-05-2005

    Διαδηλώσεις στο Πακιστάν

    Το Πεντάγωνο λέει ότι διαπίστωσε ότι ανακριτές και φύλακες στην στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο της Κούβας, 'επέδειξαν ασέβεια' προς το Κοράνιο σε πέντε περιπτώσεις, τρεις από τις οποίες ήταν εσκεμμένες και οι δύο κατά λάθος. Αξιωματούχοι είπαν ότι οι δράστες τιμωρήθηκαν για τις πράξεις τους.

    Ο διοικητής της φυλακής στο Γκουαντάναμο είπε επίσης ότι ερευνητές μίλησαν και πάλι έναν κρατούμενο, που είχε πει σε πράκτορες του Εφ Μπι Αι το 2002 ότι οι φρουροί του είχαν ρίξει ένα κοράνι στην τουαλέτα. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο κρατούμενος λέει τώρα ότι ο ίδιος δεν υπήρξε αυτόπτης μάρτυς αυτού του περιστατικού, αλλά άκουσε που το συζητούσαν άλλοι κρατούμενοι.

    Διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πολλές μουσουλμανικές χώρες μετά τη δημοσίευση άρθρου στο περιοδικό Newsweek σχετικά με την εξύβριση του κορανίου στη φυλακή του Γκουαντάναμο. Το περιοδικό αργότερα απέσυρε το άρθρο του, όμως οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν. Την Παρασκευή, σημειώθηκαν σχετικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Πακιστάν, το Ινδικό Κασμίρ, τη Μαλαισία και την Ινδονησία.

    [14] Καρζάι: Οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν

    27-05-2005

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, μετά από τις συνομιλίες που είχε αυτή την εβδομάδα με τον πρόεδρο Μπούς στην Ουάσινγκτον, είπε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον κ. Μπούς ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τη χώρα του για πολλά ακόμα χρόνια. Ο κ. Καρζάι πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον του υποσχέθηκε ότι δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα του μετά τις εκλογές αργότερα φέτος και ότι θα συνεχίσει να έχει ενεργό ρόλο στις υποθέσεις του Αφγανιστάν.

    Αν και ο πρόεδρος Μπους απέρριψε το αίτημα του κ. Καρζάι για έλεγχο των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ο Αφγανός πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνησή του θα έχει περισσότερη επιρροή στις εν λόγω δυνάμεις. Πολλοί Αφγανοί λένε ότι οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τη χώρα τους και την άφησαν στο έλεος των διάφορων αντιμαχόμενων φατριών, μετά την απόσυρση των σοβιετικών ενόπλων δυνάμεων.

    Σε άλλη εξελιξη, ο πρόεδρος Μπούς διόρισε ένα διπλωμάτη καριέρρας στη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Ο διπλωμάτης Ρόναλντ Νιούμαν, υπηρετεί τώρα ως σύμβουλος για πολιτικές και στρατιωτικές υποθέσεις στην αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ. Εφόσον η αμερικανική γερουσία εγκρίνει τον διορισμό του κ. Νιούμαν, θα αντικαταστήσει τον Ζαλμάι Χαλιλζάντ, που διορίστηκε τον περασμένο μήνα απο τον πρόεδρο Μπούς, πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ.

    [15] Λίβανος: Πρώτος γύρος εκλογών την Κυριακή

    27-05-2005

    Σαάντ Χαρίρι

    Στο Λίβανο, οι εκλογείς στη χώρα θα προσέλθουν την Κυριακή στις κάλπες για τις πρώτες βουλευτικές εκλογές των τελευταίων 30 ετών, χωρίς την παρουσία συριακών ή ισραηλινών δυνάμεων στη χώρα. Η εκλογική διαδικασία θα αρχίσει στη Βηρυτό, και στη συνέχεια θα συνεχιστεί σ' ολόκληρο το Λίβανο μέσα σε 4 συνεχόμενες Κυριακές. Ο ηλικίας 35 ετών Σαάντ Χαρίρι, γιός του δολοφονημένου πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, φέρεται ότι θα νικήσει στις εκλογές στη Βηρυτό, ενώ η αντι-συριακή αντιπολίτευση φαίνεται ότι έχει χάσει κάπως έδαφος.

    [16] Σουδάν: Επίσκεψη Ανάν για την επικράτηση ειρήνης στο Νταρφούρ

    27-05-2005

    Ο γ.γ. των ΗΕ Κόφι Ανάν έφθασε στο Σουδάν για συνομιλίες με τις αρχές σε σχέση με τις προσπάθειες ειρήνευσης στο Νταρφούρ. Ο κ. Ανάν θα έχει συνάντηση με αξιωματούχους του οργανισμού του πριν να έχει συνομιλίες με τον Σουδανό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αλί Οσμάν Τάχα και τον υπουργό Εξωτερικών Μουσταφά Οσμάν Ισμαήλ.

    Η τριήμερη επίσκεψη του κ. Ανάν πραγματοποιείται μετά από την ολοκλήρωση διάσκεψης στην Αιθιοπία υπό την προεδρία του, όπου διεθνείς δωρητές υποσχέθηκαν περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον για την επέκταση της ειρηνευτικής αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης στο Νταρφούρ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 28 May 2005 - 1:18:16 UTC