Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-05-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα πρόταση Ευρωπαίων προς Ιράν
  • [02] Συνομιλίες Μπούς-Αμπάς στο Λευκό Οίκο
  • [03] Χεζμπολά: Θα πληγεί οποιοσδήποτε προσπαθήσει να αφοπλίσει την οργάνωση
  • [04] Δημοψήφισμα στην Αίγυπτο περί τροπολογίας του συντάγματος
  • [05] Αύξηση των τιμών πετρελαίου
  • [06] Συνομιλίες Μπους β Αμπάς στο Λευκό Οίκο
  • [07] Αίγυπτος: Εγκρίθηκε η συνταγματική τροπολογία για τις προεδρικές εκλογές
  • [08] Το ύστατο αντίο στο Χαρίλαο Φλωράκη
  • [09] Καθαρές οι ελληνικές ακτές αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

  • [01] Νέα πρόταση Ευρωπαίων προς Ιράν

    26-05-2005

    Το Ιράν ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα του εμπλουτισμού ουρανίου θα παραμείνει σε αδράνεια έως ότου πάρει την νέα Ευρωπαϊκή πρόταση που στοχεύει στην άρση του αδιεξόδου για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Οι δύο πλευρές πραγματοποίησαν νέο γύρο συνομιλιών χθες στη Γενεύη που ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών, Τζακ Στρώ, χαρακτήρισε δύσκολες και δήλωσε ότι η νέα πρόταση της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας θα δοθεί στο Ιράν μέχρι τον Αύγουστο. Οι τρεις χώρες έχουν ήδη προσφέρει στο Ιράν οικονομικά κίνητρα για να εγκαταλείψει το πρόγραμμα του εμπλουτισμού ουρανίου. Ο ανώτερος διαπραγματευτής του Ιράν για πυρηνικά θέματα, Χασάν Ροχανί, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία.

    [02] Συνομιλίες Μπούς-Αμπάς στο Λευκό Οίκο

    26-05-2005

    Κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ σαν πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Μαχμούντ Αμπάς, θα έχει σήμερα συνομιλίες στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Μπούς με θέμα την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Αναμένεται ότι ο κ. Αμπάς θα ζητήσει απ' τον κ. Μπούς να λάβει θέσεις ως προς τον λεγόμενο 'οδικό χάρτη' για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

    Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς πιστεύει πως ο οδικός χάρτης αποτελεί το καλύτερο σχέδιο για την επίτευξη του οράματος της ειρηνικής συνύπαρξης δύο ανεξάρτητων χωρών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

    Ο κ. Αμπάς θα ζητήσει επίσης απ' τις ΗΠΑ να χορηγήσουν οικονομική βοήθεια απ' ευθείας προς την Παλαιστινιακή κυβέρνηση και όχι μόνο μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων. Χθες ο κ. Αμπάς συναντήθηκε με μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου.

    [03] Χεζμπολά: Θα πληγεί οποιοσδήποτε προσπαθήσει να αφοπλίσει την οργάνωση

    26-05-2005

    Ο επικεφαλής της Χεζμπολά, Σείχης Χασσάν Νασραλλά, δήλωσε ότι η οργάνωση διαθέτει πάνω από 12 χιλιάδες ρουκέτες ικανές να πλήξουν το Ισραήλ και προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιηθούν κατά οποιουδήποτε προσπαθήσει να αφοπλίσει την οργάνωση, η οποία όπως είπε επιθυμεί μόνο να προστατέψει το Λίβανο και δεν θέλει να οδηγήσει τη περιοχή σε πόλεμο.

    Ο κύριος Νασραλά έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε χιλιάδες υποστηρικτές του, στη πόλη Μπιντ Τζμπάιλ κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, σε συγκέντρωση που έγινε επ' ευκαιρία της πέμπτης επετείου της απόσυρσης του Ισραήλ από το νότιο Λίβανο, μετά από 22 χρόνια κατοχής.

    Ψήφισμα των ΗΕ απαιτεί την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων από το Λίβανο και τον αφοπλισμό όλων των πολιτοφυλακών.

    [04] Δημοψήφισμα στην Αίγυπτο περί τροπολογίας του συντάγματος

    26-05-2005

    Στη Αίγυπτο, διενεργήθηκε δημοψήφισμα αναφορικά με συνταγματική τροπολογία που προβλέπει για πρώτη φορά απευθείας προεδρικές εκλογές με τη συμμετοχή πολλών υποψηφίων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και η αστυνομία προέβη σε συλλήψεις στο Κάιρο και σε άλλα μέρη της χώρας, πριν κλείσουν οι κάλπες.

    Κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος, λόγω αντιρρήσεων σε πρόνοια που απαιτεί από τους υποψήφιους για το προεδρικό αξίωμα να έχουν την υποστήριξη τουλάχιστον 300 μελών της βουλής, στη οποία κυριαρχεί το κυβερνών κόμμα.

    Ηγέτες της αντιπολίτευσης λένε ότι η πρόνοια αυτή διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν σοβαροί αντίπαλοι του προέδρου, Χοσνι Μουμπαράκ.

    [05] Αύξηση των τιμών πετρελαίου

    26-05-2005

    Σημαντική αύξηση σημείωσαν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, μετά την κυκλοφορία έκθεσης του αμερικανικού υπουργείου ενέργειας που δείχνει μείωση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στην αμερικανική αγορά. Η τιμή του αργού πετρελαίου με μελλοντική ημερομηνία παράδοσης, έφτασε τα 50,98 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1 κόμμα 6 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα. Πάντως, οι αναλυτές αναμένουν αύξηση των αποθεμάτων.

    [06] Συνομιλίες Μπους β Αμπάς στο Λευκό Οίκο

    26-05-2005

    Ο πρόεδρος Μπους επαναβεβαίωσε την υποστήριξή του προς τον οδικό χάρτη για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και ζήτησε από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές στην περιοχή να λάβουν μέτρα για την εφαρμογή του.

    Ο πρόεδρος Μπους και ο Παλαιστίνιος ομόλογός του Μαχμούντ Αμπάς, μίλησαν σε δημοσιογράφους μετά από τη σημερινή τους συνάντηση στον Λευκό Οίκο. Ο κ. Μπους εξήρε τον κ. Αμπάς επειδή απέρριψε την τρομοκρατία και επειδή προσπαθεί να πατάξει την διαφθορά στην Παλαιστινιακή Αρχή και να επιφέρει μεταρρυθμίσεις στα Παλαιστινιακά σώματα ασφαλείας. Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι το ισραηλινό σχέδιο απόσυρσης από τη Γάζα αποτελεί πραγματική ευκαιρία, και υποσχέθηκε 50 εκατομμύρια δολάρια προς την Παλαιστινιακή Αρχή για την ανοικοδόμηση κατοικιών και για τη γενική υποδομή της Λωρίδας της Γάζας.

    Ο κ. Μπους είπε επίσης ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την επέκταση των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη.

    Στα σχόλιά του ο κ. Αμπάς εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ, ενώ ζήτησε την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων.

    [07] Αίγυπτος: Εγκρίθηκε η συνταγματική τροπολογία για τις προεδρικές εκλογές

    26-05-2005

    Επισόδεια σημειώθηκαν σε διάφορες πόλεις της Αιγύπτου

    Οι αιγυπτιακές αρχές είπαν ότι οι ψηφοφόροι ενέκριναν με μεγάλη διαφορά ψήφων επίμαχη τροπολογία του συντάγματος, με την οποία θα επιτρέπεται να ύπαρξη άνω του ενός υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας.

    Οι αρχές είπαν ότι 83% των ψηφοφόρων ενέκριναν την τροπολογία, ενώ υπήρξαν βίαια περιστατικά κατά τις εκλογές εναντίον αντι-κυβερνητικών διαδηλωτών. Το υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι περίπου το 54% του εκλογικού σώματος προσήλε στις κάλπες.

    Ηγέτες της αντιπολίτευσης λένε ότι τα κριτήρια για την υποβολή υποψηφιότητας στις προεδρικές εκλογές είναι τόσο αυστηρά, που δεν υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν εκλογικοί αντίπαλοι για τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

    Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σημειώθηκαν στο Κάιρο, στο Σουέζ και σε άλλα σημεία της χώρας. Την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι τα βίαια περιστατικά αντιβαίνουν στην αμερικανική εικόνα των ελεύθερων εκλογών.

    [08] Το ύστατο αντίο στο Χαρίλαο Φλωράκη

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    26-05-2005

    Κηδεύτηκε την Πέμπτη ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλώρακης στο Παλιοζωγλόπι του δήμου Ιτάμου του Θεσσαλικών Αγράφων. Χθες σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας και χιλιάδες πολίτες απέτισαν φόρο τιμής και απεύθυναν το ύστατο χαίρε στο ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, δεκάδες στελέχη της κυβέρνησης, των κομμάτων, της αυτοδιοίκησης, των συνδικάτων, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων όλοι στάθηκαν με σεβασμό απέναντι σ' έναν πολιτικό που έδωσε άλλη έννοια στον ορισμού του ήθους.

    Για το ανάστημα του Χαρίλαου Φλωράκη μίλησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. 'Ήταν ευφυής και ρεαλιστής πολιτικός ηγέτης και συνέβαλε προσωπικά και καθοριστικά στην υπέρβαση των παθών του παρελθόντος και στην παγίωση της δημοκρατίας και της σταθερότητας της χώρας μας'.

    Η πολιτική συνέπεια χαρακτήριζε τον Χαρίλαο Φλωράκη τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. 'Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος με τους αγώνες του έχει αναδείξει ένα ύφος, ένα ήθος που σπανίζει στην πολιτική. Άνθρωπος απλός, με καλοσύνη, με τη θυμοσοφία του, ο Χαρίλαος Φλωράκης είναι ένα παράδειγμα ενός ήθους στη πολιτική, της συνέπειας, της αφοσίωσης, της αυτοθυσίας για αξίες στις οποίες πίστευε'.

    Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα αποχαιρέτησε τον σύντροφο χιλιάδων κομμουνιστών με στίχους του Ναζίμ Χικμέτ: 'Δεν χτυπάμε καμπάνες, είπε, αυτός που αγωνίστηκε σαν ένα τεράστιο φως, κι έπεσε σαν ένας ήλιος με κασκέτο, αυτός που πέρασε δεν είναι ένα τραγούδι που τέλειωσε'.

    [09] Καθαρές οι ελληνικές ακτές αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Μαίρη Παραπονιάρη

    26-05-2005

    Απίστευτο κι όμως αληθινό. Το 99,9 % των ελληνικών θαλασσίων ακτών, που ελέγχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι κατάλληλες για τους λουόμενους ανταποκρινόμενες στις υποχρεωτικές τιμές των κριτηρίων καθαρότητας, που ορίζει η σχετική κοινοτική οδηγία, ενώ το 97,6% ανταποκρίνονται πλήρως στις αυστηρότερες ποιοτικές τιμές.

    Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στην δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και αφορά σε όλα τα κράτη μέλη. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η ποιότητα των υδάτων είναι γενικώς καλή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μόνο μία στις δέκα νησιωτικές παραλίες δεν πληρούσε τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις. Στην έκθεση για την Ελλάδα αναφέρεται ότι ελέγχθηκαν1.965 θαλάσσιες ακτές και βρέθηκαν όλες κατάλληλες για τους λουόμενους.

    Ο αρμόδιο επίτροπος για θέματα περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας μάλιστα σχολιάζοντας την έκθεση είπε ότι το ποσοστό των ελληνικών ακτών, που πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια, είναι το υψηλότερο από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στις προσπάθειες για καθαρότητα των υδάτων της.

    Στην έκθεση αναφέρεται ότι μικρό ποσοστό ακατάλληλων για κολυμβητική δραστηριότητα ακτών βρέθηκε στην Δανία, την Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ολλανδία, ενώ από τις νέες χώρες-μέλη η Κύπρος, η Τσεχία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία πληρούσαν όλα τα κριτήρια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη των 25 ελέγχθηκαν για φέτος 19.965 θαλάσσιες ακτές για την καταλληλότητα των θαλασσίων υδάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις εξής παραμέτρους: τα συνολικά κολοβακτηρίδια, τα ορυκτέλαια, τις φαινόλες και τις επιφανειοδραστικές ουσίες που είναι οι αφροί από τα απορρυπαντικά. Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την αναθεώρηση της σχετικής οδηγίας η οποία και συζητείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 27 May 2005 - 1:19:31 UTC