Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-06-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσπάθειες ενσωμάτωσης των Σουνιτών στην πολιτική διαδικασία
  • [02] Αφγανιστάν: Αφέθηκε ελεύθερη Ιταλίδα υπάλληλος ανθρωπιστικής οργάνωσης
  • [03] HE: Τα επίπεδα φτώχιας μειώνονται στην Ασία και αυξάνονται στην Αφρική
  • [04] Συνομιλίες Μπούς-Νο με θέμα τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας
  • [05] Λευκός Οίκος: Η Συρία πρέπει να σταματήσει να επεμβαίνει στην πολιτική διαδικασία του Λιβάνου
  • [06] Αμερικανική έκθεση επικρίνει το FΒΙ
  • [07] Ιράκ: 3 νεκροί και 9 τραυματίες στη Βαγδάτη
  • [08] Μπους και Νο 'μιλούν με μία φωνή'
  • [09] Ο ναύαρχος Τζον Ρεντ διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας
  • [10] Το δουλεμπόριο δίνει και παίρνει στον κόσμο
  • [11] Βολιβία: Νέος μεταβατικός Πρόεδρος θα διενεργήσει εκλογές

  • [01] Προσπάθειες ενσωμάτωσης των Σουνιτών στην πολιτική διαδικασία

    10-06-2005

    Οι ιρακινές αρχές δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να δώσουν στους Σουνίτες περισσότερες έδρες, στην επιτροπή που έχει αναλάβει την κατάρτιση του νέου συντάγματος της χώρας, όμως ο ακριβής αριθμός τους δεν έχει ακόμα αποφασιστεί. Ο πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί, δήλωσε ότι θα μπορούσαν να δοθούν στους Σουνίτες οι 25 έδρες που είχαν ζητήσει, όμως άλλοι αξιωματούχοι λένε ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγάλος.

    Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι, δήλωσε ότι ενδεχομένως να δοθούν στους Σουνίτες 14 επιπλέον έδρες στην 55 εδρών επιτροπή, ώστε να έχουν τον ίδιο περίπου αριθμό εδρών με αυτόν που κατέχουν οι Κούρδοι εκπρόσωποι. Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός διερευνά την κράτηση 19 συμβασιούχων φρουρών ασφάλειας από πεζοναύτες στη Φαλλούτζα. Ο στρατός είπε ότι οι συμβασιούχοι, 16 από τους οποίους είναι αμερικανοί πολίτες, κρατήθηκαν επί τρεις μέρες, επειδή πυροβόλησαν εναντίον ιρακινών αμάχων και αμερικανών στρατιωτών στη Φαλλούτζα.

    Εξάλλου, πρώην υπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ, ο Αϋμάν αλ Σαμαρέι, δήλωσε ότι διεξάγει συνομιλίες με 2 ομάδες Σουνιτών ανταρτών, που είναι διατεθειμένες να καταθέσουν τα όπλα.

    Ο κύριος αλ Σαμαρέι δήλωσε στη Κουρδική υπηρεσία της ΦτΑ ότι συναντάται με αντιπροσώπους του λεγόμενου Ισλαμικού Στρατού στο Ιράκ και του Στρατού των Μουτζαχεντήν και προσπαθεί να βρει τρόπο έναρξης διαπραγματεύσεων μεταξύ των οργανώσεων αυτών και της Ιρακινής κυβέρνησης. Ο κύριος αλ Σαμαρέι επεσήμανε ότι οι συγκεκριμένες ομάδες δεν σκοτώνουν αθώους ανθρώπους, όπως οργανώσεις σαν την Αλ Κάιντα στο Ιράκ, του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι. Και τόνισε ότι οι ομάδες ανταρτών που προτίθενται να διαπραγματευτούν θέλουν να προστατέψουν τους εαυτούς τους και ζητούν την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Ιράκ. Πιστεύεται ότι οι περισσότεροι αντάρτες είναι Σουνίτες.

    [02] Αφγανιστάν: Αφέθηκε ελεύθερη Ιταλίδα υπάλληλος ανθρωπιστικής οργάνωσης

    10-06-2005

    Κλεμεντίνα Καντόνι

    Αφέθηκε ελεύθερη στο Αφγανιστάν Ιταλίδα υπάλληλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης, CARE International, μετά από πάνω από τρεις εβδομάδες ομηρίας. Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Κλεμεντίνα Καντόνι είναι καλά στην υγεία της, έχει επικοινωνήσει με την οικογένεια της και θα επιστρέψει σύντομα στην Ιταλία. Ο υπουργός εσωτερικών του Αφγανιστάν, Αλί Αχμέντ Τζαλαλί, δήλωσε ότι η Καντόνι έπεσε θύμα απαγωγής εγκληματιών, στους οποίους όμως δεν δόθηκαν λύτρα για να την αφήσουν ελεύθερη. Η απελευθέρωση της, δήλωσε ο κ. Τζαλαλί, ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών μουσουλμάνων κληρικών και προεστών φυλών της περιοχής. Ο υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας, Τζιανφράνκο Φίνι, εξέφρασε 'απεριόριστη ικανοποίηση' για την απελευθέρωση της κ. Καντόνι.

    [03] HE: Τα επίπεδα φτώχιας μειώνονται στην Ασία και αυξάνονται στην Αφρική

    10-06-2005

    Νέα έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι τα τελευταία 15 χρόνια μειώθηκε κατά 130 εκατομμύρια ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες εξαιρετικής φτώχιας. Κατά την παρουσίαση προκαταρκτικής έκθεσης για την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά το στόχο του ΟΗΕ για τον περιορισμό της φτώχιας στο πλανήτη μας κατά το ήμισυ μέχρι το έτος 2015, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι η μεγαλύτερη βελτίωση σημειώθηκε στην Ανατολική, Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, αλλά ανέφερε χειροτέρευση των συνθηκών ζωής στην, υπό την Σαχάρα, Αφρική. Ο κ. Αννάν συνεχάρη την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξήσει την εξωτερική βοήθεια στο 0,7% του Εθνικού Ακαθάριστου Προϊόντος των χωρών της. Αλλά τόνισε ότι αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις πολλές απ' τις φτωχότερες χώρες του κόσμου δεν θα φτάσουν τους στόχους που τέθηκαν απ' τον ΟΗΕ πριν 5 χρόνια.

    [04] Συνομιλίες Μπούς-Νο με θέμα τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας

    10-06-2005

    Νο Μού Χιούν

    Συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπούς θα έχει σήμερα εδώ στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Νο Μου Χιούν, με κύριο θέμα το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και άλλα περιφερειακά θέματα. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους να πειστεί η Πιονγιάνγκ να επιστρέψει στις εξαμερείς συνομιλίες. Την Τετάρτη αξιωματούχος της Βόρειας Κορέας δήλωσε ότι η Πιονγιάνγκ διαθέτει αρκετές πυρηνικές βόμβες για να αντικρούσει οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση και σκοπεύει να κατασκευάσει κι άλλες. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι τέτοια σχόλια επιτυγχάνουν μόνο την ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση της Βόρειας Κορέας.

    [05] Λευκός Οίκος: Η Συρία πρέπει να σταματήσει να επεμβαίνει στην πολιτική διαδικασία του Λιβάνου

    10-06-2005

    Ο Πρόεδρος Μπους εξέφρασε ανησυχία για δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι μυστικοί πράκτορες της Συρίας εξακολουθούν να βρίσκονται στο Λίβανο και ζήτησε από τη Δαμασκό να εξετάσει αυτές τις κατηγορίες.

    Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε μυστικούς πράκτορες της Συρίας στο Λίβανο ότι επεμβαίνουν στην συνεχιζόμενη εκλογική διαδικασίας της χώρας. Η Δαμασκός λέει ότι απέσυρε τα στρατεύματα της και τους πράκτορες της από το Λίβανο τον Απρίλιο, εν μέσω ισχυρών πιέσεων μετά από τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι.

    Ο Λευκός Οίκος λέει ότι υποστηρίζει σχέδιο των ΗΕ να στείλει ομάδα εμπειρογνωμόνων στο Λίβανο για να επιβεβαιώσει την αποχώρηση των Σύρων πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών.

    [06] Αμερικανική έκθεση επικρίνει το FΒΙ

    10-06-2005

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Γκονζάλες

    Αμερικανική κυβερνητική έκθεση επικρίνει το FBI επειδή απέτυχε να εστιάσει την προσοχή του σε σημαντικές πληροφορίες σε σχέση με τα σχέδια των τρομοκρατών, που διεξήγαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, ένα χρόνο και πλέον πριν από τις επιθέσεις αυτές.

    Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε την έκθεση την Πέμπτη, τονίζοντας ότι οι αξιωματούχοι του FBI είχαν τουλάχιστον 5 ευκαιρίες για να εντοπίσουν και να συλλάβουν δύο από τους αεροπειρατές, καθώς προετοίμαζαν τις επιθέσεις τους, όμως απέτυχαν να το πράξουν.

    Η έκθεση λέει ότι σε μία περίπτωση, ο προϊστάμενος πράκτορα της CIA του απαγόρευσε να δώσει πληροφορίες σε σχέση με τους αεροπειρατές σε αξιωματούχους του FBI.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Γκονζάλες είπε στα πλαίσια προγράμματος στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ότι μετά τις επιθέσεις, έγιναν μεταρρυθμίσεις στο σύστημα, ώστε να εξασφαλίζεται η κοινοποίηση και γνωστοποίηση μυστικών πληροφοριών μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών.

    Η έκδοση της έκθεσης είχε αναβληθεί επί ένα χρόνο, εν μέρει λόγω της περίπτωσης του κατηγορούμενου για τρομοκρατία Ζαχαρία Μουσάουι, ο οποίος μόλις φέτος δήλωσε ότι είναι ένοχος των κατηγοριών που τον βαραίνουν.

    [07] Ιράκ: 3 νεκροί και 9 τραυματίες στη Βαγδάτη

    10-06-2005

    Συντρίμμια φορτηγού κοντά Χακλανίγια

    Στο Ιράκ, έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Βαγδάτη, σκότωσε τουλάχιστον τρία και τραυμάτισε εννέα άτομα. Η έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

    Νωρίτερα, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι πέντε πεζοναύτες σκοτώθηκαν την Πέμπτη, από έκρηξη βόμβας σε οδόστρωμα, στην δυτική επαρχία αλ Αμπάρ. Ο στρατός είπε ότι οι εν λόγω πεζοναύτες εκτελούσαν πολεμικές επιχειρήσεις κοντά στην πόλη Χακλανίγια.

    Την Παρασκευή επίσης, αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα διεξαχθεί έρευνα σε σχέση με τον θάνατο δύο αξιωματικών του στρατού σε βάση, βόρεια της Βαγδάτης. Οι αρχές είχαν αρχικά πει ότι είχαν σκοτωθεί από οπλοβομβίδα, όμως τώρα λένε ότι η πρώτη σχετική έρευνα απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.

    Στο μεταξύ, ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι οπλοφόροι σκότωσαν δύο ανώτερους αξιωματικούς της αστυνομίας στο Κιρκούκ, καθώς και δύο αστυνομικούς στη Βασόρα. Τέλος, τουλάχιστον 16 πτώματα εντοπίστηκαν στο δυτικό Ιράκ, ατόμων που, κατά τα φαινόμενα, εκτελέστηκαν.

    [08] Μπους και Νο 'μιλούν με μία φωνή'

    10-06-2005

    Ο πρόεδρος Μπους, που συναντήθηκε την Παρασκευή το πρωί με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Νο Μουχιάν στον Λευκό Οίκο, είπε ότι και οι δύο 'μιλούν με μία φωνή', σε σχέση με την ανάγκη αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής χερσονήσου. Οι δύο ηγέτες είχαν συνομιλίες για το θέμα της αναβίωσης των εξαεθνών συνομιλιών αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

    Ο κ. Μπους είπε ότι η Βόρεια Κορέα ακόμα δεν απάντησε σε σχέση με ένα πακέτο κινήτρων που είχαν προταθεί πέρυσι, για να τερματίσει η Πιονγιάνγκ το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ο κ. Νο είπε ότι υπάρχουν μικροδιαφορές μεταξύ της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ για το θέμα της Βόρειας Κορέας, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιλυθούν οι διαφορές αυτές στα πλαίσια των σημερινών συνομιλιών.

    Οι δύο πρόεδροι ζητούν εδώ και καιρό από την Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι οποίες είχαν περιπέσει σε αδιέξοδο πέρυσι.

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, νοτιο-κορεάτες διπλωμάτες δήλωσαν σε αμερικανούς ομολόγους τους ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να ξαναρχίσουν, όμως δεν έδωσαν συγκεκριμένες ημερομηνίες. Πάντως, η Πιογιάνγκ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι ήδη έχει στη διάθεσή της αρκετές ατομικές βόμβες για να υπερασπιστεί έναντι σχετικής αμερικανικής επίθεσης, ενώ κατασκευάζει και άλλες. Ο Λευκός Οίκος σχολίασε ότι δηλώσεις αυτού του είδους αποξενώνουν τη Βόρεια Κορέα ακόμα περαιτέρω από την διεθνή κοινότητα.

    [09] Ο ναύαρχος Τζον Ρεντ διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας

    10-06-2005

    Ο Πρόεδρος Μπούς διόρισε τον ναύαρχο εν αποστρατεία Τζον Ρέντ ως τον διευθυντή του νέου Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας. Μιλώντας την Παρασκευή στα γραφεία του κέντρου, ο κ. Μπους είπε ότι ο ναύαρχος Ρέντ έχει τεράστια πείρα για να ηγηθεί με επιτυχία της υπηρεσίας, η οποία δημιουργήθηκε για να συλλέγει μυστικές πληροφορίες και να τις κοινοποιεί στις αρμόδιες νομικές υπηρεσίες.

    Ο ναύαρχος Ρέντ μέχρι πρόσφατα εργαζόταν στην Συμμαχική Αρχή στη Βαγδάτη, ενώ ήταν επικεφαλής της προεδρικής επιτροπής, η οποία ανέλυσε τα λάθη και τις αποτυχίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Εφόσον ο διορισμός του εγκριθεί από τη γερουσία, ο ναύαρχος Ρεντ θα αντικαταστήσει τον προσωρινό διευθυντή, Τζον Μπρένναν.

    Την δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας είχε εισηγηθεί η επιτροπή που διερευνούσε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

    [10] Το δουλεμπόριο δίνει και παίρνει στον κόσμο

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    10-06-2005

    Δείτε το ρεπορτάζ «Το δουλεμπόριο δίνει και παίρνει στον κόσμο» - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ «Το δουλεμπόριο δίνει και παίρνει στον κόσμο»

    Στέητ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε την πέμπτη ετήσια έκθεσή του γύρω από το φαινόμενο του δουλεμπορίου σε 150 χώρες του πλανήτη μας και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την καταπολέμηση του. Τα κύρια σημεία της έκθεσης καθώς και σχετικές δηλώσεις αρμόδιων αξιωματούχων συνοψίζονται στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ μας της εβδομάδας αυτής.

    Κείμενο Ρεπορτάζ:

    Η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμαντ με τίτλο 'Παράνομες Διακινήσεις Ανθρώπων στο 2005' επισημαίνει πως το δουλεμπόριο είναι μια από τις εγκληματικές δραστηριότητες που αυξάνονται με ταχύτατο ρυθμό σε ολόκληρο τον κόσμο. Η έκθεση επικεντρώνει την προσοχή σε θύματα απαγωγής και σε άτομα που δόλια παρασύρονται από μια χώρα σε άλλη, όπου με την απειλή βίας υποβάλλονται σε σεξουαλική ή εργασιακή εκμετάλλευση.

    Στην πλεκτάνη της σύγχρονης αυτής μορφής δουλείας πέφτουν κάθε χρόνο εξακόσιες με οκτακόσιες χιλιάδες άτομα. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα εκατομμύρια άλλοι που υπηρετούν σαν δούλοι μέσα στην ίδια τους τη χώρα.

    Κοντολίζα Ράης

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράης λεει πως το 80% των θυμάτων τούτης της παράνομης επιχείρησης είναι γυναίκες και νεαρές κοπέλες. Τα μισά από τα θύματα είναι ανήλικα παιδιά. Πολλά τους πουλιούνται από τις ίδιες τις οικογένειές τους. Όπως είπε η ίδια καθώς έδινε την πολυσέλιδη έκθεση στη δημοσιότητα: 'Υποχρεώνονται να δουλεύουν σε αγρούς, φάμπρικες εκμετάλλευσης και οίκους ανοχής. Παιδιά υποχρεώνονται να πολεμούν σαν στρατιώτες. Όλα τα θύματα της εκμετάλλευσης ζούνε με φόβο και με μιζέρια. Το δουλεμπόριο διαβρώνει την έννομη τάξη και τη δημόσια υγεία, ενισχύει το οργανωμένο έγκλημα και απειλεί την ασφάλεια πολλών κοινωνιών.'

    Κατά την κυρία Ράης, οι χώρες προορισμού των δύστυχων αυτών ανθρώπων, στις οποίες περιλαμβάνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα εύπορα κράτη, πρέπει να ενεργήσουν από κοινού και υπεύθυνα για να δώσουν τέλος στη διείσδυση των θυμάτων του δουλεμπορίου στην μεγάλη αγορά που έχει δημιουργηθεί μέσα στην επικράτειά τους. Το Εφ-Μπι-Αη υπολογίζει ότι η επιχείρηση της παράνομης διακίνηση ανθρώπων κάνει τζίρο 9.5 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

    Ο Πρέσβης Τζων Μίλλερ, ανώτερος σύμβουλος του Στέητ Ντιπάρτμεντ με αρμοδιότητα στο θέμα λεει πως 14 χώρες μπορεί να υποστούν κυρώσεις επειδή δεν κάνουν αρκετά για να σταματήσουν το δουλεμπόριο. Οι χώρες αυτές είναι η Κούβα, η Βολιβία, η Βιρμανία, η Καμπότζη, το Εκουαντόρ, η Ιαμαϊκή, το Κουβέητ, η Βόρεια Κορέα, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Σουδάν, το Τόγκο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Βενεζουέλα.

    Ο Τζων Μίλλερ υπογραμμίζει πως 'δεν επιτρέπεται σε κανένα να κακομεταχειρίζεται παιδιά ούτε να παραμένει αδρανής όταν βλέπει κακομεταχείριση ή να κλείνει τα μάτια και σε απαγωγές νεαρών γυναικών και να γυρνά το κεφάλι από την άλλη πλευρά σαν να μη συνέβη τίποτα.' Χώρες που δεν λαμβάνουν μέτρα για την εξάρθρωση του δουλεμπορίου, μέσα σε 90 ημέρες από την έκδοση της έκθεσης, μπορεί να αντιμετωπίσουν διακοπή της βοήθειας που τους χορηγούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Πέρσι και μόνο 96 δισεκατομμύρια δολάρια δόθηκαν από την Αμερική ως εξωτερική βοήθεια προς διάφορες χώρες με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

    Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταλήγει με την επισήμανση ότι αν και συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των κρατών που καταβάλουν διαφανείς προσπάθειες για την εξουδετέρωση του φαινομένου, εν τούτοις όλες οι χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, χρειάζεται να κάνουν ακόμα περισσότερα προκειμένου ο στόχος αυτός να γίνει πραγματικότητα.

    [11] Βολιβία: Νέος μεταβατικός Πρόεδρος θα διενεργήσει εκλογές

    10-06-2005

    Εντουάρντο Ροντρίγκες

    Ο νέος μεταβατικός πρόεδρος της Βολιβίας Εντουάρντο Ροντρίγκες δεσμεύτηκε να διενεργήσει πρόωρες εκλογές, ενώ δήλωσε ότι θέλει να βοηθήσει το έθνος να ανακάμψει μετά από τις παράλυση στην οποία περιέπεσε, εξαιτίας των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που διαρκούν εδώ και πολλές εβδομάδες.

    Ο κ. Ροντρίγκες, που ήταν ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου της Βολιβίας, ορκίστηκε το βράδυ της Πέμπτης, μετά την επείγουσα σύσκεψη των βουλευτών που ενέκριναν την παραίτηση του προέδρου Κάρλος Μέσα.

    Σε ομιλία του το πρωί της Παρασκευής προς τους βουλευτές, ο κ. Ροντρίγκες ανακοίνωσε ότι θα εργαστεί για την επικράτηση της κοινωνικής σταθερότητας, λέγοντας ότι ο Βολιβιανός λαός αξίζει μία καλύτερη τύχη. Ο κ. Ροντρίγκες υποσχέθηκε ότι θα διενεργήσει σύντομα εκλογές, χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία.

    Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, ο κ. Ροντρίγκες θα πρέπει προχωρήσει σε προεδρικές εκλογές μέσα σε 180 μέρες. Ο απερχόμενος πρόεδρος Μέσα υπέβαλε την παραίτησή του τη Δευτέρα, λέγοντας ότι δεν μπορούσε πλέον να ηγηθεί της χώρας, εν όψει των συνεχιζόμενων μαζικών διαδηλώσεων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 11 June 2005 - 1:18:20 UTC